تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

روش ها و تکنیک های ایجاد انگیزه در فرزندان

روش ها و تکنیک های ایجاد انگیزه در فرزندان

چگونه می توانم در کودکم انگیزه به وجود بیاورم تا برای در درس خواندن تلاش کند؟ چه کارهایی باعث می شود او در انجام فعالیت های شخصی مانند مرتب کردن اتاقش کوشا باشد؟

اینها سوالات معمولی است که همواره ذهن اغلب والدین را به خود مشغول می کند؛ و پاسخ به این سوالات، موضوع این مقاله از مرکز مشاوره هم اندیشان است. لطفا با ما همراه باشید.

اهمیت انگیزه در کودکان

انگیزه، رابطه مستقیم با تلاش و موفقیت دارد. نیروی انگیزه است که باعث می شود کودک تا دیروقت تکالیف خود را انجام دهد و از به اتمام رساندن آنها سرباز نزدند.

به همین دلیل است که والدین آگاه و معلمان باتجربه سعی در ایجاد انگیزه در کودک می کنند و او را با تشویق در کلاس یا دادن جایزه به یادگیری ترغیب می کنند.

تکنیک هایی برای افزایش انگیزه در کودکان

انگیزه در موفقیت کودکان نقش زیادی دارد و حتی در بسیاری از موارد، کودکان و نوجوانان با وجود هوش بالا، هیچ تلاشی برای موفقیت خود نمی کنند. باید گفت این به دلیل کمبود انگیزه در آنها می باشد.

در ادامه تکنیک هایی برای تقویت انگیزه در کودکان را معرفی می کنیم. مطالعه این تکنیک ها را از دست ندهید.

1- هدفمندی را به او یاد بدهید

به فرزندان خود از کودکی هدفمند بودن را یاد بدهید؛ کودکی که هدفمند است به طور خودکار انگیزه نیز دارد.

هدف به زندگی معنا می بخشد و فعالیت های فرد را جهت دهی می کند. والدین باید تلاش کنند تا به کودک خود یاد بدهند اهدافی مطابق با سن و سالش تعین کند. والدین باید برای دستیابی فرزندشان به این هدف، او را راهنمایی نمایند.

به عنوان مثال یک هدف برای کودک شما می تواند این باشد که در مدت معینی تکالیف خود را انجام دهد یا در مدت 1 ساعت کاردستی خود را درست کند.

افرادی که در بزرگسالی در هدف‌گذاری به مشکل برمی خورند، به خاطر این است که در کودکی هدفمندی را یاد نگرفته اند. بی هدفی سرآغاز بی انگیزگی است؛ چرا که دیگر چیزی برای تلاش کردن وجود ندارد.

تکنیک هایی برای افزایش انگیزه در کودکان

2- استعدادهای او را کشف کنید

بهتر است والدین قبل از این که کودک را در کلاس های مختلفی ثبت نام کنند، ابتدا استعدادهای او را شناسایی کنند و بدانند چه کاری برای او لذت بخش تر از بقیه کارها است.

این کشف استعداد زمانی به درد می خورد که فرد در بزرگسالی می خواهد انتخاب های سرنوشت ساز خود را انجام دهد.

این فرد با چشم باز و با توجه به استعدادهایش، مسیر شغلی و تحصیلی خود را انتخاب کرده و در مسیر انتخابی خود موفق می شود.

3- حضور در جمع همسالان

یکی از بهترین روش های ایجاد انگیزه در کودکان، این است که در جمع همسن و سالانش قرار بگیرد. این کار باعث می شود با دیدن تلاش های دوستانش او نیز انگیزه بگیرد.

کودکان به طور ناخودآگاه دوست دارند شبیه هم سالانش باشند و مانند آنها عمل کنند. از طرفی حس رقابتی که بین این کودک و دوستانش به وجود می آید، یک نیروی محرکه بزرگ و انگیزه بالا برای تلاش است.

بودن در جمع همسالان یک استرس مثبت و سازنده در کودک ایجاد می کند و او را به حرکت وا می دارد.

4- او را با دوستانش مقایسه نکنید

مقایسه یکی از آزاردهنده ترین کارهایی است که می توانید در حق کودکان خود انجام دهید. مقایسه برای هرکسی می تواند آزار دهنده باشد و اعتماد به نفس او را هدف قرار دهد.

این را به خاطر داشته باید که استعدادهای هر کسی با دیگری متفاوت است؛ قرار نیست همه افراد یک راه و مسیر را انتخاب کنند. هر کودکی با استعدادهای متولد می شود که هدیه خداوند است و والدین باید این استعدادها را کشف کرده و پرورش دهند.

والدین باید کودکان خود را با ویژگی هایش بپذیرید و او را با دیگر کودکان، حتی با خواهر و برادر هایش مقایسه نکند؛ چرا که باعث ایجاد سرخوردگی در او شده و حس ارزشمندی را از او می گیرید.

5- رقابت سالم ایجاد کنید

برای ایجاد انگیزه می توانید رقابت سالم ایجاد کنید؛ رقابت به کودک حس حرکت می دهد و او را ترغیب به حرکت می کند.

رقابت سالم ایجاد کنید

6- محیط آموزشی او را شاد کنید

شما می توانید درس هایی مانند ریاضی یا جغرافیا را با وسایل کمک آموزشی به کودک آموزش دهید.

می توانید نکات درسی را با بازی یا سرگرمی به کودک یاد بدهید تا از آن استقبال کند و برای یادگیری انگیزه پیدا کند.

7- تلاش کودک را تحسین کنید

تمرکز خود را از نتایج برداشته و به تلاشی که کودک انجام می دهد متمرکز کنید. ممکن است فرزندتان نمره خوبی گرفته باشد بهتر است به جای تحسین نمره، تلاش های او را تشویق کنید و از او بپرسید چگونه خود را برای رسیدن به این نمره آماده کرده است. حتی گاها برای او جایزه بخرید.

این شیوه را حتی زمانی که کودک نتیجه خوبی بدست نیاورده نیز باید به کار ببرید. او را سرزنش نکنید؛ از تلاش هایش قدردانی کنید و او را به لحاظ روحی حمایت کنید.

شما می توانید در مورد علل این اتفاق با او صحبت کنید و راه حل های مناسب را پیدا کنید. با این روش کودک برای تلاش و بدست آوردن نتیجه بهتر تلاش می کند.

8- از فرزند خود نا امید نباشید

حتی اگر فرزند شما تلاش می کند و نتایج دلخواه را کسب نمی کند، نباید از او ناامید شوید.

شاید کودک شما نیاز به زمان دارد تا این نتایج را کسب کند. این بدان معنا نیست که کودک شما بی استعداد است یا شما پدر و مادر نالایقی هستید. مهم این است که شما امیدواری خود را حفظ کند و مثبت بمانید و فرزندتان را حمایت کنید و او را در طی مسیر همراهی کنید.

توجه داشته باشید که هرگز به او نگویید تو نمی توانی یا نمی خواهی؛ نا امیدی والدین، انگیزه فرزندان را از بین می برد.

از فرزند خود نا امید نباشید

9- به او در تصمیم گیری و مواجه شدن با نتیجه آن کمک کنید

هر اندازه به رشد استقلال کودک کمک کنید، به همان اندازه با انگیزه تر می شود.

والدین نباید بچه ها را از تصمیم گرفتن و نتایج آن بترسانند؛ اشتباهات بخشی از فرآیند رشد کودک است. در کنار کودک بمانید و او را همراهی کنید. اگر تصمیمات کودک برای سلامتی او ضرری نداشته باشد، او را تشویق کنید تا با راهنمایی شما تصمیم بگیرد و با نتیجه تصمیمش مواجه شود.

کودکان را مجبور نکنید که از تصمیمات شما پیروی کنند؛ به خصوص اگر این تصمیمات در مورد علایق آنها باشد.

10- با روانشناس کودک مشورت بگیرید

ممکن است پدر و مادر باتجربه ای باشید؛ اما باز هم از کمک روانشناس بی نیاز نیستید. شما بهتر است در راه تربیت فرزند خود کمک تخصصی بگیرید.

یک مشاور کودک شما را با روش های نوین فرزند پروری آشنا کرده و با راهکارهای متناسبی که به شما می دهد، کمک می کند کودک توانمندی تربیت کنید که در آینده از زندگی خود راضی باشد.

بسیاری از افراد تنها در زمانی که دچار مشکل بزرگی شده اند، به روانشناس مراجعه می کنند. اما در زمان هایی که نیاز به مشورت گرفتن و انتخاب راه های صحیح برای تربیت فرزند یا سایر فعالیت ها دارید، باید به مشاور مراجعه کنید.

در زمان هایی که یک مشکل به تازگی اتفاق افتاده و هنوز عمیق تر نشده، باید به مشاور مراجعه کنید تا با راهکارهایی از وقوع اتفاق های ناگوار بعدی جلوگیری کنید.

با روانشناس کودک مشورت بگیرید

در آخر

انگیزه، عامل مهمی در موفقیت کودکان است. بدون داشتن انگیزه، کودک حتی اگر بسیار باهوش هم باشد، تمایلی به تلاش کردن ندارد.

در این مقاله راهکارهایی را برای تقویت انگیزه کودکان مطرح کردیم، که امید است برای شما راهگشا باشد.

اگر در مورد انگیزه دادن به کودکتان سوالی دارید، می توانید با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. روانشناسان باتجربه این مرکز به سوالات شما پاسخ داده و راهکارهایی را برای افزایش انگیزه فرزندتان به شما خواهند داد.

برای مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 بدون پیش شماره تماس بگیرید.

سوالات متداول

حضور در جمع دوستان چه کمکی به بالا رفتن انگیزه کودک می کند؟

کودک با قرار گرفتن در جمع دوستانش و با مشاهده تلاش آنها، انگیزه گرفته و استرس مثبتی دریافت می کند که او را به تلاش کردن وا می دارد.

آیا مقایسه کردن فرزند با سایر کودکان، باعث افزایش انگیزه در او می شود؟

خیر به هیچ وجه. مقایسه یکی از آزاردهنده ترین کارهایی است که می توانید در حق کودکان خود انجام دهید.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره