دانش آموزانی که پس از انتخاب رشته در دوران دبیرستان و مدتی پس از تحصیل در رشته انتخابی، به هر دلیلی از رشته تحصیلی خود احساس نارضایتی بکنند، تصمیم به تغییر رشته می گیرند.
این دسته از دانش آموزان باید بدانند که تغییر رشته در دوران دبیرستان دارای شرایط، مراحل و قوانینی است که ملزم به در نظر گرفتن آنها هستند.
بنابراین چنانچه شما نیز جزو این دسته هستید دعوت می کنم در ادامه مقاله ما را همراهی کنید تا به اتفاق به شرایط، مراحل و قوانین تغییر رشته در مقاطع دهم، یازدهم و دوازدهم (متوسطه دوم) بپردازیم.
شرایط و مراحل تغییر رشته در دبیرستان
کسانی که قصد تغییر رشته در دبیرستان را دارند پیش از هر اقدامی ابتدا باید به مدرسه ای که مشغول تحصیل در آن هستند مراجعه کنند و از این طریق اقدام به ثبت درخواست خود مبنی بر تغییر رشته در سایت آموزش و پرورش کنند.
پس از اینکه درخواست از سوی آموزش و پرورش منطقه مورد تایید قرار گرفت، حوزه تعیین شده و نوبت به اخذ آزمون از دانش آموز و سپس صدور کارنامه و ثبت نمرات می رسد.
لازم به ذکر است که تایید یا عدم تایید تغییر رشته از سوی آموزش و پرورش در سایت اعلام شده و نیازی به مراجعه حضوری نخواهد بود. توصیه می شود حتما پرینت درخواست خود را پس از ثبت آن در سایت دریافت کنید.
البته شایان ذکر است که دانش آموز پیش از هر اقدامی برای تغییر رشته، بایستی شرایط لازم برای تغییر رشته در دبیرستان را داشته باشد. تغییر رشته در دبیرستان از مقطع دهم به یازدهم و یازدهم به دوازدهم امکان پذیر خواهد بود.
تغییر رشته در پایه دهم به یازدهم
برخی از دانش آموزان ممکن است در این پایه با پی بردن به عدم علاقه خود نسبت به رشته انتخابی در هدایت تحصیلی پایه نهم، از انتخاب خود پشیمان شده و به دنبال تغییر رشته تحصیلی خود باشند.
بیشتر بخوانید: انتخاب رشته نهم به دهم
متقاضیان تغییر رشته در پایه دهم بایستی شرایط و مراحل زیر را بگذرانند:
- درخواست دانش آموز و تایید آن از سوی اولیای او، یکی از شرایط لازم برای تغییر رشته است. بر همین اساس باید یکی از والدین دانش آموز فرم نمون برگ الف مربوط به تغییر رشته را که توسط دانش آموز تکمیل شده امضا و به همراه تایید خود دانش آموز، به مدیر واحد آموزشی تحویل دهد.
- مهلت تحویل این نمون برگ حداکثر تا 2 هفته قبل از آغاز امتحانات خرداد ماه و یا شهریور ماه خواهد بود.
- دو نسخه تکمیل و امضا شده از نمون برگ را تهیه کنید یکی را نزد خود نگه داشته و دیگری را برای ضمیمه شدن در پرونده به مسئول مربوطه تحویل دهید.
- درخواست تغییر رشته دانش آموز ابتدا باید به تایید مشاور تحصیلی در واحد آموزشی مربوطه برسد که در صورت عدم حضور او، مدیر واحد آموزشی می تواند مسئولیت ارائه تاییدیه کتبی مشاور تحصیلی را به عهده بگیرد.
- در مرحله بعدی باید دانش آموز به واحد آموزشی ذکر شده در نمون برگ برای شرکت در آزمون ها بعد از اخذ تایید درخواست تغییر رشته توسط آموزش و پرورش منطقه، ناحیه یا شهرستان محل سکونت خود معرفی شود.
- در صورت وجود رشته جدید درخواست شده از سوی دانش آموز در واحد آموزشی محل تحصیل رشته قبلی، دانش آموز برای برگزاری آزمون به همان واحد معرفی خواهد شد. در غیر این صورت، دانش آموز با هماهنگی آموزش و پرورش، در نمون برگ ب واحد جدید را تعیین و انتخاب خواهد کرد.
- با تایید آموزش و پرورش، واحد آموزشی ملزم به گرفتن آزمون از دانش آموز بوده و باید نتایج آزمون ها را طی گزارشی در نمون برگ مذکور به واحد مربوطه تحویل دهد.
- در این مرحله دانش آموز باید در امتحان تغییر رشته (رشته مورد نظر در پایه دهم) شرکت کرده و در دروس این پایه نمره قبولی کسب کند.
- دانش آموز تنها در خرداد و شهریور ماه فرصت شرکت در آزمون و کسب نمره قبولی برای تغییر رشته را دارد.
جدول دروس پایه دهم به شرح زیر خواهد بود:
رشته ریاضی فیزیک |
رشته تجربی | رشته ادبیات و علوم انسانی | رشته علوم و معارف اسلامی | رشته های شاخه فنی و حرفه ای | رشته مهارت های شاخه کار و دانش | رشته / شاخه |
ریاضی 1
هندسه 1 فیزیک 1 شیمی 1 |
ریاضی 1
فیزیک 1 شیمی 1 زیست شناسی 1 |
علوم و فنون ادبی 1
جامعه شناسی 1 اقتصاد منطق |
تاریخ 1 (تخصصی رشته)
عربی (زبان تخصصی رشته) اصول عقاید 1 علوم و معارف قرآنی 1 |
شرکت در آزمون تمامی
دروس اختصاصی دروس شایستگی های فنی و غیر فنی رشته مورد نظر و کسب نمره قبولی |
شرکت در تمامی آزمون های دروس اختصاصی
(قبولی در دروس شایستگی های غیر فنی) و گذراندن شایستگی فنی استاندارد و مهارت و قبولی برابر با دستگاه متولی تا پایان پایه یازدهم |
نام دروس جهت آزمون تغییر رشته |
- در صورت مشترک بودن هر کدام از دروس مذکور در جدول فوق با رشته قبلی و کسب نمره قبولی در آن، دانش آموز ملزم به شرکت مجدد در آزمون آن درس نخواهد بود.
- پس از اینکه دارا بودن تمام شرایط تغییر رشته در پایه دهم محرز گردید، دروس دانش آموز پذیرش شده و دانش آموز می تواند بقیه دروس پایه دهم در رشته انتخابی خود را در طول یکی از تابستان های پایه یازدهم یا دوازدهم پاس کند.
- دروس فاقد کد یا عنوان مشابه در دو رشته قبلی و بعدی، چنانچه دارای محتوای مشابهی باشند، برای تطبیق مورد قبول خواهند بود.
- در صورتی که تعداد واحد در دروس تطبیقی در فرایند تغییر رشته متفاوت باشد، تعداد واحد در رشته جدید در نظر گرفته خواهد شد.
لازم به یادآوری است که کلیه مراحل درج نمرات و تطبیق دروس برای رشته جدید، به صورت رایانه ای و سیستماتیک انجام خواهد شد.
شرایط تغییر رشته در پایه یازدهم به دوازدهم
دانش آموزان پایه یازدهم که درصدد تغییر رشته تحصیلی خود هستند، نیز باید مراحلی که پیش تر ذکر شد را طی کنند.
مضاف بر این مراحل، برای تغییر رشته این دسته از دانش آموزان، صدور رای کمیسیون منطقه نیز الزامی خواهد بود که در فرم بخشنامه ویژه این پایه ذکر شده است.
دانش آموزان پایه یازدهم متقاضی تغییر رشته، باید درخواست کتبی خود را با تایید و امضا اولیا و تکمیل فرم نمون برگ الف تسلیم مدیر واحد آموزشی خود کنند.
تصمیم گیری برای نهایی شدن تغییر رشته دانش آموز در این مقطع، با تشکیل کمیسیون خاص اداره آموزش و پرورش منطقه، ناحیه، شهرستان انجام خواهد شد.
نکته ای که باید مورد توجه دانش آموزان متقاضی تغییر رشته دوره متوسطه باشد، این است که این قانون در حال حاضر شامل دانش آموزان شاخه نظری می شود و دیگر شاخه های متوسطه را در بر نمی گیرد.
بعد از طی پروسه معرفی و تایید تغییر رشته متقاضی، نوبت به برگزاری امتحانات او می رسد که عناوین امتحانی این مقطع به شرح زیر خواهد بود:
ردیف | عنوان رشته | عناوین درس |
1 | ریاضی فیزیک | حسابان 1، هندسه 2، فیزیک 2، شیمی 2 |
2 | علوم تجربی | ریاضی 2، فیزیک 2، شیمی 2، زیست شناسی 2 |
3 | ادبیات و علوم انسانی | علوم و فنون ادبی 2، جامعه شناسی 2، عربی تخصصی رشته 2
فلسفه 1 |
4 | علوم و معارف اسلامی |
علوم و معارف قرآنی 2، اصول عقاید 2، عربی تخصصی رشته 2، تاریخ تخصصی رشته 2 |
دانش آموزان مقطع یازدهم که متقاضی تغییر رشته به سایر رشته ها و شاخه های تحصیلی هستند طبق ماده 74 الی 76 آیین نامه آموزشی دوره دوم متوسطه، می توانند برای ادامه تحصیل در مدارس بزرگسالان و یا مدارس از راه دور، طبق مقررات و ضوابط ثبت نام نمایند.
شرایط تغییر رشته دبیرستان و اخذ دیپلم مجدد
بسیاری از دانش آموزان هستند که به دلایل مختلف اقدام به اخذ مجدد مدرک دیپلم در رشته ثانویه ای می کنند.
به عنوان مثال این می تواند شامل دانش آموزانی شود که در خارج از کشور تحصیل کرده اند و در رشته دانشگاهی پذیرفته شده اند که نیاز به مدرک دیپلم رشته دیگری وجود دارد.
چند روش برای متقاضیان اخذ دیپلم مجدد در رشته غیر متناظر وجود دارد که برای حصول به آن انجام اقدامات زیر الزامی است:
- دریافت دیپلم غیر متناظر در شاخه کاردانش که از دو روش زیر امکان پذیر است:
- متقاضیان فارغ التحصیل دوره های 6 ساله و 4 ساله متوسطه، برای دریافت دیپلم دوره دوم متوسطه در شاخه کاردانش، بایستی به محل تایید شده از سوی آموزش و پرورش منطقه برای ارائه دروس مهارتی و شایستگی های فنی و دروس شایستگی های غیر فنی در رشته مد نظر مراجعه کنند. همچنین گذراندن دروس تعلیمات دینی شامل دینی 3، اخلاق 3 و قرآن 3 نیز الزامی خواهد بود. متقاضی در صورت کسب حد نصاب قبولی در موارد فوق، موفق به اخذ دیپلم در رشته مورد نظر خود خواهد شد.
- فارغ التحصیلان دوره های 3 ساله، نیم سالی – واحدی و 3 ساله سالی – واحدی متوسطه نیز برای اخذ دیپلم مجدد دوره دوم متوسطه در شاخه کاردانش، بایستی علاوه بر گذراندن کلیه دروس پایه دوازدهم رشته انتخابی، گواهینامه دروس مهارتی تحت عنوان شایستگی های فنی را نیز کسب نمایند.
در صورت کسب نمره حد نصاب قبولی، واجد شرایط تغییر رشته دبیرستان بوده و مجاز به اخذ دیپلم مجدد خواهند بود. - دریافت دیپلم غیر متناظر در شاخه نظری
متقاضیان برای این منظور باید در امتحانات کلیه دروس پایه دوازدهم رشته مدنظر خود شرکت کنند که در صورت کسب نمره حد نصاب قبولی در تمام امتحانات، موفق به اخذ دیپلم جدید خواهند شد.
سخن آخر
در این مقاله جزئیات تغییر رشته در دبیرستان را با شما به اشتراک گذاشتیم. فراموش نکنید که انتخاب رشته بخش بسیار مهمی در تحصیل شماست و شما نباید با انتخاب های احساسی، آینده خودتان را در معرض ریسک قرار دهید.
توصیه می کنیم اگر قصد انتخاب رشته دارید حتما با مشاوران متخصص در این زمینه صحبت کنید و از آنان در این زمینه راهنمایی بگیرید.
مشاوران ما در مرکز مشاوره هم اندیشان در خدمت شما هستند تا شما را برای انتخاب های درست تر راهنمایی کنند و از انتخاب های اشتباه شما جلوگیری کنند.
سوالات متداول
چه زمانی باید در امتحانات تغییر رشته شرکت کنیم؟
آزمون های تغییر رشته در زمان امتحانات خرداد یا شهریور برگزار می شود.
فرم برای درخواست تغییر رشته را چگونه و در چه زمانی باید دریافت کرد؟
فرم تغییر رشته باید تا 2 هفته پیش از شروع امتحانات خرداد از طرف مدیر مدرسه دریافت شود.
سوالات امتحان تغییر رشته، شامل چه مواردی هستند؟
آزمون تغییر رشته شامل سوالاتی از دروس تخصصی رشته مورد هدف هستند.
سلام وقتتون بخیر
من رشته انسانی هستم و میخوام به تجربی تغییر رشته بدم
اگه توی خرداد برای دروس عمومی مثل فارسی و مثلا عولم و فنون فقط نمره قبولی بالای 10بگیریم کافیه و میتونیم امتحان های تغییر رشته رو بدون هیچ مشکلی بدیم؟!
من میخوام از تجربی به رشته ریاضی تغییر رشته بدم.اما اگر تو کارنامه نمرات سالیانه خیلی بده معدلم ۱۴ و ریاضی ک اصن نتونستم بخاطر مریضی برم احتمالا زیستو فیزیک هم تجدید بشم
ترو خدا یه کلمه بگید من با این وجود میتونم تغییر رشته بدم مشکلی برام پیش نمیاد؟؟؟
تکلیف تجدیدام چی میشه؟