تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

انواع شاخه های روانشناسی و کاربرد های آن (6 مورد از انواع روانشناسی ها)

6 مورد از انواع روانشناسی را بشناسید؟

روانشناسی یکی از حرفه های درمانی است که با بهره گرفتن از روش های گوناگون، روح بشریت را جلا داده است. در واقع یک علم همانند سایر علوم است که با استفاده از آن می توان کیفیت زندگی انسان ها را چند برابر نمود.

با رشد جوامع، آدم ها با مشکلات زیادی از جمله ضعف در ارتباط گیری، مهارت های زندگی و موارد بسیار زیاد دیگر، دست و پنجه نرم می کنند. با در نظر گرفتن چنین شرایطی، بهره بردن از علم روانشناسی به شدت می تواند مهم باشد.

این علم قادر است در زندگی بسیاری از افراد تحولی عظیم ایجاد نموده و آرامشی پایدار به ارمغان بیاورد. در این رشته شاخه های متنوعی وجود دارد. از جمله آنها عبارت است از روانشناسی تربیتی، روانشناسی اجتماعی، روانشناسی شخصیتی و… .

در ادامه به طور مفصل با انواع روانشناسی و کاربرد های آن آشنا خواهیم شد.

انواع شاخه های روانشناسی و کاربرد های آن

شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که شاخه های علم روانشناسی به چه صورت ایجاد شده اند! برای پرداختن به این موضوع باید گفت که با توجه به رفتار های متفاوتی که انسان ها از خودشان در شرایط، موقعیت و زمان های مختلف بروز می دهند، نمی توان این رفتارها را به صورت کلی بررسی کرد و برای بهبودی این افراد شرایطی یکسان در نظر گرفت.

از این جهت علم روانشناسی بر اساس این مطلب برای هر اختلال روحی، یک شاخه درمان به وجود آورده تا کیفیت مطلوبی از روند بهبودی با توجه به شرایط بیمار اتخاذ شود.

انواع شاخه های روانشناسی و کاربرد های آن

روانشناسی بالینی

یکی از مهم ترین و محبوب ترین شاخه های علم روانشناسی، روانشناسی بالینی است. به صورت کلی این شاخه از روانشناسی نسبت به سایر موارد، رواج بیشتری نیز دارد.

فردی که در این حرفه مشغول به کار است معمولا در مورد مسائلی از جمله نابهنجاری ها، عوامل زیست شناختی، تشخیص و درمان اختلالات رفتاری و هیجانی  و… دانش دارد و قادر خواهد بود تا بیماران را درمان نماید.

در نگاه کلی اختلالات روانی که یک روانشناس بالینی به آن می پردازد موارد زیر را شامل می شوند:

  • اعتیاد به مواد مخدر
  • اضطراب و افسردگی
  • مشکلات زناشویی و تعارضات خانوادگی
  • اختلال در کنش های اجتماعی
  • مشکلات جنسی
  • اختلال در خوردن (پرخوری یا بی اشتهایی های عصبی)
  • اختلال در خوابیدن و…

روانشناس عموما با شناخت این موارد سعی در درمان و یا کنترل کردن این مسائل می نماید.

روانشناس مشاور

این نوع روانشناس به درمان افرادی با اختلالات روانی، مشکلات رفتاری، مشکلات عاطفی، استرس و سایر موارد از این قبیل می پردازد. در واقع مشاور شباهت زیادی به روانشناسی بالینی دارد. این فرد به بیمار کمک می کند تا نیازها، ایرادات، نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد و برای آنها برنامه ریزی کند تا با گذشت زمان این موارد راهنما و راهگشای او در مسیر زندگی باشند.

بنابراین می توان به مشاوره روانشناسی لقب یک راهنما که مسیر درست را پیش روی افراد می گذارد، نیز داد.

روانشناسی خانواده

روانشناسی خانواده

در شرایطی که خانواده ها، مشکلات زیادی از جمله معضلات و دشواری های خانوادگی، اختلافات بین زوجین را سپری می کنند، روان شناسی خانواده می تواند مانند یک چوب جادویی معضلات خانوادگی را به سادگی از میان بردارد.

روانشناس خانواده با ارائه یک راه حل درست و منطقی برای بهبود بخشیدن به روابط زن و شوهر و سایر اعضای خانواده و همچنین سامان دادن به وضعیت بهداشت روانی اعضای خانه باعث ایجاد فضایی صمیمانه و مطلوب خواهد شد.

می توان برای مسائلی از جمله مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره زناشویی، مشاوره  طلاق و… به روانشناس خانواده مراجعه نمود.

روانشناسی شخصیت

روانشناس شخصیت عموما به مطالعه تاثیرات خصوصیات فردی بر روی زندگی و رفتار شخص می پردازد و جنبه های مختلف آن را بررسی می کند. این افراد در مورد موضوعات بسیار زیادی که در زندگی روزانه برای اغلب افراد رخ می دهد، کنجکاو هستند و با علاقه به دنبال کشف این مسائل می روند.

به عنوان مثال ممکن است روانشناس شخصیت، نسبت به چگونگی شکل گیری شخصیت در هر فرد بپردازد و ببیند که با توجه به تثبیت خلق و خو، این موضوع قابل تغییر هست یا خیر. این فرد به مسائل دیگری از جمله تاثیر خصوصیت های شخصیتی بر بیماری ها، اثر گذاری شخصیت بر نحوه تصمیم گیری و دیگر موضوعات مانند عوامل شکل دهنده شخصیت می پردازد.

روانشناسی اجتماعی

روانشناسی اجتماعی

روانشناس اجتماعی، مسائلی از جمله رفتار های گروهی و نحوه کردار فرد در محیط های اجتماعی و تاثیرات محیط بر او را مورد بررسی قرار می دهد. به بیان کلی این روانشناس باید تمامی کنش های اجتماعی مانند تعصبات، ارتباطات میان افراد، نوع نگرش اعضای جامعه، پرخاشگری ها، تمایلات را بشناسد.

افرادی که به حوزه هایی که در بالا به آن اشاره کردیم، علاقه مند و کنجکاو هستند تحت عنوان روانشناس اجتماعی ، اغلب ساعات کاری خود را صرف یافتن اطلاعاتی می کنند که آگاهی آنان را نسبت به رفتار های اجتماعی بالا ببرد.

از طرفی برخی دیگر با اطلاعات، دانش و مهارت هایی که دارند تلاش می کنند تا با تاثیر گذاری بر روی رفتار انسان ها، جامعه ای سالم و خلاق به بار بیاورند.

روانشناس مدرسه

دانش آموزان حاضر در مدرسه، همواره به یک حامی نیازمند هستند تا بتوانند با مشکلات تحصیلی، عاطفی، اجتماعی، رفتاری و… کنار بیایند. شاید یکی از دلائل حضور روانشناس مدرسه، در این محیط همین باشد. چراکه آنان متخصصانی هستند که حضورشان، باعث تحول عظیم در نظام آموزشی شده است.

این افراد عموما با کارکنان مدرسه، والدین و دانش آموزان در ارتباط هستند تا مراکز آموزش را به جایی امن و پرورش دهنده استعداد های کودکان، تبدیل کنند.

دانش آموزانی که از مشکلات تحصیلی یا عاطفی رنج می برند می توانند با بهره گیری از سخنان روانشناس مدرسه بر مشکلات خود فائق آیند. وظیفه مشاور در اینجا این است که علاوه بر ارائه دقیق راه حل ها، دانش آموز را برای رهایی از دغدغه خویش، همراهی نماید.

با حضور روانشناسان دنیای قشنگ تری خواهیم ساخت!

با حضور روانشناسان دنیای قشنگ تری خواهیم ساخت!

روانشناسی یکی از علوم مهم است که با استفاده از آن می توان به تمامی نیاز های روحی انسان ها پاسخ داد. افرادی که در ارتباط گیری با محیط و جامعه مشکل دارند یا مهارت های زندگی را به خوبی دریافت نکرده اند با بهره گیری از سخنان روانشناس می توانند به راحتی هر نوع مشکل ارتباطی خود را درمان نمایند.

روانشناسی شاخه های متعددی دارد. دلیل تعدد شاخه های متفاوت این است که هر فرد دارای شرایط مختلفی است و باید با توجه به شرایط خود مشاوره دریافت نماید. به بیان ساده به صورت عمومی نمی توان برای هر فرد مشاوره داد و باید به صورت تخصصی مشکلات وی بررسی شود.

از جمله شاخه های روانشناسی عبارت اند از روانشناسی بالینی، روانشناسی خانواده، روانشناسی شخصیت، روانشناسی مشاور، روانشناسی اجتماعی، روانشناسی مدرسه و… که در مطالب بالا بطور کامل شرح داده شد.

سوالات متداول

چرا شاخه های متعدد روانشناسی به وجود آمده اند؟

انسان ها شرایط روحی متفاوتی دارند بنابراین نمی توان برای تمام مشکلات روحی یک روانشناس عمومی در نظر گرفت. از این جهت شاخه های روانشناسی متفاوت و مشخصی برای هر زمینه به وجود آمده.

انواع شاخه های روانشناسی کدام اند؟

روانشناسی شاخه های متعدد و گوناگونی دارد از جمله این شاخه ها عبارت اند از روانشناسی بالینی، روانشناسی مشاور، روانشناس مدرسه، روانشناسی شخصیت، روانشناسی اجتماعی و …

روانشناسی بالینی به چه مواردی می پردازد؟

روانشناسی بالینی به مسائلی همچون نابهنجاری ها، عوامل زیست شناختی، تشخیص و درمان اختلالات رفتاری و هیجانی و…  می پردازد و درصدد درمان آنها برمی آید.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره