حملات ترس در حالی که خطر واقعی وجود ندارد، می تواند واکنش فیزیکی شدیدی را در جسم ایجاد کند! هنگامی که حملات وحشت به فرد دست می دهد، ممکن است حس کند دچار حمله قلبی شده است یا در حال مرگ است.
حملات پانیک با این که تهدید کننده زندگی فرد نیست، اما می تواند باعث پایین آمدن کیفیت زندگی افراد شود. اما روش های زیادی وجود دارد که می توان با پانیک را کنترل کرد و در صورت بروز آن را مدیریت کرد.
در ادامه به حمله پانیک علل و عوامل و راه های قطعی آن می پردازیم؛ لذا از شما دعوت می کنیم تا انتهای این مطلب با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید.
حمله پانیک چیست؟
پانیک یا حمله پانیک (Panic Attack)، ترس و اضطراب شدید است که به صورت ناگهان رخ می دهد و پس از چند دقیقه به اوج خود می رسد.
افرادی که پانیک را تجربه می کنند، به گمان این که دچار حمله قلبی شده اند، به اورژانس مراجعه می کنند؛ در صورتی که این پانیک بوده و در عرض 30 دقیقه بهبود می یابد. این حمله در افرادی که تحت فشار روانی بالایی هستند، رخ می دهد.
در برخی موارد پانیک در شرایط قابل پیش بینی تکرار می شود؛ برای مثال فردی که با عبور از خیابان دچار پانیک می شود، فرد با مراجعه به روانپزشک می تواند محرک های پانیک را شناسایی و درمان کند.
برخی بیماری ها مانند افسردگی ها در صورت عدم کنترل می تواند باعث بروز پانیک شود.
نشانه های حمله پانیک
- تعرق
- سرگیجه
- احساس داغ و یا یخ زدگی
- افزایش ضربان قلب
- خفگی
- درد شکمی
- درد قفسه سینه
- بی حسی و دلتنگی
- تنفس سخت
- لرزش و تنش عضلانی
علل ایجاد پانیک
- استرس مزمن و حاد
- تولید هورمون استرس زا
- پرکاری و کمکاری تیروئید
- برخی بیماری ها
- نشانگان کوشینگ
- ورزش شدید و سنگین
- رژیم های غذایی و مصرف الکل
- کم بودن قند خون
- مصرف خیلی زیاد کافئین (مثل چای، قهوه، نوشابه های گازدار)
- تنگی نفس یا نفس نفس زدن
- داروها و یا محرک ها
درمان پانیک
درمان پانیک با دارو درمانی و روان درمانی است.
1- درمان پانیک با روان درمانی
یکی از روش هایی که متخصصین عرصه سلامت روان در درمان پانیک به کار می برند، روان درمانی است. روان درمانی روشی بسیار قوی برای درمان بسیاری از بیماری های روان به شمار می رود.
در این روش با راهکارهایی تفکر و رفتار فرد عوض شده و موجب تسکین پایدار می شود.
انواع روش های روان درمانی برای درمان حملات پانیک به کار می رود؛ یکی از مهمترین آنها CBT یا روان درمانی شناختی رفتاری است، که در آن فرد با یادگیری شیوه های آرام سازی خود یاد می گیرد استرس خود را مدیریت کند و الگوهای منفی فکری را تغییر دهد.
در این روش تکنیکی به نام مواجهه تدریجی وجود دارد که درمانگر بیمار را به آرامی با ترس هایش مواجه می کند و به او می آموزد، در حین این کار آرامش خود را حفظ کند.
مثلا اگر در هنگام رانندگی دچار پانیک می شوید، درمانگر از شما می خواهد خود را در هنگام رانندگی تجسم در یک خیابان یا بزرگراه تجسم کنید. در حین تجسم به شما یاد میدهد چگونه آرام بمانید.
این تکنیک ممکن است چندین جلسه به طول بیانجامد و درمانگر در این روش به تدریج مواجهه را زیاد می کند و پانیک اتک را کنترل کنید.
2- درمان پانیک با ریلکسیشن
برای درمان حملات پانیک از دو روش دارو درمانی و روان درمانی استفاده می شود. گاه درمان با تلفیقی از این روش ها انجام می شود.
3- درمان پانیک با دارو درمانی
زمانی دارو درمانی برای حملات پانیک استفاده می شود، که با وجود تلاش برای کنترل آن استراتژی های درمانی را علایم دوباره تکرار شود و عملکرد روزانه فرد مختل شود.
این داروها عبارتند از:
3-1 داروهای ضدافسردگی
روانپزشکان برای درمان حملات پانیک داروهای ضد افسردگی را معمولاً از دسته ی داروهای مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین را تجویز می کنند، که از آن جمله می توان به
- فلوکستین
- سرترالین
- پاروکستین
- سیتالوپرام
اشاره کرد.
این داروها اضطراب را تسکین بخشیده و علائم افسردگی را که با پانیک اتک همراه است، کاهش می دهد. این داروها می تواند عوارض جانبی از قبیل اختلال در خواب، ناراحتی گوارشی و اختلالات جنسی داشته باشد. این داروها نباید به یک باره قطع شوند و مصرف آن کاملا تحت نظر روانپزشک باشد.
3-2 آرام بخش ها
آرام بخش های بنزودیازپین، می توانند در آرام کردن حملات پانیک و تسکین اضطراب کمک کننده باشند. از آن جمله می توان به داروهای آلپرازولام، لورازپام و کلونازپام اشاره کرد.
زمانی که حملات پانیک رخ دهد چه اقداماتی باید صورت بگیرد؟
با یک نفس عمیق بر روی صندلی بنشینید؛ چند نفس عمیق بکشید؛ دست را روی شکم گذاشته با شماره 1 و 2 نفس را حبس کرده و عمل دم انجام دهید با شماره 3 و 4 بازدم انجام دهید.
این تمرینی موثری برای کنترل حملات پانیک است!
توصیه های خودیاری برای درمان قطعی پانیک!
روش های زیادی وجود دارد که به شما کمک می کند تا خودتان حملات پانیک را مدیریت کنید.
از جمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یادگیری و انجام تکنیک های ریلکسیشن مانند کشش و نفس عمیق
- واگویه های مثبت و عبارات تاکیدی مثبت
- تجسم ذهنی آرام
- نوشتن
- ابراز احساسات با هنر
- تغییر عقاید منفی با دیدگاه های خوشبینانه
- سبک زندگی خوب مانند خواب کافی، کاهش مصرف کافئین، ورزش، مصرف مواد مغذی و…
در پایان
پانیک یا حملات پانیک، یکی از اختلالاتی است که در اثر استرس بسیار زیاد یا عواملی مانند مصرف الکل در افراد رخ می دهد؛ این حملات می تواند در هر مکانی رخ دهد مانند رانندگی یا حضور در جلسه کنکور یا سایر شرایط استرس زا علاوه بر آن این حمله می تواند در زمان آرامش یا در خواب نیز رخ دهد.
با مراجعه به روانپزشک، می توانید محرک های حمله پانیک را پیدا کنید و با یاری روان او نسبت به درمان اقدام کنید. یک درمانگر به فرد کمک می کند در موقعیت های استرس زا آگاهانه رفتار کند و واقع بینانه به مسائل بنگرد.
درمان قطعی پانیک زمانی امکان پذیر است که فرد ریشه این حملات را پیدا کند و بداند چه مواقعی دچار این ترس می شود و در اسرع وقت به متخصص باتجربه و روانپزشک مراجعه کند.
اگر خود یا عزیزانتان به این اختلال دچار هستید و برای درمان تلاش می کنید، می توانید با مرکز مشاوره هم اندیشان صحبت کنید. این مرکز با اتکا به روانشناسان با تجربه خود شما را راهنمایی کرده و به شما در یافتن راه درمان یاری می رسانند.
برای مشاوره تلفنی هم اندیشان با شماره 02191023933 تماس بگیرید.
سوالات متداول
آیا بیماری پانیک درمان دارد؟
برخی از متخصصان بر این عقیده هستند که پانیک درمان قطعی ندارد و تنها قابل کنترل است. اما در مقابل بسیاری از متخصصان با ریشه یابی این حملات و استفاده زا دارو درمانی و روان درمانی می توانند پانیک اتک را درمان کنند.
مهمترین علائم بیماری پانیک چیست؟
ضربان شدید قلب، تعریق، احساس خفگی، تنگی نفس، لرزش بی حسی دست ها و…
نظرات کاربران