تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

امتوفوبیا یا استفراغ هراسی چیست؟+ نحوه درمان

امتوفوبیا یا استفراغ هراسی چیست؟

امتوفوبیا یا استفراغ هراسی یک فوبیا خاص میباشد که شامل ترس شدید از استفراغ کردن، دیدن استفراغ، تماشای استفراغ دیگران یا احساس بیماری است. افرادی دچار امتوفوبیا هستند معمولا با استرس و اضطراب زندگی میکنند و رفتار هایی انجام میدهند که زندگی روزمره ی آن ها را تحت تاثیر قرار میدهد. در ادامه با امتوفوبیا، علائم و نحوه درمان آن بیشتر آشنا خواهیم شد، با ما همراه باشید.

آشنایی با امتوفوبیا-استفراغ هراسی

هیچ کس استفراغ را دوست ندارد، اما به ندرت استفراغ بر افکار آن ها غلبه میکند. ولی افراد مبتلا به امتوفوبیا، زمان زیادی را صرف نگرانی در مورد استفراغ میکنند، حتی اگر خود یا اطرافیان شان احساس بیماری نداشته باشند، تنها تصور و فکر به اینکه  کسی ممکن است استفراغ کند، گاهی اوقات برای ایجاد ناراحتی و پریشانی کافیست.

این نگرانی مداوم از اینکه هر لحظه ممکن است خود یا کسی دیگه استفراغ کند، می تواند تاثیر زیادی بر روال طبیعی زندگی شما داشته باشد.

به عنوان مثال، فرد مبتلا به امتوفوبیا ممکن است بیرون غذا نخورد، از مکان‌ های شلوغ یا مسافرت اجتناب کند، از خورد غذا های جدید بپرهیزد، از افرادی که فکر میکند ممکن است بیمار باشد دوری کند یا دائما بر وضعیت و سلامت خود نظارت کند. برای بسیاری از کسانی که مبتلا به امتوفوبیا هستند، این فوبیا بر هر بخشی از زندگی آن ها تاثیر گذاشته است.

علائم امتوفوبیا-ترس از استفراغ چیست

داشتن امتوفوبیا به این معنی است که شما احتمالا تلاش میکنید تا در موقعیت ‌هایی قرار نگیرید که ممکن است شما یا شخص دیگری دچار استفراغ یا سرگیجه شود. همچنین ممکن است متوجه شوید که روز های خود را با دوری از این سناریو ها میسازید و میگذرانید.

سایر رفتارهایی که ممکن است به امتوفوبیا مرتبط باشد عبارتند از:

  • پختن بیش از حد غذا
  • حذف غذا ها یا نرفتن به مکان هایی که فکر میکنند ممکن است دچار استفراغ شوند.
  • دست نزدن به سطوحی مانند: دستگیره‌ های در، صندلی توالت یا فلاش، نرده‌ ها یا رایانه ‌های عمومی که ممکن است دارای میکروب‌ هایی باشد که منجر به بیماری شما شوند.
  • نخوردن غذا های جدید یا ننوشیدن نوشیدنی های جدید.
  • خیلی کم غذا خوردن
  • آهسته غذا خوردن، یا جویدن بیش از حد غذا
  • فقط در خانه غذا خوردن
  • بو کردن یا چک کردن اغلب غذاها برای اطمینان از بد نبودن آن یا دور انداختن غذا سا خوراکی ها قبل از انقضای آن
  • اجتناب از رفتن به بیمارستان ها یا کلینیک ها به دلیل مراجعه افراد بیمار به آن مکان ها.
  • استفاده خود سرانه از دارو های آنتی اسید برای جلوگیری از احساس تهوع یا ناراحتی معده قبل از وقوع.
  • نظارت بیش از انداز بر سلامت خود از طریق اندازه گیری دما و… .
  • شستن بیش از حد دست ها، ظروف غذا و ابزار آماده سازی غذا.
  • اجتناب از نوشیدن الکل یا مصرف دارو هایی که میتواند باعث تهوع شود.
  • اجتناب از سفر، مدرسه، مهمانی ها، وسایل نقلیه عمومی یا به طور کلی بودن در هر فضای عمومی شلوغ.
  • اجتناب از استفاده از برخی کلمات، مانند استفراغ.
  • بررسی سلامت دیگران و اجتناب از بودن کنار آنها در صورت بیماری.
  • اضطراب و اجتناب از بوی بد مانند زباله یا اقلام کثیف.
  • مشکلات تنفسی، سفتی در قفسه سینه یا افزایش ضربان قلب در هنگام فکر کردن به استفراغ.

علائم امتوفوبیا-ترس از استفراغ چیست

این رفتارها با برخی علائم سلامت روان نیز همراه هستند، مانند:

  • ترس شدید از خفگی در اثر استفراغ
  • ترس شدید از دیدن استفراغ کسی
  • ترس شدید از پیدا نکردن سرویس بهداشتی تمیز در بیرون از خانه.
  • ترس شدید از سرفه کردن و عدم توانایی در متوقف کردن آن.
  • ناراحتی از اینکه ممکن است هنگامی که در بیرون از خانه هستند استفراغ کنند.
  • ناراحتی از قرار گرفتن در محیطی شلوغ
  • اضطراب و نگرانی به هنگام احساس تهوع یا فکر کردن به استفراغ.
  • ترس شدید از بیمار شدن و مراجعه به بیمارستان
  • افکار غیرمنطقی مداوم، که یک عمل را به یک تجربه قبلی که شامل استفراغ شده مرتبط میداند.

 

توجه داشته باشید که افراد معمولا فوبیا ها را  از جمله امتوفوبیا را به روش های مختلف تجربه میکنند. به عنوان مثال، ممکن است بیشتر نگران استفراغ خود باشید تا دیدن استفراغ دیگران.

علاوه بر این، کسانی که به فوبیای خاصی مبتلا هستند، معمولا این را میدانند که واکنش آن ها به موضوع فوبیا معمولی نیست. برای مثال، ممکن است تمام تلاش خود را بکنید تا از خوردن غذا هایی که توسط شخص دیگری پخته شده اجتناب کنید. این کار معمولا مفید نیست و فقط شما را ناراحت ‌تر میکند. همچنین میتواند باعث احساس شرم در جمع شود و باعث شود علائم خود را از دیگران پنهان کنید.

چگونگی تشیخص امتوفوبیا

ترس یا اضطراب و استرس شدید در اطراف یک شی یا موقعیت خاص معمولا زمانی به عنوان یک فوبیا تشخیص داده میشود که شروع به ایجاد ناراحتی کند که بر زندگی شما در مخیط های مختلف مانند: خانه، مدرسه یا محل کار تاثیرات منفی بگذارد.

سایر معیار ها برای تشخیص امتوفوبیا عبارتند از:

  • بلافاصله پس از دیدن یا فکر کردن به استفراغ، یک واکنش مانند ترس و اضطراب قابل توجه در فرد رخ می دهد.
  • اجتناب و پرهیز از قرار گیری در موقعیت هایی که میتواند شامل استفراغ باشد.
  • برخی از علائم اصلی امتوفوبیا شامل رفتار وسواسی و اجباری است، بنابراین ممکن است امتوفوبیا در ابتدا به عنوان یک اختلال وسواس فکری و اجباری ظاهر شود.

چگونگی تشیخص امتوفوبیا

لازم به ذکر است امتوفوبیا میتواند مانند ترس از قرار گیری در مکان های شلوغ (agoraphobia) ظاهر شود، ترس از استفراغ یا دیدن استفراغ دیگران می تواند آن قدر قوی باشد که باعث وحشت شما شود و خروج از خانه را دشوار یا حتی غیرممکن بکند؛ اما اگر تنها دلیل شما برای دوری از مکان‌ های عمومی ترس از استفراغ باشد، احتمالا مبتلا به امتوفوبیا هستید، نه آگورافوبیا.

نحوه درمان امتوفوبیا

روانشناسان با استفاده از الگو های فکری در مورد استفراغ، امتوفوبیا را با گفتار درمانی، درمان کنند. بسیاری از درمانگران نیز افراد را به تدریج از طریق فیلم ها و تکنیک های مشابه در معرض استفراغ قرار میدهند.

فوبیا همیشه نیاز به درمان ندارند. در برخی موارد، افراد راه هایی برای کار در اطراف خود پیدا میکنند؛ اما اجتناب از برخی اشیا یا موقعیت ‌های ترسناک، مانند آسانسور یا شنا، آسان ‌تر از دیگران است. به طور کلی سه روش برای درمان امتوفوبیا وجود دارد که در ادامه با ذکر هر کدام توضیحات مربوطه را نیز ارائه خواهیم کرد.

  1. مواجهه درمانی

مواجهه درمانی به عنوان یکی از موثر ترین درمان ها برای فوبیای خاص در نظر گرفته می شود. در این نوع درمان، شما با یک درمانگر کار خواهید کرد تا به آرامی خود را در معرض آن چه از آن می ترسید قرار دهید، همان طور که این چیز ها را امتحان میکنید، تکنیک هایی نیز به شما داده میشود که به شما کمک میکند با احساس اضطراب و ترس در طول این درمان کنار بیایید.

  1. درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری نوعی درمان است که به شما کمک می کند یاد بگیرید چگونه افکار منفی را که باعث ناراحتی می شوند شناسایی و به چالش بکشید. درمان شناختی رفتاری (CBT) برای فوبیای خاص همچنین شامل قرار گرفتن در معرض فوبیای شما است.

همان طور که به تدریج در معرض آن قرار میگیرید، با درمانگر خود کار خواهید کرد تا به اضطراب و نگرانی که هنگام فکر کردن در مورد استفراغ تجربه میکنید، رسیدگی کنید و راه های مقابله با آن را یاد بگیرید.

نحوه درمان امتوفوبیا

  1. دارو درمانی

از آن جایی که امتوفوبیا-استفراغ هراسی یک وضعیت مربوط به سلامت روان نسبتا نادر است، هیچ درمان دارویی استانداردی برای آن وجود ندارد. همچنین استفاده از دارو برای از بین بردن فوبیای خاص دشوار است، اما برخی دارو ها ممکن است به کاهش علائم اضطراب یا هراس کمک کنند.

دارو هایی مانند “بنزودیازپین ها” مسکن هایی هستند که می توانند به شما کمک کنند احساس اضطراب کم تری داشته باشید، اما می توانند اعتیادآور باشند و برای استفاده طولانی مدت توصیه نمی شوند.

توجه داشته باشید که بدون مراجعه به پزشک یا روان شناس متخصص و سر خورد هیچ دارویی را مصرف نکنید.

در پایان

از آن جایی که امتوفوبیا میتواند باعث تعدادی از رفتار های ناراحت ‌کننده شود، و بخش ‌های اساسی زندگی شما تحت تاثیر قرار دهد، مانند: غذا خوردن یا جستجوی درمان پزشکی، ممکن است کار برای مقابله با این فوبیا سخت باشد.

اگر فوبیای شما کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار میدهد یا این که در حال تعجب هستید که اگر فوبیا نداشتید چقدر اوضاع متفاوت و خوب بود، ایده خوبی است که به دنبال کمک باشید. مرکز مشاوره هم اندیشان متشکل از مشاوران با تجربه است که میتواند شما را برای درمان فوبیا ها یاری کنید.

****

سوالات متداول

امتوفوبیا چیست؟

امتوفوبیا به ترس بسیار شدید از استفراغ و یا دیدن استفراغ کسی اشاره دارد، که جزئیات بیشتر راجع به امتوفوبیا در این مقاله ذکر شده است.

آیا امتوفوبیا قابل درمان است؟

بله، امتوفوبیا نیز مانند اکثر فوبیا ها از طریق روش های درمانی قابل بهبود است که جزئیات بیشتر در این خصوص در این مقاله ارائه شده است.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره