مهندسی معماری یکی از جذاب ترین رشته های گروه ریاضی فیزیک برای دانشجویان بوده و به دلیل ارتباط زیاد با مفاهیم هنری و خلاقانه همواره داوطلبان زیادی علاقه مند به تحصیل در این رشته می شوند.
این رشته دارای دو بعد هنری و فنی بوده و بیشتر مناسب افرادی است که دارای قدرت تجسم، خلاقیت و تخیل قوی برای ایده پردازی هستند؛ چرا که مهندسی معماری جزء رشته هایی است که همواره تحت تاثیر فرهنگ و سنت جامعه قرار گرفته و عموما تصویری از فرهنگ مردم و جامعه در پروژه های معماری دیده می شود.
تحصیل رشته مهندسی معماری در کشور هم اکنون از کاردانی تا مقطع دکتری انجام گرفته و افراد از طریق پذیرش با آزمون و بدون آزمون امکان تحصیل در این رشته را بدست می آورند. چنانچه نسبت به شرایط تحصیل رشته مهندسی معماری و جزئیات مربوط به بازار کار این رشته علاقه مند هستید، در ادامه بحث همراه ما باشید.
تحصیل در رشته مهندسی معماری برای چه کسانی مناسب است؟
- افراد با قدرت تجسم و خلاقیت بالا
- افراد با مهارت های ارتباطی و مذاکره ای قوی
- افراد با دقت زیاد و تمرکز بر جزئیات
- افراد با توانایی مدیریت و سازماندهی
- افراد با قدرت تجسم و خلاقیت بالا
- اطلاع از سبک های مختلف نقاشی سنتی
ثبت نام کنکور کارشناسی مهندسی معماری
همانطور که اشاره شد، رشته مهندسی معماری از مجموعه رشته های گروه ریاضی و فیزیک در کنکور سراسری است. بر اساس اعلام سازمان سنجش، هم اکنون پذیرش رشته مهندسی معماری در دانشگاه های دولتی روزانه، نوبت دوم، پیام نور، آزاد، غیر انتفاعی و پردیس خودگردان انجام می شود.
لازم به ذکر است داوطلبان این رشته می توانند با استفاده از دو روش:
- پذیرش با آزمون و بدون آزمون نسبت به تحصیل در این رشته اقدام نمایند.
- پذیرش بدون کنکور رشته مهندسی معماری، طبق دفترچه راهنما و انتخاب رشته آزمون سراسری در دانشگاه های غیرانتفاعی، پیام نور، پردیس دانشگاهی و آزاد انجام می شود.
طول دوره کارشناسی مهندسی معماری
تحصیل کارشناسی رشته مهندسی معماری 4 ساله و طی 8 ترم تحصیلی انجام می گیرد. دانشجویان دوره کارشناسی رشته مهندسی معماری موظف به گذراندن 140 واحد درسی هستند.
تعداد کل واحد ها 140 واحد |
واحدهای دروس عمومی: 20 واحد |
واحدهای دروس پایه: 29 واحد |
واحدهای دروس اصلی: 60 واحد |
واحدهای دروس اختصاصی: 27 واحد |
واحدهای مربوط به دروس اختیاری: 4 واحد |
دروس رشته مهندسی معماری در کارشناسی
دروس عمومی |
دو درس از دروس مبانی نظری اسلام – یک درس از دروس اخلاق اسامی – یک درس از دروس انقلاب اسلامی – یک درس از تاریخ و تمدن اسلامی – یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی – ادبیات فارسی – زبان عمومی – تربیت بدنی 1 – تربیت بدنی 2 |
دروس پایه |
هندسه کاربردی – هندسه مناظر و مرایا – کارگاه مصالح و ساخت – ریاضیات و آمار – درک و بیان محیط – انسان ، طبیعت ، معماری – بیان معماری 1 – مقدمات طراحی معماری 1 – بیان معماری 2 – مقدمات طراحی معماری |
دروس اصلی |
مبانی نظری معماری – آشنایی با معماری جهان – برداشت از بناهای تاریخی – آشنایی با معماری اسلامی – آشنایی با معماری معاصر – نقشه برداری – تنظیم شرایط محیظی – تاسیسات الکتریکی – تاسیسات – مکانیکی – ایستایی – مقاومت مصالح و سازه های فلزی – سازه های بتنی – متره و براورد – مدیریت و تشکیلات کارگاه – مصالح ساختمانی
ساختمان 1 – ساختمان 2 و گزارش کارگاه – روستا 1 – روستا 2 – طرح معماری 1 – طرح معماری 2 – طرح معماری |
دروس تخصصی اختیاری |
حقوق معماری – اخلاق معماری – تعمیر و نگهداری ساختمان – روش تحقیق – زبان تخصصی – ایران شناسی – معماری جهان اسلام – تاریخ شهرهای ایران – آشنایی با سایر هنرها – سازه های نو – فرآیند و روش های معماری – کاربرد کامپیوتر در معماری |
دروس تخصصی الزامی |
آشنایی با مبانی برنامه ریزی کالبدی – تحلیل فضاهای شهری – آشنایی با مرمرت ابنیه – طرح معماری 4 – طرح معماری 5 – طراح فنی – طرح نهایی |
مهم ترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی معماری
در این قسمت شما را با دروس مهم رشته معماری آشنا خواهیم کرد.
دروس طراحی معماری
این دروس معمولا در 4 ترم پایانی مقطع کارشناسی ارائه شده و طی آن طراحی و معماری کامل یک موضوع با نظر اساتید و سرفصل ها انجام می شود. طراحی معماری، به تمامی دروسی که تا قبل از آن و همچنین همزمان با آن ارائه شدند، مربوط می شود که گستردگی موضوع آن را به ما می رساند.
دروس ترسیم فنی و نقشه کشی
این دروس به آموزش تخصصی اصول ترسیم نقشه کشی و آشنایی با استانداردهای ترسیم می پردازد.
مبانی نظری معماری
این درس به معرفی و تفسیر سبک ها و توضیح نظریه های مختلف معماری می پردازد.
طراحی فنی ساختمان
این درس طراحی اجزای مختلف یک ساختمان را از لحاظ جنبه های فنی مورد بررسی قرار می دهد.
گرایش های رشته مهندسی معماری در کارشناسی ارشد
رشته معماری بر خلاف تصور بسیاری از افراد، گرایشات مختلفی دارد که در این قسمت اشاره می کنیم.
مجموعه معماری
- معماری- معماری
- معماری منظر
- معماری داخلی
- معماری اسلامی ٫ مطالعات معماری
- بازسازی پس از سانحه
مجموعه مدیریت پروژه و ساخت
- مدیریت پروژه
- تکنولوژی معماری
- انرژی معماری
مجموعه شهرسازی
- طراحی شهری
- برنامه ریزی شهری
فرصت های شغلی برای رشته مهندسی معماری
- استخدام به عنوان معمار نقشه کش در دفاتر مهندسی
- تاسیس دفتر طراحی معماری
- تاسیس شرکت مهندسی در زمینه ساخت و ساز
- نظارت بر اجرای پروژه های تخصصی
- طراحی نمای ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و …
- طراحی داخلی ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و …
- مدلسازی حرفه ای و طراحی سه بعدی پروژه های معماری
- متره و برآورد پروژه های ساختمانی
- سرپرستی دفاتر مشاور معماری (مهندسی مشاور)
درآمد و بازار کار رشته مهندسی معماری
بازار کار رشته معماری دامنه بسیار وسیعی را شامل می شود و قطعا فارغ التحصیلانی که دارای مهارت های بالایی باشند، فرصت های شغلی خوبی برای آن ها فراهم خواهد بود. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در حوزه های مختلف طراحی، نظارت بر عملیات ها، سرپرستی دفاتر معماری، طراحی میادین شهری و همچنین انجام پروژه های پژوهشی و آموزشی در زمینه طراحی به فعالیت بپردازند.
دانش آموختگان رشته مهندسی معماری عموما در ابتدای کار در دفاتر فنی و مهندسی شروع به کار کرده و بعد از کسب تجربه تصمیم به تاسیس دفتر طراحی مستقل گرفته یا شروع به انجام پروژه های آزاد می کنند.
بر اساس آخرین آمار گرفته شده درآمد مهندسین معمار در شرکت های کوچک 4 تا 7 میلیون تومان است که این میزان متناسب با شهرهای مختلف، متفاوت خواهد بود.
سخن آخر
همانطور که اشاره کردیم رشته مهندسی معماری از گروه رشته های ریاضی بوده و در دانشگاه ها و موسسات علمی مختلف دانشجو می پذیرد. رشته معماری برای افرادی مناسب است که خلاقیت بالا، ذوق هنری و ذهن ایده پرداز دارند. در کنار این باید فرد به مباحث مربوط به ساخت و ساز و جنبه های فنی ساختمان نیز علاقه مند باشد.
این افراد در صورت داشتن مهارت پس از فارغ التحصیلی کار سختی برای ورود به بازار کار نخواهند داشت. شرایط تحصیل و گرایشات رشته مهندسی معماری در مقاله فوق توضیح داده شد.
اگر شما هم دوست دارید تا در این رشته تحصیل کنید، توصیه می کنیم با مشاوران ما در مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
سوالات متداول
پذیرش بدون کنکور رشته مهندسی معماری در چه دانشگاه هایی امکان پذیر است؟
پذیرش بدون کنکور این رشته در هم اکنون در دانشگاه های غیرانتفاعی، پیام نور، آزاد و پردیس دانشگاهی انجام می شود.
تعداد واحد درسی رشته مهندسی معماری در مقطع کارشناسی چه میزان است؟
تحصیل کارشناسی رشته مهندسی معماری 4 ساله و طی 8 ترم تحصیلی انجام می گیرد. دانشجویان دوره کارشناسی رشته مهندسی معماری موظف به گذراندن 140 واحد درسی هستند.
از مهم ترین فرصت های شغلی دانش آموختگان رشته مهندسی معماری کدام ها هستند؟
استخدام در دفاتر طراحی معماری، نظارت بر اجرای پروژه های تخصصی، طراحی نمای ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری و استخدام به عنوان مهندس معمار نقشه کش.
{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”پذیرش بدون کنکور رشته مهندسی معماری در چه دانشگاه هایی امکان پذیر است؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”پذیرش بدون کنکور این رشته در هم اکنون در دانشگاه های غیرانتفاعی، پیام نور، آزاد و پردیس دانشگاهی انجام می شود.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”تعداد واحد درسی رشته مهندسی معماری در مقطع کارشناسی چه میزان است؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”تحصیل کارشناسی رشته مهندسی معماری 4 ساله و طی 8 ترم تحصیلی انجام می گیرد. دانشجویان دوره کارشناسی رشته مهندسی معماری موظف به گذراندن 140 واحد درسی هستند.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”از مهم ترین فرصت های شغلی دانش آموختگان رشته مهندسی معماری کدام ها هستند؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:” استخدام در دفاتر طراحی معماری، نظارت بر اجرای پروژه های تخصصی، طراحی نمای ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری و استخدام به عنوان مهندس معمار نقشه کش.”}}]}
نظرات کاربران