تخصصی مشاوره بگیرید هم اندیشان؛ هم‌فکری برای یک زندگی شادتر
۰۲۱۶۲۹۹۹۰۶۶
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

مدیریت احساسات چیست – 10 روش کابردی و قطعی برای مدیریت احساسات

مدیریت احساسات

احساسات بسیار قدرتمند هستند و بر رفتار و عملکرد انسان تاثیر زیادی می گذارد. ما 80 درصد تصمیمات خود را بر مبنای احساساتمان می گیریم پس احساسات مهم هستند و مدیریت احساسات اهمیت زیادی دارد. در صورتی که احساسات مدیریت نشود می تواند خود را به صورت خستگی تنش عضلانی و بیماری نشان دهد.

در ادامه به تعریف مدیریت احساسات پرداخته و راه هایی که با آن می توان احساسات رامدیریت کرد توضیح می دهیم:

مدیریت احساسات چیست؟

همه ما در طول روز احساسات مختلفی را تجربه می کنیم. این احساسات در محیط کار یا خانواده می تواند پیش بیاید. بسیاری از اتفاقات می تواند احساسات فرد را تحریک کرده و آرامش را از او بگیرد در این زمان مدیریت احساسات اهمیت را نشان می دهد.

توانایی مدیریت احساسات و هیجانات از مهارت های نرم است که در محیط کار از اهمیت زیادی برخوردار است. مدیریت احساسات عبارت است از شناخت احساس در لحظه،  تسلط بر آن و بروز درست آن است.

مدیریت احساسات چیست؟

روش های کاربردی برای مدیریت احساسات

روش های مختلفی برای مدیریت احساسات وجود دارد که هر کدام ویژگی خود را دارد. در ادامه به برخی از کاربردی ترین روش ها برای مدیریت احساسات می پردازیم:

 ناظر احساسات خود باشید

احساسات خود را از دید یک فرد بیرونی نگاه کنید. این کار باعث می شود کمتر تحت تاثیر احساساتتان قرار بگیرید. گاه افراد تحت تاثیر احساسات تصمیمات عجولانه و غیرمنطقی میگیرند که پس از فروکش کردن احساسات از آن ها ناامید می شوند.

قضاوت نکنید

خود را به خاطر داشتن احساس خاصی سرزنش نکنید. ممکن است دوست شما رفتار بسیار ناخوشایندی از خود نشان دهد و از دست او عصبانی شوید. ممکن است بخواهید خود را بابت احساستان سرزنش کنید اما بدانید در آن لحظه شما حق دارید خشم را حس کنید. مهم واکنش شما است که آیا معقولانه است یا نه ؟

احساسات خود را سرکوب  نکنید

سعی نکنید احساسات را سرکوب نکنید شما باید آن ها را ببینید و بدون قضاوت و سرزنش خود آن ها را بپذیرید. سرکوب کردن احساسات باعث می شود فرد دچار تنش های عصبی و بیماری های طولانی مدت شود.

احساسات خود را شناسایی و درک کنید

در اولین قدم در مدیریت احساسات شناسایی آن ها است. شما باید احساسات خود را درک کنید و نام درستی بر آن بگذارید. بدانید که در لحظه چه حسی داری؟ آیا خشمگین هستید یا رنجیده آیا دچار غم هستید یا دلشوره دارید؟

درک احساس در واکنش منطقی شما اثر زیادی دارد. بهتر است در این مرحله از واکنش بپرهیزید و از خود سوال بپرسید که چه احساسی دارید.

روش های کاربردی برای مدیریت احساسات

دلیل بروز احساسات را بیابید

اگر دچار احساس خاصی هستید علت آن را جستجو کنید. از خود بپرسید چه چیزی باعث شده است احساسات من برانگیخته شود؟ علت برانگیخته شدن احساسات چیست؟

راه حل را پیدا کنید

وقتی پاسخ خود به سوالات بالا را جواب دادید به دنبال راه حل باشید شاید راه حل این است که شیوه نگرش خود راجع به مسئله را عوض کنید. گاه یک نگرش منفی یا یک خطای شناختی می تواند باعث بروز احساسات منفی و در نتیجه عملکرد نادرست باشد.

واکنش درست را نشان دهید

با توجه به طی کردن مراحل بالا می توانید واکنش درست نشان دهید. این مرحله ای سخت است و نیاز به تمرین دارد. اگر این روند را تمرین کنید به عادت تبدیل می شود.

در زمان حال باشید

درگیر شدن در احساسات شما را از زمان حال جدا می کند و باعث می شود در شکست های گذشته غرق شوید یا در آینده به موفقیت هایتان فکر کنید. مدیریت احساسات تنها محدود به عواطف و هیجانات منفی نیست بلکه مدیریت احساسات مثبت نیز برای انسان لازم است و باعث می شود تصمیمات منطقی بگیریم.

روش هایی برای مدیریت احساسات

خود را بشناسید

نقاط ضعف خود را شناسایی کنید و بدانید درچه موقعیت هایی دچار خشم یا احساسات ناخوشایند می شوید. شما با شناختن خود می توانید از قرار گیری در موقعیت های باعث خشم شما می شود دوری کنید.

اهمیت هر موضوع را مشخص کنید

قبل از این که وارد فاز خشم شوید و بخواهید مدت زیادی در آن بمانید از خود این سوال را بپرسید که آیا این اتفاق در5  سال آینده من تاثیرگذار است یا نه؟ این سوال به خودی خود باعث می شود به اهمیت آن موضوع عدد معقولی بدهید و از منطق برای مدیریت احساسات خود استفاده کنید.

  مدیریت احساسات منفی در محیط کار

احساسات منفی و استرس زا می تواند در محیط کاری پیش بیاید. ممکن است احساسات منفی آسیب های زیادی به ما وارد کند.

احساسات متداولی که در محیط کار با آن مواجه می شویم عبارتند از:

  • خشم
  • نگرانی
  • سرخوردگی و رنجش
  • دلخوری و ناراحتی
  • تنفر

مدیریت احساس خشم در محل کار

  • علت خشم خود را بیابید
  • واکنش سریع نشان ندهید
  • با روش های آرام سازی ذهن آرامش خود را بازیابی کنید
  • پس از آن مسئله را ارزیابی کنید.

مدیریت احساسات در محیط کار

مدیریت نگرانی در محل کار

حس ترس و نگرانی در مورد از دست دادن شغل می تواند بازدهی شما را کاهش دهد. برای جلوگیری از این فکر نباید به شایعه هایی که در اطرافتان رخ می دهد اهمیت دهید چرا که باعث افزایش نگرانی شما می شود.

  • نفس عمیق را فراموش نکنید چندین بار در روز نفس عمیق بکشید
  • به بهتر شدن شرایط بیندیشید
  • برای آینده کاری خود بیشتر تمرکز کنید تا شاهد موفقیت های بیشتری باشید
  • دغدغه های خود را بنوبسید
  • قاطعیت و اعتماد به نفس خود را بالا ببرید

مدیریت احساس رنجش در محیط کار

  • به خود مسلط باشید
  • شرایط را ارزیابی کنید
  • از خود دلیل ناامیدی را بپرسید
  • خود را قضاوت نکنید و در مورد توانایی های خود مثبت فکر کنید

مدیریت حس تنفر در محل کار

ممکن است در محل کار شما افرادی وجود داشته باشد که حس کنید از آن ها متنفرید. در این حالت چه باید بکنید؟ باید رفتار حرفه ای خود را حفظ کرده و هیجانات خود را کنترل کنید. با فرد مقابل با احترام رفتار کنید. شما می توانید نقاط اشتراک خود را با او پیدا کرده و یا یک پروژه مشترک کار کنید.

مدیریت حس خشم و تنفر در کار

در پایان

مدیریت احساسات از مهمترین مهارت های است که یک انسان امروزی می تواند داشته باشد. این مهارت در زندگی شخصی و کاری بسیار پرکاربرد است. هر قدر تسلط شما بر احساساتتان بیشتر باشد در مقابل تغییرات فردی و کاری آرام برجای می مانید و کمتر دچار اضطراب می شوید.

هنگامی که با هر احساسی روبه رو می شوید از خود بپرسید نام این احساس چیست؟ آن را شناسایی و نامگذاری کنید. هیچ احساسی را نادرست ندانید و خود را بابت آن سرزنش نکنید.

مشاوره فردی از جمله مشاوره هایی است که می تواند به افراد آموزش بدهد چگونه می توانند احساسات خود را مدیریت کنند. اگر نیاز به یادگیری مدیریت احساسات در جنبه های مختلف زندگی دارید می توانید با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. روانشناسان باتجربه این مرکز به شما در مدیریت احساس راهنمایی می کنند. برای مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.

سوالات متداول

اولین قدم در مدیریت احساسات چیست؟

شناخت و نامگذاری درست آن احساس

حساس تنفر در محیط کار را چگونه می توان مدیریت کرد؟

با رفتارحرفه ای ، احترام و یافتن نقاط مشترک

 

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره