شاید تاکنون بارها با یک فرد مغرور رو به رو شده باشید. فردی که خود را از همه بهتر می داند و کسی نمی داند چرا این گونه فکر می کند؟ گاهی ممکن است خود ما نیز دچار غرور کاذب شده باشیم در این صورت باید مصادیق آن را بشناسیم و بر آن غلبه کنیم!
در ادامه به تعریف غرور کاذب می پردازیم و راه های غلبه بر آن را برای شما توضیح می دهیم
غرور کاذب چیست؟
غرور کاذب به این معنا است که فرد نوعی حس برتر بینی نسبت به بقیه افراد دارد و حس می کند نسبت به بقیه افراد بالاتر است؛ این باعث می شود رفتاری گستاخانه از خود بروز دهد.
با این نگرش فرد به خود اجازه دهد با دیگران هر رفتاری که می خواهد انجام دهد. این فرد احترام کمی برای اطرافیان قائل است و ارزش های آن ها را نادیده می گیرند. به این صورت عزیزان خود را با رفتارهای ناشایست از خود دور می کند.
این گونه افراد متوجه رفتار بد خود با دیگران نیستند.
مصادیق غرور کاذب
غرور کاذب شامل رفتارهای زیر است:
- خودخواهی زیاد
- منفعت طلبی افراطی
- بیش از حد به فکر خود بودن
- ارزش های خود بالاتر از واقعیت می داند
- خودپرستی و خود دوستی افراطی
- نگران از تصویر بیرونی خود
- بروز خودشیفتگی
- خودمحوری
- تمرکز افراطی بر باورها، نیازها، ارزش ها و توانایی ها
منشا غرور کاذب
عواملی که در ادامه بیان می شوند، می تواند منشا غرور کاذب باشد!
1- دستاوردهای زیاد
در بسیاری از موارد فرد توانسته دستاوردهای زیادی بدست آورد و کارهای مثبتی انجام دهد، که برای بقیه دشوار است.
این باعث می شود حس ارزشمندی فرد بالا برود، تا جایی که گاها به غرور کاذب و کم ارزش دیدن دیگران می انجامد. مقایسه ناخودآگاه دستاوردهای خود با دیگران باعث خودبرتربینی و غرور کاذب در افراد می شود.
2- داشتن طرحواره استحقاق
در برخی موارد، این غرورو کاذب در نتیجه وجود طرحواره استحقاق در افراد به وجود می آید. فرد به جای همذات پنداری با روان واقعی با جدایی از آن همذات پنداری می مکند.
پدر این حالت بخش خودمحور وجود خودخواهانه وارد عمل می شود و سعی دارد از تغییر جلوگیری کند. این بخش طرز فکر من، روش و اعتقاد من. عمل و انتخاب من و دیگر هیچ
3- ریشه های تکاملی
برخی دانشمندان نیز غرورو را از بقایای تکامل بشری می دانند به این معنا که فرد از غرور کاذب به عنوان ابزاری برای مصون ماندن از آسیب استفاده می کند.
این غرور کاذب به افراد کمک می کند در سلسله مراتب اجتماعی جایگاهش را حفظ کند. این غرور راهی میانبر اجتماعی و راهی برای فریب دیگران برای جلب احترام است.
4- حس خود کم بینی و عزت نفس پایین
عزت نفس پایین دلیلی بر غرور کاذب است. وقتی فردی غرور کاذب دارد با انجام کارهای که به دیگران آسیب می زند، خوشحال می شود. او ممکن است به رفتارهای ضدارزشی چون قلدری و آزار دیگران افتخار کند؛ افتخار به بد بودن نیز غرور ناسالم است!
خود را به صورت پوشالی بزرگ ببیند و این خود بزرگ بینی آکنده با ترس خود را آزار دیگران لذت می برد.
5- تروما و دفاع های روانی درمان نشده
وقتی فردی در کودکی با تروما مواجه شود انرژی او در دوران گذشته منجمد می شود. او با منطقی سازی و توجیه سعی می کند احساس درماندگی، خشم، ترس و صدمه ای را که در دوران کودکی متحمل شده را فرافکنی کند.
6- اختلال خودشیفتگی
دراینحالت از غرور کاذب فرد دچار خودشیفتگی است و به دلایل نادرست خود را بسیار خوب می داند و بیشتر بر جنبه های مادی زندگی تاکید دارد. این رفتار از او فردی مادی گرا و سطحی می سازد.
7- اساس بیولوژیکی
غرور کاذب و قلدری می تواند اساسی بیولوژیک داشته باشد. در این حالت فرد با از بین بردن افراد آسیب پذیر احساس قدرت کرده و دوپامین را در بدن خود افزایش دهد. قلدری، آزار کلامی و عصبانی شدن ناشی از غرور کاذب تمامی این ها باعث می شود دوپامین در مغز فرد ترشح شود.
انواع غرور کاذب
سه نوع غرور کاذب داریم که در ادامه آن ها را توضیح می دهیم.
1- غرور خودمدار
فرد از خود توقعات بالایی دارد و از شکست می ترسد. برای مثال دانش آموز زرنگی که از شکست در امتحانات می ترسد.
2- غرور دیگر مدار
غرور کاذب باعث آزار اطرافیان نیز می شود. برای مثال مربی یک تیم ورزشی را تصور کنید که غرور کاذب از نوع دیگرمدار دارد ین فرد با ارزیابی های سخت گیرانه اش باعث خدشه دار شدن احساس ارزشمندی بازیکنانش می شود.
3- القا شده از سوی اجتماع
در این حالت به تایید نشدن توسط جامعه و مطبوعات مربوط است. برای مثال اگر توقعات مردم از یک تیم ورزشی بالا باشد و مربی نیز مغرور باشد از تایید نشدن از سوی مردم می هراسد.
راهکارهای غلبه بر غرور
در برخی مواد افراد به دلیل الگوبرداری نادرست از والدین یا محیط دچار این نوع غرور می شوند. این افراد به تدریج وقتی فاصله خود را با افراد دارای غرور کاذب کم می کنند؛ متوجه رفتار بد خود می شوند.
در ادامه به برخی از روش هایی که با آن می توان بر غرور کاذب غلبه کرد می پردازیم.
پذیرش رفتار در خود
قدم اول در ایجاد تغییر آن است که فرد رفتار خود را بپذیرد. افراد با غرور کاذب سعی می کنند مانع تغییر در رفتار خود شوند. با پذیرش این رفتار فرد می تواند به رشد و خودشکوفایی برسد.
تلاش برای حل آن
شما باید ریشه این رفتار را در خود شناسایی کنید و ببینید در چه مواقعی غرور شما را درگیر می کند! این عوامل را بشناسید.
این جنبه ها به شما نشان می دهد در چه جنبه هایی از زندگی عزت نفس پایینی دارید؛ با کار کردن بر روی این نقاط می توانید به شکوفایی و رشد برسید. شما باید آنها را با رفتارهای مثبت جایگزین کنید!
یادگیری بخشش
بخشش را یاد بگیرید افرادی که یاد می گیرند بدی های دیگران را ببخشند و از آن ها عبور کنند، افرادی بزرگ منش هستند. با یادگیری بخشش شما می توانید از شر عواطف منفی از جمله نفرت، حسادت و کینه رها شوید و آماده رشد و شکوفایی شوید.
افزایش اعتماد به نفس
اعتماد به نفس نقطه مقابل غرور کاذب است.
فردی که دارای اعتماد به نفس است، هرگز دچار غرور کاذب نخواهد شد؛ چرا که می تواند به موقع از توانایی هایش استفاده کند. فرد دارای غرور کاذب در درون خود احساس کمبود می کند از این رو سعی می کند آن را با رفتارهای نامتعادل پوشش دهد.
صبور بودن
صبر را در خود پرورش دهید؛ این به شما کمک می کند کمتر دچار غرور شوید و در برابر مردم بهتر رفتار کنید.
در پایان
در غرور کاذب فرد دچار منیت است این منیت در اثر ترس وناامنی و در برخی موارد از تروما یا عزت نفس پایین ناشی می شود.
اگر با خواندن مقاله متوجه شدید که به غرور کاذب مبتلا هستید، می توانید برای درمان با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. مشاوران باتجربه این مرکز به شما در درمان غرور کاذب کمک می کنند
اگر برای شما مکان مراجعه حضوری وجود ندارد، می توانید از مشاوره تلفنی نیز استفاده کنید. برای استفاده از خدمات مشاوره تلفنی با شماره 02191023933 تماس بگیرید.
سوالات متداول
عوامل زمینه ساز غرور کاذب چیست؟
دستاوردهای زیاد، عزت نفس پایین، طرحواره های استحقاق، خودشیفتگی، عوامل بیولوژیکی و…
عوارض غرور کاذب چیست؟
از دست دادن محبوبیت بین اطرافیان، ترس و اضطراب دائمی، خشونت و بی رحمی، ترس از تایید نشدن توسط دیگران و…
نظرات کاربران