تخصصی مشاوره بگیرید هم اندیشان؛ هم‌فکری برای یک زندگی شادتر
۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

ترس از آمپول یا سوزن هراسی چیست؟ + نحوه درمان آن

ترس از آمپول یا سوزن هراسی

اگر پس از فرو بردن امپول و یا سوزن سرنگ در بدن، درد غیر قابل تحملی احساس خواهید کرد؛ همچون اکثر افراد جهان واکنشی عادی دارید. ولی اگرچه با شنیدن اسم آمپول، سوزن و یا سرنگ استرس و اضطراب می‌ گیرید و یا سراسیمه می گردید؛ شما دچار یک اختلال روانشناسی به اسم تریپانوفوبیا و یا سوزن هراسی هستید. احتمال دارد فکر کنید، فقط در بچه‌ ها وحشت آمپول و یا سوزن رواج دارد ولی افراد بزرگ سال هم با آن درگیر می ‌شوند.

در این مقاله از هم اندیشان به این موضوع پرداخته‌ ایم که فوبیای آمپول و راه های درمان چیست؟ جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

منظور از تریپانوفوبیا (سوزن هراسی) چیست؟

به فوبیای کسانی که از نوک تیز سوزن به ویژه آمپول و تزریق آن به بدن تریپانوفوبیا یا همان سوزن هراسی گفته می شود. با توجه به آمار جهانی، حدود 25 درصد از افراد بزرگ سال مبتلا به آمپول هراسی و یا همان سوزن هراسی یا هستند که البته شدت و میزان فوبیای آن ها متغیر می باشد و از بسیار شدید تا ضعیف تغییر می کند.

احتمال داده می شود که حدودا شانزده درصد از این اشخاص امکان دارد به خاطر فوبیای سوزن هراسی از راه های درمانی تهاجمی خودداری کنند و حتی امکان دارد در موارد شدید تر به دلیل این فوبیا، کاملا از مراجعه به پزشک صرف نظر کنند. در این بحث نکته قابل توجه این می باشد که نباید تریپانوفوبیا، با ترس از سوزن اشتباه گرفته شود.

امکان دارد هر فردی به صورت عادی در هنگام زدن سرم یا آمپول یا فرو رفتن آن  در بدنش دچار اضطراب گردد و احساس درد کند. اغلب در یک فضای قابل لمس و واقعی این ترس ها ایجاد می گردد.

علائم تریپانوفوبیا (فوبیای سوزن یا همان آمپول)

ولی زمانی فوبیا می باشد که شخصی احساس خطر افراطی از یک شی یا موقعیت داشته باشد که در آن موقعیت، اصلا قرار نگرفته است و برای فرد فقط تصور آن همراه با حجم بسیاری از ترس و اضطراب می باشد. امکان دارد تنها با فکر کردن به یک آمپول احساس اضطراب بسیاری کنید یا امکان دارد هر بار که یک آمپول را می بیند یا به آن دست می زند، دچار حمله پانیک گردد.

علائم تریپانوفوبیا (فوبیای سوزن یا همان آمپول)

به جز ترس فراگیر یا بیزاری از آمپول و یا سوزن، بعضی از نشانه های خاص توانایی این را دارد که شامل موارد زیر باشد:

  • وحشت زدگی افراطی
  • حالت تهوع
  • عرق ریزی در موقع مشاهده سوزن یا آمپول
  • سرگیجه
  • بی خوابی
  • بالا و افزایش تپش قلب در موقع روبه رو شدن با آمپول
  • غش کردن به خاطر افت فشار خون موقع مشاهده خون یا احساس درد سوز

درمان فوبیای سوزن هراسی

علاوه بر درمان هایی چون مدیریت اضطراب و استرس و یا مشغول کردن حواس فرد بیمار در موقع مواجهه با سوزن یا آمپول، استفاده از ویدئو و یا موسیقی در موقع تزریق به فرد مبتلا به سوزن هراسی و همچنین برای غلبه بر اضطراب، استفاده از روش های تنفس شکمی بعضی از روش‌های درمانی استثنایی که جهت درمان این نوع از فوبیا مورد استفاده قرار می گیرند عبارت است از:

درمان سوزن هراسی با روش شناختی رفتاری(CBT):

این نوع درمان، به شخص بیمار کمک می کند تا تفکرات خود را اصلاح نموده و برای کنار آمدن با احساسات دشوار، راه های مفید و جدید تری در پیش بگیرد. شخص بیمار در این روش بعد از سپری کردن جلسه های درمانی خود به  این نتیجه می رسد که ادراک و احساس او از آمپول و سوزن، بیش از واقعیت آن، موجب اضطراب و ترس در او می شود و باعث می شود واکنش های هیجانی او برانگیزد.

درمان فوبیای سوزن هراسی

در این نوع از درمان سوزن هراسی، شخص بیمار یاد می گیرد تا افکاری را که موجب احساسات منفی پیرامون ترس هایش می گردد را بشناسد. موقعی که این افکار شناخته شدند، شخص بیمار یاد می گیرد که آن باورهای نامطلوب را چگونه با باورهای مثبت تر جایگزین کند.

درمان فوبیای سوزن یا آمپول از طریق مواجهه:

مواجهه درمانی، مهم ترین و اصلی ترین راه درمان برای سوزن هراسی می باشد که به آن حساسیت زدایی نیز می گویند، مواجهه درمانی عبارت است از مراحلی که در آن به تدریج، شخص بیمار در معرض شرایطی قرار داده می گردد که شبیه چیزی می باشد که از آن هراس دارد.

با مرور زمان و ایجاد اعتماد در شخص بیمار، ترس کاهش پیدا می کند. اغلب با گفتگو، مواجهه درمانی انجام می شود تا به شخص کمک کند نحوه تفکر خود را تغییر دهد و الگوهای تازه ای از واکنش به موقعیت هایی را ایجاد نماید که امکان دارد احساسات وابسته به سوزن هراسی را تحریک کند.

نکته قابل توجه این است که درمان به 90 % اشخاصی که این درمان را دنبال می کنند کمک می نمایند. در معرض سوزن قرار گرفتن یک راه درمانی تاثیر گذار برای درمان سوزن هراسی می باشد که شامل قرار گرفتن آهسته در معرض سوزن به مدت چند هفته یا ماه می باشد.

در مرحله اول شخص بیمار با عکس های آمپول و سوزن مواجه خواهد شد. بعد در دست، یک سرنگ بدون سوزن خواهد گرفت و در پایان این درمان با سرنگ سوزن دار رویه رو خواهد شد تا وقتی که توانایی این را داشته باشد که برای یک تزریق آماده گردد.

دارو درمانی فوبیای سوزن

دارو درمانی فوبیای سوزن:

با نظر داشتن نوع واکنش های اضطرابی و شدت سوزن هراسی، با توجه به نظر روان پزشک داروهای ضد استرس و آرام بخش برای بیمار تجویز می گردد.

درمان سوزن هراسی با استفاده از واقعیت مجازی (Virtual Reality)

استفاده از ابزارهای واقعیت مجازی، جدید ترین راه درمانی سوزن هراسی می باشد که به شخص بیمار کمک می کند تا بدون مواجهه واقعی با موضوع ترس خود، در شرایطی قرار بگیرد که قادر باشد برای کنترل احساسات خود تلاش کند.

نتیجه گیری

سوزن هراسی یا همان تریپانوفوبیا، ترسی می باشد که شخص با دیدن آمپول و سوزن می ترسد. این فوبیا فقط شامل کودکان نیست و افراد بزرگ سال نیز می توانند این فوبیا را داشته باشند. خوشبختانه می توان این فوبیا را با روش ها خاص خود درمان کرد. ما در این مقاله از هم اندیشان به راه های درمان آن پرداختیم.

اگر بعد از مطالعه این مقاله نیاز به مشاوره دارید، با شماره گیری 02191023933 با مرکز مشاوره هم اندیشان در ارتباط باشید.

سوالات متداول

روش واقعیت مجازی چگونه به بیماران سوزن هراسی کمک می کند؟

واقعیت مجازی کمک می کند تا بیمار بدون مواجهه واقعی با موضوع ترس خود، در شرایطی قرار بگیرد که قادر باشد برای کنترل احساسات خود تلاش کند.

برای درمان سوزن هراسی، چه دارو هایی به شخص بیمار تجویز می شود؟

با توجه به نظر روان پزشک داروهای ضد استرس و آرام بخش برای بیمار تجویز می گردد.

فوبیا درمانی با مواجهه، اکثرا چگونه انجام می شود؟

اغلب با گفتگو، مواجهه درمانی انجام می شود تا به شخص کمک کند نحوه تفکر خود را تغییر دهد.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره