کسی که فوبیای ترس از رانندگی دارد، هنگام قرار گرفتن در موقعیتی برای رانندگی، دچار ترس شدید و افراطی و همینطور استرس شدید میشوند. این ترس در بعضی از افراد به حدی شدید است که فرد حتی با تصور اینکه در حال رانندگی است نیز، دچار ترس و استرس شدید میشوند.
این افراد به شدت تلاش میکنند تا از رانندگی یا مسافرت با وسیله نقلیه بپرهیزند. در ادامه به بررسی علت ایجاد ترس از رانندگی و روشهای درمان این فوبیا خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
آشنایی با فوبیای ترس از رانندگی
ترس از رانندگی یا آمکسوفوبیا به ترس شدید و انزجار از رانندگی گفته میشود، کسانی به آمکسوفوبیا مبتلا هستند، به دلیل ترس شدید و افراطی نمیتوانند پشت فرمان بنشینند. معمولا افراد با ترس از رانندگی دچار فوبیا دیگری با نام (agoraphobia) نیز هستند؛ فوبیایی که باعث میشود فرد در موقعیتهای اضطراب آور، دچار ترس شود و کنترل خود را از دست بدهد.
ترس از رانندگی در دسته اختلالات اضطرابی جای دارد، معمولا فردی که دچار آمکسوفوبیا است؛ یا از کودکی به این ترس مبتلا بوده و یا بعد از گرفتن گواهینامه رانندگی با این ترس مواجه شدهاند.که در ادامه به طور دقیق به بررسی علل ایجاد این ترس خواهیم پرداخت.
علل ایجاد آمکسوفوبیا-ترس از رانندگی
ترس از رانندگی ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود.
اما در این قسمت به شایع ترین دلایل ایجاد فوبیای رانندگی اشاره کردهایم که عبارتند از:
- داشتن تجربه تلخ در گذشته، مثل تصادف یا یک حادثه در هنگام رانندگی
- ترس از تصادف کردن
- کمبود اعتماد به نفس
- داشتن اضطراب شدید برای رانندگی کردن
- ترس از سفر کردن
- فوبیای مواجهه با پلیس
در برخی از موارد نیز عواملی مانند: تجربه سرعت زیاد، رانندگی به تنهایی و رانندگی در شب، از دست دادن کنترل در حین رانندگی، گیر کردن در ترافیک های بزرگ، رانندگی در هوای بارانی و یا طوفانی و همینطور رانندگی در محیط های ناشناخته میتوانند باعث ایجاد فوبیای رانندگی شود، کسانی که دارای ترس شدید از رانندگی هستند، حتی ممکن است از بودن یا مسافرت با خودرو نیز اجتناب کنند.
ابعاد آمکسوفوبیا – ترس از رانندگی
آمکسوفوبیا دارای سه بُعد مختلف است که باعث ایجاد این ترس در فرد میشود، که عبارتند از:
- شناختی : بُعد شناختی ترس ازرانندگی به تفکر فرد اشاره دارد. به عبارتی فرد میترسد با رانندگی کردن و قرار گرفتن در شرایط مختلف، کنترل خود را از دست بدهد و به خود و دیگران آسیب وارد کند.
- احساسات : فرد در زمان رانندگی به ترس و اضطراب شدید دچار میشود.
- علائم جسمانی : ترس از رانندگی سبب میشود، وقتی فرد پشت فرمان قرار میگیرد برخی علائم جسمانی شامل بالا رفتن ضربان قلب، تعریق شدید، مشکل در تنفس، لرزش دست و پا و … را تجربه کند.
علائم ترس از رانندگی
علائم و نشانه های ترس ازرانندگی ممکن است با توجه به شدت ترس درهر فردی به شکلی مختلف ظاهر شود
بطور کلی علائم ترس از رانندگی به شرح زیر میباشند:
- اضطراب شدیدهنگام قرار گرفتن پشت فرمان و رانندگی
- بالا رفتن ضربان قلب
- وقتی پشت فرمان هستند مدام به تصادفات فکر میکنند.
- احساس دلهره شدید و سردرگمی
- سرگیجه
- تعریق کف دستان
- پریدن پلک چشم
- از یاد بردن جهتها
- تنگی نفس
- خشکی دهان
البته لازم به ذکر است، برخی از افراد هیچکدام از علائم نامبرده را ندارند و ترس از رانندگی آنها بیعلامت میباشد.
در صورتی که علائم ذکر شده ادامهدار بوده و به مرور افزایش نیز یابد، ممکن است روند عادی زندگی را مختل کرده و تاثیرات منفی به همراه داشته باشد. اگر شما نیز دچار این علائم هستید میتوانید از طریق تماس با مشاوران مجرب مرکز مشاوره هم اندیشان راهنمایی های لازم را برای درمان فوبیای ترس از رانندگی دریافت کنید.
درمان آمکسوفوبیا-ترس از رانندگی
ترس از رانندگی با استفاده از تکنیک های مختلفی قابل درمان است. در ادامه به شرح موثر ترین روشهای درمانی فوبیای رانندگی میپردازیم.
- مواجهه درمانی
در این روش درمانی درمانگر از فرد میخواهد که ابتدا از موقعیتهایی که کمترین استرس را برای او ایجاد میکند تا موقعیت هایی که بیشترین استرس را ایجاد میکند را تجسم کند تا به تدریج این ترس برای فرد عادی شود.
توجه داشته باشید که، تنها زمانی روشهای درمانی برای از بین بردن فوبیای رانندگی موثر خواهد بود که خود فرد از عاملی که باعث ترس او میشود، آگاه باشد. لازم به ذکر است در مواردی آمکسوفوبیا بسیار شدید باشد، درمانگر از درمان دارویی همچون داروهای ضداضطراب و یا ضدافسردگی نیز استفاده میکند.
- حساسیت زدایی منظم
یکی دیگر از روشهای موثر برای درمان ترس از رانندگی، حساسیت زدایی منظم است. در این تکنیک درمانگر از فرد میخواهد تا یک لیست از مواردی که باعث ترس و اضطراب در او میشود را تهیه کند، سپس برخی روشهایی مانند ریلکسیشن و رها شدن از ترسها را به او آموزش میدهد و در نهایت از از او میخواهد با حفظ آرامش خود از کمترین تا بیشترین اضطرابهای خود را تصور کند.
- شناخت درمانی
شناخت درمانی از موثرترین روشها برای درمان ترس از رانندگی است. در این روش درمانگر سعی میکند تا افکار فرد را تغییر دهد؛ زیرا گاهی افراد به دلیل داشتن تصوری غیرواقعی از رانندگی، دچار ترس و استرس شدید میشوند. درمانگر به وسیله شناخت درمانی سعی میکند این احساس را در فرد ایجاد کند تا به تواناییهای خود باور داشته باشد و افکار و دیدگاه خود را نسبت به رانندگی اصلاح کند.
در پایان
آمکسوفوبیا یکی از فوبیا های نسبتا رایج میباشد، فرد مبتلا به آمکسوفوبیا هنگام رانندگی به شدت دچار اضطراب و انزجار میشود.
مرکز مشاوره هم اندیشان با بهرهمندی از مشاوران متخصص و مجرب در زمینه روانشناسی، به شما کمک میکند تا مرحله به مرحله با ترسهای خود روبرو شوید و از راهنماییهای آنان بهرهمند شوید.
سوالات متداول
آمکسوفوبیا چیست؟
آمکسوفوبیا یا همان فوبیای رانندگی به ترس شدید و اضراب شدید از رانندگی گفته میشود که جزئیات بیشتر آن در این مقاله ذکر شده است.
چگونه میتوان آمکسوفوبیا را درمان کرد؟
روش ها و تکنیک های مختلفی برای درمان ترس از رانندگی وجود دارد که در این مقاله به شرح کامل آن روش ها پرداخته ایم.
نظرات کاربران