ترس از قضاوت دیگران یکی از عذاب آورترین ترس هایی است که افراد زیادی را درگیر خود کرده است. میزان معمولی از این ترس عادی است. بسیاری از ما از قضاوت شدن می ترسیم و در برخی موارد احتیاط می کنیم اما زمانی که این ترس آن قدر زیاد شود که فرد دیگر میل به حضور در جمع نداشته باشد می تواند بسیار آزار دهنده باشد و زندگی او را مختل کند.
ترس از قضاوت دیگران چنان چه زیادتر از حد معمول شود می تواند در روابط کاری، اجتماعی و عاطفی افراد اختلال ایجاد کند. اما خبر خوب این که این ترس قابل درمان است و می توان با راهکارهای جلوی آن را گرفته از پیشروی آن جلوگیری کرد.
در ادامه به بررسی ریشه این ترس می پردازیم و روش هایی را پیشنهاد می کنیم که با آن می توانید بر این ترس غلبه کنید:
ترس از قضاوت دیگران چیست؟
تاکنون چند بار اتفاق افتاده است که به خاطر این که نگران قضاوت کردن دیگران شده اید حرف خود را نزده اید یا چند بار در جلسات کاری به خاطر اینکه نظر مخالفی با جمع داشته اید را مطرح نکرده اید؟ این نگرانی ترس از قضاوت است که از نگرانی های رایج افراد است و باعث می شود افراد در بسیاری از مواقع بر خلاف میل خود رفتار کنند.
دلیل ترس از قضاوت دیگران چیست؟
حال ببینیم دلیل این ترس چیست؟ چه چیزی باعث می شود که از قضاوت دیگران هراس داشته باشیم؟ ما انسان ها موجوداتی اجتماعی هستیم و همه دوست داریم در جمع پذیرفته شویم. می خواهیم مورد توجه همه واقع شویم اما این امر همیشه ممکن نیست بنابراین سعی می کنیم با پنهان کردن خود واقعی این توجه را بدست آوریم.
چرا دیگران را قضاوت می کنیم؟
با این که از قضاوت می هراسیم اما خود ما نیز دیگران را قضاوت می کنیم. اما دلیل آن چیست؟ مهمترین دلیل آن احساس برتری کاذبی است که قضاوت در ما ایجاد می کند. در واقع ما با قضاوت کردن رفتار خود را درست جلوه می دهیم و از رفتار فرد دیگر ایراد می گیریم.
ریشه قضاوت کردن دیگران این است که می ترسیم به حد کافی خوب نباشیم بنابراین با قضاوت کردن این ترس را پوشش می دهیم.
در واقع هدف از قضاوت این است که افراد حس بی لیاقتی خود را از بین ببرند. افرادی که زیاد از دیگران قضاوت می کنند در درون خود از حسی منفی انباشته شده اند که می خواهند با قضاوت و بد جلوه دادن دیگران این حس را تسکین بدهند.
روش های مقابله با ترس از قضاوت
علی رغم عذاب آور بودن ترس از قضاوت، با روش های می توان آن را کنترل کرد. با استفاده از آنها این ترس از حالت آزار دهنده بودن خارج شود و فرد بهتر می تواند از بودن در جمع لذت ببرد و دچار خود سانسوری نشود.
این روش ها عبارتند از :
خود را بشناسید
شناخت خود و نقاط ضعف و قوت خود بهتر می تواند به شما کمک کند تا تصویر درستی از خود داشته باشید و در صورتی که با قضاوت نادرست افراد مواجه شدید آسیب نبینید.
برای خود ارزش قائل شوید
اگر به افراد اجازه دهید با قضاوت های خود، تصویر ذهنی شما از خودتان را تحت تاثیر قرار دهند شما آن ها را الویت قرار داده اید و با این کار به آن ها اجازه داده اید در زندگی شما تاثیرگذار باشند. شما به جای این که خود در زندگیتان تاثیرگذار باشید قدرت را به دیگران داده اید. اما باید بدانید این شما هستید که تصویر درست از خود را در ذهن دیگران می سازید. پس نقش اصلی را به آن ها ندهید.
مهارت ارتباطی خود را بالا ببرید
اگر مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنید به راحتی می توانید به شناخت بهتری از دیگران برسید. در آن لحظه درک خواهید کرد که منظور افراد هنگام صحبت با شما چیست یا می توانید در لحظه متوجه شوید فرد مقابل حس خوبی ندارد و شما می توانید واکنش درست تری نشان دهید که فرد قضاوت را متوقف کند.
بپذیرید هر کسی خود مسئول رفتار خودش است
تلاش برای این که نگذاریم دیگران ما را قضاوت کنند کاری بی نتیجه است. چرا که مردم می توانند شما را قضاوت کنند حتی اگر آن را به زبان نیاورند.پس دست از کنترل دیگران برای قضاوت بردارید و تمرکز خود را بر روی خود و اهدافتان بگذارید و آن ها را از دایره توجهتان خارج کنید.
روی اعتماد به نفس خود کار کنید
بالا بردن اعتماد به نفس نیز می تواند نقش زیادی را در مقابله با ترس از دیگران داشته باشد. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند بهتر می توانند در جمع ابراز وجود کنند و از قضاوت دیگران نهراسند.
در لحظه زندگی کنید
بسیاری از ما به جای این که در لحظه زندگی کنیم غرق در افکار خود هستیم و به جای رها بودن و تجربه محیط در خانه ذهن زندگی می کنیم. برای این که در افکار آسیب زا غرق نشویم بهتر است با تمرین های ذهن آگاهی سعی کنیم در لحظه حضور داشته باشیم. درگیر کردن حواس پنجگانه به شما کمک می کند این در لحظه زندگی کردن را بهتر انجام دهید.
قضاوت دیگران در آینده شما بی تاثیر است
شاید اولین واکنش در مقابل قضاوت این است که آن را جدی بگیرید و مسئله را شخصی سازی کنید اما واقعیت این است که قضاوت دیگران آسیبی به شما وارد نمی کند مگر این که خودتان اجازه این کار را بدهید. هر زمان در مقابل قضاوت دیگران تسلیم می شوید خود را از داشتن حس ارزشمندی محروم می کنید و به حرف دیگران بیشتر از آرامش خود اهمیت می دهید.
این را بپذیرید که حرف دیگران بر سرنوشت شما تاثیری ندارد و زندگی و تصمیمات شما را عوض نمی کند. مردم می توانند در مورد شما فکرهای مثبت و منفی زیادی داشته باشند که شما به خاطر هیچ کدام پاداش یا جریمه دریافت نمی کنید.
خودباوریتان را بالا ببرید
این که به افکار دیگران اهمیت می دهید و می ترسید شما را قضاوت کنند از نبودن خودباوری نشأت می گیرد. شما باید افکار و تصمیمات خود را قبول داشته باشید و برای نظرات خود ارزش قائل شوید. این نگرانی را کنار بگذارید و بدانید اگر برای خود ارزش قائل شوید بیشتر و بهتر در جمع محبوب خواهید بود.
خودتان نیز دیگران را قضاوت نکنید
اگر می خواهید مورد قضاوت دیگران واقع نشوید بهتر است از خودتان شروع کنید. شما نیز مراقب باشید دیگران را قضاوت نکنید. چرا که این کار آزار دهنده باعث می شود دیگران آزادی عمل خود را از دست داده و در مورد خود نیز افکار منفی شوند.
گذشته از آن، قضاوت دیگران باعث می شود آن ها نیز با شما چنین رفتاری داشته باشند. پس ذهن و کلام خود را کنترل کنید و از قضاوت دیگران دست بردارید.
از افراد نترس، یاد بگیرید
افرادی را که در جمع نترس هستند را شناسایی کنید به رفتار آن ها دقت کنید و سعی کنید از آن ها یاد بگیرید و در جمع این رفتارها را تمرین کنید.
مشاوره بگیرید
اگر این ترس در شما آن قدر زیاد است که زندگی شما را مختل کرده است مشاوره فردی می تواند به شما کمک کند تا بر آن غلبه کنید. یک مشاور با ریشه یابی ترس شما راه کارهایی ارائه می دهد که با استفاده از آن بر این ترس خود غلبه کرده و زندگی باکیفیتی را تجربه کنید.
در پایان
ترس از قضاوت از دیگران یکی از رایج ترین ترس ها است و همه مردم درصدی از آن را دارند. این ترس باعث می شود فرد نتواند جمع به راحتی صحبت کند. در این مقاله راهکارهایی برای مقابله با این ترس بیان کردیم که با به کار بستن آن ها تا حد زیادی می توانید بر ترس از قضاوت شدن غلبه کنید.
اگر در این زمینه سوالی دارید می توانید از روانشناسان مرکز مشاوره هم اندیشان بپرسید. برای بهره بردن از خدمات مشاوره هم اندیشان می توانید با شماره 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
ریشه ترس از قضاوت شدن چیست؟
ترس از پذیرفته نشدن در جمع.
ریشه قضاوت کردن چیست؟
قضاوت ناشی از احساس ناامنی فرد قضاوت کننده است.
نظرات کاربران