می دانید افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، چه نشانه هایی دارند؟
هوش هیجانی (Emotional intelligence) به معنای شناخت احساسات خود در لحظه و توانایی مدیریت آن ها و فهمیدن تاثیر آن بر روی دیگران است.
محققان 5 مولفه برای هوش هیجانی معرفی کرده اند؛ این مولفه ها عبارتند از خودآگاهی، خود تنظیمی، انگیزه، مهارت اجتماعی و همدلی.
در این مقاله قصد داریم به نشانه های افرادی که هوش هیجانی بالا دارند بپردازیم؛ پس از شما دعوت می کنیم تا پایان مطلب، هم اندیشان را همراهی نمایید.
نگاهی به هوش هیجانی و نشانه های افراد با EQ بالا
هوش هیجانی یا EQ به معنی آگاهی از احساسات و مهارت مدیریت آنها است؛ که منجر به تاثیرگذاری مناسب در ارتباطات خواهد بود. افراد با هوش هیجانی بالا معمولا در روابط خانوادگی و کاری موفق هستند.
در ادامه به بررسی نشانه های افراد با هوش هیجانی بالا می پردازیم.
احترام به خود
احترام به خود، اولین و مهمترین خصوصیت افرادی است که هوش بالای هیجانی دارند. این افراد قبل از اینکه دیگران به آنها احترام بگذارند، به خودشان احترام می گذارند؛ همچنین دیگران را نیز به دیده احترام می نگرند که خصوصیت بسیار بارزی است.
استقلال فردی و قاطعیت
افراد با هوش هیجانی بالا در رفتار و تصمیم گیری های خود استقلال دارند. این افراد ممکن است با دیگران مشورت کنند، اما در تصمیم گیری های مهم، وابسته به دیگران نبوده و به صورت مستقل تصمیم می گیرند.
این افراد اگر نظری داشته باشند، حتی اگر مخالف نظر جمع باشد، به صورت قاطع بیان می کنند.
انعطاف پذیر
افراد با هوش هیجانی بالا، منعطف هستند؛ به این معنا که می توانند در موقعیت های مختلف با شرایط محیطی سازگار باشند. این دسته افراد، هیجانات خود را به خوبی مدیریت می کنند و در برابر تغییرات، انعطاف لازم را دارند.
از تغییرات استقبال می کنند
افراد با هوش هیجانی بالا در برابر تغییرات منعطف هستند آن ها به استقبال تغییرات می روند چرا که می دانند ترس از تغییر تهدید بزرگیبرای زندگی شادمانه است.
به موقع نه می گویند
نه گفتن برای بسیاری از مردم چالش بزرگی است. آن ها متحمل خستگی ضررمالی و بسیاری چیزهای دیگر می شوند چرا که نمی توانند در برابر خواسته های غیرمنطقی افراد نه بگویند اما افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند توانایی نه گفتن به موقع را دارند. این افراد به خود مسلط هستند و بر خود کنترل دارند به راحتی هر پیشنهادی را قبول نمی کنند. آن ها از اقدامات از روی هوس را انجام نمی دهند
کمال گرا نیستید
این افراد اهداف واقع گرایانه ای را برای خود انتخاب می کنند. این افراد به خوبی می دانند چنان چه اهدافی بزرگ برای خود انتخاب کنند، احساس دست نیافنتی بودن آن را خواهند داشت که این احساس باعث اهمال کاری را به دنبال خواهد داشت و یا در صورت تلاش و نرسیدن حسرت شکست را خواهید داشت.
ارتباط موثر با دیگران دارند
ارتباط موثر یکی دیگر از نشانه های هوش هیجانی بالا است. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند
ارتباط خوبی با دیگران برقرار می کنند می توانند حرف بزنند منظور خود را بیان کنند و به صحبت ای دیگران نیز به خوبی گوش می دهند و حس درک شدن به طرف مقابل می دهند
ارتباط موثر به معنای کوتاه آمدن در ارتباطات نیست بلکه فرد با رفتار درست ارتباط خوب دوطرفه ای با دیگران برقرار می کند.
تحمل استرس
افرادی که نمره بالایی در هوش هیجانی دارند، به خوبی می توانند در مقابل حوادث و موقعیت های تنش زا، ایستادگی کرده و بهترین راه حل ها را پیدا کنند. این افراد در شرایط پراسترس نیز با روحیه استوار می مانند و می توانند برای مشکل راه حلی باندیشند.
توانایی حل مساله
فردی که توانایی حل مساله دارد، می تواند در موقعیت های سخت، مدیریت بحران کرده، خود و اطرافیان را از شرایط بد نجات دهد؛ اگر چنین فردی را مشاهده کردید بدانید که هوش هیجانی بالایی دارد.
شادمانی
افراد شاد معمولا هوش هیجانی بالایی دارند. این افراد به راحتی از زندگی لذت می برند و بیشتر از زندگی کاری، شخصی و خانوادگی خود رضایت دارند. این افراد عموما خوشبین هستند و نگرش مساعدی نسبت به شرایط دارند.
خودآگاهی
یک از مولفه های کلیدی در هوش هیجانی، خودآگاهی است. فردی که از درون خود مطلع است و می داند در لحظه چه حسی دارد، دارای هوش هیجانی بالایی است. این فرد به خوبی می تواند در لحظه تصمیم بگیرد.
خودشکوفایی
خودشکوفایی به معنای توانایی بروز استعدادهای فردی بود و در افراد با هوش هیجانی بالا این مورد به وضوح دیده می شود. این افراد در مورد استعداد های خود شفاف هستند؛ آنها به راحتی استعدادهای خود را می شناسند و می دانند از زندگی چه می خواهند.
خوش بینی
خوشبینی، یکی از نشانه های بارز هوش هیجانی بالا است؛ افراد با EQ بالا به شرایط با دید مساعد نگاه می کنند و خوشبین هستند.
روابط بین فردی
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کرده و روابط کاری، دوستی و خانوادگی خود را به خوبی مدیریت می کنند.
کنترل تکانه
منظور از تکانه، رفتارهای خاصی است که در شرایطی خاص، مانند عصبانیت ممکن است از خود بروز دهیم. افراد با هوش هیجانی بالا در شرایط پراسترس، به ندرت کنترل خود را از دست می دهند و رفتارهای تکانه ای از خود بروز می دهند.
مسئولیت پذیری اجتماعی
هوش هیجانی بالا باعث می شود افراد فعالیت های سازنده اجتماعی را مهم دانسته و در قبال آن ها احساس مسئولیت کند. برای مثال این افراد در فعالیت های عامالمنفعه شرکت می کنند.
همدلی
همدلی، از خصوصیات بارز هوش هیجانی بالا در افراد است. این افراد به خوبی دیگران را درک کرده و به راحتی می توانند با دیگران همدلی کنند.
واقع گرایی
دیدگاه افراد واقع بین نسبت به زندگی و حوادث آن بر اساس واقعیت است، نه حدس و گمان؛ این خصوصیت در افراد با هوش هیجانی بالا به خوبی دیده می شود.
خود ابرازی
افراد با هوش هیجانی بالا، به خوبی توانایی های خود را معرفی می کنند و آن ها را بروز می دهند.
شناخت احساسات درونی و تمایز آن ها
این افراد در برخورد با هیجانات، می توانند آن ها را از هم تفکیک کنند. افراد با مهارت هوش هیجانی بالا، به جای نادیده گرفتن احساسات یا اشتباه در مورد حس های درونی، آنها را درک می کنند و از تاثیر هیجانات بر احساسات خود آگاه هستند.
رهبر شایسته
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند قدرت رهبری بالایی نیز دارند. کلام آن ها قدرت و تاثیرگذاری بالایی دارد. این به ویژه در کسب و کار بیشتر اهمیت خود را نشان می دهد. رهبرانی که هوش هیجانی بالای دارند در کسب و کار خود بسیار موفق هستند و می توانن د افراد زیادی را با خود همسو کنند
دانیل گولمن (Daniel Goleman)، معتقد است تمام رهبران شایسته دنیا یک ویژگی مشترک دارند و آن هم هوش هیجانی بالا است.
او طی تحقیقاتی، افراد معمولی را با رهبران ارشد مقایسه کرد و به این نتیجه رسید که 90 درصد تفاوت این دو گروه، در هوش اجتماعی آن ها است و به توانایی ادراکی آن ها ارتباطی ندارد.
شناخت نقاط قوت و ضعف
این افراد خودآگاهی بالایی دارند؛ به این معنا که از نقاط ضعف و قوت خود آگاه هستند و آن ها را تحلیل می کنند. این افراد می دانند در چه جاهایی بهتر و خوب عمل می کنند و در کجا باید بیشتر تلاش کنند. با آگاهی از نقاط قوت، اعتماد به نفس فرد نیز افزایش می یابد.
دانیل گولمن می گوید:
“اگر بدانید در چه زمینه هایی بیشترین تاثیرگذاری را دارید، می توانید در آن موضوعات با اعتماد به نفس کامل کار کنید.”
تمرکز بالا
آیا شما جزو آن دسته از افرادی هستید که به سرعت تمرکز خود را در کارتان از دست می دهید؟ اگر این طور است پرورش هوش هیجانی برای شما کمی مشکل خواهد بود.
دانیل گولمن (Daniel Goleman) در این خصوص می گوید:
“مهمترین راز هوش هیجانی، توانایی مقاومت در برابر عواملی است که حواس را پرت می کند و در نهایت توانایی تمرکز بر روی کار اصلی می باشد.”
او ادامه می دهد افرادی که در کودکی می توانند بر روی درس خود تمرکز کنند و کارهای دیگر از جمله تفریح را برای بعد از درس خود موکول می کنند، در بزرگسالی به موفقیت های مالی بزرگی می رسند. عامل تمرکز، حتی از ضریب هوشی و سابقه ثروتمندی خانوادگی نیز تاثیرگذارتر است.
رها کردن اشتباهات
آنها در شکست ها و اشتباهات خود گیر نمی کنند؛ می توانند فاصله امنی را با اشتباه خود ایجاد کنند به این معنا که از آن درس می گیرند.
اگر به مدت طولانی این اشتباهات را به خود یادآور شوید، باعث می شود احساس اضطراب و خجالت کنید و پای رفتن به سمت موفقیت را نداشته باشید؛ از طرف دیگر اگر به کلی این اشتباهات را فراموش کنید امکان تکرار آن نیز وجود دارد.
این افراد با ایجاد تعادل می توانند به محض شکست یا اشتباه، به سرعت بلند شوند و شکست را به موفقیت تبدیل کنند.
سخن آخر
هوش هیجانی، یکی از مهمترین مهارت ها است که باعث سلامت روحی و روانی فرد می شود و موفقیت های کاری و اجتماعی زیادی برای افراد رقم می زند.
افراد با هوش هیجانی بالا، از خود و درون خود آگاه هستند؛ نقاط ضعف و قوت خود را به خوبی می شناسند؛ این افراد حتی از شکست های خود درس گرفته و در اشتباهاتشان گیر نمی کنند؛ علاوه بر آن این افراد منعطف بوده، توانایی همدلی بالایی دارند، شاد و خوشبین هستند.
هوش هیجانی قابل ارتقا است؛ اگر مایل به ارتقا هوش هیجانی خود هستید، با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. این مرکز با بیش از ده سال سابقه درخشان در امر مشاوره، به شما در ارتقا هوش هیجانی و پرورش سایر مهارت های فردی مهم، کمک می کند.
برای استفاده از خدمات مشاوره تلفنی می توانید از سراسر کشور با شماره 02191023933 تماس بگیرید.
سوالات متداول
آیا افرادی که هوش هیجان بالا دارند هرگز عصبانی نمی شوند؟
خیر، تمام افراد سالم می توانند عصبانی شوند، اما این افراد می توانند خشم خود را مدیریت کنند و بسته به زمان، مکان و فرد مقابل خود، به اندازه مناسب خشمگین شوند.
برای پرورش و ارتقا هوش هیجانی از کجا شروع کنیم؟
اولین قدم خودآگاهی و تقویت هوشیاری است؛ افراد باید با درون خود آشتی کنند.
تفاوت میان هوش هیجانی و هوش اجتماعی چیست؟
هوش هیجانی به درون افراد مربوط می شود و شامل درک احساسات خود و مدیریت آنها است؛ در حالیکه هوش اجتماعی شامل شناخت دیگران و مدیریت ارتباط با آن ها است.
نظرات کاربران