تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

نشانه های کودک بی انگیزه دلایل و راه های مقابله با آن

نشانه های کودک بی انگیزه دلایل و راه های مقابله با آن

بی انگیزگی، حالتی است که کودک محرک درونی برای بازی و انجام فعالیت ندارد.

در این شرایط کودک هیچ نیرویی در درونش حس نمی کند تا به فعالیتی خاصی مانند درس خواندن و بازی کردن بپردازد. در واقع نیروی که او را به سمت انجام این کارها می کشاند، خاموش شده است.

از شما دعوت می کنیم در این مقاله از مرکز مشاوره هم اندیشان با موضوع نشانه های کودک بی انگیزه دلایل و راه های مقابله با آن، همراه باشید.

دلایل ایجاد بی انگیزگی در کودکان

بی انگیزگی کودک می تواند در اثر عواملی مانند کمال گرایی والدین محیط خانواده و اثرات محیطی مانند استفاده زیاد از اینترنت و… ایجاد شود.

نشانه های بی انگیزگی کودک

شکل نگرفتن کارکردهای شناختی در کودکان، باعث می شود آنها نتوانند مشکلات خود را بیان کنند؛ اما والدین با توجه به نشانه های که کودک آنها را از خود بروز می دهد، متوجه بی انگیزگی او می شوند.

در ادامه به بیان نشانه هایی می پردازیم که می گوید کودک شما بی انگیزه شده است.

1- تکالیف مدرسه را انجام نمی دهد

یکی از زمینه هایی که در کودک بی انگیزگی خود را در آن نشان می دهد، انجام تکالیف مدرسه است.

کودک هنگامی که کودک بی انگیزه می شود، تکالیف خود را انجام نمی دهد یا آنها را نصفه و نیمه رها می کند و تنها دوست دارد به بازی و تفریح بپردازد.

نشانه های بی انگیزگی کودک

2- از بازی های مورد علاقه اش لذت نمی برد

در برخی از موارد، کودک بی انگیزه حتی میلی به انجام بازی نیز ندارد؛ بازی هایی که روزی با اشتیاق آنها را انجام می داد، اکنون مورد بی توجهی او قرار گرفته است.

او بازی دیگری را نیز برای سرگرمی انتخاب نکرده است. در این حالت نشان از یک ناراحتی اساسی برای کودک دارد که باید برای آن راه حلی پیدا کرد.

3- مایل به داشتن ارتباط با دوستانش نیست

کودک بی انگیزه در برخی موارد میل به تنهایی دارد و تمایلی به حضور در جمع دوستان و بازی و ارتباط با آنها ندارد. او حتی دوست ندارد با دوستان صمیمی اش که روزگاری برای بازی با آنها اشتیاق داشت ارتباط برقرار کند.

ممکن است کودک بازی های انفرادی را ترجیح دهد. بازی های انفرادی همیشه نشانه بی انگیزگی نیست؛ فقط زمانی نگران کننده است که رفتار کودک به یکباره تغییر پیدا کند و گوشه گیر شود.

این انزواطلبی می تواند نگران کننده باشد و خبر از یک مشکل اساسی در کودک بدهد.

4- وظایف خود را در منزل انجام نمی دهد

کودک در خانه نسبت به وظایفش بی تفاوت شده است و دائم آنها را به تعویق می اندازد. اگر قبلا خودش اتاقش را مرتب می کرد، دیگر این کار را نمی کند؛ مرتب بهانه می گیرد و از زیر با مسئولیت شانه خالی می کند.

این شرایط می تواند شک والدین را برانگیزد و آنها را نسبت به وضعیت روانی کودک نگران کند.

وظایف خود را در منزل انجام نمی دهد

عوامل موثر در بی انگیزگی کودک

عواملی مانند محیط و شرایط خانواده، می تواند منجر به بی علاقگی کودک شما شود. هر کدام از این دو عامل به طرق گوناگون می تواند انگیزه را در کودک از بین ببرد.

در ادامه به مواردی اشاره خواهیم کرد که تاثیری حتی گاها زیاد در بی انگیزگی کودک دارد.

خانواده و بی انگیزگی کودکان

بسیاری از دلایل بی انگیزگی به خانواده مربوط می شود، از جمله تربیت کودک زیر نظر والدین کمال گرا. والدین کمال گرا می تواند از مهمترین دلایل بی انگیزگی در کودکان باشد.

والدینی که توقعات زیادی از کودک دارند و از او می خواهند به آرزوهایی که خود به آنها دست نیافته اند، برسند؛ در نتیجه این والدین زمینه بی انگیزگی کودک را فراهم می کنند.

کودک زمانی که نمی تواند به این اهداف دست پیدا کند، بی انگیزه می شود. در این مرحله تنها راه حل این است که پدر و مادر کمال گرایی خود را درمان کرده و توقعات زیادشان را نسبت به کودک متوقف کنند.

اختلاف والدین بر سر تربیت کودک

والدینی که برای تربیت کودک به شیوه واحدی دست پیدا نکرده اند، نمی توانند کودک را به خوبی پرورش دهند.

این اختلاف در شیوه تربیت فرزند، در کودک ایجاد تعارض کرده و او با خود خواهد گفت “هیچ کدام از کارهای من از نظر والدینم درست نیست” در نتیجه به او حس بی کفایتی دست می دهد و باعث از بین رفتن انگیزه او می شود.

والدین باید بر سر تربیت کودک به نظر واحدی برسند تا برای کودک تعارض و بی انگیزگی پیش نیاید.

عوامل موثر در بی انگیزگی کودک

نپذیرفتن بی قید و شرط کودک

والدین باید کودک را همان طور که هست با ویژگی های منفی و مثبتش بپذیرند. این توجه باید بی قید و شرط باشد؛ یعنی به خاطر خود او باشد نه ویژگی های مثبتش!

در غیر این صورت کودک این پیام را دریافت می کند که دوست داشتنی نیستم، مگر این که مطابق خواسته های والدینم رفتار کنم.

اگر خطایی کرد شخصیتش را مورد حمله قرار ندهید؛ بلکه تنها آن رفتار خاص را مورد بازخواست قرار دهید.

شرایط محیطی و بی انگیزگی کودکان

محیط و شرایط آن نیز می تواند در بی انگیزگی کودک موثر باشد.

شکست های پی در پی

کودکی که در مدرسه با نمرات پایین مواجه می شود یا مورد تنبیه بدنی قرار می گیرد، احساس شکست کرده و بی انگیزه می شود.

افسردگی

بیماری افسردگی نیز از دیگر عوامل بی انگیزگی در کودکان است که باید تشخیص داده و درمان شود.

اینترنت

فضای مجازی بازی های رایانه ای و استفاده زیاد از اینترنت، انگیزه کودک را می گیرد و او را دچار خستگی و بی خوابی می کند.

همچنین وقت انرژی کودک را می گیرد و او انرژی کافی برای فعالیت هایش نخواهد داشت.

شرایط محیطی و بی انگیزگی کودکان

چگونه با عوامل بی انگیزگی مقابله کنیم؟

شما با به کار گیری راهکارهایی می توانید این عوامل کاهش انگیزه را در کودکان کم و یا حذف کنید. مواردی که در ادامه خواهید خواند، راهکاری برای مقابله با بی انگیزگی کودکان است.

  • به خوبی های کودک توجه کنید

شما باید به عنوان والدین ویژگی های مثبت کودک را بر شمارید؛ چون ممکن است کودک با خود فکر کند که هیچ ویژگی مثبتی ندارد و این باعث بی انگیزگی او می شود. ویژگی های مثبت کودک را کشف کنید و به او اجازه دهید حس مثبتی نسبت به خودش داشته باشد. شما به عنوان والدین باید دست از کمال گرایی بردارید. فرزندان شما باید راه خود را بروند آنها استعدادهای خود را دارند و باید در راستای آن ها گام بردارند. وظیفه شما به عنوان والدین این است که آنها را کشف کنید و زمینه شکوفایی آنها را فراهم کنید.

  • با نشان داده افق های برتر، به او انگیزه دهید

به او هدف های بالاتر را نشان دهید و او را ترغیب به تلاش کردن کنید. با نشان دادن هدف نهایی، تصویری از موفقیت را برای او ترسیم کنید؛ با این کار انگیزه و شور را به او برمی گردانید.

  • انتظارات معقولی از کودک داشته باشید

شما به عنوان والدین، باید انتظارات معقولی از فرزندان خود داشته باشید؛ هرگز از آنها کاراهایی نخواهید که در توانشان نیست. اگر کودک نتواند انتظارات والدین را فراهم کند، احساس پوچی خواهد کرد.

  • دلایل بی انگیزگی را پیدا کنید

اگر کودک با اشتیاق تکالیف خود را انجام نمی دهد، باید دلایل آن را پیدا کرده و راهکار مناسبی برای آن پیدا کنید.

  • مشاوره کودک

یک مشاور کودک به شما کمک می کند دلایل بی انگیزگی کودک خود را به درستی شناسایی کنید و راه حل های دقیقی نسبت به وضعیت کودک داشته باشید؛ در نتیجه انگیزه را به او برگردانید.

چگونه با عوامل بی انگیزگی مقابله کنیم؟

در آخر

بی انگیزگی حالتی است که در آن کودک برای انجام فعالیت هایی که قبلا شور و اشتیاق داشت، دیگر محرک درونی ندارد. این حالت بسیار جدی است و در صورت تشخیص و حل نشدن آن، کودک را دچار مشکل می کند.

توصیه ما به والدین این است که هرگونه تغییر ناگهانی در بازی و فعالیت های کودکان را جدی گرفته و در صورت مشاهده علایم مشکوک، در پی راه حل باشند.

اگر چنین علایمی را در کودک خود دیدید و نیاز به کمک مشاوره کودک داشتید، با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. این مرکز با مشاوران باتجربه به شما در تشخیص و درمان بی انگیزگی کودکتان یاری می رساند.

چنانچه امکان مشاوره حضوری ندارید، می توانید از خدمات مشاوره تلفنی هم اندیشان استفاده کنید. برای مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 از سراسر کشور و بدون پیش شماره تماس بگیرید.

سوالات متداول

شرایط خانوادگی موثر در بی انگیزگی فرزندان چیست؟

کمال گرایی والدین – اختلاف والدین بر سر روش های تربیت کودک – نپذیرفتن بی قید و شرط کودک

از مهم ترین دلایل بی انگیزگی کودکان، به چه موردی می توان اشاره کرد؟

والدین کمال گرا؛ بسیاری از دلایل بی انگیزگی به خانواده مربوط می شود. والدین کمال گرا می تواند از مهمترین دلایل بی انگیزگی در کودکان باشد.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره