انسان همیشه دوست دارد خود را بیشتر بشناسد. از توانمندی های خود آگاه شده و بداند با زندگی خود چه می کند. خود ارزیابی یکی از روش هایی مفید در این زمینه است.
افرادی که خودارزیابی می کنند به شناخت دقیقتری از خود و توانایی هایشان می رسند. این کار نه تنها در پیدا کردن شغل که در تمامی مراحل زندگی می تواند به افراد کمک کند.
در ادامه به خود ارزیابی پرداخته و روش هایی را ارئه می دهیم که می توانید با آن ها خود را بهتر و بیشتر بشناسید.
خودارزیابی چیست؟
خودارزیابی یا به انگلیسی Self-Assessment یکی از شیوه هایی است که افراد می توانند به ارزیابی عملکرد خود بپردازند. در این شیوه مسئولیت اندازه گیری و گزارش دهی یک یا چند پارامتر به خود فرد واگذار میشود.
خود ارزیابی در بعد سیستم و سازمان عبارت است از بازنگری جامع فعالیت ها و استفاده از آن نتایج آن در تصمیم گیری ها.
برخی از کاربردهای خودارزیابی
خودارزیابی کاربرد زیادی در تمامی حوزه ها دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم:
- با استفاده از تست های رفتارشناسی و شخصیت شناسی می توانیم خودارزیابی فردی انجام دهیم
- با استفاده از تست ها دانش آموزان می تواند در مدرسه و دانشگاه به خودارزیابی بپردازند
- یک سازمان با روش های خودارزیابی می تواند به رشد و پیشرفت خود کمک کند.
اهمیت خود ارزیابی
خود ارزیابی برای تمامی افراد مفید و ضروری است اگر بدانیم در کجا ایستاده ایم و ر بهتر می توانیم برای قدم بعدی برنامه ریزی کنیم . خود ارزیابی ممکن است در روز 15 دقیقه وقت شما را بگیرد اما نتایجی شگفت انگیز و طولانی مدتی را برای شما به ارمغان می آورد.
منافع خود ارزیابی برای کارمندان
خود ارزیابی نه تنها برای سیستم و شرکت ها بلکه برای کارمندان نیز سودمند است. کارمندان با خود ارزیابی می توانند در جهت شناخت نقاط ضعف و قوت خود، به آگاهی رسیده و در جهت رشد خود گام بردارند تا نه تنها به عنوان کارمند بلکه به عنوان یک فرد رشد یافته مطرح شوند.
منافع خود ارزیابی برای مدیران
مدیران نیز با استفاده از خود ارزیابی می توانند نقاط ضعف و قوت سیستم خود را تشخیص داده و برای حل آن ها برنامه ریزی کنند. علاوه برآن خود ارزیابی مدیران می توانند به نوع رابطه خود با کارمندان را بررسی کرده و اختلاف نظر و سوءتفاهم را ببینند. همچنین بهتر می توانند در مورد انگیزه دادن و تشویق کارمندان برای تلاش بهتر را ارائه می دهد.
خودارزیابی دانش آموزان
خود ارزیابی برای دانش آموزان نیز از طریق تست های استعدادیابی انجام شده که می تواند شناخت دقیقی از توانمندی های آنان را بدهد.
نقاط قوت استفاده از خودارزیابی
- با خودارزیابی می توان زمینه رشد را فراهم کرد
- امکان آگاهی از توانمندی ها را به ما می دهد
- به ما می گوید کجا به خطا می رویم
- ترس ها را از بین می برد
- سهم و مسئولیت شما را در قبال رشد خود و سازمان تان مشخص می کند
- ارزیابی خود و جایگاه و دستاوردهای خود، یکی از مهارت های ضروری در زندگی است. آزمونهای خودارزیابی، میتوانند تمرینی برای تقویت این مهارت محسوب شوند.
- در صورت هدایت توسط مربی باتجربه باعث می شود قدرت تفکر نقادانه در شما افزایش یابد.
- کمال طلبی را از بین می برد
نقاط ضعف استفاده از خودارزیابی
با توجه به تمام اهمیت و فواید آن خود ارزیابی می تواند نقاط ضعفی داشته باشد از جمله :
- نتایج خود ارزیابی می تواند قابل اطمینان نباشد به خصوص اگر فرد خواسته یا ناخواسته سوگیری هایی در نتایج داشته باشد.
- ممکن است به طریق نادرست انجام شود به خصوص اگر فرد آموزشی عمیق و جدی در این مورد ندیده باشد.
نکات کاربردی در خود ارزیابی
با این که خود ارزیابی ضروری است اما انجام آن کار ساده ای نیست. ممکن است به تنهایی نتوانید نتایج را بررسی کنید و به تحلیل درستی برسید.
نکات زیر را برای یک خود ارزیابی درست درنظر بگیرید:
- به دستاوردهایتان افتخار کنید
از مهمترین هدف های خود ارزیابی پی بردن به دستاوردهای شما و یادآوری پیشرفت ها و نقاط عطفی است که در کارتان داشته اید. از خصوصیات یک ارزیابی خوب آن است که دستاوردهای خاص و پروژه های شما را برجسته کند.
- صادقانه به موضوع نگاه کنید
پس از برشمردن دستاوردهای بزرگ نوبت به نگاه انتقادی و صادقانه نسبت به اشتباهات است. هر شکست به شما درسی مهم را یاد داده است آن درس ها را برشمارید.
نقاط ضعف شما نیز در این مرحله بیرون می آید. از آن ها استفاده کنید تا رشد پیدا کنید. شما باید به نقص هایتان به عنوان فرصتی برای رشد نگاه کنید، نه به عنوان زمین خوردن.
این توصیه تیموتی باتلر، همکار ارشد و مدیر برنامههای توسعه شغلی در دانشکده بازرگانی هاروارد است. او می گوید به جای این که بگویید “در این نقطه زمین خوردم” باید بگویید این منطقه ای است که باید بر روی آن کارکنم.
- تلاش برای رشد را در الویت کارهایتان قرار دهید
پس از نوشتن خود ارزیابی باید برنامه ای برای رشد خود تدوین کنید و هرگز راکد ماندن را انتخاب نکنید و به کم راضی نباشید چرا که همه چیز پیوسته در حال تغییر است و باید منطبق با تغییرات جلو رفت.
- موفقیت ها را با اعداد و ارقام بیان کنید
پس از خود ارزیابی و مشخص کردن دستاوردها، زمان آن است که موفقیت های خود را به اعداد و ارقام بیان کنید. با این که مدیران از آن آگاهی دارند اما اعداد و ارقام سندی است برای حمایت از اعتبار شما.
روش های خودارزیابی
با پیشرفت علم روانشناسی تست های زیادی برای خود ارزیابی ایجاد شده است که می تواند شناخت خوبی به شما بدهد . در ادامه انواع پرسشنامه برای خود ارزیابی را بیان می کنیم :
- پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت
با این تست به میزان اهمیتی که به خود می دهید پی می برید. در این تست در مجموع 58 سوال دوگزینه ای در مورد عزت نفس دارد که در مجموع امتیاز را در قالب یک عدد بیان می کند.
- پرسشنامه سنجش نگرش پولی
این تست نگرش و رفتارهای شما در مورد پول را بیان می کند با این تست مشخص می شود این که آیا وسواس پولی یا تمایل به حفظ پول دارید؟ رابطه پول و امنیت و قدرت را چگونه ارزیابی می کنید. در این تست با سوالای ین دست نگرش شما نسبت به پول مشخص می شود.
- پرسشنامه کمال طلبی
کمال طلبی برچسبی است که وقتی کسی دنبال بهترین است به او می زنند. با استفاده از این تست می توانید بفهمید آیا کمال طلب هستید یا نه.
علاوه بر این روش ها سازمان ها می توانند با تهیه فرم هایی که سنجش نظم کارکنان یا میزان رضایت مشتریان می پردازند.
در پایان
خود ارزیابی به افراد کمک می کند در مورد دستاوردهای خود به درک درستی از خود برسند و نقاط ضعف و قوت خود را به خوبی شناسایی کرده و برای رشد خود با دیدی باز برنامه بریزند
خود ارزیابی در بعد سازمانی نیز می تواند به کارمندان و مدیران کمک کند تا بهتر برنامه رشد سازمان را بچینند.
اگر در مورد خود ارزیابی و روش های آن سوالی دارید می تواند با مرکز مشاوره هم اندیشان مطرح کرده و در اسرع وقت به پاسخ سوالات خود دست یابید.
برای استفاده از خدمات مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
مهمترین فواید خود ارزیابی چیست؟
کمک به تصمیم گیری بهتر برای رشد افراد و سازمان ها
مهمترین نقطه ضعف خود ارزیابی چیست؟
می تواند به درست انجام نشده و یا تحلیل صحیحی بر روی آن انجام نشود.
نظرات کاربران