تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

روانپزشک کیست و چه تفاوتی با روانشناس دارد؟ + ویژگی های یک روانپزشک حرفه ای

روانپزشک کیست و چه تفاوتی با روانشناس دارد؟ + ویژگی های یک روانپزشک حرفه ای

روانپزشک کیست؟ چه تفاوتی با روانشناس دارد؟ آیا روانشناس دکتر است؟ ما بارها کلمه روانشناس و روان پزشک را شنیده ایم. بسیاری از ما به دلیل شباهت در حوزه کاری این دو، فکر می کنیم که هر دو کار یکسانی را انجام می دهند؛ در صورتی که وظایف یک روانپزشک از بسیاری جهات با روانشناس فرق دارد.

با مرکز مشاوره هم اندیشان تا ادامه مقاله همراه شوید، تا به تفاوت روانپزشک با روانشناس و بررسی حوزه های تخصصی و درمانی آن دو بپردازیم.

روانپزشک کیست؟

روان پزشک، پزشکی است که پس از طی دوره پزشکی عمومی، دوره روانپزشکی را گذرانده و می تواند برای اختلالات روانی موقت یا مزمن دارو تجویز کند.

در واقع روانپزشکی شاخه ای از علم پزشکی است که وظیفه تشخیص، معالجه و پیشگیری از اختلالات روانی از جمله عاطفی، روحی و رفتاری را بر عهده دارد. روانپزشکان بیماری های روانی را از زاویه بیولوژیکی مانند ژنتیک بررسی می کنند.

روانپزشکان در حوزه های زیر آموزش می بینند:

  • ژنتیک
  • عصب شناسی
  • روانشناسی و علوم اجتماعی
  • بیوشیمی
  • روانپزشکی شامل تاثیر دارو بر سلامت روان و خلق و خو

روانپزشک کیست؟

فرق روانشناس و روانپزشک چیست؟

روانشناس و روانپزشک در حوزه کاری شباهت هایی دارند و به نوعی مکمل هم هستند اما جایگزین هم نیستند.

ادامه مطلب شامل موارد تفاوت های روانپزشک و روانشناس می باشد.

تفاوت تحصیلی و آموزشی

روانپزشک دکتری است که دوره پزشکی عمومی را در دانشکده پزشکی گذرانده و پس از دریافت مدرک پزشکی عمومی، در گرایش روانپزشکی تحصیل کرده است. اما روانشناس در دانشکده روانشناسی و مشاوره تحصیل کرده و پس از گذراندن دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، به عنوان دکتر روانشناس مشغول به فعالیت می شود.

در رشته روانشناسی فرد پس از فارغ التحصیلی از دوره کارشناسی ارشد، دوره 1 الی 2 ساله کارورزی را طی می کند و مواردی را آموزش می بیند.

این موارد بشرح زیر است:

  • آشنایی با روش های درمانی
  • روش های حل مسئله و تکنیک های وابسته به آن
  • نظریه های روان درمانی
  • درمان شناختی – رفتاری

روانشناسی 30 زیرشاخه تخصصی دارد؛ در صورتی که روانپزشکی تنها یک شاخه دارد.

تفاوت محل کار

محل کار روانپزشکان در بیمارستان ها است و مشکلات و اختلالات شدید روانی را تشخیص داده و درمان می کنند. این پزشکان در کلینیک های ترک اعتیاد نیز حضور دارند و در کنار روانشناسان در روند ترک اعتیاد مبتلایان خدمت می کنند.

روانشناسان در مطب ها و کلینیک های روانشناسی، مراکز مشاوره و بعضا در بیمارستان ها حضور دارند.

تفاوت حوزه تخصص و صلاحیت

  • تفاوت عمده ای که در حوزه تخصص و صلاحیت وجود دارد، این است که روانپزشک می تواند داروهایی مانند داروهای اعصاب و روان تجویز کند؛ در حالیکه روانشناس صلاحیت این کار را ندارد و با روش های غیر دارویی، مشکلات روانی فرد را تشخیص و درمان می کند.
  • در مواردی که مشکل جسمانی، علت ایجاد مشکل روانشناختی باشد، روانپزشک برای تشخیص بهتر می تواند آزمایش های متعددی را برای فرد تجویز کند. در حالیکه روانشناس نمی تواند این کار را انجام دهد و باید بیمار را به روانپزشک ارجاع دهد.
  • روانپزشک می تواند برای بیمار، بستری شدن در بیمارستان را تجویز کند.
  • روانپزشک می تواند از روش های درمانی مانند شوک الکتریکی استفاده کند؛ در حالیکه روانشناس اجازه این کار را ندارد.
  • روانپزشک جنبه فیزیولوژیک مشکل و بیماری را بررسی می کند؛ در حالیکه روانشناس به بررسی سبک زندگی شرایط کاری و محیطی فرد می پردازد و درمان های غیر دارویی ارائه می دهد.
  • روانپزشک بیشتر با دارودرمانی سر و کار دارد؛ در حالیکه متد درمانی روانشناس روان درمانی و رفتاردرمانی است.

تفاوت حوزه تخصص و صلاحیت

تفاوت جلسات درمانی

فاصله زمانی بین جلسات روانپزشکی 1 الی 2 ماه است؛ در حالیکه فرد با فاصله کمتری به جلسات روانشناسی مراجعه می کند.

هر جلسه روان درمانی معمولا 45 دقیقه طول می کشد و با فواصل نزدیک معمولا هفته ای یک یا دو بار تنظیم می شود.

تفاوت حوزه درمان

یک روانپزشک اختلالات روانی زیر را تشخیص داده و درمان می کنند:

در صورتی که یک روانشناس برخی بیماری های روانی شامل اختلالات شخصیتی را درمان می کند، علاوه بر آن به مراجعان خود مشاوره های شغلی و تحصیلی ارائه می دهد و شیوه های صحیح رفتار و تفکر را آموزش می دهد.

ویژگی روانپزشک خوب

ویژگی روانپزشک خوب

یک روانپزشک خوب ویژگی های زیر را دارد:

  • شنونده خوبی است.

یک روانپزشک خوب، به حرف های بیمار خود به خوبی گوش می دهد و به احساسات او احترام می گذارد و  بعد از شنیدن کامل سخنان او، اقدام به تجویز دارو می کند.

  • متواضع است و رابطه خوبی با بیمار ایجاد می کند.

بیماری که دچار اختلال روانی هست، ممکن است مشکل خود را بسیار بزرگ و لاینحل ببیند. روانپزشک باید به او اطمینان دهد که مشکل او در علم پزشکی حل شده است. مراحل درمان را به او توضیح می دهد و بیمار را در جریان اعمالی که در فرآیند درمان باید طی شود قرار می دهد.

  • بررسی زوایای زندگی فرد

یک روانپزشک خوب برای تشخیص درست سایر زوایای زندگی بیمار را بررسی می کند و در مورد تغذیه، ورزش، روابط و عوامل استرس زا بیمار سوال می کند، تا اشراف بیشتری بر موضوع داشته باشد. در صورت نیاز از آزمایش هایی برای تشخیص درست بیماری استفاده می کند.

  • ارجاع به سایر پزشکان

یک روانپزشک خوب در صورتی که مشکل بیمار در حوزه تخصص او نیست، به راحتی بیمار را به یک روانشناس یا پزشکی دیگر ارجاع می دهد.

  • در دسترس باشد

بیماری که داروهای اعصاب و روان را مصرف می کند، ممکن است نسبت به داروها عوارض بدهد، یا نیاز به تغییر دارو توسط پزشک داشته باشد. در این موارد در دسترس بودن پزشک و امکان تماس با او حیاتی است.

یک پزشک می تواند کانال های ارتباطی مانند تلفن، پیام رسان یا حتی شبکه های اجتماعی را برای ارتباط با بیمار تعیین کند.

  • سوابق درمانی بیمار را ثبت کند.

روانپزشک خوب تمام داروهایی که به بیمار تجویز کرده به همراه زمان مصرف و مدت استفاده بیمار را یادداشت می کند، تا در مراجعات بعدی حتما در نظر داشته باشد. چرا که در بسیاری از موارد بیماران روانی حتی کوچکترین مسائل روزمره خود را به یاد نمی آورند و یادآوری یک دارو برای آنها بسیار دشوار می شود.

  • تجویز داروهای موثر

یک روانشناس خوب داروها را به خوبی می شناسد و از عوارض و میزان اثربخشی هر کدام آگاه است. می داند چه دارویی برای چه سنی و تحت چه شرایطی مناسب است. در صورتیکه دارویی اثربخشی لازم را نداشت، مصرف آن را متوقف کرده و داروی دیگری تجویز می کند.

یک روانشناس خوب داروها را به خوبی می شناسد

سخن آخر

در این مقاله به بررسی روانپزشکی و حوزه درمانی او پرداختیم و تفاوت آن با روانشناس را بیان کردیم.

حیطه آموزش روانپزشکان شامل مواردی مانند ژنتیک، عصب شناسی، روانشناسی و علوم اجتماعی، بیوشیمی و روانپزشکی شامل تاثیر دارو بر سلامت روان و خلق و خو می باشد.

برای اطلاعات بیشتر می توانید با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. این مرکز با داشتن مشاوران و روانشناسان باتجربه به شما در رسیدن به پاسخ سوالاتتان یاری می کند.

اگر به هر دلیلی امکان مراجعه حضوری برای شما وجود نداشت، می توانید از مزایای مشاوره تلفنی هم اندیشان استفاده کنید و مسائل و دغدغه های خود را به صورت تلفنی حل کنید.

برای دریافت مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.

سوالات متداول

روانپزشک از لحاظ تحصیلی چه تفاوتی با روانشناس دارد؟

روانپزشک در دانشکده پزشکی تحصیل کرده و پس از طی دوره پزشکی عمومی در گرایش روانپزشکی تحصیل کرده است، اما روانشناس پس از طی دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، مدرک دکتری روانشناسی را دریافت می کند.

یک روانشناس از لحاظ درمانی چه تفاوتی با روانپزشک دارد؟

روانپزشک صلاحیت تجویز دارو، آزمایش و حتی بستری بیمار را دارد. در صورتی که روش درمانی روانشناس، بدون دارو و مبتنی بر تکنیک های روان شناسی و روان درمانی است.

در چه مواردی نیاز به مراجعه همزمان به روانشناس و روانپزشک می باشد؟

بسیاری از موارد از جمله اختلال شخصیت مرزی و افسردگی حاد نیاز به درمان روانپزشکی و روانشناسی همزمان دارند.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره