تمامی انسان های جهان نیاز به ارتباط با دیگران و روابط اجتماعی دارند؛ اما در این میان هستند افرادی که خود را بی دست و پا می بینند و از دیگران دوری می کنند. این افراد کمرو و خجالتی هستند و این کمرو بودن برای آنها دردسرهای زیادی را به دنبال خواهد داشت.
حتی در بسیاری از مواقع کمرویی باعث شکست فرد می شود. بنابراین افراد باید به سرعت این مشکل را در خود ریشه یابی کرده و برای درمان آن تلاش کنند.
ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با کمرویی و نحوه مقابله و رهایی از کمرویی آشنا کنیم. بنابراین اگر خودتان و یا یکی از اطرافیانتان با این مشکل روبروست، حتما این مقاله را بخوانید.
کمرویی چیست؟
کمرویی حالتی است که فرد در آن دست و پای خود را گم می کند و در صحبت کردن با مشکل مواجه می شود. عملکرد این فرد ضعیف شده و در بیان و ابراز خواسته های خود با مشکل روبرو می شود.
کمرویی بیشتر در بچه ها دیده می شود که با گذر زمان از بین می رود اما اگر در بزرگسالی همچنان با کمرویی دست به گریبان هستید باید برای درمان آن چاره ای بیندیشید.
کمرویی طیف گسترده ای دارد و ما در افراد مختلف از کمرویی خفیف تا کمرویی شدید را شاهد هستیم. کمرویی خفیف ممکن است که چندان در زندگی تاثیرگذار نباشد؛ اما کمرویی شدید تمامی ابعاد زندگی فرد و حتی سلامت روح و روان او را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
افرادی که با کمرویی شدید مواجه هستند، ممکن است تا مرز افسردگی و اضطراب نیز بروند و احتمال ابتلای این افراد به اختلال شخصیت اسکیزوئید وجود دارد.
چه عواملی باعث کمرویی در افراد می شوند؟
کمرویی افراد به عوامل متعددی بستگی دارد و می تواند ساختار شخصیت انسان را از سنین کودکی تا پیری تحت تاثیر خود قرار دهد.
ازجمله عوامل موثر در این پدیده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- علل تربیتی
در بسیاری از موارد مراقبت های شدید والدین از فرزندان، ترس کودک از تنبیه و سرزنش والدین، محروم شدن کودک از محبت والدین، عدم استقلال در دوران نوجوانی به دلیل سخت گیری های والدین، انتظار والدین از فرزندان برای اطاعت و تسلیم شدن همیشگی باعث می شود که فرزند یا فرزندان کمرو و خجالتی شوند.
- علل روانی
استرس محیطی، عدم احساس امنیت، عدم موفقیت در تحصیل، تحقیر شدن در میان جمع، غم و اندوه شدید و همیشگی از دیگر عواملی هستند که باعث کمرو شدن فرد می شوند.
- علل اجتماعی
مهاجرت، فقر، طلاق والدین، نداشتن مهارت های اجتماعی نیز در کمرو شدن افراد بسیار تاثیرگذار هستند.
- علل فیزیولوژیک
ازجمله عوامل فیزیولوژیک تاثیرگذار در کمرویی افراد، می توان به عوامل ژنتیکی، نقص عضو، عدم رضایت فرد از چهره یا اندامش، اختلال فرد در تکلم، اختلال در عملکرد غدد فوق کلیوی و… اشاره کرد.
علائم کمرویی در افراد به چه صورت می باشد؟
فرد کمرو علائم و نشانه های مختلفی دارد. ازجمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس گرفتگی در گلو، قلب و یا خالی بودن شکم
- دشواری در گفتار، لکنت زبان، تغییرات در تن صدا
- انقباضات عضلانی و اسپاسم
- کند شدن حواس و کاهش سطح هوشیاری در کودکان
- سرخ شدن و یا رنگ پریدگی در صورت، عدم ترشح بزاق و خشکی رگ ها، تعریق شدید کف دست ها
نشانه های روانی کمرویی کدامند؟
از نظر روانی کسانی که کمرو یا خجالتی هستند، رفتارهای زیر را از خود نشان می دهند:
- در فعالیت های گروهی و اجتماعی شرکت نمی کنند.
- ارتباطی پایدار و مناسب با همسن و سالان خود ندارند.
- از برقراری تماس چشمی با افراد خودداری می کنند.
- خود را از نگاه دیگران مخفی می کنند.
- بریده بریده و کوتاه حرف می زنند.
- با انگشتان دست بازی کرده و غرق در افکار خود می شوند.
- اعتماد به نفس ندارند و احساس سرخوردگی، شکست و اضطراب دارند.
نحوه درمان کمرویی
از آنجایی که این مشکل می تواند از کودکی در فرد ایجاد شود. والدین باید در صورت مشاهده نشانه های کمرو بودن در کودکشان، به سرعت به درمان آن تلاش کنند.
راه های درمان کمرویی در کودکان عبارتند از:
- والدین باید به کودک فرصت اظهار نظر بدهند. بیان آزادانه افکار، احساسات و خواسته های کودک بسیار اهمیت دارد. بنابراین والدین باید به حرف های کودکشان به حوصله گوش بدهند. فضای صمیمانه والدین با کودکان باعث می شود که ترس آنها از میان رفته و احساس شرم و نگرانی در هنگام صحبت کردن نداشته باشند.
- والدین باید تعاملات اجتماعی کودک را افزایش دهند. کودکانی که در محیطی منزوی بزرگ می شوند، فرصت زیادی برای تمرین مهارت های ارتباطی ندارند. تجربیات این کودکان محدود شده و زمانی که این کودکان در محیط های جدید و نا آشنا قرار می گیرند، ترجیح می دهند از جمع کناره گیری کنند. بنابراین بهتر است والدین سعی کنند که تعاملات کودک را افزایش دهند.
- والدین باید به کودکان این اطمینان را بدهند که همواره در دسترس هستند. معمولا کودکان از عدم حضور والدین خود نگران می شوند. بنابراین والدین باید به وابستگی ایمنی با فرزند خود داشته باشند. بدین ترتیب کودک در زمانی که مادرش حضور ندارد به بازگشت او اطمینان خواهد داشت و ارتباطات خوبی با دیگران دارد. اما کودکانی که وابستگی ناایمن با والدین دارند، در غیاب والدین دچار نگرانی و ترس می شوند و با دیگران نیز ارتباط برقرار نمی کنند.
- والدین باید بر توانایی های کودک خود تمرکز بیشتری داشته باشند. از آنجایی که کودکان در ابتدای شکل گیری شخصیت خود هستند، تشویق های والدین نقش موثری در شکل گیری شخصیت خواهد داشت. در صورتی که والدین مدام از کودک ایراد بگیرند، این کودک احساس خواهد کرد که به اندازه کافی خوب نیست و همواره کارهای اشتباهی انجام می دهد. بنابراین این کودک دچار کمرویی و خجالت می شود.
- والدین می توانند از مشاوره کودک برای درمان کمرویی کودک خود کمک بگیرند. درمانگر کمک خواهد کرد تا والدین ریشه های کمرویی فرزند خود را شناسایی کرده و سبک تربیتی سالمی را اتخاذ کنند. بدین ترتیب مهارت های اجتماعی کودک قوی تر و بهتر خواهند شود.
درمان کمرویی در بزرگسالان
افراد بزرگسالی که با کمرویی و خجالت مواجه هستند، برای درمان مشکل خود می توانند روش های زیر را به کار برند:
- تعیین اهداف معقولانه
افرادی که می خواهند با کمرویی خود مقابله کنند، باید بدانند که این درمان زمانبر است و باید با قدم های آهسته اما پیوسته به سمت معاشرت ها و برخوردهای خوش رفت. بنابراین افراد باید معاشرت را با نزدیکان خود شروع کنند و کم کم این تعاملات را افزایش دهند.
- رتبه بندی موقعیت های ناخوشایند
معمولا میزان خجالتی بودن در افراد مختلف، متفاوت است. همچنین ممکن است در موقعیت های مختلف نیز این درجه خجالتی بودن تغییر کند. بنابراین افراد یک لیست از موقعیت هایی که باعث کمرویی آنها می شود، تهیه کنند. سپس میزان ناراحتی ایجاد شده را رتبه بندی کرده و به بر اساس آن گام های درمان را بردارند.
- تمرین مهارت گفتگوی موثر
معمولا افراد خجالتی زمانی که ناراحتی یا مشکلی دارند، احساس می کنند که نباید این مشکل را بازگو کنند. بنابراین آنها باید مهارت گفتگوی موثر را بیاموزند و با تمرکز بر روی احساسات خود، بدون آسیب زدن بر عواطف دیگران، آنها را بازگو کنند.
اگر نمی توانید در جمع صحبت کنید می توانید روزانه به مدت 15 الی 20 دقیقه در مقابل آینه بایستید و در حالی که تماس چشمی با خود دارید شروع به صحبت با خود کنید.
- تقویت اعتماد به نفس
اعتماد به نفس نقش بسیار مهمی در تعاملات اجتماعی افراد دارد. افرادی که به خود اعتماد کافی ندارند از ابراز وجود در جمع خجالت می کشند. بنابراین افراد باید سعی کنند که اعتماد به نفس خود را افزایش دهند.
- توجه به زبان بدن
به گفته روانشناسان زبان بدن بیشتر از حرف هایی که بر روی زبان جای می شود، بر روی مخاطب تاثیر می گذارد. بنابراین افرادی کمرو بهتر است بر روی زبان بدن خود بسیار توجه داشته باشند. به عنوان مثال در هنگام صحبت کردن سر خود را بالا بگیرند و قامت خود را راست نگاه دارند.
- آماده کردن خود برای موقعیت های دشوار
افرادی که قرار است در یک موقعیت دشوار قرار بگیرند. مثلا صحبت در یک کنفرانس مهم و یا سخنرانی در یک جمع بزرگ، باید از قبل خود را آماده کنند. در مواردی که فرد کمرو و خجالتی است، شاید برای صحبت با مافوقش نیز نیاز به تمرین دارد. بنابراین بهتر است جلو آینه چندین بار حرف هایی که قرار است بزند را تمرین کند. ضبط صدا و تصویر نیز بسیار موثر خواهد بود.
- خلق تجربیات مثبت
افرادی که تجربیات مثبتی ندارند، به سمت انزوا می روند. بنابراین بهتر است که افراد تجربیات مثبتی برای خود بسازند. مثلا به دنبال علایق خود بروند و یا با افرادی که تشابهات فکری زیادی دارند، ارتباط برقرار کنند.
- مراجعه به روانشناس و انجام مشاوره
تداوم کمرویی ممکن است اختلالات دیگری را به دنبال داشته باشد و فرد دچار اختلالاتی چون؛ اضطراب اجتماعی، اضطراب شخصیتی و یا اسکیزوئید شود. بنابراین در صورتی که کمرویی فرد بسیار شدید است، باید حتما با یک روان درمانگر مشاوره داشته باشد.
درمانگر به فرد کمک خواهد کرد تا با ریشه یابی مشکل بهترین روش درمان را انتخاب کند. در مواردی از روش های تخصصی تر نیز کمک گرفته می شود.
سخن آخر
کمرویی یک پدیده در افراد مختلف است که در هر سنی ممکن است همراه فرد باشد. این مشکل می تواند برای فرد بسیار دردسرساز بوده و باعث شکست فرد در تحصیل، شغل، ازدواج و… شود.
بنابراین افرادی که به کمرویی دچار هستند، باید سعی کنند به سرعت این مشکل را درمان کنند.
ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با کمرویی و نحوه درمان آن آشنا کنیم. در صورتی که در این خصوص به مشاوره نیاز داشته باشید، می توانید با کارشناسان ما در مرکز مشاوره هم اندیشان ارتباط باشید.
روانشناسان باتجربه این مرکز می توانند به شما کمک کنند که با مشکل کمرویی کنار بیایید و آن را درمان کنید. برای مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 بدون پیش شماره تماس بگیرید.
سوالات متداول
چه زمانی برای درمان کمرویی باید به مشاور مراجعه کرد؟
اگر کمرویی به یک الگوی رفتاری پایدار تبدیل شود، تقریبا تمامی تعاملات بین فردی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در این شرایط کمرویی به یک سبک شخصیتی تبدیل می شود و درمان آن دشوارتر می شود. بنابراین افراد باید به روانشناس مراجعه کنند.
آیا درمان کمرویی در کودکان لازم است؟
بله؛ در صورتی که کمرویی کودکان به موقع درمان نشود، این مشکل رفته رفته پیشرفت کرده و اختلالات دیگری را نیز ایجاد خواهد کرد.
نظرات کاربران