پسران پس از آن که 18 سالگی خود را تمام کردند موظف به رفتن به خدمت سربازی هستند؛ اما برخی به دلایل متفاوتی شرایط رفتن به سربازی را ندارند و ترجیح می دهند قانونی ترین راه برای نرفتن به سربازی، یعنی معافیت را انتخاب کنند.
یکی از معافیت هایی که قانون برای افراد مشمول در نظر گرفته است، معافیت پزشکی است.
معافیت پزشکی سربازی یکی از انواع کفالت ها برای دریافت معافیت یا کسری خدمت سربازی برای افرادی که مشکل جسمی یا روانی دارند، است.
افرادی که به پزشک برای اطلاع از سلامت خود قبل از سربازی مراجعه می کنند به 4 گروه تقسیم می شوند که در ادامه هر یک را به طور خلاصه توضیح داده ایم به همین خاطر توصیه می کنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
انواع معافیت پزشکی سربازی
ابتدا افرادی که هیچ مشکل جسمی و روانی ندارند در گروه اول قرار می گیرند، این افراد می توانند بدون هیچ مشکلی به خدمت سربازی رفته و خدمت کنند.
گروه دوم کسانی که نقص عضو یا اختلالات روانی دارند در این گروه قرار می گیرند، که افرادی که این شرایط را دارند، از رفتن به خدمت سربازی معاف می شوند زیرا نمی توانند فعالیت های مربوط به امور رزمی را انجام دهند.
این معافیت خود دو نوع است: معافیت موقت و دائم.
کسانی که بیماری های جسمی یا روانی دارند ولی می توانند زیر نظر پزشک درمان شوند و سلامت خود را به دست آورند، می توانند معافیت موقت دریافت کنند.
افرادی که نقص عضو یا اختلالات روانی دارند که قابل درمان نیست، نمی توانند به خدمت سربازی بروند پس معافیت پزشکی دائم به این افراد تعلق می گیرد.
بیماری های معافیت پزشکی سربازی
پس از آشنایی با انواع معافیت های پزشکی سربازی، بیماری هایی که باعث اخذ معافیت پزشکی می شوند را سازمان نظام وظیفه اعلام کرده است که ما در ادامه تمامی این بیماری ها را قرار داده ایم، اما باید به یاد داشته باشید که این بیماری ها باید از طریق پزشکان نیرو های مسلح یا پزشکان و بخشدار و فرماندار ناحیه و شهرستان بر طبق آیین نامه، تایید شود در غیر این صورت معافیت شما تایید نخواهد شد.
بیماری هایی که باعث معافیت پزشکی سربازی می شوند به ترتیب زیر هستند:
- بیماری استخوانی
- بیماری های عفونی
- بیماری های شکمی و دستگاه گوارشی
- رومائولوژی و بافت همبند
- بیماری های قلبی و عروقی
- بیماری های قفسه صدری و ریوی
- بیماری های اعصاب و روان
- بیماری های گوش و حلق و بینی
- بیماری های عمومی
- بیماری های آنکولوژی و خونی
- بیماری های داخلی (غدد مترشحه)
- بیماری های دستگاه های تناسلی
- بیماری های چشمی مانند عوارض بینایی
- بیماری های دهانی (مانند فک و دندان و دهان)
- بیماری های پوستی (بافت های زیر پوستی)
- جراحی مغز و اعصاب
یکی از بیماری های گفته شده در بالا اگر در شما تشخیص داده شوند غیر قابل درمان باشند معافیت دائم و اگر قابل درمان زیر نظر پزشک باشند، معافیت موقت برای تان رد می شود.
شرایط دریافت معافیت پزشکی دائم و موقت
پس از مطالعه مطالب بالا اگر مشکلات و بیماری های گفته شده را داشته باشید می توانید برای دریافت معافیت پزشکی سربازی ابتدا به یکی از مراکز پلیس + 10 مراجعه کرده و فرم خود اظهاری را پر کنید.
پس از آن فرم معاینه اولیه را طبق فرم خود اظهاری پر کنید. پس از پر کردن فرم های خود اظهاری و معاینه اولیه، باید مدارک مورد نیاز را نیز تهیه کنید و به مراکز پلیس + 10 تحویل دهید که در سیستم این مرکز ثبت می شود.
پس از تکمیل این مراحل باید منتظر برگه معرفی نامه به بیمارستان باشید که پس از یک الی دو هفته بعد از ثبت اطلاعات تان در سیستم پلیس 10+ دریافت خواهید کرد که در این زمان باید به بیمارستان گفته شده مراجعه کنید تا معاینات لازم را انجام دهید. (اگر شخصی دارای نقص عضو یا بیماری هایی که قابل مشاهده هستند باشند، نیاز به مراجعه به بیمارستان را ندارند.)
جواب آزمایشات و معاینات شما به سازمان نظام وظیفه ارسال می شود و شما باید منتظر نامه ای از طرف این سازمان باشید.
سازمان بررسی نظام وظیفه جوابی که طرف بیمارستان ارسال می شود را مورد بررسی قرار می دهد و سپس نامه ای برای مراجعه به شورای پزشکی را دریافت می کنید.
این مرحله برای دریافت پزشکی سربازی خیلی مهم بوده و باید به شورای پزشکی برای انجام آزمایشات مجدد مراجعه کنید.
در شورای پزشکی تیم کمیسیون پزشکی می توانند در صورت وجود شرایط معافیت سربازی در شما، یکی از معافیت های موقت، معافیت دائم یا معافیت از رزم را برای شما تایید کنند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت معافیت پزشکی سربازی
برای دریافت معافیت پزشکی سربازی مدارکی که مورد نیاز است را در پایین قرار داده ایم که باید این مدارک را آماده کنید و در زمان مناسب تمامی مدارک را ارائه دهید:
- کامل کردن برگه وضعیت (برگه تکمیل شده اولیه).
- کامل کردن برگه معاینه اولیه توسط پزشک اولیه (برگه تکمیل شده دوم).
- تکمیل برگ واکسیناسیون (برگه تکمیل شده پنجم).
- کارت ملی (اصل و کپی کارت ملی).
- شناسنامه (اصل و کپی از تمام صفحات شناسنامه، شناسنامه باید جدید و از نوع عکس دار باشد).
- آخرین مدرک تحصیلی و یا گواهی فراغت از تحصیل (اصل و کپی مدرک تحصیلی و یا گواهی فراغت از تحصیل) .
- باز کردن یک حساب در بانک سپه (شماره حساب بانک سپه را باید در برگ شماره یک).
- عکس (یک قطعه 4 * 3 و رنگی).
نکات مهم دریافت معافیت پزشکی
- در زمان مراجعه به شورای پزشکی باید اصل شناسنامه و اصل کارت ملی خود را به همراه داشته باشید.
- اگر شما هر مشکل پزشکی (جسمی و روانی) داشته باشید و در معاینه اولیه اشاره ای به این مشکلات خود نکنید و بعد اعزام به خدمت شما تایید شود، هر مشکلی در دوران آموزشی یا خدمت به وجود بیاید تمام مسئولیت آن به عهده خودتان است.
- اگر پس از جلسات شورای پزشکی، شما را از خدمت معاف نکنند می توانید اعتراض کنید و اعتراضتان را به شورای پزشکی اعلام کنید تا پرونده شما در شورا عالی بررسی مجدد شود و دوباره منتظر جواب نهایی معافیت باشید؛ اگر از نظر شورای عالی نیز شما معاف نشوید، دیگر نمی توانید برای معافیت سربازی خود اقدام کنید.
- اگر بدون داشتن غیبت سربازی، اقدام به معافیت پزشکی کنید، اما در زمان رسیدگی به درخواست معافیت پزشکیتان به صورت عمدی باعث به طول انجامیدن مراحل معاینه مانند: مراجعه به بیمارستان، جلسات شورا پزشکی و… شوید، شما باعث شروع غیبت سربازی خود شده اید.
- در صورت داشتن غیبت سربازی اگر اقدام به دریافت معافیت پزشکی کنید و پس از شرکت در جلسات شورای پزشکی شناسایی شوید، با دریافت اضافه خدمت سربازی، به سربازی اعزام می شوید.
- اگر در حال تحصیل هستید و درخواست رسیدگی به معافیت پزشکی کرده اید، به جز در موارد معدود (مانند نقص عضو یا وجود بیماری های خاص) باید ابتدا تحصیل خود را به پایان برسانید (پایان رساندن تحصیل مانند فارغ التحصیلی، انصراف از تحصیل یا اخراج شدن) و سپس اقدام به دریافت معافیت پزشکی کنید.
- اگر دارای دو بیماری هستید که می توانید از طریق آن ها معافیت پزشکی دریافت کنید، پس از آن که از طرف شورای پزشکی، برای یکی از بیماری های خود معافیت پزشکی دریافت کردید، می توانید برای بیماری دیگر خود نیز معافیت دوم را دریافت کنید.
به یاد داشته باشید در زمانی که پرونده شما در دست شورای پزشکی برای بررسی است نباید برای انصراف اقدامی انجام دهید.
معایب معافیت پزشکی سربازی
با این که از طریق مشکلات جسمی یا روانی می توانید معافیت پزشکی سربازی دریافت کنید و از رفتن به خدمت سربازی به مدت دو سال معاف شوید، اما باید این نکته را نیز گوشزد کنیم که این نوع معافیت معایب خاص خودش را دارد که در این قسمت از مقاله به معایب معافیت پزشکی سربازی پرداخته ایم.
کارت معافیت پزشکی سربازی به معنی این است که فرد دارای مشکلی در جسم یا روان خود دارد، به همین دلیل ممکن است یک موقعیت شغلی بسیار خوب را به خاطر داشتن کارت معافیت پزشکی سربازی از دست بدهید.
زیرا خیلی از افراد نمی خواهند با شخصی که دارای مشکلاتی خصوصا مشکلاتی در روان او است همکاری کنند؛ پس توصیه می کنیم قبل از اقدام به دریافت این نوع معافیت باید تمامی نکات را بدانید و پس از آن تصمیم بگیرید.
سخن آخر
همه افراد دوست دارند معافیت سربازی بگیرند، برای گرفتن معافیت سربازی راه های بسیاری وجود دارد که یکی از این راه ها معافیت پزشکی است که در این مقاله تمامی ابعاد و مراحل دریافت معافیت پزشکی سربازی را بیان کرده ایم.
می توانید برای آشنایی با معافیت پزشکی سربازی و شرایط آن، مقاله بالا را مطالعه کرده و در صورت داشتن هر گونه مشکل یا سوال مرتبط با معافیت پزشکی سربازی با مشاوران تلفتی متخصص در مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید.
سوالات متداول
با چه بیماری هایی می توان معافیت پزشکی سربازی را دریافت کرد؟
بیماری هایی که در سال 1400 اعلام شد که می توان از طریق آن ها معافیت پزشکی دریافت کرد را در این مقاله برایتان آورده ایم.
معافیت پزشکی دائم و موقت به چه کسانی تعلق می گیرد؟
معافیت پزشکی سربازی به دو صورت دائم و موقت است که بر اساس قابل درمان بودن یا نبودن بیماری شما، معافیت دائم یا موقت برایتان اخذ می شود.
آیا داشتن معافیت برای دارندگان معافیت، مشکلی ایجاد می کند؟
کارت معافیت پزشکی سربازی به معنی این است که فرد مشکلی در جسم یا روان خود دارد، به همین دلیل ممکن است یک موقعیت شغلی بسیار خوب را به خاطر داشتن کارت معافیت پزشکی سربازی از دست بدهید؛ زیرا خیلی از افراد نمی خواهند با شخصی که دارای مشکلاتی مانند مشکلات روانی، همکاری کنند؛ پس توصیه می کنیم قبل از اقدام به دریافت این نوع معافیت باید تمامی نکات را بدانید و پس از آن تصمیم بگیرید. برای اطلاعات کامل در این مورد می توانید مقاله معافیت پزشکی سربازی را مطالعه کنید.
نظرات کاربران