تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

استرس بی دلیل چیست؟ + علایم و درمان استرس بی علت

استرس بی دلیل چیست؟ علایم و درمان استرس بی علت

استرس، بخش طبیعی از زندگی انسان است و همه افراد گهگاهی احساس استرس و اضطراب داشتن را تجربه می کنند! اما اگر مراقب نباشید، حتی استرس های جزئی و کوچک نیز می توانند به سلامتی شما آسیب برسانند.

بسیاری از عواملی که باعث ایجاد استرس در شما می شوند، ارزش این را ندارند که شما انرژی فیزیکی و ذهنی خود را برای آنها خرج کنید. استرس بی دلیل باعث می شود که شما به استرس داشتن مداوم عادت کنید و سلامتی خود را از دست بدهید.

به دلیل افزایش استرس ها و اضطراب بی علت در جامعه، و همچنین تاثیرات منفی آن بر سلامت روان و جسم افراد، مشاوران مرکز مشاوره هم اندیشان مقاله جامع و تخصصی را در رابطه با علائم استرس بی دلیل و راه های درمان آن نگارش کرده اند.

اگر شما نیز از اضطراب بی علت و استرس های بی دلیل رنج می برید، به شما توصیه می کنیم با هم اندیشان همراه باشید و حتما این مقاله کامل را مطالعه بفرمایید.

استرس بی دلیل چیست؟

همانطور که گفته شد، داشتن استرس و اضطراب یک اتفاق عادی و طبیعی در زندگی روزمره افراد است.

استرس زمانی برای فرد اتفاق می افتد که فرد احساس می کند تحت فشار قرار گرفته است، یا نمی تواند با موقعیت و شرایط پیش آمده کنار بیاید و این ناتوانی و غیر قابل کنترل بودن شرایط باعث ایجاد فشار و استرس بر او می شود.

همه ما این اضطراب را تجربه خواهیم کرد؛ اما گاهی اوقات، دلیل منطقی برای توجیه اضطراب و استرس خود نداریم و وقتی به دنبال این سوال می گردیم که چرا استرس دارم؟ و یا این اضطراب طاقت فرسا که در درون خود احساس می کنم چه علتی دارد؟ در این حالت شما استرس بی دلیل و یا اضطراب بی علت را تجربه خواهید کرد.

گاهی اوقات تفکر در رابطه با اینکه استرس دارید، باعث ایجاد استرس در شما می شود. پس محرک های درونی و بیرونی هستند که باعث ایجاد استرس بی دلیل در فرد می شوند!

زمان هایی نیز وجود دارد که شما احساس می کنید استرس بی دلیل دارید؛ در این حالت شما استرس را تجربه می کنید؛ در حالی که از علت اصلی آن آگاه نیستید.

در این شرایط حتی ممکن است به دلیل بالا بودن استرس، تغییرات عاطفی مانند اضطراب، افسردگی، غمگینی و یا ناامیدی را نیز تجربه کنید. اما اگر به بررسی دقیق آن بپردازید، خواهید دید که دلیل روشنی برای آن وجود دارد.

در واقع شما از برخی عوامل استرس زا و تاثیرات آنها اطلاع ندارید و فکر می کنید که دچار اضطراب بی علت شده اید. برخی از عوامل استرس زا خارج از کنترل ما هستند؛ اما برخی دیگر قابل اجتناب بوده و فرد آنها را به خود تحمیل کرده است.

استرس بی دلیل چیست؟

علائم استرس بی دلیل

علائمی که نشان می دهد شما از اضطراب بی علت و استرس بی دلیل رنج می برید، تفاوت چندانی با علائم استرس ندارد.

استرس بی دلیل نیز مانند استرس های روزمره شما باعث بروز مشکلاتی در ذهن و بدن شما خواهد شد. استرس بی دلیل می تواند به یک عادت تبدیل شود و هنگامی که شما به آن عادت کنید، دیگر نمی توانید به درستی علائم استرس بی دلیل را در خود شناسایی کنید.

برخی از مهم ترین علائم و نشانه های استرس بی دلیل عبارتند از:

  • همیشه در رابطه با اکثر مسائل و رخ دادن اتفاقات مختلف نگران هستید.
  • گاهی با پایان دادن به یک مشکل، به سراغ مشکل و عامل استرس جدید می روید.
  • کلافه و سردرگم هستید.
  • احساس می کنید نمی توانید ترس های خود را کنترل و مدیریت کنید و در نهایت تسلیم ترس های خود می شوید.
  • اضطراب و استرس شما بیش از شش ماه طول خواهد کشید.
  • به شدت زود رنج می شوید.
  • ناتوانی در تمرکز و داشتن مشغله های ذهنی زیاد
  • بد خلقی و تحریک پذیری بالا
  • افسردگی و ناراحتی مداوم
  • فقط نیمه خالی لیوان را می بینید و به شدت منفی نگر شده اید.
  • داشتن افکار منفی و مضطرب
  • احساس ناامیدی و کلافگی خواهید داشت.
  • در خواب و خوراک شما مشکلات جدی به وجود آمده است.
  • برای هر موضوع کوچک و جزئی گریه می کنید.
  • گوشه گیر شده اید.
  • سردرد های مکرر
  • مشکلات گوارشی
  • تپش قلب
  • مشکل در تنفس
  • از دست دادن رابطه جنسی مناسب با شریک زندگی خود
  • ایجاد شک و بدبینی در شما

علائم استرس بی دلیل

دلایل استرس و اضطراب بی علت چیست؟ و چگونه با آن مقابله کنیم؟

اگر شما بدون هیچ دلیلی احساس استرس و اضطراب می کنید، این مشکل نه تنها می تواند منجر به بروز احساسات شدیدتر اضطراب و استرس در شما شود؛ بلکه باعث ناامیدی، منزوی شدن و افسردگی شما نیز می شود.

به گفته روانشناسان و محققان استرس تاثیرات به شدت زیادی بر ذهن و بدن افراد خواهد گذاشت!

برای درمان استرس بی دلیل باید ابتدا به دنبال جواب این سوال باشید که این استرس و اضطراب از کجا سرچشمه گرفته است؟ و محرک های آن چیست؟

در این قسمت ما 6 مورد از مهم ترین علت های اضطراب و استرس بی دلیل را بیان کرده ایم و برای هر کدام از آنها راهکار مقابله و درمان اضطراب بی علت را نگارش کرده ایم.

1- داشتن فضای شلوغ و بی نظم

فضای شلوغ، ذهن شلوغ و بی نظم را با خود به همراه خواهد داشت. اگر فضای شما نامرتب است، احتمال بالایی وجود دارد که ذهن شما نیز از این موضوع الگو گرفته و پیروی کند.

بی نظمی می تواند باعث استرس شود؛ به هم ریختگی آرامش شما را بر هم می زند و باعث حواس پرتی شما می شود. فضاهای شلوغ و بی نظم می تواند ذهن شما را خسته کرده و شما را مضطرب کند.

راهکار

با اقلام غیر ضروری، وسایلی که دیگر از آنها استفاده نمی کنید و یا خراب و فرسوده شده اند، خداحافظی کنید. مرتب کردن فضا می تواند یک کار استرس زا باشد. اما فکر کردن به اینکه شما سعی می کنید یک محیط منظم و عالی را بسازید. باعث ایجاد آرامش خواهد شد.

اگر وسایلی دارید که استفاده نمی کنید، اما سالم هستند، می توانید آنها را به دوستان و یا مراکز خیریه اهدا کنید. این کار به خودی خود باعث ایجاد حس خوب و آرامش در انسان می شود.

پس بهتر است هر چه زودتر دست به کار شوید و محیط خانه، محل کار و یا اتاق شخصی خود را مرتب کنید، تا باعث بهم ریختن ذهن شما نشود.

2- اظهار نظرات دیگران

یکی از مهم ترین دلایل ایجاد اضطراب بی علت در افراد، گوش دادن به نظرات منفی دیگران است. این موضوع که لباس شما خوب است یا خیر؟ رنگ مبلمان منزلتان باید چگونه باشد؟ و … به کسی جز خودتان ربطی ندارد.

افکار و ذهن خود را بیهوده خسته نکنید؛ هنگامی که انرژی خود را صرف نگرانی در مورد این موضوع که اطرافیان چه فکری می کنند، خواهید کرد، استرس بی دلیل را در خود پرورش خواهید داد.

مشورت و استفاده از تجربیات دیگران، مخصوصا خانواده، بسیار حائز اهمیت است. اجازه دهید این نظرات در حد مشورت باقی بمانند و به یک عادت همیشگی برای اطرافیان شما تبدیل نشوند.

سلیقه و ایده های هر کسی منحصر به فرد است؛ پس همیشه نباید به دنبال جمع آوری نظرات مثبت دیگران باشید. این کار باعث خستگی ذهن شما می شود؛ ذهن خود را با نظرات منفی دیگران سمی نکنید.

راهکار

ارزیابی کنید که با چه کسانی در رابطه با مسائل و زندگی خود مشورت کنید. افراد بد بین و منفی نگر را از اطراف خود حذف کنید.

گاهی نیاز است از برخی دوستی ها دست بکشید و به دنبال افراد مثبت اندیش و پر انرژی باشید که شما را به سمت پیشرفت سوق می دهند.

خود را از محیط های کاری و یا خانوادگی که باعث ایجاد استرس و اضطراب برای شما می شوند، دور کنید. این کار باعث می شود تا از استرس های بی دلیلی که دیگران با نظرات منفی و یا تمسخر کردن به شما وارد کرده اند، دور شوید.

دلایل استرس و اضطراب بی علت چیست؟ و چگونه با آن مقابله کنیم؟

3- دنیای سمی رسانه های اجتماعی

بررسی کنید که آیا فضاهای مجازی برای شما مفید بوده اند و یا باعث آسیب رساندن به شما شده اند؟ گاهی اوقات استفاده از فضای مجازی و برجسته شدن رسانه های اجتماعی در زندگی افراد باعث به خطر افتادن سلامت روانی و جسمی آنها می شود.

طبق تحقیقات انجام شده در سال 2020، میانگین زمان استفاده شده هر فرد در شبکه های اجتماعی به 145 دقیقه در روز رسیده است. با افزایش کسب و کارهای اینترنتی و یا سرگرمی های آنلاین این مقدار بیشتر نیز خواهد شد.

شاید شما خودتان این موضوع را متوجه نشده باشید، اما درگیر شدن در رسانه های اجتماعی باعث ایجاد استرس بی دلیل در فرد می شود. رسانه های اجتماعی باعث می شوند افراد دست به مقایسه بزنند.

هجوم تصاویر افرادی که بهتر از ما به نظر می رسند و زندگی عالی دارند، باعث ایجاد اضطراب باور نکردنی در فرد می شود. رسانه های اجتماعی با استفاده از تصاویری از شادترین و بی غصه ترین لحظات زندگی مردم، باعث ایجاد استرس بی دلیل و نا به جا در فرد می شوند.

راهکار

دنیای امروز وابستگی شدیدی به فضاهای مجازی دارد. پس چگونه از سلامت روان و جسم خود در برابر فضای مجازی محافظت کنیم؟ چه راهکاری وجود دارد که به افراد کمک کند از استرس های غیر ضروری و بی دلیل ناشی از رسانه های اجتماعی در امان بمانند؟ شما باید از سم زدایی شبکه های اجتماعی استفاده کنید.

برخی از این راهکارهای سم زدایی رسانه های اجتماعی عبارتند از:

  • تعیین کنید که چه ساعت هایی آنلاین باشید

هر چند وقت یکبار استراحت های طولانی مدتی را در رابطه با رسانه های اجتماعی داشته باشید. اگر شغل شما به گونه ای است که مجبور هستید دائم از فضای مجازی استفاده کنید، پس ساعت های آفلاین برای خود تعیین کنید. با این کار بین فضای مجازی و زندگی خود مرز تعیین کرده اید. به همکاران خود اطلاع بدهید که بعد از ساعات کاری، ایمیل و یا سایر رسانه های اجتماعی را چک نخواهید کرد.

  • بیدار شدن از خواب بدون تلفن

این عادت را که هنوز از رختخواب خارج نشده به سراغ تلفن همراه خود می روید، ترک کنید. یک روال صبحگاهی ایجاد کنید که شامل نگاه کردن به تلفن همراه نباشد، به جای اینکه روز خود را با تلفن همراه شروع کنید و انرژی خود را برای رسانه های اجتماعی هدر بدهید، برای موفقیت و آرامش خود وقت بگذارید. مثلا می توانید نرمش صبحگاهی را انجام بدهید و یا به پیاده روی روید. این کار به شما آرامش می دهد و استرس ها را از شما دور خواهد کرد.

  • قبل از خواب، استفاده از تلفن همراه ممنوع

همچنین قرار گرفتن در رسانه های اجتماعی را قبل از خواب محدود کنید. اینکه شما همیشه با تلفن همراه خود به رختخواب بروید، اصلا کار درستی نیست. حتی اگر خودتان متوجه این موضوع نشوید. این کار به شدت استرس و اضطراب را در افراد افزایش می دهد. استفاده از تلفن همراه قبل از خواب، چرخه خواب شما را مختل می کند. ایجاد مشکلات و اختلال در خواب باعث می شود فرد استرس و اضطراب بی دلیل را تجربه کند.

4- به تعویق انداختن کارها

شاید شما زمانی را خسته باشید و کارهای خود را به تعویق بیاندازید.

به تعویق انداختن کارها باعث تسکین موقتی شما می شود؛ اما این موضوع را در نظر بگیرید که شما با عقب انداختن کارها خود را در زمان بحرانی قرار می دهید و هنگامی که زمان ارائه و تحویل فرا می رسد، چیزی جز استرس و اضطراب به سراغتان نمی آید و شما کاملا تحت استرس قرار خواهید گرفت.

راهکار

یاد بگیرید که زمان خود را مدیریت کنید؛ اگر بتوانید زمان خود را مدیریت کنید، سطح استرس و اضطراب بی علت شما کاهش می یابد.

اهداف خود را مشخص کنید و برای آنها برنامه ریزی کنید. شما می توانید لیستی از کارهایی که باید انجام بدهید، تهیه کنید و آنها را متناسب با زمان خود سازماندهی کنید؛ این یک راهکار عالی برای مدیریت زمان است.

شما با مدیریت زمان خود دیگر کارهای عقب افتاده نخواهید داشت. و در زمان های موعد، کارها را تحویل خواهید داد و هرگز استرس بی دلیل را تجربه نخواهید کرد.

دلایل استرس و اضطراب بی علت چیست؟ و چگونه با آن مقابله کنیم؟

5- نشخوار فکری در مورد رویدادهای گذشته

ما نمی توانیم گذشته را تغییر بدهیم. شما با فکر کردن و باز پخش وقایع گذشته، احساسات خود را تحریک می کنید!

مسلما شما یکبار برای تجربه های تلخی که در گذشته داشتید، افسوس خورده اید و یا عصبانی شده اید. شما با فکر کردن زیاد به گذشته خود را تحت فشارهای غیر ضروری قرار می دهید.

تحقیقات نشان می دهد که نشخوار فکری در مورد رویدادهای گذشته می تواند به طور قابل توجهی استرس را در افراد افزایش دهد و خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب را بالا می برد.

این را به یاد داشته باشید که افکار شما قوی تر از آن چیزی هستند که فکر می کنید و شما به شدت تحت تاثیر افکار خود قرار خواهید گرفت.

راهکار

توجه خود را به لحظه حال اختصاص دهید؛ سعی کنید با تمرین و تکرار یاد بگیرید چگونه عوامل را تحت کنترل خود قرار دهید.

اگر افکار شما به سمت گذشته رفت، می توانید یک تمرین مدیتیشن انجام دهید و ذهن خود را به آرامش یافتن دعوت کنید؛ با این کار ذهن و فکر خود را به زمان حال باز می گردانید.

اگر می توانید بدی ها و تجربه های تلخ گذشته را فراموش کنید، برای نجات یافتن از نشخوار فکری رویدادهای گذشته می توانید از یک مشاوره خانواده خوب کمک بگیرید.

مشاور به شما کمک می کند تا گذشته را پشت سر بگذارید؛ او به شما آموزش می دهد که چگونه ذهن خود را کنترل کنید و آن را به سمت انرژی های مثبت سوق دهید.

6- تصور اتفاق افتادن بدترین ها

آیا شما نیز جزء آن دسته از افرادی هستید که مدام در حال تصور کردن بدترین سناریو و اتفاق ممکن هستند؟! تنها فکر کردن و گفتن اگر این اتفاق بیفتد …، این پتانسیل را دارا است که به یک فاجعه تمام عیار تبدیل شود.

تفکر در رابطه با رویدادی که حتی اتفاق نیفتاده است، می تواند باعث ایجاد احساساتی مثل درد، نگرانی و استرس بی دلیل شود. تخیل و رویا بافی در رابطه با موقعیت های غیر واقعی می تواند باعث شود واکنش جنگ یا گریز در بدن فرد ایجاد شود.

این واکنش ها منجر به افزایش کورتیزول شده و سطح بالایی از اضطراب را به همراه خود دارد.

راهکار

تمرین ذهن آگاهی می تواند تفکرات منفی را متوقف کند و باعث افزایش اعتماد به نفس و بالا رفتن ارزش فرد شود. مدیتیشن، روزنامه نگاری، جملات تاکیدی مثبت و ورزش کردن و … ابزارهای خوبی برای تمرین ذهن آگاهی هستند.

دلایل استرس و اضطراب بی علت چیست؟ و چگونه با آن مقابله کنیم؟

سخنی از مشاوران هم اندیشان

در حالی که استرس بخشی طبیعی از زندگی افراد است، شاید متوجه شوید که به تازگی استرس بی دلیل نیز به آن اضافه شده است.

اگر هر یک از رفتارهای بالا را در خود مشاهده کرده اید، پس حتما به مشاوره روانشناسی و یا متخصص و روانپزشک مراجعه بفرمایید. زیرا شما درگیر استرس بی دلیل شده اید و زمان آن فرا رسیده است که تصمیمات درستی در رابطه با این موضوع که انرژی خود را در کجا و چگونه به کار ببرید، بگیرید.

شما می توانید از راهکارهایی که در بالا گفته شد، استفاده کنید تا عادت های سالم تری را جایگزین عوامل استرس زای خود کنید.

حتما به دنبال راه هایی برای مقابله با استرس و اضطراب بی علت خود باشید؛ زیرا این استرس و اضطراب ها می تواند تاثیرات به شدت منفی را برای جسم و روح شما به ارمغان بیاورند.

مرکز مشاوره هم اندیشان می تواند در این زمینه شما را راهنمایی کند برای دریافت مشاوره تلفنی، می توانید با شماره 02191023933 تماس بگیرید.

سوالات متداول

چگونه از استرس بی  دلیل خلاص شویم؟

راهبردهای بهبودی از استرس بی دلیل، می تواند شامل تمرین فعالیت های تمرکز حواس مانند مدیتیشن و تمرینات تنفسی باشد. افراد همچنین می توانند در صورت نیاز از یک مشاور یا روانپزشک کمک بگیرند.

آیا گریه استرس بی دلیل را از بین می برد؟

بسیاری از مردم گریه را با احساس غم و اندوه و بدتر شدن احساسشان مرتبط می دانند؛ اما در واقعیت، گریه می تواند به بهبود خلق و خوی شما کمک کند. سطح استرس شما هنگام گریه  کردن کاهش می یابد، که می تواند به خواب بهتر و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره