تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

کرونوفوبیا چیست؟ + نحوه درمان آن

کرونوفوبیا چیست؟

داشتن اضطراب و ترس از آینده(کرونوفوبیا) امروزه در بسیاری از افراد مخصوصا در جوانان دیده میشود، حس بلاتکلیفی، نداشتن برنامه مشخص برای زندگی و وجود ابهامات بسیار در مورد اتفاقات آینده از جمله دلایلی هستند که باعث میشوند یک فرد در آرامش خود را از دست بدهند و مدام نگران روزهای آینده باشند.

شدت یافتن این ترس نشانه‌ای از اختلال در وضعیت سلامت روان است و مراجعه به روانشناسی حرفه‌ای را می‌طلبد. در ادامه این مقاله کرونوفوبیا، علل، علائم و نحوه درمان ترس از آینده را بررسی خواهیم کرد پس تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.

کرونوفوبیا چیست

کرونوفوبیا یا ترس از آینده، نوعی ترس بیمارگونه و غیرطبیعی است که یک اختلال اضطرابی و استرسی تلقی شده و در رده ی فوبیاهای خاص قرار دارد. به طور کلی، ترس و نگرانی نسبت به آینده امری طبیعی است که کلیه ی انسان ها در مراحلی از زندگی‌شان، به آن دچار میشوند.

این مسئله به طور کلی اختلال محسوب نمیشود. اما در مواردی که ذهن افراد را بیش از حد به خود مشغول سازد و روند عادی زندگی را مختل کند، به عنوان یک اختلال روانی مورد توجه قرار گرفته و درمان آن، ضرورت می یابد.

علائم و نشانه های کرونوفوبیا

کسی که به کرونوفوبیا مبتلا باشد، به طور مداوم، افکاری منفی در خصوص آینده را در ذهن می پروراند. به طوری که گاه، ارتباط او با واقعیات به حداقل میرسد. در برخی موارد، تمایل به فرار و یا گریه کردن، در شخص دیده میشود. افرادی که به این اختلال دچار میشوند، نمیتوانند افکارشان را بر امور روزمره متمرکز کنند و فعالیت هایشان را به خوبی انجام دهند.

این افراد، در صورت عدم درمان، دچار افسردگی میشوند و علائم جسمانی بارزتری همچون: تپش قلب، سرگیجه، تعریق بیش از حد و حتی حملات پنیک را از خود نشان میدهند.

علائم و نشانه های کرونوفوبیا

انواع کرونوفوبیا

کرونوفوبیا، با توجه به شرایط روانی و اجتماعی هر فرد، میتواند اشکال و انواع گوناگونی داشته باشد، تجربیات زندگی و شرایط محیطی، در شکل گیری انواع کرونوفوبیا نقش موثری دارند.

برای مثال، مردان متأهل، زنان سرپرست خانوار و افرادی که به طبقات فرودست تعلق دارند، معمولا، ترس از بیکاری، فقر و بی خانمانی را تجربه می نمایند، یا افرادی که از نظر عاطفی آسیب پذیرتر بوده و خلاء هایی را تجربه کرده اند، با ترس از دست دادن همسر یا شریک عاطفی خود دست به گریبان میشوند.

همچنین برخی افراد نیز همواره نگران هستند که در آینده به بیماری های سخت و غیرقابل درمان مبتلا شوند و به همین سبب، به نوعی وسواس فکری  دچار میشود، ترس از مرگ و بیماری نیز در میان سالمندان بسیار شایع تر از سایر افراد میباشد.

(بنابراین، کرونوفوبیا در افراد مختلف، به شکل های متفاوتی ظاهر میشود.)

دلایل ابتلا به کرونوفوبیا چیست

در خصوص دلایل ابتلا به کرونوفوبیا، می توان به عوامل متعددی اشاره کرد. گاهی ممکن است، همزمان چندین مورد از عواملی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم، در شکل گیری این فوبیا، دخیل باشند.

شایع ترین دلایل بروز کرونوفوبیا به شرح زیر میباشند:

  • تجربه ی اتفاقات ناخوشایندی در گذشته:

در میان عوامل محیطی، تجربه ی اتفاقات ناخوشایندی مانند: طلاق، مرگ بیکاری، عزیزان، شکست و… از پتانسیل بالایی برای تحریک بروز کرونوفوبیا برخوردار هستند. برخی از افراد نیز، با از سر گذراندن این تجربیات دردناک و ناخوشایند، به طور کلی نسبت به آینده و سرنوشت خود بدبین میشوند و این امر، می تواند مقدمه ای برای ابتلا به کرونوفوبیا باشد.

  • محیط زندگی:

اشخاصی که در محیط خانواده و جامعه، با باورهایی منفی نسبت به آینده مواجه میشوند و تحت تأثیر آن ناامیدی و افسردگی اطرافیانشان قرار میگیرند، به احتمال زیاد، خود نیز به این نوع تفکرات گرایش پیدا کرده و به اختلالاتی مانند افسردگی، اضطراب و در نهایت کرونوفوبیا دچار میشوند.

  • ژنتیک : بر اساس تحقیقات انجام گرفته در این زمینه، عامل وراثت نیز میتواند در ابتلا به کرونوفوبیا موثر باشد. بنابراین، ریسک ابتلا به ترس از آینده، در افرادی که خویشاوندان نزدیکشان به این اختلال دچار شده بودند، بیش از افراد عادی میباشد.

دلایل ابتلا به کرونوفوبیا چیست

  • سایر بیماری های روانی:

اشخاصی که به اختلالات روانی چون افسردگی و اضطراب اجتماعی دچار هستند، از پتانسیل مناسبی برای ابتلا به کرونوفوبیا برخوردار هستند.

  • ابتلا به بیمارهای سخت:

بسیاری از افراد، در نتیجه ی ابتلا به بیماری های دشوار مانند سرطان، پارکینسون و MS، امید خود را نسبت به بهبودی شرایط جسمانی و حتی زنده ماندن از دست داده و در نتیجه، افکار منفی فراوانی را در ذهنشان پرورش می دهند. این افراد، به کلی از درمان خود و بازگشت به شرایط عادی قطع امید کرده و با اندیشیدن به آینده، احساسات منفی چون اضطراب و اندوه را تجربه می نمایند.

  • یائسگی :

بسیاری از بانوان، پس از یائسگی و حتی سال های قبل از آن، نسبت به شرایط جسمانی خود احساسی منفی پیدا میکنند و از بابت اثرات آن، غمگین شده و دچار ترس و اضطراب و کرونوفوبیا میشوند. البته در جوامع سنتی، این امر به مراتب شایع تر میباشد.

  • افزایش سن :

با افزایش سن و بروز پیری، ترس از مرگ و بیماری های شایع در افراد سالمند نیز افزایش پیدا می کند. برخی از این افراد، در نتیجه ی بالا رفتن سن و سالشان، دیگر آینده ای برای خود متصور نمیباشند و در نتیجه، به انواع اختلالات روانی نظیر ترس از آینده و مرگ دچار میشوند.

عوارض کرونوفوبیا

این اختلال، در دو بعد روانی و جسمانی، تأثیرات نامطلوبی را برجای می گذارد. ابتلا به کرونوفوبیا، باعث بروز مشکلاتی دیگر نظیر افسردگی میشود، افراد مبتلا به این فوبیا، اکثرا در تمرکز کردن بر امور کاری، تحصیلی و… ناتوان اند و در مسائل روزمره دچار حواس پرتی و مشکل می شوند.

ترس از آینده، در صورت عدم درمان، میتواند باعث تصمیم گرفتن های غلط  مانند خودکشی شود.

کرونوفوبیا، بر سلامت جسمانی انسان هم تأثیر میگذارد و باعث ایجاد تپش قلب، تنگی نفس، تعریق زیاد، دلپیچه و حتی حمله پانیک میشود. اثرات طولانی مدت این کرونوفوبیا، به شکل بیماری های قلبی، عصبی و مشکلات ریشه دار دیگر ظاهر میشوند.

عوارض کرونوفوبیا

نحوه درمان کرونوفوبیا

مراجعه به مشاور، روانشناس یا روان درمانگر، میتواند شروع خوبی برای درمان کرونوفوبیا باشد. علت ابتلا به این اختلال، باید به طور دقیق توسط مشاور یا روانشناس شناسایی شود و فرد، به شکل اصولی، تحت درمان قرارگیرد. اغلب افراد، با انجام درمان های شناختی رفتاری نتایج رضایت بخشی را کسب می نمایند.

اشخاص با انجام تکنیک های ساده ای چون مدیتیشن، تمرین های یوگا، تنفس عمیق و گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش، میتوانند در مواقع گوناگون، به کنترل افکار منفی و اضطراب خود، کمک کنند.

“توصیه  ما این است که بیشتر به زمان حال فکر کنید و بر شرایط فعلی خود تمرکز کنند، زندگی در لحظه تجربه کنید، چراکه آسان ترین راهکار کنترل ترس و اضطراب نسبت به آینده در لحظه زندگی کردن است.”

برای آشنایی بیشتر و شروع درمان نتیجه بخش میتواند با مشاوران مرکز مشاوره هم اندیشان در زمینه کنترل استرس و اضطراب تماس بگیرید.

در پایان

نداشتن تمرکز کافی هنگامی که مشغول انجام کاری هستید بخش مهمی از علائم ترس از آینده محسوب می شود، به طوری که یک کار را چندین بار انجام می دهید ولی باز هم به نتیجه دلخواه نمیرسیم، احساس افسردگی و ناامیدی، به طوری که صبح ها بدون هیچ امیدی از خواب بیدار میشوید نیز، خود بخش مهمی از بروز کرونوفوبیا محسوب می شود.

بنابراین بهتر است هر چه سریع تر برای درمان این فوبیا اقدام کنید. به همین دلیل ما به شما مرکز مشاوره هم اندیشان را پیشنهاد می‌کنیم که متشکل از مجرب‌ترین مشاوران در زمینه کنترل استرس و اضطراب هستند، جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02191023933  تماس بگیرید.

سوالات متداول

چگونه می توانیم کرونوفوبیا را تشخیص دهیم؟

ترس از آینده یا همان کرونوفوبیا، اغلب با علائم و نشانه های خاص و شدید خود قابل تشخیص است، بطوری که، به دلیل ترس از آینده، توانایی زندگی عادی در زمان حال را از دست میدهد، همچنین این اختلال با علائم فیزیکی مانند تپش قلب، گریه، تنگی نفس و… همراه است.

آیا میشود کرونوفوبیا را درمان کرد؟

بله، راه های درمان بسیاری مانند مدیتیشن برای رفع ترس از آینده وجود داشته اما بهترین روش ماجعه به یک مشاور متخصص در این زمینه است.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره