تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

مهارت های ارتباطی و روش های کاربردی برای بهبود مهارت های ارتباطی

مهارت های ارتباطی و روش های کاربردی برای بهبود مهارت های ارتباطی

یکی از مهارت هایی که یادگیری و تقویت آن در موفقیت افراد نقش به سزایی دارد، مهارت های ارتباطی است.

مهارت ارتباطی در زندگی اجتماعی کاربرد زیادی دارد. هنگامی که می خواهید در مورد ایده ای در محل کارتان صحبت کنید یا با یک دوست بخواهی ارتباط برقرار کنید یا اگر معلم هستید با دانش آموزانتان ارتباط بهتری داشته و به خوبی به آن ها یاد بدهید مهارت ارتباطی بالا است که می تواند منظور شما را به درستی به فرد مقابل بفهماند و از ایجاد سوءتفاهم جلوگیری کند.

از آنجایی که این مهارت در زندگی اجتماعی انسان بسیار تاثیرگذار است، ما در این مقاله سعی داریم تا مهارت های ارتباطی، کاربرد آن و همچنین چگونگی تقویت آن را به شما توضیح دهیم. بنابراین اگر به موفقیت های بزرگ اجتماعی فکر می کنید، حتما این مقاله را بخوانید.

مهارت های ارتباطی چیست؟

مهارت های ارتباطی، توانایی انتقال موثر و مفید اطلاعات به دیگران است. این مهارت می تواند ارتباطات فردی و تجاری فرد را بهبود بخشیده و باعث رضایت خاطر فرد از زندگی شود. همچنین کیفیت زندگی فرد نیز بسیار بالا خواهد رفت.

در حالت کلی این مهارت در دو مرحله، در وجود فرد شکل می گیرد. مرحله اول تولید اطلاعات است و مرحله دوم انتقال این داده ها و اطلاعات به مخاطبان موردنظر می باشد.

معمولا افراد در برقراری ارتباط با دیگران راه های مختلفی را به کار می برند؛ اما باید به این مساله نیز توجه داشت که در برقراری ارتباط، مخاطب نیز برای پذیرش داده، یک روش دارد که این روش باید مدنظر گرفته شود.

مهارت های ارتباطی چیست؟

اهمیت مهارت های ارتباطی

مهارت های ارتباطی در موارد متعددی به بهبود کیفیت زندگی انسان کمک می کند.

ازجمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ازدواج موفق

بر اساس مطالعات انجام شده یکی از دلایل موثر در طلاق زوجین، مسئله ارتباطی است. افرادی که می توانند به طور موثر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، در رابطه خود موفق تر خواهند بود. بنابراین ازدواج موفق تری خواهند داشت. داشتن مهارت ارتباطی خوب برای داشتن رابطه سالم بسیار ضروری است.

  • درآمد بیشتر

افرادی که می توانند روابط کاری قوی ایجاد کنند از مهارت ارتباطی بالایی برخوردار هستند. این افراد می توانند شغل و درآمد بسیار خوبی داشته باشند.

  • اعتماد به نفس بالاتر

طبق مطالعات انجام شده مهارت های ارتباطی بالاتر و اعتماد به نفس رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. زمانی که فرد می تواند با افراد غریبه ارتباط برقرار کند یا بتواند در جمع صحبت کرده و رفتارهای دوستانه بیشتری ایجاد کند، از اعتماد به نفس و مهارت ارتباطی بالایی برخوردار است.

  • خانواده موفق

رضایت خانواده یکی از چیزهایی است که به نوع ارتباطات و مهارت ارتباطی تک تک اعضای خانواده مربوط است. حمایت، برقراری ارتباطات متناسب با نیازها و نشان دادن درک اعضای خانواده از رفتارهای ارتباطی، لازمه یک خانواده سالم و خوشحال است.

  • کاریابی

یکی از مطلوب ترین ویژگی های افراد که در استخدام آنها نقش موثری دارد، مهارت های ارتباطی است.

کارآفرینی موفق

  • کارآفرینی موفق

کارآفرینان موفق از جمله افرادی هستند که مهارت ارتباطی بسیار خوب و قدرتمندی دارند و می توانند کسب و کار خوبی را برای خود و دیگران ایجاد کنند.

  • ارتباط خوب بین والدین و فرزندان

مطالعات نشان داده است که مهارت ارتباطی والدین و فرزندان باعث می شود که فرزندان عشق و محبت کافی از والدین خود دریافت کنند. این فرزندان کمتر به افسردگی، اضطراب، عدم اعتماد به نفس و… مبتلا شده و سطح عزت نفس آنها بالاتر خواهد رفت.

انواع مهارت های ارتباطی

مهارت های ارتباطی می توانند در دو دسته قرار بگیرند:

  • مهارت های کلامی؛ مهارت هایی هستند که به کلماتی که از دهان خارج می شود و همچنین اصواتی که منتقل کننده اطلاعات و معانی هستند، گفته می شود.
  • مهارت های غیر کلامی، مهارت هایی است که به زبان بدن مربوط است.

مهارت های دریافت داده

معمولا در برقراری ارتباط، یک طرف شروع کننده ارتباط است و یک طرف گیرنده و یا مخاطب اطلاعات. مخاطب نیز باید همانند تولید کننده اطلاعات، مهارت هایی را برای پذیرش اطلاعات داشته باشد.

این مهارت ها عبارتند از:

  • گوش دادن برای زمانی که اطلاعات از طریق کلام منتقل می شوند.
  • دیدن برای زمانی که زبان بدن نشان دهنده اطلاعاتی است.
  • پاسخ دادن زمانی که باید در مقابل اطلاعات پاسخی داده شود.

روش های کاربردی برای بهبود مهارت های ارتباطی

روش های کاربردی برای بهبود مهارت های ارتباطی

اگر فکر می کنید که از مهارت ارتباطی بالایی برخوردار نیستید و یا اینکه تمایل دارید این مهارت را همواره در خود تقویت کنید، روش های زیر را برای بهبود این مهارت در زندگی خود به کار بگیرید.

  • توجه به زبان بدن

نحوه برقراری ارتباط چشمی، نوع دست دادن، طرز نشستن و… همه از اجزای مهارت های ارتباطی غیرکلامی هستند. در زمان صحبت دیگران دست به سینه ایستادن، نگاه به اطراف یا بازی با گوشی موبایل به این معناست که به حرف دیگران گوش نمی کنید. بنابراین سعی کنید این موارد را کنار گذاشته و بیشتر بر روی زبان بدن خود کار کنید.

  • عدم استفاده از فرازبان های غیرضروری

سعی کنید از واژه های آوایی مانند «اوهوم» یا واژه هایی از این قبیل استفاده نکنید؛ زیرا این واژه ها شما را افرادی بی منطق و فاقد اعتماد به نفس نشان خواهند داد.

  • تعریف داستان

همیشه در ذهن خود یک ماجرای خوب برای تعریف داشته باشید. قصه گویی و داستان سرایی باعث می شود که ذهن شما فعال شده و حرف های متقاعدکننده بزنید.

  • تمرین پیش از گفتگو

قبل از صحبت مخصوصا با کسانی که چندان آشنا نیستید، بهتر است که یک برنامه و نقشه ذهنی داشته باشید. باید قبل از هر چیزی بدانید که چگونه قرار است که سر صحبت را باز کنید و این گفتگو را چگونه قرار است که ادامه دهید.

  • پرسیدن سوال

برای اینکه شخص مقابل را متقاعد کنید که به حواستان به حرف های او هست، بهتر است که بخشی از صحبت های او را تکرار کرده و یا در آن مورد از او سوال بپرسید تا متوجه شود که به حرف های او علاقه نشان داده اید.

حرف زدن با هر کسی متناسب با شرایطش

  • حرف زدن با هر کسی متناسب با شرایطش

یکی از مهم ترین مهارت های ارتباطی، شناخت مخاطب است. یعنی اینکه باید مخاطب را بشناسید و با توجه به شرایطش با او صحبت کنید. توجه داشته باشید که کودکان، افراد خاص، رئیس، دوست، سالمندان و… هر کدام زبان مخصوص خود را دارند.

  • عدم گزافه گویی

بهتر است که پیام را تا می توانید مختصر و مفید به دیگران انتقال دهید. از گزافه گویی و کشاندن صحبت به حاشیه بپرهیزید.

  • همدلی

مهارت همدلی یکی از مهارت هایی است که باعث می شود در مهارت برقراری ارتباط نیز قوی تر شوید. زمانی که با دیگران همدلی می کنید، دیدگاه و احساسات طرف مقابل را در نظر می گیرید و به این ترتیب یک رابطه دو طرفه ایجاد می شود.

  • شنونده خوب

قبل از هر چیز هنر خوب گوش کردن را یاد گرفته و به طرف مقابل فرصت دهید که حرفش را بزند. بدین ترتیب می توانید ارتباط بسیار خوبی با مخاطب خود برقرار کنید.

تمریناتی عالی برای تقویت مهارت های ارتباطی 

با تقویت مهارت ارتباطی کیفیت زندگی ما بالاتر می رود و می توانیم به فرد اثرگذاری در روابطمان تبدیل شویم. همچنین به راحتی به خواسته های خود رسیده و آرامش بیشتری را تجربه کنیم.

در ادامه تمریناتی به شما می دهیم که یاد می دهد چگونه مهارت ارتباطی را تقویت کنید:

از هر فرصتی برای برقراری ارتباط استفاده کنید

یک تمرین موثر برای بهبود مهارت های ارتباطی این است که با دیگران ارتباط برقرار کنید. زمانی که منتظر هستید جلسه شروع شود با افراد دور و بر خود ارتباط بگیرید. در هر فضایی که حاضر می شوید از آن برای تمرین مهارت ارتباطی استفاده کنید.

با زبان بدن آشنا شوید

یاد بگیرید از زبان بدنتان به خوبی استفاده کنید. زبان بدن دیگران را به خوبی آنالیز کنید و با بررسی آن ها پی به صداقت یا عدم صداقت آن ها ببرید.  این یادگیری به شما اجازه می دهد از زبان بدن خود به درستی استفاده کنید.

از دوستان خود نظر بخواهید

بسیاری از ما رفتارهایی داریم که در طول زمان تبدیل به عادت شده اند اما به آن ها کمتر توجه می کنیم. بنابراین بهتر است هر چند وقت یک بار در مورد رفتارهای خود سوالاتی از دوستان بپرسید. از آن ها بپرسید که چه نکات مثبت و منفی در رفتار خود دارید؟ پس از نیدن نظرات بخش های مثبت رفتارتان را تقویت کرده و بخش های منفی آن را اصلاح کنید.

سخن آخر

برقراری ارتباط یکی از کارهای روزمره ماست. همه ما سعی می کنیم که با دیگران صحبت کنیم یا برای کسی چیزی بنویسیم و یا اینکه با زبان بدن نیازهای خود را برطرف کنیم.

همین برقراری ارتباط است که باعث می شود ما در کنار همدیگر تشکیل جامعه داده و زندگی اجتماعی داشته باشید. در این میان برخی از افراد این مهارت ارتباطی را بهتر و اصولی تر انجام می دهند و بدین ترتیب می توانند کیفیت زندگی خود را بالاتر ببرند.

همین برقراری ارتباط است که باعث می شود ما در کنار همدیگر تشکیل جامعه داده

ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با مهارت های ارتباطی و روش های کاربردی بهبود آن آشنا کنیم. در صورتی که به مشاوره و راهنمایی های بیشتری در این زمینه نیاز داشته باشید، می توانید با کارشناسان ما در موسسه هم اندیشان در ارتباط باشید.

مشاورین و روانشناسان باتجربه ما در مرکز مشاوره هم اندیشان به شما  کمک می کنند تا مهارت ارتباطی خود را ارتقا دهید و در موقعیت های مهم اجتماعی و کاری و عاطفی موفق بوده و با اعتماد به نفس بیشتری عمل کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و همچنین مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.

سوالات متداول

زبان بدن چه ارتباطی با مهارت های ارتباطی دارد؟

زبان بدن در واقع همانند زبان سر برای برقراری ارتباط بسیار موثر است. حتی در مواقعی که با فرد ناشنوایی ارتباط برقرار می کنید، این زبان بدن است که منجر به ارتباط شما می شود. در موارد عادی نیز به عنوان مکمل کلام شما در برقراری ارتباط نقش بسیار پر رنگی دارد.

چرا کسانی که از مهارت های ارتباطی قوی برخوردار هستند، درآمد بیشتری دارند؟

افرادی که مهارت های ارتباطی بهتری دارند، ارتباطات بیشتری می سازند، نیاز دیگر افراد جامعه را به خوبی می شنوند و در پاسخ به این نیازها عملکرد بسیار بهتری دارند. بنابراین به خوبی می توانند به مردم خدمت رسانی کنند و یا اینکه کالاهایی را به آنها بفروشند.

چگونه مهارت های ارتباطی را افزایش دهیم؟

زبان بدن مناسب – داشتن آمادگی ذهنی برای مدیریت گفتگوها – پرهیز از گزافه گویی – تمرکز بر روی موضوع – خوب گوش دادن – گفتگوی مفید و مختصر

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره