استرس، یکی از اختلالات روحی و روانی است که افراد در شرایط مختلف آن را تجربه می کنند. این مشکل اگر به موقع مدیریت و کنترل نشود، می تواند عوارض بسیار خطرناکی داشته باشد که یکی از مهم ترین عوارض آن، افسردگی در فرد است.
استرس علاوه بر اینکه روح و روان انسان را تحت تاثیر قرار می دهد، در جسم و جان فرد نیز مشکلاتی را ایجاد می کند.
در این مقاله سعی داریم که تاثیر استرس بر بدن انسان را توضیح دهیم. بنابراین اگر به سلامت جسم و روح خود علاقه مند هستید، حتما تا انتهای این مقاله با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید تا بتوانید استرس را کنترل، مدیریت و درمان کنید.
آشنایی با 11 مورد از تاثیرات استرس بر بدن انسان
عوارض استرس معمولا از فردی به فرد دیگر متفاوت است و هر فردی ممکن است در قسمتی از بدن خود دچار درد و ناراحتی شود. همان طور که می دانید بخش های زیادی در بدن وجود دارند که ممکن است یک یا چند بخش آن درگیر استرس شوند.
در حالت کلی از اثرات استرس بر بدن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تاثیر استرس بر معده انسان
استرس گاهی بر رابطه مغز و معده تاثیر گذاشته و ارتباط این دو بخش را مختل می کند. بنابراین فرد با ناراحتی های معده مواجه می شود. این فرد در شرایط استرس زا با مشکلات گوارشی روبرو شده و شکم درد و نفخ خواهد داشت.
- تاثیر استرس بر روده انسان
گاهی استرس، باکتری های موجود در روده را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مواقع فرد از اختلالات شدید روده و دستگاه گوارش رنج می برد. از طرفی نورون های زیادی با روده در ارتباط هستند و روده به وسیله سیستم عصبی مرکزی در مغز و نخاع کنترل می شود. در شرایط استرس زا این سیستم عصبی با مشکل مواجه شده و فرد در عمل بلع و هضم غذا با مشکل مواجه خواهد شد.
- تاثیر استرس بر قلب انسان
طبق تحقیقات انجام شده، افرادی که استرس زیادی را تجربه می کنند، بیشتر از دیگران در معرض بیماری هایی مانند فشار خون بالا و مشکلات قلبی قرار می گیرند. در واقع این افراد به دلیل استفاده از دخانیات، پرخوری عصبی و… با افزایش ضربان قلب، فشار خون و کلسترول و تری گلیسیرید مواجه می شوند.
همچنین استرس عاطفی ناگهانی نیز یک محرک برای ایجاد مشکلات جدی قلبی است. بنابراین اگر فردی دچار مشکلات قلبی مزمن است، باید از استرس های ناگهانی دوری کند و سعی کند این استرس ها را به خوبی مهار کرده و از کنار آنها بگذرد.
- تاثیر استرس بر خون ریزی قاعدگی در زنان
شرایط استرس زا باعث می شود که برخی از زنان در دوره قاعدگی، خونریزی زیاد و درد بیشتری داشته باشند. در برخی از موارد نیز ممکن است که فرد یک دوره قاعدگی را از دست بدهد. معمولا این موضوع در زنانی که در زمان استرس، اشتهای خود را از دست می دهند، بیشتر است؛ زیرا آنان با کمبود وزن مواجه می شوند، که این مساله باعث توقف دوره قاعدگی خواهد شد.
به جز این موارد، استرس، علائم سندرم PMS (سندرم پیش از قاعدگی) را تشدید می کند که این مساله باعث خونریزی شدید قاعدگی، حملات اضطرابی و دوره های افسردگی خواهد شد. علاوه بر آن استرس در زنان باعث افزایش وزن، تاخیر در بارداری، کاهش میل جنسی، ریزش مو و بی نظمی در قاعدگی و… می شود.
- تاثیر استرس بر پوست انسان
طبق پژوهش های انجام شده، محققان به این نتیجه رسیده اند که استرس و ایجاد آکنه با یکدیگر ارتباط دارند. در واقع در شرایط استرس زا، ترشح غدد چربی پوست بیشتر می شود. این ترشحات نقش بسیار مهمی در بروز آکنه دارد.
استرس در نوجوانان باعث بدتر شدن وضعیت آکنه خواهد شد و طبق تحقیقات انجام شده، نوجوانان در زمان امتحانات دارای سطح بالای استرس بوده و دارای آکنه شدیدتری هستند. علاوه بر آن استرس می تواند عاملی برای بیماری های پوستی نظیر اگزما، درماتیت، کهیر باشد.
- تاثیر استرس بر مغز انسان
استرس به مرکز یادگیری مغز آسیب وارد می کند. این بخش هیپوکامپ (Hippocampus) نام دارد و زمانی که بدن در معرض استرس قرار می گیرد، کورتیزول بر روی نورون های مغز تاثیر می گذارد و اندازه هیپوکامپ کوچکتر می شود.
افزایش کورتیزول باعث می شود که فرد بیشتر روی احساسات فعلی خود متمرکز شود و میزان یادگیری او کاهش پیدا می کند. این موضوع در افرادی که به افسردگی مبتلا هستند، بسیار مشاهده می شود.
- تاثیر استرس بر فشار خون انسان
شرایط استرس زا باعث می شوند که بدن فرد هورمون های بیشتری را ترشح کرده و فشار خون موقتا افزایش یابد. بنابراین ضربان قلب تندتر شده و رگ های خونی باریک تر خواهند شد.
این فشارخون می تواند به دلیل سیگار، الکل و یا خوردن غذاهای ناسالم باشد. بعد از استرس، فشار خون به حالت عادی بر می گردد. اما اگر زمان قرار گیری در شرایط استرس زا بالا باشد، بالا بودن فشار خون می تواند به رگ های خونی، قلب و کلیه ها آسیب برند.
- تاثیر استرس بر بیماری دیابت
استرس از دو طریق می تواند وضع فرد دیابتی را بدتر کند. اول اینکه استرس می تواند باعث زیاده روی در خوردن خوراکی های ناسالم، الکل و… شود. دوم اینکه استرس می تواند سطح قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را به طور مستقیم افزایش دهد.
- تاثیر استرس در مشکل چاقی افراد
استرس باعث می شود که چربی های شکمی افزایش یابند. این چربی ها برای سلامتی خطرناک بوده و تناسب اندام فرد را نیز بر هم می زنند.
- تاثیر استرس در خواب
در شرایط استرس زا، برخی از افراد با اختلالات خواب مواجه می شوند.
عواملی که ممکن است در زمان استرس بر خواب انسان تاثیر بگذارد، عبارتند از:
-
- ژنتیک
- سوابق خانوادگی
- جنسیت (زنان بیشتر از مردان در زمان استرس، دچار اختلال در خواب می شوند.)
- تنش های محیطی
- تاثیر استرس بر جنین
استرس می تواند بر رشد جنین نیز تاثیر بگذارد. در شرایط استرس زا، بدن انسان برای مقابله با استرس، هورمون هایی را ترشح می کند که این هورمون ها باعث افزایش هورمون کورتیزول می شوند.
جفت جنین نیز می تواند این هورمون های استرس را ترشح کند. در نتیجه مقداری از این هورمون وارد مایع آمنیوتیک شده و متابولیسم جنین افزایش می یابد. بدین ترتیب امکان تولد یک نوزاد نارس وجود دارد و ممکن است که این نوزاد در بزرگسالی به بیماری های مزمنی مانند بیماری های قلبی، فشار خون بالا و دیابت مبتلا شود.
جلوگیری از تاثیر استرس بر بدن
با روش های طبیعی می توان از استرس جلوگیری کرد.
از روش های مقابله با استرس می توان موارد زیر را نام برد:
- ورزش
- مدیتیشن
- خواب کافی و منظم
- کمک گرفتن از یک روان درمانگر
- خودداری از مصرف برخی مواد مانند الکل و مواد دارای کافئین و نیکوتین
سخن آخر
استرس یکی از اختلالات روحی و روانی است که فرد در زمان قرار گرفتن در شرایط سخت، به آن دچار می شود. این استرس اگر به درستی کنترل و مدیریت نشود، باعث مشکلات جسمی و روحی متعددی خواهد شد.
ما در این مقاله سعی کردیم مهم ترین تاثیرات استرس بر بدن انسان را به شما توضیح دهیم. بنابراین توصیه می کنیم که راه های کنترل و مدیریت استرس را یاد گرفته و به خوبی به کار ببندید. در صورتی که برای مدیریت یا درمان استرس خود به مشاوره و راهنمایی نیاز داشته باشید، می توانید با کارشناسان ما در هم اندیشان در ارتباط باشید.
برای مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
استرس چه تاثیری در سیستم ایمنی بدن انسان دارد؟
استرس سیستم ایمنی را تحریک کرده و تضعیف می کند. افرادی که به استرس مزمن دچار هستند، به انواع بیماری های ویروسی مانند آنفلوآنزا، سرماخوردگی و سایر عفونت ها مبتلا می شوند.
بهترین راه درمان استرس کدام است؟
برای درمان استرس، بهترین راه این است که با یک درمانگر مشاوره کرده و ریشه های استرس را بیابید تا بتوانید با حذف ریشه ها این اختلال را به طور کامل از بین ببرید.
نظرات کاربران