همواره در زندگی تمامی انسان ها، شرایطی به وجود می آید که آن ها باید دست به انتخاب بزنند. بسیاری از این انتخاب ها سرنوشت ساز هستند و ممکن است با کمی غفلت، آینده فرد وارد مسیر دیگری شود.
یکی از انتخاب های سرنوشت ساز، انتخاب رشته دانش آموز از سال نهم به دهم است. در واقع اگر این انتخاب به درستی انجام نشود، ممکن است که آینده تحصیلی که آینده شغلی و زندگی آینده دانش آموز نیز با مشکلات زیادی رو به رو شوند.
برای همین است که توصیه می شود تمامی دانش آموزان و حتی والدین آنها حساسیت این انتخاب را درک کنند و با توجه به شرایط دانش آموز، بهترین تصمیم را بگیرند.
ما در این مقاله سعی داریم تا تمامی شرایط انتخاب رشته نهم به دهم در سال 1400 را توضیح دهیم. اگر دانش آموزی هستید که در آستانه انتخاب رشته دبیرستان قرار گرفته اید یا والدینی هستید که آینده تحصیلی فرزندتان بسیار برای شما اهمیت دارد، این مقاله را تا انتها بخوانید.
تمامی شرایط انتخاب رشته دبیرستان
با توجه به تغییراتی که در انتخاب رشته دبیرستان صورت گرفته است، دیگر دانش آموزان پایه نهم نمی توانند تنها به نمرات پایه نهم خود تکیه کنند. بلکه تمامی نمرات سال های هفتم، هشتم و نهم در انتخاب رشته تاثیر خواهد داشت. همچنین ضریب درس ها برای تمام رشته ها یکسان خواهد بود.
انتخاب رشته در سال نهم دبیرستان، مانند انتخاب رشته دانشگاه به رتبه دانش آموز وابسته است. به طور مثال اگر دانش آموزی برای انتخاب رشته علوم تجربی، رتبه لازم را کسب نکند، باید در گروه های فنی و یا انسانی انتخاب رشته کند.
یکی دیگر از مواد تاثیر گذار در انتخاب رشته دبیرستان، تاثیر سهمیه مناطق، ایثارگران، جانبازان، خانواده شهدا و رزمندگان است. برای مثال ممکن است که در یک منطقه 200 نفر سهمیه انتخاب رشته علوم تجربی را داشته باشند، حتی کسانی که معدل بالای 18 دارند، نتوانند در رشته تجربی تحصیل کنند و مجبور شوند که در رشته های دیگر تحصیل کنند.
نکات تاثیرگذار در انتخاب رشته نهم به دهم
دانش آموز برای انتخاب رشته دلخواه خود باید به موارد زیر دقت داشته باشد. مجموعه امتیازاتی که دانش آموز در هر یک از این موارد کسب می کند، در موفقیت او برای تحصیل در آن رشته تاثیرگذار خواهند بود.
- تاثیر علایق دانش آموز، 10 درصد
- نظر معلمان تمام درس ها، 10 درصد
- نتیجه آزمون های مشاوره ای، 35 درصد
- عملکرد درسی دانش آموز (نمر
- نظر و مشاوره والدین، 5 درصدات درسی)، 35 درصد
- نظر مشاور تحصیلی 10 درصد
رشته های پایه نهم و شرایط پذیرش در هر کدام
در سال نهم دانش آموز می تواند با انتخاب یکی از رشته های زیر، مسیر تحصیلی خود را مشخص کند:
- رشته علوم انسانی
- رشته علوم تجربی
- رشته ریاضی و فیزیک
- شاخه فنی و حرفه ای
- شاخه کار و دانش
- رشته علوم و معارف اسلامی
انتخاب رشته علوم انسانی در پایه نهم و شرایط پذیرش در آن
دانش آموزان باید توجه داشته باشند که لازمه تحصیل در این رشته این است که داوطلب در درس های ادبیات و عربی قوی باشد و البته در سایر درس های حفظی نیز توانایی کافی داشته باشد. بسیاری از دانش آموزان و والدین آن ها بخاطر علاقه نداشتن به ریاضی، به رشته علوم انسانی فکر می کنند؛ اما دانش آموز باید بداند که در رشته علوم انسانی نیز به توانایی سطحی در درس ریاضی نیازمند خواهد بود.
به طور کلی کسانی که می خواهند در این رشته فارغ التحصیل شوند، باید روابط عمومی قوی و سخنوری، مهارت های ارتباطی، حفظیات قوی را مورد توجه قرار دهند؛ زیرا در رشته های دانشگاهی علوم انسانی، مانند: روانشناسی، حقوق علوم اجتماعی، اقتصاد، مشاوره، مدیریت و… این مهارت ها مورد نیاز خواهند بود.
شرایط پذیرش در این رشته نیز شامل موارد زیر است:
- مجموع سه نمره در درس های مطالعات اجتماعی، زبان و ادبیات فارسی و عربی در سال های هفتم، هشتم و نهم، کمتر از ضریب 42 نباشد.
- نمره زبان و ادبیات فارسی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 4 محاسبه می شود.
- نمره درس مطالعات اجتماعی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه می شود.
- نمره درس عربی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 2 محاسبه می شود.
- حداقل معدل دانش آموز برای تحصیل در این رشته باید 14 باشد.
انتخاب رشته علوم تجربی و شرایط پذیرش در آن
علوم تجربی یکی از رشته هایی است که در دبیرستان و در انتخاب رشته کنکور، متقاضیان زیادی دارد. دانش آموزی که می خواهد این رشته را در پایه نهم انتخاب کند، باید در درس های زیست شناسی، ریاضی و شیمی قوی بوده و تا حدودی به حفظیات علاقه مند باشد.
علاقه دانش آموز به منابع طبیعی برای انتخاب این رشته بسیار مهم است؛ زیرا اگر دانش آموز به منابع طبیعی علاقه نشان ندهد و هیچ کنجکاوی و اشتیاقی در این زمینه نداشته باشد، همین مساله باعث نارضایتی دانش آموز خواهد شد.
بهترین رشته های دانشگاهی علوم تجربی شامل پزشکی، مامایی، فیزیوتراپی و… است.
شرایط پذیرش در این رشته نیز شامل موارد زیر است:
- مجموع 3 نمره قبولی دانش آموز در درس های ریاضی و علوم تجربی در سال های هفتم، هشتم و نهم نباید کمتر از ضریب 42 باشد.
- نمره درس ریاضی و علوم تجربی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه خواهد شد.
- حداقل معدل دانش آموز برای تحصیل در این رشته 14 است.
انتخاب رشته ریاضی و فیزیک و شرایط پذیرش در آن
دانش آموزی که تصمیم دارد در رشته ریاضی و فیزیک به تحصیل خود ادامه دهد، باید در دو درس ریاضی و فیزیک توانایی بالایی داشته باشد. همچنین در درس شیمی نیز توانا باشد. این دانش آموزان باید قدرت تجسم بالایی داشته باشند تا در آینده و تحصیلات دانشگاهی نیز به موفقیت های بزرگی دست پیدا کنند.
شرایط پذیرش در این رشته دبیرستانی به شرح زیر است:
- مجموع 3 نمره قبولی در درس های ریاضی و علوم تجربی در سال های هفتم، هشتم و نهم نباید کمتر از ضریب 42 باشد.
- نمره درس ریاضی و علوم تجربی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه می شود.
- دانش آموز باید حداقل معدل 14 را کسب کرده باشد.
انتخاب رشته شاخه فنی و حرفه ای و شرایط پذیرش در آن
رشته فنی و حرفه ای دارای 4 زیرگروه (هنر، مدیریت، خدمات صنعت و کشاورزی) است. دانش آموز با انتخاب رشته فنی و حرفه ای، می تواند به بسیاری از رشته های علوم ریاضی در دانشگاه راه پیدا کند؛ اما در کارشناسی ارشد، شانس قبولی در یک دانشگاه خوب و درجه 1 کشور را نخواهد داشت.
یکی از مزایای تحصیل در رشته های فنی و حرفه ای این است که فارغ التحصیلان این رشته زودتر وارد بازار کار می شوند.
اگر دانش آموز به کارهای عملی علاقه دارد و دوست دارد که زودتر وارد بازار کار شود، انتخاب این رشته به صلاح اوست؛ اما اگر به تحصیلات عالی فکر می کند و دوست دارد مدیر یا مهندس شود، بهتر است به سراغ رشته ریاضی و فیزیک برود.
بیشتر بخوانید: مشاوره تحصیلی کارشناسی ارشد
شرایط پذیرش در رشته های شاخه فنی و حرفه ای به صورت زیر است:
- مجموع 3 نمره قبولی در درس های ریاضی، علوم تجربی و حرفه و فن در سال های هفتم، هشتم و نهم کمتر از ضریب 30 نباشد.
- حداقل نمره ریاضی در اول متوسطه بدون تبصره، نمره 10 باشد.
- حداقل معدل دانش آموز 12 باشد.
انتخاب رشته شاخه کار و دانش و شرایط پذیرش در آن
رشته های کار و دانش با رشته های فنی و حرفه ای شباهت های زیادی دارند؛ اما رشته های جزئی تری را در این شاخه می توانید انتخاب کنید. برای گرفتن دیپلم این رشته ها می توانید به یکی از آموزشگاه های فنی و حرفه ای که از سازمان فنی و حرفه ای مجوز دریافت کرده اند، مراجعه کنید.
درس های رشته فنی و حرفه ای به مراتب سخت تر از درس های کار و دانش است و فارغ التحصیلان فنی و حرفه ای زودتر و راحت تر وارد بازار کار می شوند.
شرایط پذیرش در رشته های شاخه کار و دانش به صورت زیر است:
- مجموع 3 نمره قبولی در درس های ریاضی کار و فن آوری در سال های هفتم، هشتم و نهم نباید کمتر از ضریب 36 باشد.
- نمره درس ریاضی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 2 محاسبه می شود.
- نمره درس کار و فن آوری در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه می شود.
- معدل دانش آموز نباید کمتر از 12 باشد.
انتخاب رشته شاخه علوم و معارف اسلامی و شرایط پذیرش در آن
اگر دانش آموز به موضوعات و درس های عربی، فقه و تفسیر قرآن علاقه مند باشد، می تواند رشته علوم و معارف اسلامی را انتخاب کند. دانش آموز باید در زمینه حفظیات توانایی بالایی داشته باشد و بعد از فارغ التحصیلی می تواند وارد دانشگاه های علوم و حدیث و حوزه علمیه شود.
شرایط پذیرش در این رشته به صورت زیر است:
- مجموع 3 نمره قبولی در درس های مطالعات اجتماعی، زبان و ادبیات فارسی و عربی در سال های هفتم، هشتم و نهم نباید کمتر از ضریب 42 باشد.
- نمره درس زبان و ادبیات فارسی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 4 محاسبه می شود.
- نمره درس مطالعات اجتماعی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه می شود.
- نمره درس عربی در سال های هفتم، هشتم و نهم با ضریب 2 محاسبه می شود.
- حداقل نمره معدل برای پذیرش در این رشته 14 است.
مشاوره تلفنی و دریافت نکات مهم برای انتخاب رشته دبیرستان
همان طور که قبلا نیز اشاره شد، انتخاب رشته دبیرستان یکی از انتخاب های سرنوشت ساز در زندگی دانش آموزان است و شاید اولین انتخاب مهم آنها باشد؛ بنابراین با توجه به بی تجربگی دانش آموز و هیجاناتی که ممکن است وجود داشته باشد، بهتر است که این کار با دقت در طول سه سال اول دبیرستان مورد توجه قرار بگیرد؛ یعنی اینکه از سال هفتم دانش آموزان و والدین آنها با دقت علایق، توانایی ها و هداف دانش آموز را در کنار هم بچینند تا انتخاب رشته نهم به دهم با موفقیت انجام شود.
سخن آخر
در این میان مشاوره با کارشناسان به دانش آموز و والدین آن کمک خواهد کرد تا به بهترین شکل توانایی ها مشخص شوند. این مشاوره می تواند به صورت حضوری، آنلاین و یا تلفنی انجام شود که با توجه به مسائل مختلفی مانند بیماری همه گیر کرونا، امروزه مشاوره حضوری توصیه نمی شود.
بنابراین دانش آموزان و والدین آنها می توانند با مشاوره تحصیلی تلفنی، از مواردی تاثیرگذار در انتخاب رشته، آینده شغلی هر رشته و میزان احتمال موفقیت دانش آموز در مسیر تحصیلی مطلع شوند.
بنابراین اگر می خواهید که با شناخت دقیق هر رشته و بررسی آینده شغلی آن، همچنین با توجه به توانایی و رغبت خود مناسب ترین رشته را انتخاب کنید، حتما مشاوره تلفنی را در برنامه خود قرار دهید.
ما در موسسه هم اندیشان، در کنار شما هستیم تا با ارائه انواع مشاوره، بهترین انتخاب رشته نهم به دهم را برای شما رقم بزنیم. با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
برای انتخاب رشته در گروه فنی حرفه ای چه نمره ای باید داشت؟
حداقل معدل دانش آموز 12 باشد و مجموع 3 نمره قبولی در درس های ریاضی، علوم تجربی و حرفه و فن در سال های هفتم، هشتم و نهم کمتر از ضریب 30 نباشد.
علمکرد دانش آموز در انتخاب رشته موثر است یا نظر اولیا؟
عملکرد دانش آموز تاثیر بیشتری در انتخاب رشته دارد تا نظر والدین.
آیا سهمیه در انتخاب رشته تاثیر دارد؟
بله سهمیه مناطق و سهمیه آزادگان و جانبازان در انتخاب رشته تاثیر دارد.
نظرات کاربران