همان طور که می دانید، افراد برای داشتن یک زندگی سالم و روح و روانی شاداب باید همواره از مشاوره بهره ببرند. مشاوره در تصمیم های بزرگ و سرنوشت ساز از استرس فرد کاسته و به انتخاب درست او کمک می کند.
همچنین در مواجهه با غمها و گرفتاریها مراجعه به یک مشاور یا درمانگر، باعث می شود که افراد به راحتی بتوانند با غم خود کنار آمده و زندگی خود را ادامه دهند. در این میان گروه درمانی نیز یکی از راه های کاهش فشار و تنش در زندگی افراد است؛ اما گروه درمانی چیست؟
برای آشنایی بیشتر با این مقوله گروه درمانی و فواید آن، توصیه می کنیم که حتما تا انتهای این مقاله با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید.
گروه درمانی چیست؟
گروه درمانی نوعی روان درمانی است که به صورت گروهی برگزار می شود. در این روش درمان، درمانگر و 6 تا 12 شرکت کننده که مشکلات مشابهی دارند، با هم به گفتگو مینشینند.
در این روش افراد حاضر، رفتارهای سایر افراد را مشاهده کرده و با دریافت بازخورد از دیگران بهبودی می یابند.
گروه درمانی دارای اصول مشخصی است که هر کدام از آنها موجب بهبودی شرکت کنندگان می شوند.
از جمله این اصول می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- القای امید
در این گروه افراد در مراحل مختلف درمان هستند. بنابراین ممکن است که فرد با فرد یا افرادی مواجه شود که بر همین مشکل غلبه کرده و به بهبودی نسبی رسیدهاند. بنابراین امید بهبودی در فرد بیشتر می شود.
- تجربه مشترک
افراد در این گروه با هم گروهی هایی روبرو می شوند که همه مشکل مشابه و تجربه های مشابه دارند. بنابراین هیچ کدام در زمینه مشکلی که دارند، احساس تنهایی نمی کنند.
- تبادل اطلاعات
اعضای تیم با یکدیگر گفتگو کرده و با تبادل اطلاعات به همدیگر کمک می کنند.
- نوع دوستی
اعضای گروه، نقاط قوت خود را به دیگر اعضای گروه توضیح می دهند. این امر باعث تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس افراد خواهد شد.
- بازسازی روابط خانوادگی
فضای یک گروه درمانی بیشتر شبیه فضای یک خانواده است. هر عضو در این گروه، نقش تجارب کودکی خود را در شکل گیری شخصیت و رفتارهایش مورد بررسی قرار می دهد. همچنین هر فرد می تواند از رفتارهای ناهنجار و نامناسب در زندگی شخصی و اجتماعی خودداری کند.
- توسعه تکنیک های اجتماعی شدن
گروه درمانی باعث یادگیری و به کارگیری رفتارهای جدید می شود. این مکان، امن و حمایتگر بوده و به اعضای گروه اجازه می دهد تا در تجربه کردن رفتارهای جدید، ترسی از شکست نداشته باشند.
- رفتار تقلیدی
افراد حاضر در این گروه می توانند از رفتار سایر اعضای گروه الگوبرداری کرده و یا از رفتارهای خود درمانگر تقلید کنند.
- یادگیری بین فردی
اعضای گروه می توانند با تعاملی که با یکدیگر دارند و بازخوردهایی که از هم و یا از درمانگر می گیرند، درک بیشتری از خودشان داشته باشند.
- انسجام گروهی
این افراد همه دارای هدف مشترکی هستند، بنابراین به حس تعلق و پذیرفته شدن خواهند رسید.
- تخلیه هیجانی
صحبت از هیجانات، احساسات و تجارب با افراد دیگر باعث می شود که هر فرد در مقابل درد تسکین یافته و احساس گناه یا استرس در او کمتر شود.
اهداف گروه درمانی چیست؟
از اهداف گروه درمانی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به افراد کمک میکند از طریق قرار گرفتن در گروه، رفتارهای ناسازگار خود را تشخیص دهند.
- بحث در مورد مشکلات عاطفی با مشاور و اعضا، بازخورد گسترده ای برای فرد دارد
- یک محیط امن ایجاد می شود که فرد می تواند از کمک و حمایت دیگران برخوردار شود.
تاریخچه گروه درمانی
گروه درمانی از زمان جنگ جهانی دوم رایج شد. در آن زمان مشاوران زیادی وجود نداشت، تا به سربازان کمک کند خستگی جنگ را از روان خود دور کنند. بنابراین سربازان با تشکیل گروههایی خود به حمایت و درمان همدیگر کمک می کردند.
گروه درمانی اولین بار در آمریکا و در اوایل قرن بیستم به کار گرفته شد. پس از جنگ جهانی دوم روان درمانگرانی چون گوستاو لوبون، زیگموند فروید، اریک برن، ژاکوب مورنو و کارل راجرز بر روی آن کار کردند.
انواع گروه درمانی کدامند؟
انواع گروه درمانی به دو دسته تقسیم می شوند. این دو دسته عبارتند از:
1- گروه درمانی اختصاصی
در گروه درمانی اختصاصی، همه اعضای گروه مشکل مشابه دارند. از جمله این مشکلات می توان به وسواس، افسردگی، اضطراب، ترک سیگار و… اشاره کرد.
2- گروه درمانی عمومی
در گروه درمانی عمومی افرادی با مشکلات مختلف در یک گروه شرکت می کنند. این گروه با هدف رشد و توسعه فردی و افزایش خودشناسی است. شیوه درمانی در این گروه با گروه درمانی اختصاصی متفاوت می باشد.
نحوه اجرای گروه درمانی به چه صورت می باشد؟
معمولا گروه درمانی با 8 تا 12 نفر تشکیل می شوند.
جلسات این گروه هر هفته یکبار و به مدت 90 تا 120 دقیقه خواهد بود. معمولا تعداد این جلسات 10 جلسه است و ممکن است با توجه به اهداف گروه افزایش یابد.
این جلسات می توانند باز یا بسته باشند. در جلسات باز امکان ملحق شدن شرکت کنندگان جدید به گروه وجود دارد؛ ولی در جلسات بسته، تنها اعضای اصلی گروه حق شرکت در گروه را دارند.
معمولا این جلسات در اتاقی برگزار می شود، که صندلیها به صورت دایره ای بزرگ چیده شدهاند. بدین ترتیب هر عضو می تواند سایر اعضا را به خوبی ببیند. در آغاز این جلسات اعضای گروه به طور کامل به یکدیگر معرفی خواهند شد.
شیوه اجرای جلسات به سبک درمانی درمانگر بستگی دارد. بسیاری از درمانگرها سبک گفتگوی آزادتر را بیشتر ترجیح می دهند. بدین ترتیب اعضا می توانند تمامی تجارب خود را با سایر اعضا به اشتراک بگذارند.
فواید گروه درمانی کدامند؟
تحقیقات نشان داده است که این روش درمان کاملا اثر بخش است و فواید بسیاری دارد. این روش درمان برای درمان افسردگی بسیار موثر بوده و در زمینه درمان اختلالات زیر نیز بسیار خوب عمل کرده است.
- اختلال دوقطبی
- اختلال هراس
- اختلال وسواس فکری – عملی
- اضطراب اجتماعی
- سوء مصرف مواد
از دیگر فواید این روش درمان، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این روش درمان هزینه کمتری نسبت به درمان فردی دارد و مقرون به صرفه تر است.
- روان درمانگر به جای تمرکز بر روی یک بیمار، زمان خود را به گروه بزرگتری اختصاص خواهد داد.
- اعضای گروه میتوانند الگوی یکدیگر باشند. بدین ترتیب اعضا می توانند تجربیات کسی را که در حل مشکل موفق بوده را شنیده و از آن پیروی کنند. بدین ترتیب افراد احساس موفقیت بیشتری خواهند داشت.
- گروه درمانی یک مکان امن بوده و به افراد اجازه می دهد تا رفتار و اعمال را در ایمنی و امنیت کامل تمرین کنند.
- این روش درمان به افراد این امکان را می دهد تا از حمایت و تشویق های دیگر اعضای گروه بهرهمند شوند. این افراد در کنار هم کمتر احساس تنهایی می کنند و بیشتر همدیگر را درک خواهند کرد.
سخن آخر
همان طور که در طول متن به آن اشاره شد، گروه درمانی یک روش درمانی برای اختلالات مختلف است. این روش درمان باعث می شود تا افراد با کسانی که مشکلات مشابهی دارند، در ارتباط باشند و همه افراد تجربیات، احساسات و رفتارهای خود را به بقیه اعضا توضیح دهند.
بدین ترتیب با بازخوردهایی که دریافت می کنند، نقاط ضعف خود را بهتر شناخته و آن را در خود رفع کنند.
این روش درمان فواید بسیاری دارد که در این متن به آن اشاره شد. اگر شما نیز تصمیم دارید تا از این روش درمان استفاده کنید و یا اطلاعات بیشتری در مورد آن کسب کنید، می توانید با کارشناسان ما در هم اندیشان در ارتباط باشید.
برای تماس با مشاوران و دریافت مشاوره تلفنی، می توانید از سراسر کشور با شماره 9099071985 تماس بگیرید و سوالات و مشکلات خود را مطرح کنید.
سوالات متداول
آیا گروه درمانی قوانین خاصی دارد؟
بله؛ در این روش درمان قوانین خاصی لحاظ شده است که افراد باید رازدار اطلاعات همدیگر باشند و همچنین تجربیات و رفتارهای خود را صادقانه در بین سایر اعضا به اشتراک بگذارند.
آیا گروه درمانی به تنهایی برای حل مشکلات روحی فرد کافی است؟
نمی توان به طور دقیق در این مورد نظر داد. در برخی از موارد این روش درمان به تنهایی کافی است؛ اما در مواردی حادتر ممکن است که این روش درمان با درمان فردی و یا مصرف داروهایی نیز همراه باشد. بنابراین نمی توانیم به طور قطع بگوییم که گروه درمانی به تنهایی برای حل مشکلات افراد کافی است یا خیر.
نظرات کاربران