تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

مشاوره نوجوانان و بلوغ برای دختران و پسران (اهمیت و مزایای استفاده از مشاوره نوجوان)

مشاوره نوجوانان و بلوغ دختران و پسران، چه نقشی در سلامت روانی آنها دارد؟

همان طور که می دانید، دوره نوجوانی یکی از پر چالش ترین مقاطع زندگی هر فرد است. افراد در این برهه از زندگی، شاهد تغییرات زیادی می شوند و هر کدام از این تغییرات، در زندگی آن ها نقش بسیاری خواهد داشت.

برای این که نوجوانان بتوانند با این تغییرات کنار آمده و روان سالم و شادابی داشته باشند، دریافت مشاوره نوجوانان بسیار اهمیت دارد.

برای آشنایی با این مشاوره و اهمیت آن در زندگی نوجوانان، توصیه می کنیم که این مقاله را حتما بخوانید.

دریافت مشاوره نوجوانان چه اهمیتی دارد؟

چالش های بلوغ، نوجوانی و نوسانات احساسات در نوجوانان، باعث می شود که آنها احساس تنهایی، افسردگی، کاهش اعتماد به نفس و… داشته باشند.

در این میان اگر والدین فرزندان خود را همراهی نکنند، ممکن است به دلیل ترس از قضاوت های نادرست، نوجوان نتواند از کسی کمک و راهنمایی بگیرد؛ بدین ترتیب بحران هایی در زندگی او ایجاد خواهند شد.

البته چالش های زندگی نوجوان انواع مختلفی دارند که عبارتند از:

  • بلوغ فکری و اجتماعی

با بالا رفتن سن، نوجوانان تجربه بیشتری کسب می کنند و احساس می کنند که تصمیم های منطقی تری می گیرند. البته به دلیل بلوغ فکری، نوجوانان در مسیر تفکر منطقی تری قرار دارند؛ اما آن ها فکر می کنند که فرد بالغی هستند و باید در جمع های بزرگترها حضور داشته باشند.

این افراد انتظار دارند که نظراتشان مورد توجه قرار بگیرد؛ همچنین دوست دارند آزادی و استقلال داشته باشند. این در حالی است که والدین آزادی و استقلال آن ها را نادیده می گیرند؛ بنابراین نوجوانان روابط خود با دوستان هم سن و سال را افزایش می دهند و اقدام به گرفتن تصمیمات پر ریسک و خطرناک می کنند.

والدین در این مواقع نمی توانند خود را با تغییرات فرزندشان تطبیق دهند و قادر به درک آن ها نیستند؛ بنابراین تنش های زیادی در بین نوجوانان و والدین آن ها ایجاد خواهد شد.

  • بلوغ جسمی و جنسی

با افزایش سن و تغییر هورمون ها در دوران بلوغ، نوجوانان از نظر فیزیکی تغییرات زیادی می کنند. قد و ماهیچه ها ناگهان به سرعت رشد می کنند و همین تغییرات، با توجه به ژنتیک و تغذیه در نوجوانان متفاوت است؛ یعنی برای برخی زودتر و برای برخی دیگر دیرتر اتفاق می افتد.

همین مسئله گاهی باعث کاهش اعتماد به نفس و نگرانی نوجوانان می شود.

بلوغ جنسی در پسران با ترشح مقادیر زیاد تستوسترون (Testosterone) و در دختران با افزایش ترشح استروژن (Estrogen) همراه است؛ در این هنگام تمایلات جنسی در نوجوانان شروع شده و احساسات آن ها به یک باره دگرگون می شود.

  • فشارهای تحصیلی

یکی دیگر از چالش های مهم نوجوانان، فشارهای درسی و تحصیلی است. درست در زمانی که این افراد احساس تنهایی می کنند و فکر می کنند که از طرف والدین درک نمی شوند، با حجم سنگین تری از درس ها نیز روبرو خواهند شد.

انتخاب رشته، آماده شدن برای کنکور و … از مواردی است که بر روی روح و روان نوجوان تاثیر می گذارد؛ بنابراین نوجوانان و والدین آن ها باید از مشاور کمک بگیرند تا بتوانند این چالش ها را به خوبی پشت سر بگذارند.

چه زمانی نوجوانان باید از مشاور کمک بگیرند؟

مهمترین مشکلات دوره نوجوانی برای دختران و پسران

  • کاهش تمرکز و یادگیری دشوار درس ها
  • پرخاشگری و داشتن رفتارهای تهاجمی نسبت به دیگران
  • وابستگی زیاد به والدین
  • مسائل و مشکلات مربوط به بلوغ که در دختران و پسران به گونه ای متفاوت خود را نشان می دهد
  • داشتن تفکرات منفی راجع به ظاهر و اندام خود
  • در موارد حاد پناه بردن به الکل یا مواد مخدر
  • افکار خود کشی یا صدمه به خود

مشاوره نوجوان و تاثیر آن بر سلامتی

در دوره نوجوانی تغییرات رشد سریع است و در بسیاری از موارد نمی توانند به خوبی با آن روبه رو شوند هنگامی که نوجوانی به خاطر مسائل روحی دچار مشکل شده است سلامتی او نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.

یک مشاور نوجوان باتجربه در جلسه مشاوره می تواند به مشکل فرزند شما پی برده و با راهنمایی های خود روند درمان را سرعت بخشیده و با درمان آن آرامش بر وجود فرزندتان حکمفرما خواهد شد و سلامتی جسمی و روحی خود را بدست خواهد آورد.

والدین چگونه می توانند متوجه مشکلات نوجوان شوند؟

از آنجایی که نوجوانان علاقه ای به صحبت در مورد مشکلات خود ندارند، تشخیص مشکلات آن ها مشکل است؛ بنابراین والدین آن ها باید به رفتارهای نوجوان خود توجه کنند و در صورت مشاهده مواردی، حتما با یک مشاور در تماس باشند.

این موارد به شرح زیر است:

  • تغییرات ناگهانی خلق و خو؛ مانند گوشه گیری و تمایل به تنهایی
  • تغییر ناگهانی اشتها؛ کم اشتهایی یا اشتهای زیاد
  • اختلالات خواب؛ مانند خواب زیاد یا کابوس دیدن های مداوم
  • مشکلاتی در سلامت جسمی؛ مانند سردرد های مزمن، ناراحتی های شکمی و…
  • افت تحصیلی

چه زمانی نوجوانان باید از مشاور کمک بگیرند؟

همانطور که گفته شد، نوجوانان در این مقطع زندگی، چالش های مختلفی دارند و هر اتفاق دیگری می تواند باعث بحران در زندگی آنان شود. دریافت مشاوره در هر حال یکی از ضروریات زندگی نوجوانان است.

نوجوانان و والدین در شرایط زیر، باید حتما از مشاور کمک بگیرند:

  • جدایی والدین
  • مرگ دوست یا یک عزیز
  • اشکالی از سوء استفاده عاطفی، جسمی و جنسی
  • اعتیاد یا سوءمصرف مواد در خانواده یا توسط نوجوان
  • بیماری های روانی مانند افسردگی، اضطراب، وسواس فکری یا سایر اختلالات روانی
  • تغییر مکان زندگی

چه زمانی نوجوانان باید از مشاور کمک بگیرند؟

مشاور خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

مهم ترین معیاری که در انتخاب مشاور باید به آن توجه داشت، توانایی ایجاد ارتباط خوب است. یک مشاور خوب ضمن ایجاد ارتباطی خوب، به نوجوان شما حس حمایت و درک شدن را می دهد؛ که چنین مشاوره ای نتایج خوبی خواهد داشت.

مشاوره نوجوان چه روندی دارد؟

برخلاف سایر مشاوره ها مانند مشاوره ازدواج، مشاوره زناشویی، مشاوره فردی، مشاوره طلاق و…، مشاوره نوجوانان، ساختار از پیش تعیین شده ای ندارد.

ممکن است در این مشاوره، ابتدا والدین با مشاور جلسه داشته باشند و سپس از نوجوان بخواهند که به تنهایی و یا با حضور خانواده در جلسه حاضر شود. البته این احتمال نیز وجود دارد که نوجوان به تنهایی اقدام به دریافت مشاوره نماید.

والدین چگونه می توانند متوجه مشکلات نوجوان شوند؟

در حالت کلی، یک جلسه مشاوره مراحل زیر را دارد:

  1. مشاور با نوجوان صحبت می کند، به حرف های او گوش می دهد.
  2. با او در مورد مسائلی که زندگی را بر او سخت کرده صحبت می کند و شرایط او را تشخیص می دهد.
  3. در هر جلسه، مشاور برای نوجوان اهدافی تعیین می کند تا برای جلسه بعدی آن را انجام دهد. این کار به نوجوان انگیزه داده و او را برای ادامه مشاوره ترغیب می کند.
  4. به نوجوان کمک می کند نیازهای خود را بشناسد.
  5. به والدین و نوجوان در درک نیازهای همدیگر کمک می کند.
  6. با برگزاری جلسات مجزا با نوجوان، میزان پیشرفت او را می سنجد.
  7. راهکارهایی به او می دهد تا بتواند از خود مراقبت کند.
  8.  نوجوان را برای دستیابی به اهدافش تشویق کرده و به او انگیزه می دهد.

دریافت مشاوره تلفنی و آنلاین نوجوانان چه مزایایی دارد؟

عموما نوجوانان دوست ندارند با یک بزرگسال غریبه صحبت کنند؛ بنابراین ممکن است از مراجعه به مراکز مشاوره امتناع کنند. در این صورت مشاوره غیر حضوری به صورت تلفنی یا مشاوره آنلاین برای آن ها بسیار مناسب تر است.

در مشاوره آنلاین یا مشاوره تلفنی، نوجوان در هر ساعتی از شبانه روز می تواند با مشاور خود ارتباط داشته باشد. همچنین به دلیل علاقه نوجوانان به تکنولوژی، شاید مشاوره آنلاین نتیجه بسیار بهتری برای آن ها داشته باشد.

این مشاوره هزینه کمتری برای خانواده ها خواهد داشت و نوجوان از همان دوران به لزوم دریافت مشاوره در طول زندگی خود آشنا خواهد شد.

دریافت مشاوره تلفنی و آنلاین نوجوانان چه مزایایی دارد؟

مراحل نوجوانی چیست ؟

آگایه از مراحل رشد نوجوانی به والدین کمک می کند با نوجوان خود ارتباط بهتری داشته باشند و در جریان رشد و تغییرات او قرار گیرند. در ادامه این مراحل را بازگوی می کنیم

اوایل نوجوانی :

این دوره سنین 12 تا 14 سالگی را شامل می شود که در آن فرد رفته رفته تغییرات جسماین را مشاهده می کند.

  • در این دوران آن ها نگرشی انتقادی نسبت به روال خانواده خود پیدا می کنند و آن ها را نمی پذیرد. این دوره به دوران آشوب شهرت دارد
  • دوست دارند بیشتر وقت خود را با هم سن و سالان خود سپری کنند.
  • ممکن است ارزش های خانواده را به چالش بکشند و آن ها را قبول نکنند.
  • علاقه به استقلال و خودمختاری دارند و آن را گاه با مخالفت با منابع قدرت مانند معلمان و والدین نشان می دهند.

اواسط نوجوانی

این مرحله در سنین 14 تا 16 سالگی است و نوجوان بیشتر تلاش می کند در موارد مختلف استقلال داشته باشد و این باعث تعارض با والدینش می شود. در این زمان او خود را متفاوت از خانواده اش می داند.

اواخر نوجوانی :

این دوره در سنین 17 تا 19 سالگی است که فرد می کوشد علایق و سلایق خود را در زمینه های تحصیلی هنری موسیقی ورزش  و … پیدا کند. با کشف این علایق نوجوان بهتر خود را شناخته و نسبت به گروه هایی که با علاقه وارد آن ها شده است احساس تعلق می کند.

سخن آخر

نوجوانان، یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه هستند. این افراد با چالش های بسیاری روبرو می شوند و برخی تغییرات مانند بلوغ فکری و جنسی، باعث می شود که با والدین خود نیز درگیری های زیادی داشته باشند؛ از طرفی والدین نیز ممکن است درک درستی از شرایط فرزندشان نداشته باشند.

بحران های این دوران، زمانی شدیدتر می شود که رویدادهای دیگری مانند جدایی والدین و یا فوت عزیزان اتفاق بیفتد؛ بنابراین نوجوان باید بتواند با چالش های زندگی خود کنار آمده و سلامت روانی خوبی داشته باشد.

با توجه به توضیحات داده شده، اگر والدینی هستید که فرزند نوجوانی دارد و یا اگر نوجوانی هستید که احساس تنهایی می کند، برای دریافت مشاوره بلوغ دختران و پسران می توانید از کارشناسان ما در موسسه هم اندیشان کمک بگیرید.

سوالات متداول

مشکلات هویت در نوجوانان به چه صورت می باشد؟

مشکلات هویت، همان بلاتکلیفی هایی هستند که نوجوانان در موضوعات مرتبط با خود، مانند انتخاب شغل، دوستی، رفتار جنسی، ارزش های اخلاقی و… دارند. این مشکل ناراحتی زیادی برای نوجوانان خواهد داشت و باید حتما مشاوره بگیرند.

افسردگی در نوجوانان به چه صورت است؟

تغییرات عاطفه در نوجوانان، نشانه افسردگی آنان است. اگر این تغییرات تا طولانی مدت ادامه داشته باشد، یک هشدار تلقی می شود. از علائم افسردگی در نوجوانان می توان به بی علاقگی، بی انگیزگی، افت تحصیلی، خشم و عصبانیت، تغییر اشتها و… اشاره کرد.

مدت و مراحل نوجوانی به چه صورت می باشد؟

نوجوانی از سن 12 سالگی تا 19 سالگی است. از 12 سالگی تا 14 سالگی را اوایل نوجوانی می نامند. بزرگترین تغییرات در این مرحله، تغییرات جسمانی، نگرشی و رفتاری است. از 14 سالگی تا 16 سالگی، نوجوان در تلاش است تا استقلال داشته باشد؛ از 16 تا 19 سالگی مرحله انتخاب سلایق و شرکت در گروه های مورد علاقه است.

رایج ترین مشکلات دختران در دوران بلوغ چیست؟

عدم پذیرش ظاهر خود، مشکلات ارتباطی با والدین، نوسانات احساسی و هیجانی در اثر تغییرات هورمون ها، مقایسه خود با دیگران و پایین آمدن عزت نفس و اعتیاد به شبکه های اجتماعی و زندگی در دنیای فانتزی مجازی و… .

رایج ترین مشکلات پسران در دوران بلوغ چیست؟

نوسانات خلقی، دورگه شدن صدا، پرخاشگری، اضطراب و زمینه ایجاد افسردگی و مشکلات ارتباطی با والدین

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره