تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

هیدروفوبیا یا آب هراسی چیست؟ + نحوه درمان آن

هیدروفوبیا یا آب هراسی چیست؟

هیدروفوبیا یا آب هراسی یک فوبیای نسبتا رایج است. هیدروفوبیا نیز مانند انواع فوبیاها، ممکن است شدت آن از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. برخی از مردم فقط از آب های عمیق یا امواج قوی میترسند، در حالی که برخی دیگر حتی نسبت به استخر و وان حمام هم فوبیا دارند.

برخی از ورود به آب میترسند، در حالی که برخی دیگر نمی توانند حتی به حجم زیادی از آب نگاه کنند. گاهی اوقات، آب هراسی به قدری فراگیر است که حتی پاشیده شدن یا پاشیدن آن با آب می تواند باعث واکنش فوبیا شود. در ادامه این ما مقاله مفید با ما همراه باشید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم.

هیدروفوبیا چیست

هیدروفوبیا نوعی بیزاری و وحشت از آب است که در مراحل بعدی هاری در انسان ایجاد میشود. موسسه ملی سلامت روان تخمین می زند که فوبیاهای خاص تقریا بر 19 میلیون نفر در ایالات متحده تأثیر میگذارد. زنان دو برابر بیشتر از مردان آن را تجربه میکنند.

بسیاری از بزرگسالانی که با فوبیای خاص مانند آب هراسی زندگی می کنند، علائم مربوط به ترس خود را در دوران کودکی یا نوجوانی بروز می دهند.

دلایل آب هراسی چیست

علل فوبیای خاص به خوبی شناخته نشده است. با این حال، برخی تحقیقات نشان می دهد که فوبیا می تواند به صورت ژنتیکی به ارث برسد. اگر یکی از اعضای خانواده شما دارای یک بیماری روانی مانند اضطراب یا سایر فوبیاها باشد، ممکن است در معرض خطر ابتلا به آن فوبیا باشید.

آب هراسی اغلب در اثر یک رویداد آسیب زا در دوران کودکی، مانند غرق شدن، میتواند ایجاد شود. همچنین می تواند نتیجه یک سری تجربیات منفی در زندگی باشد، فوبیا ها معمولا در دوران کودکی اتفاق می‌افتند و به اندازه یک تجربه، آسیب‌زا نیستند؛ بروز تغییرات در عملکرد مغز نیز ممکن است در ایجاد یک فوبیای خاص نقش داشته باشد.

دلایل آب هراسی چیست

شایع ترین علت هیدروفوبیا، داشتن سابقه تجربه منفی است. اگر تجربه ای نزدیک به غرق شدن، غرق شدن کشتی یا حتی یک تجربه شنا بد را پشت سر گذاشته باشید، به احتمال زیاد به فوبیای ترس از آب مبتلا میشوید.

یادگیری شنا برای بسیاری از کودکان یک رسم و آیین است و تجربیات ترسناک در این یادگیری نیز رایج است، نحوه برخورد با این موقعیت ها نقش بسیار مهمی در تعیین اینکه، آیا فوبیا رخ خواهد داد یا نه، دارد. البته تجربه منفی لازم نیست حتما به طور خاص برای شما اتفاق افتاده باشد.

کسی که هیدروفوبیا داشته باشد چه علائمی از خود نشان میدهد

مانند همه فوبیاهای خاص، علائم آب هراسی در بین مبتلایان متفاوت است. به طور کلی، هر چه فوبیا شدیدتر باشد، علائم آن نیز شدیدتر خواهد بود. مثلا در مواجه آب ممکن است تکان بخورید، دچار استرس و ترس شوید یا سعی کنید از آن مکان فرار کنید.

حتی ممکن است در روزها یا هفته های قبل از مواجهه با آب دچار استرس پیش بینی شده باشید. ممکن است به محض ورود به آب از ورود به آب اجتناب کنید یا دچار ترس و وحشت شوید.

حتی دیدن آب هم میتواند باعث ایجاد ترس و استرس شدید در فرد مبتلا به هیدروفوبیا شود، این میتواند مقدار بسیار کمی آب باشد، مانند آنچه در حمام یافت میشود، یا حجم بسیار زیادی از آب، مانند اقیانوس ها باشد.

توجه داشته باشید که مقدار آب عامل ایجاد فوبیا نیست، بلکه این خود آب است که ترس و در نتیجه استرس ایجاد میکند.

برخی از رایج ترین علائم آب هراسی، عبارتند از:

  1. تعریق
  2. حالت تهوع
  3. اجتناب از استحمام
  4. سرگیجه یا در مواردی غش کردن
  5. افزایش ضربان قلب
  6. سفی سینه و مشکل در تنفس
  7. هنگام فکر کردن به آب، احساس فوری ترس، اضطراب و وحشت شدید به سراغتان می آید.
  8. یک ترس مداوم، بیش از حد یا غیر منطقی هنگام قرار گرفتن در معرض آب
  9. در موارد نادری، برخی افراد هنگام باران نیز میترسند و خود را در خانه حبس میکنند.

هیدروفوبیا یا آب هراسی چه عوارضی دارد

هیدروفوبیا یا آب هراسی چه عوارضی دارد

آب مایع حیات و جزء ذاتی زندگی انسان ها است، شنا یک فعالیت رایج در کمپ های تابستانی، در تعطیلات، و در مهمانی ها یا رویدادهای اجتماعی است، اجتناب از آب به طور کلی ممکن است دشوار یا ناخوشایند باشد و زندگی انسان را دچار مشکل کند.

اگر ترس شما به آب ادامه پیدا کند، میتواند حتی زندگی شما را محدودتر کند زیرا آب همه جا هست!. در برخی موارد نیز، آب هراسی می تواند منجر به “ترس از حمام” نیز شود، هیدروفوبیا همچنین میتواند تأثیر مخربی بر عزت نفس داشته باشد، زیرا فرهنگ رایج امروزی تاکید زیادی بر نظافت و بهداشت فردی دارد و کسی که روزانه دوش نمیگیرد یا حمام نمی کند ممکن است مورد تحقیر قرار بگیرد.

همچنین خطر مبتلا شدن به بیماری‌های نادر در افرادی که از آب میترسند و با استحمام نکردن اجازه می‌دهند آلودگی و باکتری روی پوست و موهایشان باقی بماند، افزایش می یابد.

هیدروفوبیا چگونه قابل تشخیص است

امروزه پزشکان از نسخه جدید راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی به نام (DSM-5) برای کمک به تشخیص اختلالات روانی استفاده میکنند. در حال حاضر، DSM-5 تشخیص خاصی برای “hydrophobia” ندارد. در عوض، ترس از آب را تحت تشخیص فوبیای خاص مشخص میکند.

اگر مشکوک به آبی هراسی هستید، با پزشک خود مشورت کنید. آنها میتوانند شما را به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهند که می تواند فوبیای شما را تشخیص داده و درمان کند.

بر اساس معیارهای DSM-5، اگر حداقل شش ماه علائم ذکر شده را تجربه کرده باشید، یک متخصص سلامت روان احتمالا آب هراسی (یا فوبیای خاص) را تشخیص خواهد داد.

بخشی از این تشخیص عبارتند از:

  • اختلال هراس
  • یا اختلال وسواس فکری عملی
  • اختلال استرس پس از سانحه

درمان هیدروفوبیا-آب هراسی

مانند بسیاری از فوبیاهای خاص، هیدروفوبیا نیز به خوبی به درمان پاسخ میدهد. درمان شناختی- رفتاری (CBT) از محبوبیت زیادی برخوردار است. این درمان به شما نشان می دهد که چگونه خودگویی منفی را با پیام های مثبت تر شناسایی و جایگزین کنید، همچنین به شما یاد میدهد که چگونه با ترس خود کنار بیایید.

هیدروفوبیا چگونه قابل تشخیص است

از آنجایی که آب هراسی یک فوبیای خاص در نظر گرفته میشود، معمولا با دو شکل روان درمانی درمان می شود:

  1. مواجهه درمانی
  2. درمان شناختی رفتاری

روش درمانی ترجیحی، مواجهه درمانی است. در طول این نوع درمان، شما مکرراً در معرض منبع فوبیای خود یعنی آب قرار میگیرید. همانطور که در معرض آب قرار می گیرید، درمانگر واکنش ها، افکار، احساسات شما را پیگیری می کند تا به شما در مدیریت استرس و اضطراب کمک کند.

با درمان شناختی رفتاری نیز یاد خواهید گرفت که افکار و باورهای خود را در مورد آب هراسی به چالش بکشید. در کنار یادگیری به چالش کشیدن ترس های خود، استراتژی هایی هم برای مقابله با آن باور ها و الگوهای فکری ایجاد خواهید کرد.

 در پایان

هیدروفوبیا به ترس بسیار شدید و غیرمنطقی از آب گفته میشود. افراد مبتلا به آب هراسی می توانند اضطراب بیش از حد را در اطراف آب های به ظاهر بی خطر مانند استخر و وان نیز تجربه کنند.

اما خوشبختانه هیدروفوبیا-آب هراسی نیز قابل درمان میباشد،جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی برای درمان آب هراسی میتوانید با مشاوران با تجربه مرکز مشاوره هم اندیشان ارتباط برقرار کنید، موفق باشید.

سوالات متداول

هیدروفوبیا چیست؟

هیدروفوبییا یعنی ترس بسیار شدید و غیر منطقی از آب که جزئیات بیشتر درباره آن در این مقاله ذکر شده است.

آیا هیدروفوبیا قابل درمان است؟

بله، خوشبختانه آب هراسی به وسیله روش هایی قابل درمان میباشد که در این مقاله نحوه درمان آن را توضیح داده ایم.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره