یکی از دغدغه های والدین، افسردگی فرزندان نوجوان آن هاست. طبق تحقیقات از هر 5 نوجوان از هر قشر جامعه، 2 نفر به افسردگی مبتلا می شود. بنابراین والدین زیادی با افسردگی فرزندان شان مواجه می شوند.
بسیاری از آن ها زمانی متوجه این امر می شوند که مساله بسیار حاد شده است و ممکن است فرصتی برای درمان نماند. بنابراین افسردگی اگر به موقع درمان نشود، عواقب جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با افسردگی نوجوانان و پیشگیری یا درمان افسردگی آشنا کنیم. بنابراین توصیه می کنیم که اگر فرزند نوجوانی دارید، با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید و این مقاله را مطالعه بفرمایید.
دلایل افسردگی در نوجوانان چیست؟
دلایل افسردگی در نوجوانان می تواند علل مختلفی داشته باشد که یکی از آنها درک نشدن آن ها در خانواده است. والدین باید در این دوران وقت بیشتری را به فرزندان خود اختصاص دهند. همچنین هر عصبانیت و خشونتی را به افسردگی ربط ندهند.
گاهی اوقات هورمون های رشد باعث بروز عصبانیت و خشونت در نوجوانان می شوند؛ اما این ناراحتی و تحریک پذیری مداوم نبوده و ربطی به افسردگی نوجوان ندارد.
به طور کلی دلایل افسردگی در نوجوانان شامل موارد زیر است:
- تغییرات هورمونی
- ژنتیک
- آسیب های دوران کودکی
- آسیب مغزی
- به هم خوردن تعادل بیوشیمیایی در مغز
- عواملی مانند تحقیر، استرس و محرومیت اجتماعی و برخی تجربه های آسیب زا
- تفکرات منفی که از والدین یا محیط آموخته شده است.
علائم و نشانه های افسردگی در نوجوانان کدام است؟
همان طور که می دانید، نوجوانان به والدین، معلمان و سایر افرادی که وظیفه مراقبت را برعهده دارند، متکی هستند. بنابراین انتظار دارند که این افراد رنج را تشخیص داده و به نوجوان کمک کنند و باید گفت که این کار همیشه ساده نیست.
نوجوان افسرده همیشه غمگین نیست؛ افسردگی معمولا علائم گوناگونی دارد و به همین دلیل تشخیص آن برای والدین و معلمان سخت است.
علائم افسردگی در نوجوانان عبارتند از:
- غم یا ناامیدی
- تحریک پذیری، عصبانیت و یا خشم
- گریه های مکرر
- کناره گیری از دوستان و خانواده
- از دست دادن علاقه به شرکت در فعالیت ها
- ضعف عملکرد در مدرسه
- تغییر در عادات غذایی و خواب
- بی قراری و تحریک پذیری
- احساس گناه و پوچی
- خستگی یا کمبود انرژی
- مشکل در تمرکز
- دردهای بی دلیل
- افکار مربوط به مرگ یا خودکشی
تفاوت افسردگی نوجوانان و بزرگسالان
علائم افسردگی در نوجوانان بیشتر از بزرگسالان است.
به طور کلی تفاوت های علائم نوجوانان و بزرگسالان به شرح زیر می باشد:
- روحیه تحریک پذیری یا عصبانیت بیشتری دارند.
همان طور که قبلا نیز به آن اشاره شد، نوجوانان به جای نشان دادن غم و اندوه، افسردگی خود را با تحریک پذیری نشان می دهند.
- دردهای بی دلیل در نوجوانان از بزرگسالان است.
اغلب نوجوانان افسرده از بیماری هایی مانند سردرد یا معده درد شکایت دارند. در صورتی که با معاینات پزشکی علت این دردها مشخص نشود، این دردها نشانه افسردگی هستند.
- نوجوانان حساسیت شدیدی به انتقاد دارند.
نوجوانان افسرده بیشتر احساس پوچی و بی ارزشی می کنند. مخصوصا افراد کمال گرا در معرض انتقاد بسیار آسیب پذیر هستند.
- کناره گیری از برخی از مردم و نه همه آن ها در نوجوانان بیشتر است.
بزرگسالان در هنگام افسردگی منزوی می شوند؛ اما نوجوانان حداقل برخی از دوستان خود را حفظ می کنند. ممکن است نوجوانان از پدر و مادر خود دور شوند و با گروه دیگری از دوستان خود صمیمی شوند.
پیشگیری یا درمان قطعی افسردگی در نوجوانان به چه صورت می باشد؟
افسردگی در صورتی که درمان نشود، بسیار خطرناک خواهد بود. بنابراین والدین و افرادی که با نوجوانان ارتباط دارند، باید سعی کنند از بروز چنین بیماری جلوگیری کرده و یا آن را درمان کنند.
در ادامه مطلب می پردازیم به راه های درمان این بیماری در نوجوانان، لطفا با ما همراه باشید.
1- برقراری ارتباط
باید با نوجوان افسرده ارتباط برقرار کنید. برقراری ارتباط به صورت زیر می باشد:
- به حرف های او گوش دهید.
- ملایم و پیگیر باشید.
- احساسات نوجوان را تصدیق کنید؛ تصدیق به معنی تایید نیست. اگر نوجوان حرف های نادرست و احمقانه ای می زند، بهتر است با آرامش و ملایمت نظر او را اصلاح کرده و راه درست را به او نشان دهید.
- به غریزه خود در مورد افسردگی نوجوان اعتماد کنید. ممکن است فرزند شما مشکلش را به شما نگوید. شما باید به صورت غریزی به این مشکل پی ببرید.
2- نوجوان را به ارتباط اجتماعی تشویق کنید
نوجوانان افسرده معمولا تمایل دارند که از دوستان یا کارهای لذت بخش گذشته کناره بگیرند؛ این انزوا افسردگی را بدتر می کند. بنابراین باید کاری کنید که نوجوان دوباره به روابط اجتماعی بازگردد.
برای این کار اقدامات زیر را انجام دهید:
- با او به صورت حضوری صحبت کنید.
- با انزوای اجتماعی او مبارزه کنید.
- نوجوان را درگیر فعالیت هایی مانند ورزش، کلاس موسیقی و… کنید.
- فعالیت های داوطلبانه (کارهای خیرخواهانه) را در نوجوانان افزایش دهید. در صورتی که نوجوان به صورت داوطلبانه به سمت کارهای خیرخواهانه برود، عزت نفس او افزایش می یابد.
3- سلامت جسمی را در اولویت قرار دهید
سلامت جسمی رابطه مستقیمی با سلامت روانی دارد. بنابراین برای اینکه از افسردگی نوجوان خود پیشگیری کرده یا آن را درمان کنید، بهتر است به برخی موارد در جهت سلامت جسمی او کمک کنید.
این موارد عبارتند از:
- تغذیه سالم نوجوانان را تامین کنید.
- وقت خواب، بیداری، فعالیت در فضای مجازی و… باید تنظیم شوند.
- فعالیت بدنی مانند ورزش، رقص، پیاده روی و… را در نوجوانان تقویت کنید.
- نوجوانان باید 8 الی 9 ساعت از شبانه روز را به خواب و استراحت بگذراند.
4- از مشاوره بهره ببرید
در صورتی که به عنوان والدین یک نوجوان راه های درمان قطعی افسردگی او را نمی دانید، حتما از یک متخصص در امر مشاوره کمک بگیرید.
مشاوره با یک درمانگر، می تواند کمک های بسیار زیادی به روابط والدین و فرزندان کرده و آن ها را از افسردگی و بیماری های روحی و روانی نجات دهد.
حتی برای انجام مشاوره نیز بهتر است که با فرزند خود صحبت کنید و در صورتی که تمایلی به مشاوره حضوری و مراجعه به درمانگر نداشت، راه های مناسب تری مانند مشاوره تلفنی یا مشاوره آنلاین را برای انجام مشاوره انتخاب کنید.
سخن آخر
نوجوانان معمولا بسیار بیشتر از بزرگسالان در معرض افسردگی قرار می گیرند.
بنابراین والدین باید همواره متوجه تغییرات در رفتار فرزندان خود باشند؛ زیرا افسردگی در نوجوانان همواره با غم و اندوه همراه نیست، و طبق علائمی که در متن به آنها اشاره شد، افسردگی می تواند خود را در نوجوانان به اشکال گوناگون نشان دهد.
در صورتی که والدین یا افرادی که با نوجوانان رابطه تنگاتنگ دارند نتوانند این مشکل را درمان کنند، ممکن است نوجوان دست به کارهای جبران ناپذیری بزند.
ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با راه های درمان افسردگی در نوجوانان آشنا کنیم. در صورتی که به مشاوره نیاز داشته باشید، همکاران ما در هم اندیشان آماده خدمات رسانی به شما هستند.
برای دریافت مشاوره تلفنی، با شماره 9099071985 تماس بگیرید. از همراهی شما با مجموعه هم اندیشان سپاسگزاریم.
سوالات متداول
خانواده تا چه اندازه در افسردگی نوجوان تاثیر دارند؟
خانواده تاثیر بسیار زیادی در افسردگی فرزندان دارند. دعوا های خانوادگی، سابقه خانوادگی در زمینه بیماری های روانی، طلاق و یا از دست دادن والدین، خودکشی در خانواده و… از مواردی هستند که افسردگی نوجوان را تشدید می کنند.
افسردگی در تحصیل نوجوان چه تاثیری خواهد داشت؟
افسردگی باعث مشکل کمبود انرژی و تمرکز می شود. بنابراین این امر باعث می شود که نوجوان دچار ضعف در هشیاری شده، نمرات کمتری بگیرد و همچنین از انجام تکالیف مدرسه ناامید شده و افت تحصیلی باور نکردنی داشته باشد. به ویژه اینکه بسیاری از این افراد قبلا در تحصیل بسیار موفق بوده اند.
افسردگی در نوجوانان چه تفاوتی با افسردگی بزرگسالان دارد؟
نوجوانان بیشتر تحریک پذیر هستند تا غمگین، ممکن است دردهای بی دلیلی را تجربه کنند، از برخی مردم کناره گیری کنند.
نظرات کاربران