روان پریشی اختلالی می باشد که سبب به هم ریختن ادراک و افکار فرد می گردد. طبق معمول اشخاصی که به روان پریشی مبتلا هستند دنیا را از دید دیگری نگاه می کنند و از توهم و هذیان گویی رنج می برند. افراد بیمار مبتلا به اختلال دو قطبی یا اسکیزوفرنی و اکثرا با این مشکل روبرو می شوند.
با توجه به آمارها، نشان میدهد که در ایالات متحده هر سال صد هزار جوان به این اختلال روانی درگیر می شوند و از هر صد نفر در طول زندگی خود، حداکثر 3 نفر به نوعی این بیماری را تجربه می کنند. ولی نشانه های روان پریشی چیست و چگونه می توان درمان کرد؟ ما پاسخ این سوالات را در این مقاله از هم اندیشان ارائه داده ایم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
منظور از روان پریشی چیست؟
به مجموعه نشانه هایی که سبب ایجاد اختلال در رابطه با درک واقعیت فرد گردد، روان پریشی گفته می شود. در حقیقت شخصی که به اختلال روان پریشی مبتلا می شود، نمی تواند خیال را از واقعیت تشخیص دهد.
در این اختلال روانی، بررسی مکانیسم مغز نشان می دهد که این عارضه در مغز، در اثر به هم ریختن تعادل هورمون ها ایجاد می گردد و با کاهش فعالیت گیرنده های گلوتامات و فعالیت بیش از اندازه دوپامین ارتباط مستقیمی دارد.
کسانی که مبتلا به اختلال روان پریشی هستند، به طور معمول توهمات احساسی مختلفی را تجربه می کنند. امکان دارد این توهمات به صورت بیداری یا شنیداری باشند. به صورتی که شخص چیزهایی را می بیند و صدا هایی در اطراف خود می شنود که حقیقت ندارد.
معمولاً افرادمبتلا به روان پریشی افکار مختل کننده و گیج کننده ای دارند و رشته افکار خود را ناگهان از دست می دهند. در اکثریتی از مواقع امکان دارد درست در حین حرف زدن درباره یک موضوع، به یک نقطه ناگهان خیره شده و یا در مورد موضوع دیگری، بی مقدمه شروع به حرف زدن کنند.
انواع روان پریشی
با توجه به افراد اختلالات روان پریشی انواع مختلفی دارد و به شکلهای متفاوتی ظاهر می شود. در ادامه به انواع آن اشاره کرده ایم.
1. اختلال روان پریشی مختصر
معمولاً اختلال روان پریشی مختصر نسبت به استرس های شدید، واکنشی کوتاه مدت می باشد که باعث می شود برای مقطع کوتاهی، شخص دچار اختلال شود. بیشتر افرادی که فوت یکی از اعضای خانواده خود را تجربه می کنند، معمولاً به این نوع اختلال روان پریشی مبتلا می شوند. این اختلال معمولاً پس از چند روز یا چند هفته بهبود می یابد.
2. روان پریشی با مصرف مواد مخدر یا الکل
کسانی که از الکل و مواد مخدر استفاده می نمایند، در معرض ابتلا به اختلال روان پریشی قرار دارند. استفاده از الکل، دارو های توهم زا و مواد مخدر باعث می شود تا شخص چیز هایی را ببیند که در حقیقت وجود ندارد و یا به طور مقطعی دچار هذیان گویی و توهم گردد.
در تعداد زیادی از مواقع کسانی که معتاد الکل و مواد مخدر هستند، پس از توقف مصرف الکل و مواد مخدر دچار علائم روان پریشی می شوند.
3. روان پریشی ارگانی
در اختلال روان پریشی ارگانی شخص در معرض ضربه به سر، عفونت مغزی و یا بیماری قرار می گیرد و از همین طرف در زندگی، دچار مشکلات روانی جدی می شود.
علائم روان پریشی
لازم است برای تشخیص روان پریشی، نخست با نشانه های این بیماری آشنا شوید. برخی اوقات امکان دارد پیش از ابتلا به این بیماری، شخص نشانه های هشدار دهندهای را تجربه کند. در بعضی افراد نشانه های اختلال به سرعت ظاهر می گردد و در بعضی به تدریج بروز می نماید.
از طرفی نشانه ها نیز از شخصی به شخص دیگر متفاوت می باشد، این نشانه ها عبارتند از:
- افت ناگهانی در عملکرد شغلی و درسی
- مشکل در فکر کردن به صورت آشکار
- مشکل در تمرکز
- احساس بدگمانی و شک نسبت به سایر افراد
- کناره گیری از خانواده و دوستان
- هجوم احساسات تازه
- بی احساس شدن
- نداشتن علاقه به رعایت نظافت شخصی
- مشکل در تفکیک غیر واقعیت از واقعیت
- مشکل داشتن در برقراری ارتباط
- توهم شنیداری و دیداری
- هذیان گویی
- بروز رفتار های غیرمنطقی
- سرد و بی تفاوت به نظر رسیدن چهره
دلیل روان پریشی
مبتلا شدن به روان پریشی معمولاً دلایل مختلفی را داراست. اختلالات و بیماریهای روانی متفاوتی توانایی این را دارند که سبب بروز این مشکل در فرد شوند. از طرفی محرک هایی از جمله کمبود خواب، مصرف مواد مخدر و همچنین عوامل محیطی نیز بر ابتلا به این بیماری نقش زیادی دارند.
عوامل محیطی و ژنتیکی در کنار هم در فرد موجب ایجاد اختلال روان پریشی می شوند. آن دلایل به شرح زیر است:
- عوامل ژنتیکی
- تجربه یک اتفاق غیرمنتظره و بد مانند مرگ نزدیکان، مهاجرت، جنگ یا تجاوز جنسی
- مصرف مواد مخدر و داروهایی از جمله آمفتامین ها
- مبتلا شدن به اختلالات روانی مثل دو قطبی بودن
- وارد شدن آسیب به سر
- کمبود شدید خواب
- افسردگی زیاد
- تغییرات هورمونی
- تومورهای مغزی
- زوال عقل
- مبتلا شدن به بیماری هایی چون صرع و HIV
روشهای درمان روان پریشی
معمولاً برای درمان این اختلال از روش های درمانی آرام سازی سریع همراه با مسکن و دارو استفاده می نمایند. به طور معمول طول مدت بیماری به نوع و شدت آن بستگی دارد. در خیلی از مواقع اشخاص با مصرف یک دوره دارو درمان می شوند و در بعضی اوقات نیز می بایست شخص دوران درمانی طولانی مدتی را سپری کند تا بهبود پیدا کند.
رایج ترین روش های درمان روان پریشی به شرح زیر است:
1. آرام سازی سریع
خیلی از کسانی که به اختلال روان پریشی مبتلا هستند امکان دارد به دیگران و خودشان آسیب وارد نمایند. از طرفی در این مواقع نیاز می باشد از راهی جهت آرام سازی سریع این اشخاص کمک بگیرید. در این شرایط به طور معمول پزشک یا پرسنل اورژانس جهت آرام کردن شخص از تزریق دارو های خاصی استفاده می کنند.
2. مصرف دارو
در خیلی از مواقع نیاز است برای درمان افراد مبتلا به این اختلال، از داروهایی به اسم آنتی سایکوتیک استفاده می نمایند. مصرف این داروها سبب کاهش هذیان گویی و توهمات می گردد و به شخص بیمار کمک می کند تا بهتر فکر کند. نوع دارو آنتی سایکوتیکی که از طرف پزشک تجویز می شود، معمولاً با توجه به علائم بیماری متغیر می باشد.
3. درمان شناختی رفتاری
برای درمان روان پریشی، روش بعدی استفاده از درمان شناختی رفتاری می باشد. در این روش شخص در طول جلسات مشاور به صورت منظم به بیمار کمک می کند تا رفتار و تفکر خود را تغییر دهد و سلامت روان خود را بهتر مدیریت کند.
نتیجه گیری
یکی از سخت ترین اتفاقات، تجربه اختلال روان پریشی می باشد که یک شخص در زندگی خود می تواند تجربه کند. کسانی که از این بیماری رنج می برند، معمولا در مورد آن کمتر صحبت می کنند و به همین خاطر نیاز به کمک دارند. ما در این مقاله از هم اندیشان سعی کردیم به اختلال روان پریشی، انواع و راه های درمان آن بپردازیم.
اگر بعد از مطالعه این مقاله سوالی در ذهن دارید که پاسخی برای آن نیافتید، با شماره گیری 02191023933 پاسخ آن را از مرکز مشاوره هم اندیشان جویا شوید.
سوالات متداول
چند نوع اختلال روان پریشی داریم؟
3 نوع، روان پریشی با استفاده مواد مخدر و الکل، مختصر و ارگانی
روش های درمان اختلال روان پریشی کدامند؟
آرام سازی سریع، مصرف دارو و درمان شناختی رفتاری سه روش درمان اختلال روان پریشی می باشد.
در روش مصرف دارو برای درمان روان پریشی، معمولا از کدام دارو استفاده می شود؟
خیلی از مواقع نیاز است برای درمان افراد مبتلا به این اختلال، از داروهایی به اسم آنتی سایکوتیک استفاده می نمایند.
نظرات کاربران