یکی از دغدغه های داوطلبان کنکور سراسری، این است که با رشته ها به خوبی آشنا نیستند و در مورد آینده شغلی و بازار کار رشته مورد نظرشان نگرانی های زیادی را تحمل می کنند.
یکی از رشته هایی که داوطلبان دوست دارند تا بیشتر در مورد آن و بازار کارش بدانند، رشته بهداشت محیط است.
حتما اگر شما هم داوطلب کنکور سراسری در گروه آزمایشی علوم تجربی باشید، می خواهید در مورد این رشته اطلاعات بیشتری کسب کنید؛ زیرا این رشته یکی از رشته های گروه آزمایشی علوم تجربی است و ممکن است یکی از بهترین رشته ها برای شما باشد؛ پس به دقت این مقاله را تا به انتها بخوانید تا در مورد انتخاب یا عدم انتخاب این رشته، تصمیم درستی بگیرید.
رشته بهداشت محیط
همان طور که از نامش پیداست، این رشته با بهداشت دنیای اطراف ما در ارتباط است. در یک عبارت کلی تر، این رشته به مطالعه مسائل زیست محیطی از قبیل: آب، فاضلاب، زباله، هوا و کنترل بهداشت مواد غذایی می پردازد.
دانشجویان رشته بهداشت محیط، بعد از فارغ التحصیل شدن، می توانند در اجتماعات کوچکی مستقر شده و با مطالعه و بررسی مشکلات منطقه، اقدامات لازم را در جهت رفع این مشکلات انجام دهند.
صرفا هدف از این رشته این است که دانشجویان بتوانند، طرح های مفید و عملی در زمینه های مختلف ارائه دهند و به مردم در رفع این مشکلات راهنمایی و کمک کرده و اطلاعات و آمارهای لازم را در مورد این موضوعات، جمع آوری و طبقه بندی نمایند.
این موضوعات عبارتند از:
- تامین آب آشامیدنی سالم کمی و کیفی
- دفع صحیح زباله
- بهسازی اماکن عمومی
- مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری
مقاطع تحصیلی رشته بهداشت محیط
این رشته از مقطع کاردانی تا دکتری در ایران ارائه می شود. در مقطع کاردانی مسائل زیست محیطی ساده تری مطرح می شوند و فارغ التحصیلان این مقطع می توانند در مناطق کوچکی مانند روستاها به مردم خدمت کنند.
کاردان های رشته بهداشت محیط، مسائلی مانند بهداشت اولیه روستاییان مانند گندزدایی آب، مبارزه با حشرات، تصفیه فاضلاب و بهداشت مسکن و اماکن عمومی را تامین می کنند.
در مقطع کارشناسی و بالاتر، فارغ التحصیلان باید بتوانند در اجتماعات بزرگتری مانند شهرها، برنامه ریزی بهداشتی کنند.
به عنوان مثال کارشناسان رشته بهداشت محیط، باید برای تصفیه خانه آب یا فاضلاب شهری، نحوه جمع آوری فاضلاب، نحوه توزیع و انتقال آب، شناخت آلاینده های هوا و کنترل آنها طرح های عملی و موثری داشته باشند.
توانایی های لازم برای تحصیل در رشته بهداشت محیط
رشته بهداشت محیط دارای سه جنبه است و دانشجویان این رشته با توجه به علاقه مندی در هر کدام از این زمینه ها می توانند در این رشته موفق شوند.
این زمینه ها عبارتند از:
- بیولوژی
- شیمی
- فیزیک و ریاضی
به عنوان مثال اگر دانشجو به دروس فنی به ویژه مکانیک سیالات علاقه مند باشد، می تواند در زمینه طراحی تصفیه خانه ها به موفقیت برسد.
دانشجویانی که به بیولوژی علاقه مند هستند، می توانند در زمینه چگونگی انتقال بیماری ها به انسان به وسیله فاکتورهای زیست محیطی، مطالعه و تحقیق نمایند.
افرادی که به شیمی علاقه نشان می دهند، در زمینه فرایند هایی مانند تصفیه آب یا فاضلاب می توانند فعالیت داشته باشند. با این تعاریف باید گفت که این رشته می توانند دانشجویانی را با علایق و توانمندی های متفاوت جذب کند.
دروس پایه و اصلی در رشته بهداشت محیط
در این رشته نیز مانند سایر رشته ها، دروس عمومی و اختصاصی تدریس می شود. دروس پایه ای که دانشجویان باید بگذرانند، عبارتند از:
- فیزیک عمومی
- شیمی عمومی
- آمار حیاتی مقدماتی
- اصول هیدرولیک
- نقشه برداری
- آموزش بهداشت
- پاتوبیولوزی
- اپیدمیولوزی بیماری های واگیردار
- جامعه شناسی شهری و روستایی
- نظام عرضه خدمات بهداشتی و درمانی
دروس تخصصی رشته بهداشت محیط
دانشجویان این رشته در کنار درس های پایه و اصلی خود، باید درس های تخصصی را نیز پشت سر بگذارند. این درس ها عبارتند از:
- شیمی و میکروبیولوژی آب و فاضلاب
- کارگاه لوله کشی آب و فاضلاب
- اصول تصفیه و بهسازی منابع آب
- دفع فاضلاب در اجتماعات کوچک
- کاربرد موتور تلمبه در تاسیسات آب و فاضلاب
- کارگاه نصب و راه اندازی و تعمیر موتور تلمبه ها
- حفاری و بهره برداری از چاه
- اصول بهداشت هوا
- بهداشت مواد غذایی
- بهداشت مسکن و اماکن عمومی
- گند زدا ها
- آشنایی با پرتو ها و پرتو زا ها
- کاربرد سموم و ناقلین
- بهداشت حرفه ای
- اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری
- بهره برداری و نگهداری تاسیسات آب و فاضلاب
- کارآموزی در عرصه
بازار کار رشته بهداشت محیط در ایران
همان طور که می دانید، به جرات نمی توان در مورد بازار کار این رشته در ایران صحبت کرد؛ زیرا این رشته در کشورهایی بازار کار بسیار خوب خواهد داشت که جامعه به بهداشت و سلامتی اهمیت زیادی دهد. زمانی که حکومت و جامعه به فکر سلامتی باشند، فرصت های شغلی این رشته زیاد خواهد بود.
با این وجود فارغ التحصیلان توانمند این رشته در مقطع کاردانی می توانند جذب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شوند.
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی نیز می توانند در شهرداری ها، سازمان آب و فاضلاب، شرکت های خصوصی طراحی تصفیه خانه آب و فاضلاب و سازمان حفظ محیط زیست، استخدام شوند.
سخن آخر
با توجه به مواردی که در انتخاب رشته بسیار حائز اهمیت هستند؛ مانند علاقه، توانایی، آینده شغلی و…داوطلب باید قبل از انتخاب رشته، تمامی جوانب این انتخاب را بررسی کند تا از انتخاب خود پشیمان نشود و بتواند دوران تحصیل خود را با موفقیت به پایان رسانده و سپس شغل دلخواه و مرتبط با رشته اش را داشته باشد.
به همین دلیل ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با رشته بهداشت محیط آشنا کنیم.
همان طور که گفته شد، رشته بهداشت محیط یکی از رشته های جذاب و مهم در زیرگروه تجربی است که در تمامی مقاطع ارائه می شود. بنابراین داوطلبان با بررسی توانایی های خود می توانند در این رشته تحصیل نمایند.
اگر در مورد انتخاب این رشته به مشاوره و راهنمایی بیشتری نیاز داشته باشید، می توانید با کارشناسان ما در هم اندیشان در ارتباط باشید. کارشناسان ما در هم اندیشان همواره آماده ارائه راهنمایی و مشاوره های مفید به داوطلبان کنکور سراسری هستند.
سوالات متداول
آیا دانش آموزان رشته انسانی می توانند در این رشته تحصیل کنند؟
خیر؛ کسانی که رشته تجربی خوانده اند می توانند در این رشته تحصیل کنند.
برای تحصیل در رشته بهداشت محیط و بازار کار در چه رشته ای باید تحصیل کرد؟
باید در رشته تجربی تحصیل کنید.
هدف از تحصیل در رشته بهداشت محیط و بازار کار چیست؟
- تامین آب آشامیدنی سالم کمی و کیفی
- دفع صحیح زباله
- بهسازی اماکن عمومی
- مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری
نظرات کاربران