تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

راه های تقویت هوش اجتماعی

راه های تقویت هوش اجتماعی

هوش اجتماعی (Social intelligence) چیست و چگونه می توان آن را افزایش داد؟هوش اجتماعی یکی از شاخه های مهم هوش است که در سال های گذشته محققان زیادی بر روی آن تحقیقات زیادی انجام داده اند.

هوش اجتماعی به زبان ساده یعنی بتوانیم ارتباط موثری با دیگران برقرار کنیم و آن را حفظ کرده و گسترش دهیم؛ هوش اجتماعی به معنای باهوش بودن در ارتباطات است.

به عبارات دیگر هوش اجتماعی به معنی توانایی کنار آمدن با اجتماع (مردم و عموم جامعه) و برقراری ارتباط موثر با آنان است.

افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند بهتر می توانند با مردم ارتباط برقرار کنند. مردم را بهتر درک کرده و نیاز آن ها را تشخیص دهند.

این افراد بهتر می توانند اعتماد مردم را جلب کنند و توانایی رهبری بالایی دارند

از شما دعوت می کنیم تا آخر مقاله همراه هم اندیشان شوید تا به راه های تقویت هوش اجتماعی بپردازیم.

راه های تقویت هوش اجتماعی یا Social intelligence

برخی افراد هوش اجتماعی بالایی دارند؛ چرا که در محیط هایی حضور داشته اند که به صورت ناخودآگاه این مهارت را کسب کردند، اما برای برخی افراد این گونه نیست.

خوشبختانه راه های زیادی وجود دارد که می توان با آن هوش اجتماعی را تقویت کرد؛ در ادامه به معرفی و بررسی چند روش می پردازیم.

1- مهارت شنیداری را در خود تقویت کنید

خوب شنیدن، جزئی از افزایش مهارت هوش اجتماعی است؛ با خوب شنیدن است که می توانید با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کنید.

برای این کار باید بدون نگاه کردن به گوشی، بتوانید به فرد مقابل گوش دهید. با آوردن جملاتی در تایید صحبت فرد به او نشان دهید که به حرف او گوش می دهید؛ وسط صحبت های او نپرید و به آن ها اجازه دهید فکر کنند، سپس با شما صحبت کنند.

2- تشکر و قدردانی را همیشه به یاد داشته باشید

افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند، به موقع از دیگران بابت کارهایی که برایشان انجام داده اند تشکر می کنند.

به یاد داشته باشید که قدردانی باعث عمیق تر شدن ارتباطات می شود. از اطرافیان خود و خانواده تان به خاطر محبت هایشان قدردانی کنید؛ این کار احساس خوشبینی و شادی و لذت را به انسان هدیه می دهد و باعث ایجاد حس خوب در طرف مقابل می شود.

هوش هیجانی خود را تقویت کنید

3- هوش هیجانی خود را تقویت کنید

هوش هیجانی یا EQ و هوش اجتماعی، ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.

هوش هیجانی مفهوم بسیار وسیعی دارد؛ با تقویت هوش هیجانی فرد نسبت به احساسات خود، آگاهی پیدا کرده و می تواند آن را مدیریت کند و به موقع خشم، احساسات و افکار منفی را در خود کنترل می کند.

4- زبان بدن خود و دیگران را بشناسید

یکی از راه های ارتباط با دیگران، زبان بدن (ارتباط غیرکلامی) است. زبان بدن مجموعه ای از حرکات بدن است که حالات و احساسات درونی آن ها را نشان می دهد.

در بیشتر اوقات این پیام های غیرکلامی را متوجه می شویم؛ اما بهتر است مطالعه ای روی این حرکات داشته باشید تا بتوانید این پیام ها را بهتر و درست تر تفسیر کنید.

آگاهی داشتن از زبان بدن خود نیز می تواند بسیار کمک کند تا شما خود را به خوبی بشناسید. می توانید از یک آینه استفاده کنید تا ببینید در زمانی که حالات مختلفی از جمله خشم، استرس یا ناهماهنگی را تجربه می کنید چه زبان بدنی از خود نشان می دهید.

زبان بدن باید گفتار شما در هماهنگی باشد. اگر کلام شما یک چیز بگوید و زبان بدن پیام متفاوتی را نشان بدهد این می تواند پیام متفاوتی به مخاطب نشان دهد و باعث سوءتفاهم زیادی شود.

5- درک افکار و احساسات دیگران

درک احساسات با همدلی در ارتباط است. در برقراری ارتباط باید به این نکته توجه کنید که احساسات فرد مقابل بسیار مهم است؛ درک کردن او احترامی است که به مخاطب خود می گذاریم.

خود را جای دیگران بگذارید، ببینید اگر شما در شرایط آن ها بودید چه واکنشی نشان می دادید؟ این کار کمک زیادی به درک آنها می کند.

6- همدلی

از مهارت هایی که برای تقویت هوش اجتماعی به آن نیاز داریم، حس همدلی است. با تقویت همدلی می توانیم افراد را درک کرده و به نظرات و آراء آن ها گوش داده و به آن ها احترام بگذاریم. با همدلی نسبت به دیگران، حس اعتماد را به آنان القا می کنیم.

یکی از عواملی که باعث تخریب روابط می شود، القا حس بی اعتمادی و ناامنی است. حس همدلی باعث می شود افراد در کنار شما احساس امنیت کنند.

تاثیرگذاری در ارتباط

7- تاثیرگذاری در ارتباط

دقایق اول شکل گیری ارتباط نقش مهمی در ادامه مسیر آن خواهد داشت. این که در همان دیدار اول بتوانیم تاثیر خوبی بر مخاطب بگذاریم تا برداشت مثبتی از ما در ذهنش ایجاد شود، در طول رابطه به ما کمک می کند.

بهتر است در مورد مهارت های ایجاد ارتباط خوب مطالعه کنید.

8- شناخت اجتماعی

شناخت اجتماعی بخشی از روانشناسی اجتماعی است که اشراف فرد به موقعیت های اجتماعی را نشان می دهد.

فرد با شناخت اجتماعی بالا از قوانین و راه و روش های اجتماعی آگاه است و در زمان مناسبی از آن ها استفاده کرده و بهترین تصمیمات را می گیرد.

9- معرفی موثر خود

معمولا در ابتدای آشنایی با یک فرد، ابتدا خود را معرفی می کنیم. این معرفی و برخورد اول بسیار مهم است و تصویر ذهنی خوب یا بدی را در ذهن مخاطب شکل می دهد.

برای نمونه موارد زیر را رعایت نمایید:

  • بهتر است با لبخند و تماس چشمی این معرفی را انجام دهید.
  • بسته به شرایطی که در آن قرار دارید، نام خودتان را بگویید و در صورت شاغل بودن شغل خود را توضیح دهید.
  • خوب است در بین کلمات به موردی اشاره کنید که می تواند نفعی به او برساند.

10- به اطراف خود با دقت توجه کنید

هوش اجتماعی باعث می شود انسان نسبت به محیط اطراف خود دید بازی داشته باشد، و بدانند چه چیزی در اطراف آن ها در حال رخ دادن است.

برای تقویت این مهارت به اطرافیان خود دقت کنید؛ اگر فردی این ویژگی را دارد می توانید از رفتارهای او یاد بگیرید.

پذیرفتن تفاوت های فرهنگی

11- پذیرفتن تفاوت های فرهنگی

درک و پذیرفتن تفاوت های فرهنگی بین انسان ها، باعث افزایش هوش اجتماعی در شما می شود.

شما نباید افراد مختلف را با هم مقایسه کنید. افراد می توانند فرهنگ های مختلفی داشته باشند؛ ما نمی توانیم همه را شبیه خود کنیم یا بخواهیم دیگران را عوض کنیم، بلکه باید نسبت به موضوع پاسخ مناسبی ارائه کنیم.

افرادی که هوش بالای اجتماعی دارند به راحتی می توانند این تفاوت ها را درک کنند و افراد را با هم مقایسه نمی کنند.

12- مثبت باشید

مردم به سمت افرادی جذب می شوند که نگرش مثبت و امیدوارانه نسبت به جهان دارند. منفی بودن، افراد را نسبت به ارتباط با شما بی میل می کند.

شروع به مثبت اندیشی کنید و  این مثبت بودن را با دیگران به اشتراک بگذارید تا موثر باشید.

13- بیشتر لبخند بزنید

حالات چهره، چیزهای زیادی از شما به اطرافیانتان می گوید.

وقتی فردی لبخند می زند، این پیام را به مخاطبان نشان می دهد که در دسترس است و ارتباط با او بسیار راحت است؛ در نتیجه عده زیادی دور او جمع می شوند و دوست دارند با او ارتباط داشته باشند؛ بنابراین لبخند بزنید و به اطرافیان خود بفهمانید که می توانند به شما نزدیک شوند.

بیشتر لبخند بزنید

همچنین موارد زیر نیز می تواند به شما در تقویت هوش هیجانی کمک کند

رفتار قاطعانه و تعیین حد و مرز

برای تقویت هوش هیجانی افزایش رفتار قاطعانه ضروری است. شما باید بتوانید حد و مرزهای خود را تعیین کنید تا دیگران جایگاه شما را شناخته و از خط قرمز هایتان عبور نکنند.

ابراز احساسات به موقع

مهارت در ابراز احساسات صمیمانه باعث می شود هوش اجتماعی شما تقویت شود. شما باید بتوانید به احساساتتان ارزش قائل شده و به موقع آن را بروز دهید با این کار ارتباطات نزدیک شما حفظ و تقویت می شود.

مدیریت احساسات منفی

مدیریت احساسات منفی از مهارت هایی است که باعث افزایش هوش اجتماعی می شود. احساسات منفی می تواند بر روی قضاوت افراد تاثیر منفی می گذارد و باعث می شود مسائل را شخصی سازی کنید.

برای مثال شما با مدیریت احساسات منفی، بهتر می توانید قبل از این که از رفتارهای دیگران برداشته های غلطی انجام دهید آن را از جنبه های مختلفی بررسی کنید و قضاوت نادرست انجام ندهید

شما برای این که بتوانید احساسات منفی مانند افسردگی یا ناامیدی را مدیریت کنید می توانید ورزش های هوازی انجام دهید.

غلبه بر ترس ها

برای تقویت هوش اجتماعی باید بتوانید ترس های خود را کنترل کنید. در طول روز ممکن است با ترس های متعددی روبه رو می شوید. شما می توانید با روش هایی مانند شستن صورت با آب سرد یا نفس های عمیق در هوای تازه این ترس و استرس را کم کنید.

سخن آخر

هوش اجتماعی (Social intelligence) از موارد ضروری برای موفقیت در ارتباطات اجتماعی و شغلی است. با تقویت این مهارت می توانید استرس های اجتماعی را کنترل کنید و سلامتی روانی و جسمی خود را افزایش دهید.

علاوه بر آن، با بالا رفتن هوش اجتماعی اوضاع کسب و کارتان بهتر شده و درآمدتان افزایش می یابد

برای تقویت هوش اجتماعی استراتژی های زیادی ارائه شد که در این مقاله به آن پرداختیم. اگر در زمینه هوش اجتماعی و نحوه تقویت آن سوالی دارید، می توانید با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید.

این مرکز با دارا بودن مشاوران باتجربه، به سوالات شما پاسخ داده و تقویت هوش اجتماعی و در پی آن دستیابی به اهداف مالی و ارتباطی را برای شما آسان می کنند.

سوالات متداول

آشنایی و معرفی خوب، چگونه بر افزایش هوش اجتماعی تاثیر دارد؟

چون معرفی در اولین دیدار رخ می دهد، یک معرفی خوب باعث می شود در یادها بمانید و این ارتباطات را بر ای شما آسان می کند.

چرا روانشناسان توصیه می کنند برای افزایش هوش اجتماعی، هوش هیجانی خود را افزایش دهیم؟

با پرورش هوش هیجانی EQ، فرد می تواند احساسات خود و در مرحله بعد احساسات دیگران را درک کند؛ که این مقدمه ای برای ارتباطات موثر اجتماعی است.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره