تخصصی مشاوره بگیرید هم اندیشان؛ هم‌فکری برای یک زندگی شادتر
۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

بررسی انواع غم و اندوه در روانشناسی

بررسی انواع غم و اندوه در روانشناسی

غم و غمگین شدن حسی است که همه افراد روی زمین حداقل یک بار آن را تجربه کرده اند. غم در اثر از دست دادن عزیزان، شکست عشقی و نرسیدن به اهداف و اتفاقات بد می تواند ایجاد می شود؛ اما غم ها از نظر روانشناسی می تواند دسته بندی های متفاوتی داشته باشد؛ که در این مقاله به آن ها می پردازیم.

غم چیست؟

احساسات انسان به 5 گروه اصلی تقسیم می شود، که غم نیز یکی از آن ها است. غم حسی آشنا برای تمامی انسان ها است که به روش های مختلفی ابراز می شود.

انواع غم و اندوه با توجه به عملکرد آنها

از لحاظ روانشناسی، غم 4 نوع دارد، که هر کدام را در ادامه مطلب توضیح می دهیم.

1- غم تطبیقی

در این نوع غم که در پاسخ به یک اتفاق درونی یا بیرونی در ما ایجاد می شود؛ بدن به دنبال آن سطح فعالیت و پردازش اطلاعات را پایین می آورد تا بتواند با آن سازگار شود. این غمی سالم است که با گذر زمان شروع به کم شدن و از بین رفتن می کند.

از نمونه بارز آن غمی است که برای یک لحظه در مجلس عزاداری حس می کنیم.

2- غم ناسازگار

غم و اندوه همیشه با سازگاری همراه نیست. برای برخی افراد تحت شرایطی خاص این احساس غم به طور مداوم ادامه دارد و نه تنها کم نمی شود، بلکه به قوت خود باقی مانده و پی در پی تکرار می شود. فرد پیوسته در حال غم و اندوه باقی می ماند و نمی تواند خود را با آن وفق دهد.

در غم ناسازگار فرد نمی تواند احساسات خود را بروز دهد و اندوهی حل نشده را با خود حمل می کند. در این گونه موارد غم می تواند مشکل زا باشد و باید پیش از به بار آوردن هزینه، درمان شود.

نمونه بارز این نوع غم انکار مرگ عزیز و کنار نیامدن با آن باشد.

3- اندوه آسیب شناختی

این نوع غم با دلسردی و بی علاقگی به دنیا همراه است. فرد نمی تواند در سطح عاطفی واکنش زیادی از خود نشان دهد و احساس طغیان و گریه دارد. واکنش فرد به این نوع غم نا متناسب با موضوعی است که اتفاق افتاده و بیشتر از تجربه می شود. در مواد شدید تر نیز با رفتارهای خود تخریبی نیز همراه است.

4- غم و اندوه سازنده

این نوع غم و اندوه که آن را مهم می دانیم فرد از غم و اندوه برای رسید به یک هدف خاص استفاده می کند. در این حال فرد انتخاب می کند که این احساس را به احساسی بالاتر تبدیل کند. برای مثال فردی که  فرزند خود را در اثر بیماری از دست داده و برای کودکانی که چنین بیماری دارند، مراکز حمایتی فراهم تاسیس می کند.

نمونه بارز آن خانم سعیده قدس است که  پس از آن فرزند خود را در اثر سرطان از دست داد، موسسه محک را برای حمایت از کودکان سرطانی بنیان نهاد.

انواع غم و اندوه با توجه به عملکرد آنها

درمان غم و اندوه

غم و اندوه نسبت به شدت و نوع آن با حالت های مختلفی درمان می شود. در برخی موارد فرد با عوض کردن کانون توجهش می تواند در مدت زمان کمی با غم کنار بیاید؛ ولی در برخی موارد با کمک تخصصی یک روانشناس این موضوع حل می شود.

صحبت با فرد مورد علاقه

از بهترین کارهایی که می توانید برای کم کردن غم انجام دهید، این است که با فردی که شما را قضاوت نمی کند، در مورد مسئله ای که شما را ناراحت کرده صحبت کنید.

تغذیه

تغذیه در روحیات انسان نقش مهمی دارد و علاوه بر سلامت جسمی برروی ترشح هورمون ها نیز تاثیر داشته و می تواند شما را شاداب کند. غذاهای زیادی باعث رفع غم و اندوه می شود می توانید با مشورت با یک متخصص تغذیه این نوع غذاها را بشناسید.

ورزش بدنی

ورزش و داشتن فعالیت جسمانی همیشه باعث شاداب می شود. هنگامی که بدن به ورزش و جنب و جوش در می آید، موادی مانند سروتونین و دوپامین در مغز ترشح شده و باعث احساس خوب در بدن افراد می شود.

این انتقال دهنده های عصبی نقش مهمی را در سلامتی انسان دارند و باعث بهتر شدن عملکرد های بدن از جمله چرخه خواب، سوخت و ساز بدن، اشتها، سلامت عاطفی و مشکلات خلق و خو، حافظه، توجه و تمرکز نقش مهمی دارد.

ورزش اگر با برنامه باشد، نتیجه بهتری را برای شما به ارمغان خواهد داشت.

تمرینات تنفس

تنفس بهتر و اصولی باعث شادابی شما می شود. شما با تنفس اصلی می توانید اکسیژن زیادی را وارد بدنتان کنید. وقتی اکسیژن خونتان بالا رفت شما شاداب خواهید شد.

موسیقی خوب

گوش دادن به موسیقی شاد می تواند جریان ذهنی شما را از منفی ها به مثبت تغییر دهد. همیشه لیستی از آهنگ های شاد را در گوشی خود داشته باشید.

انجام کارهای دلخواه

تمرکز خود را از منفی ها بردارید؛ اگر به موقع بتوانید با انجام کارهای دلخواه و مورد علاقه تمرکز خود را از موضوع بردارید بهتر می توانید با آن کنار بیایید یاد بگیرید ذهنتان را رهبری کنید.

کمک گرفتن از مشاور و روانشناس

در بسیاری از موارد که غم و اندوه با این موارد قابل حل نیست؛ باید به روانشناس مراجعه کنید! چرا که روانشناس می تواند به شما کمک کند تا مسئله ای که باعث غم شما شده حل کنید و آن را بپذیرید.

یک مشاور خوب به شما کمک می کند، مهارت های مقابله ای مفیدی برای مواجهه با غم یاد بگیرید و با شناخت توانایی های خود چشم انداز مثبتی داشته باشید.

درمان غم و اندوه

تفاوت غم و افسردگی

شاید در نگاه اول افسردگی شکل عادی از غم به نظر برسد؛ اما در واقع این دو با هم دارند. افراد غمگین می توانند به دلیل غم خود آگاه هستند؛ در حالی که مبتلایان به افسردگی این گونه نیستند و دلیل افسردگی خود را نمی دانند.

افراد غمگین امید به آینده را حفظ می کنند؛ در حالی که فرد افسرده تحت تاثیر علایم افسردگی زندگی را ناامید کننده می بیند. افسردگی در عملکرد کلی اجتماعی افراد تاثیر مستقیم دارد اما غم این گونه نیست.

رابطه غم و سلامت روانی

تمامی انسان ها غم را می شناسند و حسی مشترک بین افراد است؛ اما در برخی موارد این غم می تواند علایم اختلالات و بیماری های روانی باشد. در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

در صورتی که این غم ریشه یابی و درمان نشود، می تواند فرد را مبتلا به انزوای اجتماعی و یا برخی از اختلالات همانند آن ها کند و فرد نتواند از کسی کمک بگیرد.

رابطه غم و سلامت روانی

در پایان

احساس غم حس آشنایی است که همه افراد دنیا آن را تجربه می کنند. غم چند نوع دارد که با توجه به نوع آن می تواند با برخی از روش ها از بین رفته یا به کمک مشاور درمان شود.

در برخی مواقع غم می تواند نشانه برخی بیماری های روانی از جمله افسردگی و اضطراب باشد. اگر غم شما طولانی مدت بود، یا نتوانستید با آن کنار بیایید، بهتر است به یک مشاور مراجعه کنید. مشاور با راهنمایی هایی که به شما می دهد می توانید بهتر با غم مقابله کنید.

اگر چنین علایمی را در خود مشاهده کردید، می توانید با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. مشاوران و روانشناسان با تجربه این مرکز می تواند شما را در از بین بردن آن یاری کنند.

برای استفاده از خدمات مشاوره تلفنی با شماره 02191023933 تماس بگیرید.

سوالات متداول

آیا غم شکل شدت یافته افسردگی است؟

خیر؛ این دو تفاوت اساسی با هم دارند که در این مقاله به آن پرداخته شد.

بیماری هایی که غم می تواند نشانه آن ها باشد، کدامند؟

افسردگی، اضطراب، پرخوری عصبی، شخصیت ضداجتماعی و…

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره