تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

فوبیای خون یا هموفوبیا چیست؟+ نحوه درمان ترس از خون

فوبیای خون یا هموفوبیا چیست؟

ترس شدید از خون، یک واکنش به ترس و اضطراب در کسی است که از دیدن خون بصورت فردی رنج می برد، ایجاد می کند. چه خون بدن خودش باشد یا دیگران، اصطلاح رایج مربوط به ترس از خون، هموفوبیا (Hemophobia) نام دارد، فوبیای خون جزو فوبیا‌های خاص میباشد.

کسی که به هموفوبیا مبتلا است از خون، آزمایش دادن یا تزریقات و هر آنچه که خون در آن دخیل است میترسد. برخلاف فوبیا های خاص دیگر، فوبیای ترس از خون باعث بروز برخی علائم نسبتا متفاوتی می شود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.

دلایل هموفوبیا-ترس از خون

بین هموفوبیا و دیگر فوبیا ها ارتباطی وجود دارد. فوبیای ترس از آمپول و ترس از خون بصورت ترکیبی در اکثر افراد دیده میشود. برخی از بیماران فوبیای ترس از دندان پزشک یا دکتر را به همراه ترس از خون دارند.

  • هموفوبیا باعث ترس از رشته پزشکی میشود، بخاطر اینکه معمولا با خون، تزریقات، آمپول، زخم، درد و مرگ مرتبط است.
  • تصاویر تلویزیونی و فیلم ها نیز میتواند در این ترس مشارکت داشته باشد. فرهنگ هالووین، فیلم های جنایی خونین، داستان های قاتلین قتل های سریالی و.. از دلایل این ترس شناخته می شوند.
  • خونریزی معمولا علامت یا نشانه ای هست که مشکلی در بدن وجود دارد، ترس از بیمار بودن یا ترس از دست دادن سلامتی حتی ترس از مرگ نیز با خون هراسی مرتبط است.
  • ترس از میکروب و آلودگی هم میتواند موجب تحریک ترس از خون شود. بخاطر اینکه شخص از اینکه از خون فرد دیگری میکروب یا بیماری بگیرد، می ترسد.
  • دیدن خون معمولا موجب ضعف شدید یا غش کردن میشود. همچنین ممکن است ترس و نگرانی از احساس خجالت بخاطر غش کردن باشد، درواقع این پاسخ دفاعی بدن برای محافظت از خود در برابر استرس شدید است.
  • مانند دیگر فوبیا ها، ترس از خون نیز میتواند از تجربیات منفی گذشته یا زمان کودکی درباره خون مرتبط باشد.

علائم هموفوبیا-ترس از خون

علائم هموفوبیا-ترس از خون

ترس از خون علائم نسبتا متفاوتی با دیگر فوبیا ها دارد که همراه با فوبیا های خاصی می آید.

تشابهی که هموفوبیا با دیگر فوبیاها دارد عبارتند از:

  • اضطراب
  • حالت تهوع
  • افزایش ضربان قلب
  • لرزش یا رعشه هنگام مشاهده خون

علائم منحصر به فرد هموفوبیا نیز به شرح زیر است:

  • افت ناگهانی فشار خون
  • افزایش شدید ضربان قلب
  • از حال رفتن یا ضعف شدید
  • رنگ پریدگی
  • غش کردن یا بیهوشی
  • حملات پانیک(عصبی)

غش کردن و حمله پانیک میتواند باعث خجالت زدگی و شرم در فردی شود که سعی در اجتناب از تماشای خون تحت هر شرایطی را دارد، هموفوبیا فقط مختص دیدن خون خود یا خون فرد دیگری نیست، در بعضی افراد، حملات اضطرابی ناشی از هموفوبیا حتی به محض دیدن خون حیوانات نیز به آنها دست میدهد.

هموفوبیا گاهی به اندازه ای جدی و تاثیرگذار میشود که زندگی روزانه را مختل می کند. ممکن است از رفتن به دکتر یا دندانپزشک منصرف شود یا حتی از دیدن تصویر چاپ شده یا فیلمی که در آن خون نمایش داده شده اجتناب کنید، که در نهایت باعث میشود که فرد شیوه زندگی کم تحرکی را برای جلوگیری از ورزش هایی که موجب مصدومیت می شوند در پیش بگیرد.

اگر شما نیز در مواجه با خون دچار این علائم میشوید میتوانید از طریق تماس با مشاوران با تجربه مرکز مشاوره هم اندیشان راهنمایی های لازم را برای درمان فوبیای خود دریافت کنید.

تفاوت فوبیای خون با فوبیاهای دیگر

تفاوت فوبیای خون با فوبیاهای دیگر

کسانی که که دچار فوبیای ارتفاع، آب، تاریکی و.. هستند هنگامی که در شرایط هراس آور قرار می‌گیرند به صورت معمول با افزایش ضربان قلب و فشار روبرو می‌شوند. این حالتها ناشی از اضطراب شدید آنها است، اما در فوبیای خون اوضاع متفاوت است. افرادی که به خون هراسی مبتلا هستند، وقتی با فوبیای خود مواجه میشوند، با افت شدید فشار خون و ضربان قلب مواجه می‌شوند که در بسیاری مواقع منجر به غش و بیهوشی فرد میشود. این پیامد جسمی تنها مختص فوبیای خون، آمپول و جراحت است و در دیگر فوبیا ها مشاهده نمی‌شود.

درمان هموفوبیا-ترس از خون

تکنیک های مختلفی وجود دارد که روانشناسان به کمک آن‌ها در جلسات مشاوره به شما کمک میکنند تا بر هموفوبیا غلبه کنید. که در ادامه برخی از روش های درمانی موثر را به طور خلاصه شرح داده‌ایم

  • درمان شناختی رفتاری

درمانگر به شما کمک خواهد کرد احساسات‌تان در زمان مواجهه با خون را شناسایی کنید، مانند حس اضطراب و استرس، ایده‌ اصلی این درمان، جایگزینی اضطراب با افکار واقع ‌بینانه‌تری میباشد، مثلا، به این فکر کنید که واقعا چه اتفاقی ممکن است در طی آزمایش خون یا جراحات مشمول خون‌ریزی برای شما رخ دهد.

یکی از تاثیرات بزرگ  فوبیای خون بر فرد، افسردگی یا اضطراب است. یک روان شناس بالینی میتواند با ارائه راه حلی برای غلبه بر این شرایط کمک کند.

افرادی که فوبیای خون دارند، را به تدریج با اتفاقات اخیر یا ورزش هایی که مربوط به نواحی ای است که احتمال خون ریزی دارد مواجه میکنند. این کار به مرور میتواند کمک کند تا فرد تترس از خون را مدیریت کند.

  • تکنیک تنشِ اعمال شده

یکی از تکنیک‌های مخصوص فوبیای خون، تکنیک تنش اعمال شده یا (تنش کاربری)ضربان است، این تکنیک به شما در زمینه‌ غش کردن از دیدن خون کمک می‌کند.

در این روش شما ماهیچه‌هایی در بدن‌تان را منقبض کرده یا به آنها کمی تنش می‌دهید، که این کار باعث بالا رفتن فشار خون‌ می‌شود، اگر فشار خون‌تان بالا برود احتمال اینکه غش کنید کمتر است.

درمان هموفوبیا-ترس از خون

برای انجام آن لازم است روی صندلی راحتی بنشینید و ماهیچه‌های دست‌ها، پاها و تن‌تان را برای10 الی15 ثانیه منقبض کنید، باید انقباض عضلات را تا زمانی که یک حس گرمی در سر احساس کردید حفظ کنید، سپس از حدود  30ثانیه ریلکس کرده و دوباره چرخه را از ابتدا برای  5 بار انجام دهید.

  • دارو درمانی

بر خلاف سایر فوبیا ها در هموفوبیا شدید، دارودرمانی به نوعی موثر و لازم است. با اینکه، دارو درمانی همیشه گزینه ‌ی مناسبی برای فوبیا‌های خاص نیست، تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام شود، اما این مورد هم یک گزینه‌ی درمانی است که می‌توانید درباره‌اش با متخصص‌تان صحبت کنید، در برخی موارد پزشک برای کاهش اضطراب و استرس شدیدی که فرد ناشی از خون دارد و باعث غش و بیهوشی فرد میشود از داروهای ضد اضطراب مانند “بنزودیازپین‌ها” به همراه روان درمانی استفاده میشود، البته توجه داشته باشید که بدون تجویز دارو از سوی متخصص مربوطه نباید هیچ دارویی را خود سرانه مصرف کنید.

لازم به ذکر است که، همیشه درمان برای فوبیا‌های خاص ضروری نیست، بخصوص اگر چیزی که ازش می‌ترسید جزء زندگی روزمرتان نباشد.

در پایان

در مورد هموفوبیا-خون هراسی با روانشناس مشورت کنید، به ویژه اگر این ترس زندگی شما را مختل کرده باشد، به جای اینکه درمان را به بعد موکول کنید، هر چه زودتر به دنبال درمان بروید، زیرا درمان به‌ موقع هموفوبیا می‌تواند در زمان حال آسانتر از سال‌های آتی باشد، بهتر است هرچه سریع‌تر از مشاور، روانشناس متخصص مرکز مشاوره هم اندیشان در این زمینه کمک بگیرید.

چرا کسی که فویبای ترس از خون دارد غش میکند؟

غش کردن، بخاطر اینکه مغز به میزان کافی خون را دریافت نمی کند، اتفاق می افتد. جزئیات بیشتر درباره فوبیای خون در این مقاله درج شده است.

آیا میشود فوبیای خون را درمان کرد؟

بله، اما به دلیل تفاوت هایی که هموفوبیا با سایر فوبیا ها دارد درمان ترس از خون کمی به حساسیت بیشتری نیاز دارد، که جزئیات بیشتر در این مقاله ارائه شده است.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره