تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

زوج درمانی چیست و چه کاربردی دارد؟ – سیر تا پیاز زوج درمانی

زوج درمانی چیست و چه کاربردی دارد؟ - سیر تا پیاز زوج درمانی

همه ما می دانیم که مراقبت و حفظ روابط عاشقانه کار سختی است. روابط عاشقانه را می توان به خودرو یا هر وسیله دیگری شبیه دانست. میدانید چرا؟ چون این روابط هم درست مثل یک ماشین به نگهداری منظم نیاز دارند تا به خوبی کار کنند. پس اگر مشکلی وجود دارد، بهتر است فورا آن را تعمیر کنید تا از عوارض بعدی جلوگیری شود.

اغلب ما می توانیم برخی از تعمیرات اساسی را خودمان انجام دهیم. در مواقع دیگر، زوج درمانی و کمک یک متخصص، بهترین گزینه برای رابطه است. در واقع مشاوره زوج درمانی، بر بهبود رضایت از رابطه و حل تعارض بین زوجین متمرکز است.

هدف نهایی یک مشاور کمک به ایجاد یک رابطه سالم و حل هر مشکلی است که ممکن است وجود داشته باشد.

زوج درمانی چیست؟

قبل از پرداختن به هر موضوعی باید بدانیم اصلا زوج درمانی یعنی چه؟ درواقع زوج درمانی نوعی روان درمانی است که در آن یک زوج درمانگر به افراد درگیر در یک رابطه عاشقانه کمک می‌کند تا نسبت به رابطه خود بینش تازه ای پیدا کنند، تعارضات و مشکلات موجود را حل کنند و در نهایت رابطه خودشان را بهبود بخشند.

اگرچه زوج درمانی با توجه به رویکرد و نظر زوج درمانگر شما متفاوت است، اما همه زوج‌درمانی ها عناصر کلی زیر را شامل می شوند:

  • تمرکز بر یک مشکل خاص (مانند مشکلات جنسی، اعتیاد به اینترنت، صمیمیت، حسادت و…)
  • ایجاد اهداف درمانی واضح
  • مداخله مبنی بر راه حل

جالب است بدانید که تحقیقات انجام شده نشان می دهد که 93 درصد از زوج هایی که از مشاوره زوج درمانی استفاده کرده اند، می گویند که این روش درمانی، ابزارهای موثرتری برای مقابله با مشکلات زناشویی به آنها ارائه می دهد.

زوج درمانی چیست؟

هدف اصلی زوج درمانی چیست؟

سوال مهمی که ممکن است با شنیدن نام مراکز زوج درمانی برایتان پیش بیاید این است که هدف یک جلسه مشاوره زوج درمانی چیست؟ بگذارید موضوع را اینگونه شرح دهیم. وقتی فردی به یک بیماری خاص مبتلا می شود، برای درمان باید به پزشک متخصص مراجعه کند، در غیر این صورت بیماری عود می کند و شدید و شدیدتر می شود.

زندگی مشترک و ازدواج هم همینطور است. اگرچه اختلاف نظرات کوچک در زندگی همه وجود دارد، اما اختلافات مداوم و پایدار اصلا نشانه خوبی نیست. و این همان بیماری است که به شدت نیاز به درمان دارد. اینجاست که یک متخصص یا فوق تخصص زوج درمانی وارد عمل می شود.

یک زوج درمانگر خوب اختلافات شما و دلایل این اختلافات را شناسایی می کند و متناسب با شرایط برای درمان اقدام می کند. علاوه بر این کارگاه زوج درمانی می تواند برای زوج هایی که هنوز زندگی مشترک خود را شروع نکرده اند، مفید باشد و به آنها درک درستی از زندگی مشترک بدهد.

تاریخچه زوج درمانی

همانطور که می دانید زوج درمانی، یک پدیده جدید است. به نحوی که تا اواخر قرن بیستم، مشاوره زناشویی به طور غیر رسمی توسط دوستان نزدیک، اعضای خانواده یا بزرگان و ریش سفیدان انجام می شد.

لذا روانپزشکان، روانشناسان، مشاوران و مددکاران اجتماعی در طول تاریخ بیشتر با مشکلات روانشناختی فردی سروکار داشته اند. اما با گذشت زمان در بسیاری از نقاط جهان، گرایش به سمت زوج‌ درمانگران آموزش دیده بیشتر شد.

تا جایی که در کشورهای توسعه یافته، بسیاری از جوامع و ادارات، تیمی از زوج درمانگران حرفه ای را در کنار خود دارند. تا بتوانند، اثرات منفی را که مشکلات شخصی ممکن است بر عملکرد کاری داشته باشد، به حداقل برسانند.

انواع رویکردهای زوج درمانی

انواع رویکردهای زوج درمانی

به طور کلی، رویکردها و پروتکل های متعددی برای زوج درمانی وجود دارد که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درمان عاطفی متمرکز

این نوع درمان که با نام اختصاریEFT هم شناخته می شود، بر بهبود وابستگی و پیوند بین شما و شریک زندگی تان تمرکز دارد. در این روش روانشناس زوج درمانگر به شما کمک می کند مواردی را که منجر به قطع ارتباط و دوری شما از همسرتان می شود، درک کنید و در نهایت راهی برای تغییر آن پیدا کنید.

  • پروتکل زوج درمانی گاتمن

زوج درمانی گاتمن، یکی از معروف ترین پروتکل ها برای زوج درمانی است. در این روش، روانشناس سعی می کند روی اختلافات و درگیری های شما تمرکز کند.

تا در نهایت شما و شریک زندگی تان را با بهترین مهارت های حل مسئله تجهیز کند. هدف این روش بهبود کیفیت دوستی و سطح صمیمیت بین شما و شریک زندگی تان است.


بیشتر بخوانید: احترام به همسر؛ هر آنچه که در مورد احترام به همسر و تاثیر آن در زندگی مشترک باید بدانیم


  • زوج درمانی روان پویا

در این پروتکل درمانی، بیش از هر چیز امیدها و ترس های اساسی شما و شریک زندگی تان را شناسایی می کند. همچنین تمام مواردی را که به شما و همسرتان انگیزه و انرژی می دهد، بررسی می کند تا به شما در درک بهتر یکدیگر کمک کند.

  • رفتار درمانی

رفتار درمانی یکی دیگر از انواع پروتکل زوج درمانی است که به عنوان زوج درمانی رفتاری هم شناخته می شود. این شکل از درمان سعی می کند رفتارهای مثبت شما را تقویت کند.

به طور کلی  شامل شکل دادن به رفتار زوجین است به نحوی که ثبات و رضایت را افزایش می دهد، در حالی که رفتارهایی را که باعث منفی گرایی می شود، کمرنگ و کمرنگ تر می کند.

رفتار درمانی یکی دیگر از انواع پروتکل زوج درمانی است

  • درمان شناختی رفتاری

پروتکل زوج درمانی شناختی رفتاری یا (CBCT)، یک پروتکل جذاب دیگر است که در آن درمانگر سعی دارد الگوهای فکری معیوب را که بر رفتار زن و مرد تاثیر منفی می گذارند، شناسایی کند.

با شناسایی این الگوهای منفی و مخرب، می توان گفت نیمی از راه درمان را طی خواهید کرد. در نهایت و با تمرین بیشتر می توانید، علاوه بر اصلاح، رفتارهای مثبت را جایگزین کنید.

  • زوج درمانی گلاسر

یکی دیگر از متدهایی که برای زوج درمانی به کار گرفته می شود، زوج درمانی گلاسر است که شامل هفت جلسه می باشد. این روش یک مشاوره گروهی است که در آن زن و مرد و درمانگر حضور دارند. در این جلسات، درمانگر سعی می کند با روی گشاده ارتباطی صمیمی با مراجعین برقرار کند.

در این تکنیک زوج درمانی، ابتدا طی یک تست زوج درمانی، دلیل زن و شوهر برای مراجعه به مشاور مشخص می شود، و اینکه آیا آنها می خواهند زندگی خود را نجات دهند یا خیر؟ بعد از این مرحله مهارتهای تقویت رابطه را می آموزند.

  • زوج درمانی هیجان مدار

زوج درمانی هیجان مدار، مداخله‌ ای مبتنی بر مطالعه علمی فرآیندهای عاشقانه و هیجانی است که چندین کتاب زوج درمانی به آن پرداخته اند. این پروتکل برای رسیدگی به پریشانی در روابط صمیمانه زن و شوهر، طراحی شده است.

استراتژی‌ های درمان متمرکز بر هیجان نیز می‌ تواند در خانواده درمانی برای کمک به اعضای خانواده برای ارتباط و بهبود وابستگی عاطفی به کار گرفته شوند. زوج هایی که به دنبال مشاوره برای بهبود روابط خود هستند، ممکن است این روش را یک رویکرد سودمند بدانند، زیرا می‌ تواند به افراد کمک کند تا واکنش‌ های هیجانی خود و طرف مقابل را درک کنند.

درمانگرانی که زوج درمانی متمرکز بر هیجان را ارائه می دهند، معمولاً با زوج ها و خانواده ها کار می کنند تا به تسهیل ایجاد پیوندهای ایمن و پایدار بین شرکا کمک کنند و هر گونه پیوند مثبت قبلی را تقویت کنند.

زوج درمانی آنلاین چگونه است؟

زوج درمانی آنلاین چگونه است؟

خوشبختانه با پیشرفت و توسعه مراکز مشاوره زوج درمانی، راه های دسترسی به این خدمات هم تسهیل شده است. مشاوره تلفنی زوج درمانی، یکی از بهترین راه ها برای برقراری ارتباط با متخصصان است‌.

در این روش زن و شوهر و درمانگر به شکل غیر حضوری با هم جلسه می گذارند. همچنین جلسات آنلاین مشاوره و زوج درمانی راه ساده دیگری است که در آن درمانگر مباحث مهمی را فهرست می کند و درباره آنها با زوجین به بحث و گفتگو می پردازد.

نتیجه گیری

حال میدانید که پروتکل ها و تکنیک های مختلفی برای بهبود رابطه شما وجود دارد. پس ناامید نشوید و مطمئن باشید حداقل یکی از این روشهای درمانی برای مشکلات و اختلافات شما موثر است.

تاکید می کنیم که فرقی ندارد که از مشاوره زوج درمانی آنلاین یا تلفنی یا حتی حضوری استفاده کنید، مهم این است که یک درمانگر خوب و متخصص پیدا کنید.

سوالات متداول

سوالات زوج درمانی چه هستند؟

سوالاتی که در مصاحبه زوج درمانی مطرح می شود اغلب شامل علت مراجعه به مشاور، نوع اختلافات و… است.

هزینه مشاوره زوج درمانی چقدر است؟

هزینه زوج درمانی با توجه به مدت جلسه، محل مرکز مشاوره و نوع مشاوره متفاوت است. اما معمولا هزینه مشاوره آنلاین مقرون به صرفه تر است.

نظریه های زوج درمانی کدامند؟

نظریه شناختی رفتاری، نظریه گلاسر، نظریه گاتمن، نظریه رفتار درمانی و… از جمله نظریه ها و متدهای زوج درمانی هستند.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره