تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

ازدواج اجباری چیست و چه پیامدهایی دارد؟

ازدواج اجباری چیست و چه پیامدهایی دارد؟

ازدواج اجباری، یکی از معضلاتی است که سالانه گریبان بسیاری از افراد، به خصوص دختران جوان را می گیرد. افرادی که تن به این ازدواج ها می دهند، به طور نامحسوسی تهدید شده و با زور و فشار روحی یا فیزیکی مجبور به ازدواج می شوند.

زمانی که طرفین بدون شناخت و علاقه و به اجبار، وارد یک زندگی می شوند، زمینه بروز مشکلات روحی، خشونت، فساد، خیانت، خودکشی یا قتل ایجاد می شود.

در این مقاله به بررسی مقوله ازدواج اجباری و پیامدهای آن می پردازیم، تا افراد نسبت به عواقب جبران ناپذیر آن آگاه شده و جلوی رواج آن را در جامعه بگیرند. لطفا در ادامه مطلب با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید.

ازدواج اجباری چیست؟

در ازدواج اجباری، یکی از طرفین یا هر دو، بدون رضایت ازدواج می کند. گفتنی است که ازدواج اجباری یا مصلحتی توسط خانواده ها ترتیب داده می شود.

غالبا برای سر گرفتن این نوع ازدواج، از انواع خشونت های فیزیکی و روحی محسوس یا نامحسوس استفاده می شود. این ازدواج ها از نظر سازمان ملل و گروه های حقوق بشر، نقض آزادی و استقلال افراد است و برده داری خوانده می شود.

بهترین راه برای جلوگیری از این نوع ازدواج ها استفاده از مشاوره ازدواج متخصص و مجرب است که میتواند رها بخش شما باشد.

ازدواج اجباری چیست؟

دلایل ازدواج اجباری

برخی از عوامل باعث می شود ازدواج اجباری به صورت یک شکلی از فرهنگ پذیرفته شود؛ در حالیکه این علل برای ازدواج بسیار غیرمنطقی است و این مشکلات می تواند با راه حلی غیر از ازدواج اجباری حل شود.

در ادامه به بررسی برخی از دلایل ازدواج اجباری می پردازیم.

1- تقویت پیوندهای قومی – قبیله ای

در برخی موارد برای این که بین دو قبیله پیوند دوستی برقرار شود و کدورت ها فراموش شود، وصلتی صورت می گیرد و دو فرد در این میان قربانی ازدواج ناخواسته می شوند.

این نوع ازدواج ها در بین بادیه نشین ها دیده می شود. تعجب می کنید اگر بشنوید در خانواده های ثروتمند نیز چنین ازدواج هایی مرسوم است.

2- پیروی از برخی هنجارهای فرهنگی یا مذهبی

در برخی از فرهنگ ها، دختر و پسر قبل از رسیدن به سن قانونی باید با فردی به انتخاب والدین ازدواج کنند. این افراد توانایی مخالفت با بزرگترها را ندارند و از طرد شدن می ترسند.

در برخی از فرهنگ ها نیز زن پس از مرگ همسرش به عنوان ارث و دارایی همسرش تلقی شده و مجبور به ازدواج با برادر شوهر خود می شود.

3- حفظ ثروت خانوادگی

برخی از خانواده های ثروتمند به خاطر حفظ ثروت خانوادگی، فرزندان خود را مجبور به ازدواج با اقوام نزدیک می کنند تا بیگانگان به خانواده آنها نفوذ نکرده و ثروت آنها را تصاحب نکند.

4- نجات از فقر

فقر، یکی از عمده ترین دلایل ازدواج اجباری است. اینکه خانواده به دلیل اعتیاد یا سایر موارد نمی تواند هزینه های زندگی دختر خود را تامین کند، می خواهد با ازدواج اجباری با یک فرد سرمایه دار آینده او را تضمین کند.

5- بارداری ناخواسته

در این نوع ازدواج، حاملگی ناخواسته دختر باعث ازدواج است. در برخی جوامع در صورت چنین اتفاقی طرفین مجبور به وصلت و زندگی با هم هستند. این نوع ازدواج ها نیز به دلیل عدم رضایت یکی از طرفین به خشونت منجر می شود.

دلایل ازدواج اجباری

انواع ازدواج اجباری

ازدواج اجباری، بنا به دلیلی که اتفاق افتادن آن به 4 نوع تقسیم می شود.

1- اجبار خانواده

یکی از رایج ترین دلایلی که افراد تن به ازدواج اجباری می دهند، فشار خانواده است. در این نوع ازدواج خانواده فردی را برای ازدواج با فرزندشان در نظر می گیرند که فرزند به او علاقه ای ندارد و تنها به خاطر مصلحت مخالفتی نمی کند یا از روی ترس واکنشی نشان نمی دهد تا مورد آسیب روحی و جسمی قرار نگیرند.

این ازدواج ها بی سرانجام هستند و دیر یا زود با شکست مواجه می شوند؛ فرد در اولین فرصت مناسب خود را از زندگی اجباری نجات می دهد.

برخی از والدین نیز به گونه ای دیگر فرزندان خود را به ازدواج اجبار می کنند. آنها با کم کردن توجه به او می گویند که زمان ازدواجشان فرا رسیده و بیش از این نمی توانند پذیرای او باشند. در نهایت فرد مجبور می شود به سرعت با فردی که نمی شناسد یا تمایلی به زندگی با او ندارد، ازدواج کند.

2- اجبار شرایط

گاهی افراد به خاطر شرایط بد در خانه پدری، اقدام به ازدواج با فردی می کنند که شناختی از او ندارند. این نوع ازدواج ها بسیار غلط است؛ چرا که بدون شناخت بوده و علاقه ای بین طرفین شکل نگرفته است. فرد با این ازدواج خود را از چاله به چاه می اندازد و مشکلاتش را چند برابر می کند.

برخی به خاطر این که بتوانند با فرد مقابل مهاجرت کنند، ازدواج می کنند؛ انگیزه برخی دیگر نیز فرار از فقر است.

3- اجبار خود فرد

در این نوع از ازدواج اجباری، فرد با خود فکر می کند که ممکن است دیگر هرگز نتواند ازدواج کند و برای همیشه تنها بماند. فرد با این ترس ها خود را مجبور به ازدواج می کند.

4- اجبار طرف مقابل

در برخی موارد نیز فردی که تن به ازدواج اجباری می دهد، به خاطر علاقه افراطی و بیمارگونه فرد دیگری است. او طرف مقابل را با تهدید وادار به ازدواج می کند.

فرد باید در این شرایط از خانواده و پلیس کمک بگیرد تا قربانی ازدواج ناخواسته نشود.

انواع ازدواج اجباری

پیامدهای ازدواج اجباری

  • طلاق عاطفی یا رسمی
  • مورد خشونت قرار گرفتن
  • خودکشی
  • قتل های خانگی
  • فرار از خانه
  • خیانت
  • فساد اخلاقی
  • بیماری های روحی یا جسمی با منشا روانی
  • بحث های بی پایان
  • اعتیاد به الکل
  • بارداری های ناخواسته
  • زندگی بدون عشق و علاقه

پیامدهای ازدواج اجباری

چگونه از ازدواج اجباری جلوگیری کنیم؟

آیا می توان از ازدواج اجباری جلوگیری کرد؟ بله. با بکارگیری راهکارهایی که در ادامه به شما گفته می شود، که با آن می توانید خود را از خطر ازدواج ناخواسته برهانید.

1- قاطع باشید

ازدواج اجباری، یک خطر جدی برای سلامتی روح و روان شما محسوب می شود. برای حفظ آبروی خانواده یا مصلحت بودن، نباید تن به آن بدهید؛ چون این شما هستید که باید هزینه آن را با جسم و روح خود بدهید.

بهترین راه این است که نظر خود را نسبت به این ازدواج بیان کنید و بگویید که تمایلی به این ازدواج ندارید و نمی خواهید بدون علاقه و شناخت ازدواج کنید.

2- عواقب این نوع ازدواج را به دیگران بگویید

این شما هستید که باید زندگی خود را از گزند ازدواج اجباری حفظ کنید. نتایج ازدواج اجباری را برای خانواده خود توضیح دهید و آنها را متوجه عواقب بد و خطرات آن کنید. شما می توانید سرگذشت افرادی که ازدواج اجباری داشته اند را برای آنها بازگو کنید.

3- کمک بگیرید

شما برای ایستادن در مقابل ازدواج اجباری، می توانید از بزرگتر های دلسوز فامیل یا مشاور کمک بگیرید.

4- به حرف مردم توجهی نکنید

با حرف مردم زندگی نکنید و بر مبنای آن برای زندگی خود تصمیم نگیرید؛ حرف مردم همیشه بوده و هست! آنچه خوشبختی شما را تضمین می کند، حرف مردم نیست؛ بلکه تصمیمات شما برای زندگی است. پس به حرف های مردم بی توجه باشید و تصمیمی را بگیرید که برای شما بهترین است.

5- مشاوره بگیرید

شما باید مهارت های نه گفتن را تقویت کنید تا در چنین موقعیت هایی بتوانید نه محکم و قاطع بگویید. شما می توانید با یک روانشناس مشورت کنید و زمینه رشد خود از او کمک بخواهید.

چگونه از ازدواج اجباری جلوگیری کنیم؟

در پایان

ازدواج اجباری، یکی از معضلات اجتماعی است که عواقب بسیار زیادی دارد. افرادی که ازدواج اجباری می کنند، در خانه مورد ضرب و شتم و خشونت خانگی قرار می گیرند و در بسیاری از موارد از خانه فرار می کنند.

برخی از این افراد با خطرات زیادی رو به رو می شوند. برخی دیگر نیز تحویل خانواده هایشان داده می شود که باعث می شود مانند زندانیان با آنها برخورد شود. این افراد در معرض انواع بیماری های روحی قرار می گیرند.

اگر در معرض ازدواج اجباری قرار دارید، به جای تن دادن به آن می توانید از یک مشاور کمک بگیرید. روانشناسان مرکز مشاوره هم اندیشان در کنار شما هستند و شما را راهنمایی می کنند تا به ازدواج های این چنینی تن ندهید. آنها با راه حل هایی متناسب با شرایطتان شما را راهنمایی می کنند تا از این شرایط عبور کنید.

برای دریافت مشاوره تلفنی، با شماره 9099071985 تماس بگیرید.

سوالات متداول

از عوارض ازدواج اجباری، به چه مواردی می توان اشاره کرد؟

گسترش فساد و خیانت، خشونت خانگی، فرار از خانه، قتل یا خودکشی و…

راه های جلوگیری از ازدواج اجباری چیست؟

توانایی نه گفتن، بی اعتنایی به حرف مردم و برخی سنن غلط و دست و پا گیر، کمک گرفتن از دیگران و…

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره