فوبیا شایع ترین نوع بیماری روانی است، در حالی که فوبیا های خاص نیز در بین جمعیت عمومی بسیار رایج هستند، مشخص نیست که چه تعداد از مردم تالاسوفوبیا دارند.
تالاسوفوبیا معمولا یک نوع فوبیا خاص در محیط طبیعی، فوبیای ترس از اقیانوس، در نظر گرفته میشود. ترس از محیط طبیعی یکی از انواع فوبیا است که بیشتر تجربه میشود، در ادامه قصد دارم به تالاسفوبیا علائم و جزئیات و نحوه درمان این فوبیای خاص بپردازیم، با همراه باشید.
آشنایی با تالاسوفوبیا
تالاسوفوبیا نوعی فوبیا خاص است که شامل ترس مداوم و شدید از آب های عمیق مانند اقیانوس یا دریا است، همچنین تالاسوفوبیا از واژه یونانی تالاسا به معنی (دریا) و فوبیا به معنی (ترس) گرفته شده است؛ چه چیزی این فوبیا را با آب هراسی یعنی ترس از آب متفاوت می کند؟ در جایی که آب هراسی شامل ترس از آب است، تالاسوفوبیا بر روی بدنه های آبی متمرکز می شود که وسیع، تاریک، عمیق و خطرناک به نظر می رسند. عده ای هم آن قدر از آب نمیترسند که از آنچه در زیر سطح آن نهفته است میترسند!.
در حالی که تالاسوفوبیا توسط DSM-5، راهنمای تشخیصی اختلالات روانی که توسط روانپزشکان و سایر متخصصان سلامت روان استفاده می شود، به عنوان یک اختلال متمایز شناخته نمی شود، اما علائم آن با معیار های تشخیصی فوبیاهای خاص در نظر گرفته میشود، همچنین فوبیای مربوط به آب در بین زنان شایع تر از مردان است.
دلایل به وجود آمدن تالاسوفوبیا-ترس از دریا و اقیانوس
عواملی که ممکن است باعث بروز تالاسوفوبیا-ترس از دریا و اقیانوس شود، مانند انواع فوبیاهای خاص، احتمالا ترکیبی از طبیعت و تربیت است، که عبارتند از:
- ژنتیک
از منظر طبیعت، تکامل و ژنتیک ممکن است در بروز فوبیای خاص نقش داشته باشند. این ژن های ترس ممکن است اثری باشند و از اجداد شما بایتان به ارث رسیده باشد.
- تجربیات گذشته
این ترس همچنین ممکن است تا حدی به دلیل تجربیاتی که افراد در گذشته در اطراف آب داشته اند، باشد. برای مثال ترسیدن از چیزی در هنگام شنا یا در کودکی در معرض غرق شدن قرار گرفتن نیز میتواند یکی از دلایل احتمالی بروز تلاسوفوبیا باشد.
- تربیت و یادگیری ترس
مشاهده افراد دیگر، به ویژه شخصیت های والدین و دیگر بزرگسالان تاثیرگذار، که از آب های عمیق ترس داشتند نیز ممکن است یکی از عوامل موثر باشد. همچنین عواملی دیگری نیز وجود دارد که میتواند احتمال ابتلای فرد به فوبیای خاص مانند تالاسوفوبیا را افزایش دهد.
برخی از این موارد عبارتند از:
- یکی از اعضای خانواده مبتلا به تالاسوفوبیا یا سایر فوبیای خاص باشد
- عوامل شخصیتی، مانند منفی تر بودن، حساس تر بودن یا مضطرب بودن
- تجربه شخصی آسیب زا شامل آب های عمیق، حجم های بزرگ آب یا سفر در اقیانوس
- شنیدن داستان ها یا دیدن فیلم هایی ترسناک با موضوع حوادث دریایی
علائم و نشانه های تالاسوفوبیا-ترس از اقیانوس
فوبیا ها میتواند علائم فیزیکی و احساسی ایجاد کند، برخی از علائم فیزیکی رایج تالاسوفوبیا عبارتند از:
- تعریق
- سرگیجه
- سبکی سر
- حالت تهوع
- ضربان قلب
- تنفس سریع و پی در پی
- تنگی نفس
علائم احساسی تالاسفوبیا می تواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس اضطراب
- احساس جدایی از موقعیت
- داشتن حس عذاب قریب الوقوع
- نیاز به فرار
- ترس از غرق شدن
این واکنش ترس میتواند در صورت تماس مستقیم با اقیانوس یا دیگر آب های عمیق، مانند رانندگی از کنار ساحل یا پرواز بر فراز اقیانوس با هواپیما، رخ دهد. اما حتما لازم نیست که در نزدیکی دریا باشید تا علائم را تجربه کنید. بعضا افراد، صرفا با نگاه کردن به تصویربرداری از اعماق آب، عکسی از دریا یا حتی شنیدن کلماتی مانند (اقیانوس) یا (دریا) میترسند و مضطرب میشوند.
علاوه بر علائم فیزیکی ذکر شده هنگام مواجهه با آب های عمیق، فرد برای اجتناب از نزدیک شدن یا حتی نگاه کردن به آب، تمام تلاش خود را می کنند. آن ها ممکن است زمانی که بدانند با موضوع ترس خود مواجه خواهند شد، اضطراب و استرس پیش بینی کننده ای را تجربه کنند، مانند احساس شدید ترس قبل از سوار شدن به قایق کشتی و انواع سفر های دریایی.
اگر شما نیز علائم گفته شده را دارید میتوانید از طریق تماس با مشاوران با تجربه مرکز مشاوره هم اندیشان راهنمایی های لازم را برای درمان فوبیای خود دریافت کنید.
درمان تالاسوفوبیا-ترس از دریا و اقیانوس
با توجه به اینکه هیچ تحقیق تخصصی در مورد درمان خاص تالاسوفوبیا انجام نگرفته، فرض بر این است که افراد نتایج درمانی مشابهی با سایر فوبیا های خاص تجربه خواهند کرد، درمان هایی مانند: رفتار درمانی، به ویژه درمان های مبتنی بر مواجهه، در کاهش علائم فوبیاهای خاص کاملا موثر میباشند.
سایر اشکال رفتار درمانی عبارتندر از:
- درمان شناختی رفتاری
- حساسیت زدایی سیستماتیک
- آموزش شنا تخصصی
تحقیقات انجام گرفته نشان داده است که همه درمانها برای انواع مختلف فوبیای خاص تاثیر یکسانی ندارند؛ برای مثال، قرار گرفتن در معرض in vivo”” یا درون تنی (که شامل قرار گرفتن در معرض جسم ترسناک در زندگی واقعی است)، تحقیقات نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض درون تنی نسبت به قرار گرفتن در معرض تصور موثر تر است، اما قرار گرفتن در معرض مجازی ترس به اندازه قرار گرفتن در معرض ترس در دنیای واقعی میتواند موثر باشد.
البته، قرار گرفتن در معرض یک شئ ترسناک در زندگی واقعی همیشه امکان پذیر نیست، به خصوص اگر ترس شما شامل چیزی خطرناک یا غیرممکن باشد. گاهی اوقات درمان فوبیای خاص ممکن است شامل چندین استراتژی مختلف از جمله: قرار گرفتن در معرض فوبیا به صورت تدریجی، حساسیت زدایی سیستماتیک، بازسازی شناختی و تکنیک های آرام سازی باشد.
در افرادی که فوبیای ترس از اقیانوس، دریا و.. دارند یادگرفتن شنا میتواند یکی از راهکار های موثر در غلبه بر فوبیای خود باشد، زیرا، تقریبا تمامی افرادی که به تالاسفوبیا مبتلا هستند شنا بلد نیستند، برای مثال: مدام فکر میکنند که اگر سوار کشتی شوند و کشتی غرق شود و در دریا یا اقیانوس بیکران گیر بیفتند چه اتفاقی برای آنها خواهد اقتاد؛ برای همین از رفتن به کنار ساحل یا سوار کشتی شدن یا حتی شنیدن کلمه اقیانوس یا دریا میترسند.
در پایان
دانستیم که تالاسوفوبیا نوعی ترس خاص است که به ترس شدید از آبهای عمیق مانند اقیانوس یا دریا گفته میشود. اگر ترس مربوط به دریا یا اقیانوس را دارید و به طور قابل توجهی زندگی شما را دچار مشکل کرده است (بخصوص اگر در شهری ساحلی زندگی میکنید)، بهتر است هرچه سریعتر به یک مشاور، روانشناس متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره مفید از طریق شماره زیر میتوانید با کارشناسان مجرب مرکز مشاوره هم اندیشان تماس حاصل کنید.
موفق باشید
سوالات متداول
قوبیا های خاص چه عوارضی دارند؟
بطور کلی فوبیا های خاص اگر درمان یا تسکین داده نشوند باعث بروز عوارضی مانند:افسرودگی، وحشت زدگی، تنهایی و انزوای اجتماعی میشود.
چگونه میتوان ترس از دریا را درمان کرد؟
با اینکه هنوز تخحقیقات کاملی بر روی تالاسوفوبیا انجام نگرفته اما روش ها و تکنیک های مختلفی برای درمان ترس از اقیانوس و دریا وجود دارد که در این مقاله به شرح آنها پرداخته ایم.
نظرات کاربران