تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

والدین هلیکوپتری چه کسانی هستند و چه تاثیرات مخربی بر روی تربیت فرزندان دارند؟

والدین هلیکوپتری چه کسانی هستند و چه تاثیرات مخربی بر روی تربیت فرزندان دارند؟

اگر کارهای فرزندتان را انجام می دهید؛ تصمیم می گیرید که با چه کسی دوست باشد؛ در خارج خانه همیشه او را همراهی می کنید و کارهایی از این قبیل، شما از دسته والدین هلیکوپتری هستید.

والدین هلیکوپتری در انجام ساده ترین کارهای فرزندتان دخالت می کنند؛ همیشه در کنار او هستند؛ اعمال او را زیر ذره بین دارند و اجازه تصمیم گیری را به فرزند خود نمی دهند. از این رو همیشه با فرزند خود در حال کشمکش هستند، چرا که به اجازه رشد استقلال را به کودک خود نمی دهند.

یک والد هلیکوپتری می تواند تاثیرات مخربی بر روی فرزند خود بگذارد. لذا جهت پیشگیری از این تاثیرات مخرب، در این مقاله از مرکز مشاوره هم اندیشان پیرامون موضوع والدین هلیکوپتری صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

چه کسی اولین بار این واژه والدین هلیکوپتری را مطرح کرد؟

دکتر جیم جینوت برای اولین بار از این واژه در کتاب “آنچه بین نوجوانان و والدین اتفاق می‌افتد” مطرح کرد.

این کتاب در سال 1969 نوشته شد و در آن والدینی را که می خواهند با کنترل و نظارت بیش از حد، زندگی ایده آلی برای فرزندشان به وجود بیاورند را والدین هلیکوپتری نامید. در سال 2011 این واژه به فرهنگ لغت انگلیسی وارد شد.

این پدر و مادرها به والدین لوس پرور، والدین چمن زن و والدین بلدوزر نیز معروف هستند.

والدین هلیکوپتری چه نشانه هایی دارند؟

  • والدین هلیکوپتری کارهایی را انجام می دهند که که فرزندشان به تنهایی می تواند آنها را انجام دهد.
  • به او اجازه انتخاب های متناسب با سنش را نمی دهد.
  • فرزندان را وادار می کنند طبق خواسته آنها رفتار کنند.
  • برای فرزندانشان تصمیم می گیرند و آنها را به سمت برآورده کردن آرزوهای شخصی خودشان سوق می دهند.
  • مسئولیت شکست ها و موفقیت های فرزندشان را به عهده می گیرند و سپر بلای آنها هستند.
  • به فرزندشان اجازه حل مشکلاتش را نمی دهند.
  • در خانه هیچ مسئولیتی به فرزند خود نمی دهند.
  • برای مربی فرزندشان تعیین تکلیف می کنند.
  • همیشه و هر جا در کنار فرزندان خود هستند.

والدین هلیکوپتری چه نشانه هایی دارند؟

دلیل حمایت بیش از حد والدین هلیکوپتری چیست؟

والدین هلیکوپتری ممکن است به خاطر علاقه زیاد به فرزندشان یا نگرانی بیش از حد در مورد موفقیت یا شکست های او، اقدام به کنترل بیش از حد کنند.

این والدین حتی ممکن است دلایل بیشتری برای این رفتارها داشته باشد؛ برخی رفتارها که بشرح زیر است:

  • ترس از شکست فرزند

والدین از شکست خوردن کودک خود وحشت دارند؛ بنابراین پیوسته از او حمایت می کنند تا شکست نخورد. با این کار کودک شما دچار کاهش عزت نفس می شود و دیگر نمی تواند به خود اعتماد کند. در تصمیم گیری ها دچار مشکل می شود و این ترس از شکست از والدین به فرزند انتقال می یابد و جرئت تصمیم گیری را از او می گیرد. در نتیجه او به تنهایی از پس کارهای خود بر نمی آید.

  • نگرانی بیش از حد

والدین هلیکوپتری در هر موردی اضطراب و نگرانی دارند. آنها در مورد حرفه آینده فرزندان و صدها مسائل ریز و درشت نگرانی دارند و این باعث می شود به طور افراطی فرزندان خود را کنترل کنند.

  • جبران کودکی خود

والدینی که در کودکی خود مورد سرزنش قرار گرفته اند، به شدت از فرزندان خود حمایت می کنند تا فرزندان آنها شرایط مشابهی را تجربه نکنند.

  • تاثیر پذیرفتن از دیگر والدین

برخی موارد والدین با مشاهده والدینی که به طور افراطی مراقب فرزندان خود هستند (والدین کنترل گر) و مسئولیت های آنها را انجام می دهند، از آنها الگو گرفته و در همه حال همراه فرزندان خود هستند. برخی دیگر نیز با مشاهده رفتار والدین سخت گیر فکر می کنند والدین نالایقی هستند. بنابراین با زیر نظر گرفتن افراطی آنها، می خواهند فرزند خود را به خوبی تربیت کنند.

دلیل حمایت بیش از حد والدین هلیکوپتری چیست؟

والدین هلیکوپتری چه تاثیرات منفی بر دیگران دارند؟

فرزندانی که والدین هلیکوپتری دارند، به مشکلات زیادی برخورد می کنند که در ادامه برخی از این مشکلات را به شما توضیح خواهیم داد. لطفا همچنان با ما همراه باشید.

  • عزت نفس پایین

چنین فرزندانی به این علت که اجازه تصمیم گیری و استقلال به آنها داده نشده است، فکر می کنند که نمی تواند کارها را به تنهایی انجام دهند والدینشان به آنها اعتماد ندارد. بنابراین والدین همیشه باید به آنها کمک کنند.

  • ناتوانی در حل مشکلات

والدین هلیکوپتری به فرزندان خود اجازه نمی دهند با مشکلات خود مواجه شوند. آنها کوچکترین مشکل فرزند خود را حل می کنند و فرصتی برای فکر کردن کوک نمی دهند. از این رو مهارت حل مسئله و قدرت مقابله با مشکلات در این کودکان شکل نمی گیرد.

  • ناتوانی در تصمیم گیری

فرزندان والدین هلیکوپتری نمی توانند از استقلال و تصمیم گیری انفرادی لذت ببرند. آنها تحت هر شرایطی مجبور به پیروی از دستورات والدین هستند و توانایی تصمیم گیری انفرادی را ندارند. این دسته از افراد هرگاه بخواهند در مورد مسئله ای به تنهایی تصمیم گیری کنند، به شدت دچار اضطراب می شوند.

  • پرتوقع بودن

به علت مداخله والدین در تمامی فعالیت ها و حل تمامی مشکلاتشان، این افراد پیوسته از والدین خود انتظار دارند تمامی مشکلات آنها را حل کند و تمامی خواسته هایشان را به سرعت برآورده کنند.

  • نداشتن مهارت انجام کارها

کودک چنین والدینی از انجام کوچکترین کارهای خود نیز ناتوان هستند. تمامی کارها از بستن بند کفش تا تمیز کردن اتاق و کارهای شخصی را والدین برای آنها انجام می دهند و در نهایت فرزندان این دسته از والدین در انجام هر کاری به والدین خود وابسته هستند.

والدین هلیکوپتری چه تاثیرات منفی بر دیگران دارند؟

چگونه والدین هلیکوپتری نباشیم؟

والدین هلیکوپتری، فرزندانی آسیب پذیری تربیت می کنند. اگر نمی خواهید شما نیز یکی از این والدین باشید، به توصیه هایی که در ادامه توضیح خواهیم داد توجه نمایید.

1- نظارت بر فرزند خود را کم و کمتر کنید

عادت کنید که دیگر فرزندان خود را بی مورد نظارت نکنید. اجازه بدهید مسئولیت های متناسب با سنش را بپذیرد. اگر می تواند کارهای شخصی خود را انجام دهد، با انجام آنها او را بد عادت نکنید.

همچنین نکات زیر را رعایت نمایید:

  • به صورت افراطی از فرزندتان نپرسید “مدرسه چطور بود؟” یا در مورد سایر وظایف مدرسه اش سوال نپرسید.
  • اگر دیگران از او سوال پرسیدند شما به جای او جواب ندهید.
  • اگر نمی تواند در موردی تصمیم بگیرد به او زمان کافی بدهید و به جای او تصمیم نگیرید.
  • از روبه رو شدن کودک با ناملایمات زندگی نترسید؛ به او اجازه دهید با مشکلاتش دست و پنجه نرم کند؛ رشد کند و قوی شود. اجازه دهید خودش مشکلاتش را حل کند تا بتواند یاد بگیرد.

2- نگرانی های افراطی نداشته باشید

شما با در نظر گرفتن این سوال که او چگونه روز خود را می گذراند و با تمرکز بر افکار منفی، خود را نگران کرده و این نگرانی افراطی را به فرزند خود نیز انتقال می دهید و او را قربانی این نگرانی ها می کنید.

به طور افراطی از او نپرسید “خودت میتونی به تنهایی انجامش بدی؟” یا ” کمک نمی خوای؟”

3- محبت افراطی را کنار بگذارید

محبت افراطی به کودک می تواند آسیب های زیادی برای او داشته باشد. اگر می خواهید فرزندتان کمتر آسیب ببیند، به اندازه محبت کنید.

4- برچسب نزنید

هر برچسبی اعم از برچسب مثبت یا منفی برای کودک مضر است.

عباراتی مانند «تو همیشه» و «تو هرگز» را استفاده نکنید؛ اینها کلماتی مخرب هستند که بر روان کودک اثر عمیقی می گذارند و خودباوری او را تحت تاثیر قرار می دهند.

باید یاد بگیرید پیش فرض های منفی در مورد کودک خود نداشته باشید.

5- به کودک اجازه بدهید نظرات خود را بگوید

از او بخواهید نظرات خود را بگوید و نترسید از این که نظر متفاوتی ارائه دهد. او باید نظرات خوش را داشته باشد و دنیای خود را بسازد.

اگر نظری مخالف با شما داشت، با او بحث نکنید یا نخواهید نظر خود را بر او تحمیل کنید. این کار باعث می شود کودک نتواند رویاهایش را دنبال کند. در موارد مربوط به او از خودش نظر بخواهید.

6- به زندگی شخصی خود تمرکز کنید

اگر تمام تمرکز خود را بر روی فرزندتان بگذارید، رفته رفته به والدی خسته و رنجور تبدیل خواهید شد. شما نیز باید به علاقمندی های خود بپردازید و از حساسیت های خود نسبت به فرزندتان کم کنید.

چگونه والدین هلیکوپتری نباشیم؟

در آخر

تربیت فرزند از مواردی بسیار حساس است که هر گونه ناآگاهی و اشتباه، می تواند ضررهای جبران ناپذیری در تربیت کودک داشته باشد. والدگری هلیکوپتری نیز یکی از شیوه های نادرست فرزند پروری است که در اثر محبت افراطی و نگرانی بیش از حد والدین به وجود می آید.

والدین هلیکوپتری اجازه تصمیم گیری به فرزندان خود را نمی دهند و کارهای مربوط به آنها را خودشان انجام داده و کنترل و نظارت بیش از حدی بر فرزندانشان دارند.

اگر می خواهید در مورد شیوه های صحیح فرزند پروری بیشتر بدانید، با مشاوران ما در مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. این متخصصان می توانند شما را در تربیت صحیح کودکتان یاری کنند.

برای دریافت مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.

سوالات متداول

تحمیل نظرات والدین هلیکوپتری به کودک چه تاثیر منفی بر او دارد؟

این کودک نمی تواند رویای خود را دنبال کند و همیشه از گفتن نظراتش احساس عدم امنیت خواهد کرد.

چگونه والدین هلیکوپتری نباشیم؟

برای یافتن پاسخ این سوال، مقاله فوق را مطالعه فرمایید.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره