تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

اختلالات اضطرابی چیست؟ – آشنایی با انواع آن

اختلالات اضطرابی چیست؟ - آشنایی با انواع آن

در زمان روبه رو شدن با استرس یا در موقع احساس خطر، به صورت طبیعی مغز انسان واکنشی را از خود نشان می دهد که به صورت کلی اضطراب نامیده می شود. اضطراب داشتن یک واکنش طبیعی می باشد. هر شخصی این موارد را چندین بار در زندگی خود تجربه کرده و در آینده نیز تجربه خواهد کرد.

به عنوان مثال، شما هم این تجربه را در زمان روبه رو شدن با یک مشکل کاری، در موقع انجام امتحان یا تست یا در موارد تصمیم گیری های مهم داشته اید. در اغلب موارد، اضطراب لازم بوده و مسئله بزرگی ایجاد نخواهد کرد. اما در مورد اختلال اضطرابی نمی توان این حرف را زد.

اختلالات اضطرابی گروهی، از بیماری هایی می باشند که موجب می شوند که به صورت دائمی، فرد احساس اضطراب را داشته باشد و در اکثر موارد این احساس به کاهش عملکرد و توانایی های شخص بیمار منجر می شود. ما در این مقاله از هم اندیشان می خواهیم به اختلالات اضطرابی و انواع آن بپردازیم.

منظور از اختلال اضطرابی چیست؟

(anxiety disorders) یا همان اختلالات اضطرابی در واقع تجربه ‌ی شدید و مزمن احساس اضطراب و ترس می باشد. کسانی که به اختلالات اضطرابی مبتلا هستند و در مورد رویداد های آینده احساس اضطراب بسیاری دارند، در واکنش به اتفاقات کنونی نیز .

در زندگی روزمره، به ‌شدت این مسئله روی عملکرد آن‌ ها تأثیر منفی می‌ گذارد. اختلال اضطراب -به استثنای اختلال مصرف مواد- رایج ترین اختلال روانی می باشد و در طول عمر حدودا 28 درصد از افراد دنیا را گرفتار می ‌کند. بین 30 تا 44 سالگی شیوع این اختلال به اوج خود می ‌رسد. در ادامه به علائم این اختلالات می پردازیم.

علائم اختلالات اضطرابی

علائم اختلالات اضطرابی

نشانه های اختلال اضطرابی گروهی از نشانه هایی می باشند که در میان مبتلایان به‌ عنوان ویژگی مشترک، انواع اختلالات اضطرابی وجود دارند.

این علائم  به شرح زیر است:

  • احساس بی ‌قراری، عصبانیت یا تنش
  • احساس خطر قریب‌ الوقوع
  • احساس وحشت
  • تنفس سریع
  • عرق کردن زیاد
  • لرزش
  • احساس خستگی یا ضعف
  • مشکل در تمرکز
  • اختلال خواب
  • دوری از قرار گرفتن در موقعیت‌ های اضطراب آور

 

انواع اختلالات اضطرابی

اختلالات اضطرابی با توجه به مبتلایان، انواع مختلفی دارد که در ادامه این مقاله به آن ها اشاره کرده ایم.

1.اختلال پانیک (وحشت ‌زدگی)

افراد که به اختلال پانیک مبتلا هستند، دوران حملات وحشت ‌زدگی یا همان ناراحتی جسمانی شدیدی را تجربه می ‌کنند. شخص بیمار موقع حملات وحشت ‌زدگی حس می ‌کند او را دسته ‌ای از احساسات جسمانی خیلی ناخوشایند، از پای درآورده است.

این احساسات احتمال دارد اختلالات خود مختار، ناراحتی تنفسی و نا هنجاری ‌های حسی را در بر داشته باشند. همچنین در طول مدت حمله ‌ی پانیک امکان دارد افراد احساس کنند روانی و یا دیوانه شده اند و یا نتوانند کنترل خود را بدست بیاورند.  سرگیجه و تپش قلب عللائمی می باشند که اکثرا گزارش می ‌شوند.

2.آگورافوبی (بازار هراسی)

در این نوع از اضطراب شخص بیمار اضطراب یا ترس زیادی را احساس می‌ کند که مواجهه ‌ی واقعی با وضعیت ها از جمله استفاده از وسایل حمل ‌و نقل عمومی، قرار داشتن در مکان‌ های بسته چون تئاتر یا موقعیت های مکانی باز از جمله پارکینگ‌ های بی ‌سقف و تنها بودن خارج از خانه را ایجاد می‌ کند.

کسانی که به آگورافوبی مبتلا هستند، به خودی خود از این موقعیت ‌ها نمی ‌ترسند، در حالی که از این می ‌ترسند که امکان دارد در صورتی که دچار علائم شبه وحشت‌ زدگی یا علائم خجالت ‌آور دیگر شوند، از کسی نتوانند کمک بگیرند یا فرار کنند.

انواع اختلالات اضطرابی

3.فوبیا ‌های خاص (ترس ‌های مرضی)

به ترس‌ های غیرمنطقی در ارتباط با یک چیز یا وضعیت خاص، فوبیا یا ترس های مرضی گفته می‌ شود. خیلی از موارد از جمله افراد عنکبوت‌ های بزرگ یا از ارتفاع و … می ‌ترسند. ولی در فوبیا های خاص، اضطراب یا ترس شدید و محسوس می باشد.

اشخاص بیمار جهت دوری کردن از موقعیت یا چیزی که سبب ترس آن‌ ها می گردد، به خود زحمت زیادی می ‌دهند و اگر خود را نتوانند از آن دور نگه دارند، با اضطراب و ناراحتی بسیار زیادی آن موقعیت را تحمل می ‌کنند. هر چند هرچیزی تقریباً قادر است هدف فوبیا باشد، ولی در چهار دسته ‌ی کلی این ترس‌ها گروه بندی شده‌ا ند:

الف) حیوانات

ب) بلا های  طبیعی

ج) جراحت، خون و تزریق

د) انجام فعالیت‌ هایی در موقعیت ‌های خاص چون حضور در آسانسور

 

4.اختلال اضطراب اجتماعی (جمع‌ هراسی)

اضطراب چشمگیر یا ترس از موقعیت‌ های اجتماعی، ویژگی اصلی اختلال این نوع اضطراب  می باشد که ممکن است شخص بیمار در آن ‌ها مورد بررسی دقیق سایر افراد قرار بگیرد؛ به عنوان مثال ملاقات یا گفت ‌و گو با اشخاص ناشناس. اختلال اضطراب اجتماعی اختلالی خیلی ناتوان کننده می باشد و جنبه‌های زندگی فرد را، بسیار زیاد تحت تأثیر قرار می ‌دهد.

به ‌طور کلی این اختلال به دو گروه فراگیر و خاص تقسیم می گردد. گروه خاص محدود به ترس از موقعیت‌ های خاص چون سخنرانی در جمع می باشد. ولی در گروه فراگیر فرد بیمار نوعی نگرانی پایدار و شدید نسبت به تفکر و قضاوت دیگران در مورد رفتار یا ظاهر احساس می ‌کند.

اختلال اضطراب اجتماعی (جمع‌ هراسی)

5.اختلال اضطراب فراگیر (اختلال اضطراب منتشر)

یکی دیگر از انواع اختلال اضطرابی شدید، اختلال اضطراب فراگیر می باشد که بر موضوع خاصی تمرکز ندارد. اختلال اضطراب فراگیر به‌ صورت نگرانی نامعقول و بیش‌ از اندازه درباره فعالیت‌ ها و اتفاقات  روزمره بروز می ‌کند. افرادی که به این نوع اختلال هستند، در اکثر موارد حس مضطرب بودن دارند، هرچند امکان  دارد دلیل آن را نتوانند توضیح دهند. علاوه‌ بر آن  بسیار نگران هستند و با دلواپسی انتظار دارند بدترین رویداد برای آن‌ ها رخ نماید.

6.اختلال وسواس فکری- عملی

در وسواس فکری، به ‌صورت پیوسته و ناخواسته شخص بیمار افکار خاصی را تجربه می ‌کند. در وسواس فکری اشخاص در تلاش اند که این افکار ناخواسته را نادیده بگیرند و یا با انجام برخی کار ها اثر آن را آرام کنند. وسواس عملی اختلالی می باشد که عمل یا فکری می باشد که شخص سراغ آن می ‌رود تا وسواس فکری را بی ‌اثر کند. به‌ صورت مکرر این اعمال ذهنی یا رفتار انجام می ‌شوند، به صورتی که شخص بیمار حس می‌ کند ملزم به انجام دادن آن است.

در دنیا شایع ترین وسواس عملی تکرار یک رفتار خاص برای مثال نظافت است.

7.لالی انتخابی

در این نوع اختلال اضطرابی، فرد بیمار در حالت عادی با وجود این ‌که می ‌تواند حرف بزند، در بعضی شرایط خاص یا در برابر اشخاص خاص حدودا  نمی تواند حرف بزند. امکان دارد اختلال لالی انتخابی با اضطراب اجتماعی یا احساس خجالت نیز همراه شود.

8.اختلال اضطراب جدایی

کودکانی که به اختلال اضطراب جدایی  مبتلا هستند، نگرانی بسیار زیادی را در مورد جدایی از والدین یا خانه تجربه می‌ کنند. در سنین 6 الی 7 ماهگی و تا سه سالگی، در کودکان اختلال اضطراب جدایی بیشتر شایع می باشد ولی در بعضی شرایط از آن‌ چه متناسب با سن باشد، به ‌مدت طولانی ‌تر ادامه پیدا می ‌کند.

اختلال اضطراب جدایی

در افراد بزرگ سال، اختلال اضطراب جدایی به این شکل بروز پیدا می ‌کند که آن‌ها نگران سلامتی نزدیکان و عزیزان خود می‌ شوند. در سنین زیر 12 سال، این اختلال شیوع زیادی دارد و آمار ابتلا به آن، با افزایش سن کاهش پیدا می ‌کند.

9.اختلال اضطراب پس از سانحه

گونه‌ای دیگر از اختلال اضطراب، اختلال اضطراب پس از سانحه می باشد که بعد از روبه رو شدن با یک عامل استرس‌ زای غیرقابل تحمل و شدید که امکان دارد موجب آسیب جدی یا مرگ شود روی می ‌دهد.

10.اختلال اضطراب بیماری

هیپوکندریا یا همان اختلال اضطراب بیماری ،اختلالی می باشد که در آن شخص بیمار با وجود برخورداری از سلامت جسمانی، خود را بیمار می ‌داند.

نتیجه گیری

اضطراب داشتن یک عکس العمل طبیعی می باشد که در موقع یک رویداد، اتفاق می افتد. ولی اگر این واکنش بصورت مکرر اتفاق بیفتد، طبیعی نیست. اختلال اضطرابی برای هر شخص نتایج بدی داراست و انواع مختلفی دارد که نباید نسبت به آن بی تفوت بود. ما در این مقاله از هم اندیشان سعی کردیم به اختلالات اضطرابی و انواع آن بپردازیم.

با شماره گیری 02191023933 با مرکز مشاوره هم اندیشان در ارتباط باشید تا مشاوره لازم را برای شما ارائه دهند.

سوالات متداول

شخص مبتلا به اختلال پانیک، چه احساساتی را تجربه می کند؟

افراد که به اختلال پانیک مبتلا هستند، دوران حملات وحشت ‌زدگی یا همان ناراحتی جسمانی شدیدی را تجربه می ‌کنند.

اختلال اضطراب اجتماعی به چند گوه تقسیم می شود؟

به ‌طور کلی اختلال اضطراب اجتماعی به دو گروه فراگیر و خاص تقسیم می گردد.

در کدام سنین، اختلال اضطراب جدایی شیوع زیادی دارد؟

در سنین زیر 12 سال، اختلال اضطراب جدایی شیوع زیادی دارد.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره