تخصصی مشاوره بگیرید هم اندیشان؛ هم‌فکری برای یک زندگی شادتر
۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

ترایپو فوبیا یا ترس از حفره ها چیست + علائم و نحوه درمان آن

ترایپو فوبیا یا ترس از حفره ها چیست + علائم و نحوه درمان آن

ترایپوفوبیا که بعضا به اختصار “تری فوبی” نیز شناخته میشود، بیزاری یا ترس از دسته‌هایی از سوراخ‌ های کوچک، برجستگی‌ها، ناهمواری‌ها یا الگوهای نامنظم است. افرادی که مبتلا به ترایپوفوبیا هستند وقتی انواع اشکال یا الگو های نامنظم را میبینند، دچار ترس و انزجار میشوند.

بعضی از اشیاء نیز ممکن است محرک این قوبیا باشند مانند پوسته بذر یا تصویر نزدیک از منافذ پوست انسان است، حتی بعضی از حشرات هم ترایپوفوبیا ایجاد میکنند بطوری که فرد با دیدن یک حشره از نزدیک ممکن است جیغ و داد بکشد.

این علائم انزجار در مواجهه با اشکال یاد شده در بعضی افراد با شدت بیشتری همراه است به حدی که گاهی در زندگی روزمره نیز اخلال ایجاد میکند و اینجاست که این فوبیا شکل بیمارگونه به خود میگیرند. در ادامه با ترایپوفوبیا و علائم و نحوه درمان آن بیشتر آن خواهیم شد، با ما همراه باشید.

ترایپوفوبیا چیست

این بیماری اغلب به عنوان (ترس از حفره ها یا سوراخ ها) توصیف میشود؛ اما ممکن است در مورد برآمدگی‌ها یا الگوهای دیگری که از نزدیک در هم قرار گرفته‌اند نیز صدق کند. وقتی افراد مبتلا به ترایپوفوبیا اشیاء محرک را میبینند، دچار ترس شدید، و انزجار را تجربه می‌کنند.

ترس یکی از واکنش طبیعی در همه انسان ها است، اما انزجار اغلب به عنوان احساس توصیف ناپذیری که مردم در رابطه با یک فوبیا دارند در نظر گرفته میشود. در واقع ترایپوفوبیا یک حس دیداری است، یکی از راه‌های تست این فوبیا این است که شخص با دیدن عکس در محیط اینترنت یا حتی به شکل فیزیکی نیز احساس انزجار یا ترس شدید را تجربه کند.

علائم ترایپوفوبیا چیست

علائم ترایپوفوبیا چیست

علائم این بیماری شبیه سایر فوبیاهای خاص میباشد. بعد از دیدن تصاویر یا اجسامی با سوراخ‌های کوچک یا برجستگی‌ها، افراد مبتلا ترایپوفوبیا اغلب چنین علائمی را تجربه میکنند:

علائم ترایپوفوبیا عبارتند از:

  • پریشانی احساسی
  • ترس و اضطراب
  • تعریق
  • استفراغ
  • احساس آشفتگی
  • حالت تهوع
  • موارد وحشت‌زدگی
  • تنفس سریع و پی در پی
  • خارش
  • لرزش بدنی

ترایپوفوبیا میتواند منجر به ایجاد ترس، انزجار یا هر دو شود. طبق نظر محققان، افراد مبتلا به ترایپو فوبیا احساس انزجار بیشتری نسبت به ترس را در این فوبیا از خود نشان میدهند. علاوه بر اینها افراد مبتلا به ترایپوفوبیا معمولا تغییرات رفتاری را نیز تجربه میکنند.

پرهیز از اجسام محرک این فوبیا رفتاری طبیعی است، به عنوان مثال: ممکن است شخصی از خوردن برخی غذاها (مانند توت‌فرنگی) یا از رفتن به مکان‌های خاص (مانند اتاقی با کاغذ دیواری پر نقش یا خال‌دار) خودداری کند. اگر شما نیز دچار این علائم هستند میتوانید از طریق تماس با مشاوران با تجربه مرکز مشاوره هم اندیشان راهنمایی های لازم را برای درمان فوبیای دریافت کنید.

محرک‌های رایج جهت ترایپوفوبیا

تحقیقات زیادی در مورد “ترس از حفره ها” هنوز انجام نگرفته است، اما برخی از اشیایی که به‌عنوان محرک این فوبیا مشاهده شده‌اند عبارتند از:

  • بسته‌بندی حباب
  • حباب‌ها
  • دانه‌های میوه
  • انار یا توت فرنگی
  • سوراخ‌هایی در گوشت بیمار یا زخم‌هایی که در حال پوسیدگی هستند.
  • سوراخ یا برجستگی‌های گوشتی
  • لانه زنبور
  • چشم حشرات
  • غلاف‌های بذر لوتوس
  • اسفنج دریایی

همچنین الگوهای ساخته شده توسط بشر و همچنین حیواناتی که پوست لکه‌دار یا طرح‌دار دارند نیز می‌توانند واکنش فوبیایی در این افراد ایجاد کنند.

محرک‌های رایج جهت ترایپوفوبیا

درمان ترایپتوفوبیا-ترس از حفره ها

هیچ درمان خاصی به‌ویژه برای درمان فوبیا های نادر و خاص موثر نشان داده نشده است. با این حال، بسیاری از روش‌های درمانی که برای سایر فوبیاهای خاص استفاده می‌شوند نیز ممکن است در کاهش علائم این فوبیای نادرمفید باشند. در ادامه به بررسی تکنیک های درمانی موثر برای ترایپوفوبیا خواهیم پرداخت.

  1. درمان از طریق مواجهه

در این نوع درمان فرد مبتلا به حفره هرسای را به تدریج در معرض شیء ایجاد کننده فوبیا قرار میدهند، که با گذشت زمان، این قرار گرفتن در معرض عامل محرک باعث کاهش علائم ترس در فرد میشود. این فرآیند اغلب خیلی تدریجی انجام میشود. فرد ممکن است با تصور آنچه که از آن میترسد، این پروسه را شروع کند و سپس به عکس‌های شیء موردنظر نگاه کند و سرانجام به شیء نزدیک شود یا حتی منبع اضطراب خود را لمس کند.

در مورد ترایپوفوبیا، فرد مبتلا به علائم ممکن است مواجهه درمانی را با بستن چشم های خود و تصور یکی از محرک هایش مانند لانه زنبور شروع کند. این درمان تا زمان شروع علائم به کار روی این فعالیت ادامه خواهند داد.

هنگامی‌که فردی بتواند یک شیء را بدون پاسخ روانی یا فیزیولوژیکی تصور کند، به مرحله بعد حرکت میکند، که معمولا شامل مشاهده یک تصویر از اشیایی یا چیز هایی است که به‌ طور معمول محرک های این فوبیا را ایجاد می‌کنند.

درمان شناختی رفتاری برای درمان ترایپوفوبیا

  1. درمان ترایپوفبیا به وسیله روش های آرام‌ بخشی

استراتژی‌های مختلف آرام‌سازی میتوانند برای کاهش احساس انزجار، ترس یا پریشانی مفید باشند. تصور، تنفس عمیق و آرامش فکری و عضلانی از راهکارهایی است که میتواند مفید واقع شود.

تصور و انجام مدیتیشن شامل به تصویر کشیدن تصاویر یا موقعیت‌های آرامش ‌بخش میباشد، به عنوان مثال فرد مبتلا به ترایپوفوبیا در این تصویرسازی‌ها سعی می‌کند هر زمان که با چیزی پوشیده شده از سوراخ‌ها یا حفره ای ریز روبرو میشود، غروب آفتابی زیبا یا گلزاری را تصور کند.

یک حواس‌پرتی ساده نیز میتواند یک روش مقابله‌ای بسیار مفید باشد، اگر ناگهان موردی را مشاهده کردید که باعث پاسخ ترایپوفبیا میشود، ممکن است با نگاه کردن به نقطه‌ای دیگر یا با فکر کردن به نکته‌ای دیگر، تا زمانی‌که علائم شما تسکین پیدا کند، حواس خود را پرت کنید.

  1. درمان شناختی رفتاری برای درمان ترایپوفوبیا

درمان شناختی رفتاری، شامل تمرین با یک درمانگر برای تغییر افکار و رفتارهایی است که ممکن است در حفره هراسی نقش داشته باشد. این درمان شامل: جایگزین کردن افکار واقع‌بینانه‌تر، بحث در مورد افکار غیرواقعی و سپس ایجاد تغییرات در رفتارها فرد میباشد.

استفاده از دارو برای درمان ترایپوفوبیا

افراد مبتلا به حفره هراسی معمولا معتقدند چیزی ذاتی، خطرناک یا تهدیدکننده در مورد آن شیء محرک وجود دارد که باعث انزجارشان میشود، این امر به محض مواجهه با تحریف‌های شناختی ذهن ما سبب ایجاد افکار منفی میشود.

  1. استفاده از دارو برای درمان ترایپوفوبیا

گاهی ممکن است داروهای ضدافسردگی یا ضداسترس برای چنین فوبیاهایی توسط متخصص مربوطه تجویز شود، بخصوص اگر آن فرد علائمی از افسردگی یا اضطراب را هم داشته باشد. این داروها شامل مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین ، بنزودیازپین‌ها یا بتابلاکرها می‌باشد. شاید در برخی مواقع و با صلاح دید روانپزشک، این داروها به ‌تنهایی مورد استفاده قرار بگیرند، اما معمولا همراه با رویکردهای درمانی دیگری مانند: مواجهه درمانی یا درمان شناختی رفتاری استفاده میشوند.

در پایان

در حالی ‌که امروزه  ترایپوفوبیا بطور گسترده در فضای مجازی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، اما روانشناسان هنوز در خصوص اینکه آیا ترایپوفوبیا یک ترس و هراس واقعی است یا نه، اختلاف ‌نظر دارند.

خوشبختانه، امروزه افرادی که این فوبیا را تجربه می‌کنند می‌توانند از طریق گزینه‌های درمانی مانند مواجه درمانی یا سایر روش های ‌درمانی که بیان کردم، به خود کمک کنند تا فوبیای خود را بهبود بخشند و درمان کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره مفید از طریق شماره زیر میتوانید با ما در ارتباط باشید.

****

سوالات متداول

تری فوبی چیست؟

تری فوبی یا همان ترایپوفوبیا یک فوبیای نادر است که فرد مبتلا به آن از حفره و نقش و طرح های برجسته و میترسد، جزئیات بیشتر در این مقاله ذکر شده است.

حفره هراسی چه علائمی دارد؟

حفره هراسی یک فوبیای نادر است و علائم آن نیز شبیه سایر فوبیاهای نادر، خاص است، بطوری که بعد از دیدن تصاویر یا اجسامی با شکل و سوراخ‌های کوچک یا برجستگی‌ها دچار ترس شدید و انزجار میشوند. جزئیات تکمیلی را در این مقاله ارائه شده است.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره