عزت نفس به معنای این است که فرد چقدر خود را دوست دارد و چه میزان به خود احترام می گذارد. همچنین می تواند عقیده فرد راجع به خودش را هم شامل شود؛ یعنی فرد ظاهر خود را چگونه می بیند؟ در مورد احساساتش چه نظری دارد و رفتارهایش را چگونه می بیند؟
پایین بودن عزت نفس در کودکان، باعث بروز مشکلات جدی فراوانی از جمله تصمیم گیری ضعیف، خود ویرانگری، ستیزه جویی، کمبود اعتماد به نفس، دوری از اجتماع و هزاران مشکل دیگر می شود.
در ادامه به روش هایی می پردازیم که با آن ها می توانید عزت نفس کودک خود را تقویت کنید؛ پس در ادامه مقاله با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه شوید.
ضرورت افزایش عزت نفس در کودکان
افزایش عزت نفس باعث می شود کودک با اعتماد به نفسی داشته باشیم. کودکی که عزت نفس بالا دارد احساس ارزشمندی کرده و در موقعیت های مختلف بااعتماد به نفس رفتار می کند.
همچنین این کودک مایل است راه های جدیدی را امتحان کرده و چنان چه چیزی بر اساس برنامه پیش نرفت خود را نبازد. همچنین باعث می شود کودک در مواجهه با چالش ها از آن ها اجتناب نکرده و با آن ها روبه رو شود.
روابط محبت آمیز است که باعث می شود عزت نفس کودکان شکل بگیرد. در واقع محبت و رابط خوب پایه و اساس عزت نفس است. همچنین روابط خانوادگی خوب که به کودک احساس تعلق بدهد نیز در ایجاد عزت نفس موثر است
روش های افزایش عزت نفس در کودکان
کودکی که عزت نفس دارد، خود را دوست داشته، در مورد خود فکرهای مثبتی می کند، حس پذیرفته شدن دارد و احساس خوبی در مورد کارهایی که انجام می دهد دارد.کودکی که عزت نفس بالایی دارد، لحظات خوبی را سپری کرده و در بزرگسالی نیز بیشتر خود را دوست خواهد داشت و به خود بیشتر احترام خواهد گذاشت.
در ادامه مطلب به راهکارها و روش های افزایش عزت نفس در کودکان می پردازیم:
به او اجازه دهید خودش تصمیم بگیرد
از مهمترین وظایف والدین این است که زمینه رشد کودک را فراهم کنند و به او مهارت های اجتماعی را یاد بدهند که یکی از این مهارت ها، مهارت تصمیم گیری است. والدینی که به کودک خود اجازه تصمیم گیری می دهند، باعث افزایش عزت نفس در فرزندشان می شوند.
کودک را به جا تشویق کنید
تشویق برای افزایش عزت نفس کودک بسیار مهم است؛ اما در مواردی والدین اقدام به تشویق بیش از حد می کنند؛ این کار باعث می شود سطح توقع کودک از خودش متوقف شود.
با انجام این کار دیگر کودک زحمتی برای پیشرفت نمی کشد، چرا که تشویق او را اشباع کرده است. در حالیکه کودک باید تلاش کند و از طریق تمرین، شکست و یادگیری به موفقیت برسد.
اگر به کودکتان بگویید تو با استعداد ترین کودک روی زمین هستی، او دچار خودشیفتگی شده و فکر می کند هر کاری انجام دهد درست است. در نهایت پس از مدتی متوجه می شود تصوراتی که از خود داشته دروغی بیش نبوده و تعریف شما را نیز دروغ خواهد دید.
سارا که مادر 4 پسر است، می گوید:
“افراط در تحسین کودکان باعث می شود عزت نفس کودکان نابود شود، چرا که آن ها فکر می کنند کارهایشان درست بوده و تلاش هایشان متوقف می شود.”
برای مثال اگر در مقابل کلمات اشتباه فرزندتان به دروغ بگویید که کارش عالی بوده است، او دیگر نمی تواند به غریزه خود اطمینان کند.
به او اجازه تجربه کردن را بدهید
به کودک خود اجازه دهید کارهایی که دوست دارد را انجام دهد. برای مثال کودکی که دوست دارد خودش غذا بخورد، ممکن است لباسش را کثیف کند، اما یاد می گیرد تا خودش غذا بخورد و این باعث افزایش عزت نفس او می شود. در هر حال والدین نباید فرصت تجربه را از کودکان بگیرند، حتی اگر این کارها را اشتباه انجام دهد.
ویکتوریا اسپوک، مدیرعامل شرکتی مرتبط با خدمات مراقبت از کودکان که خود نیز 8 فرزند دارد، می گوید:
“کودکان باید فرصت های خود را امتحان کنند و مسئولیت کارهایشان را بپذیرند.”
در حالیکه پدر و مادر برخلاف آن رفتار می کنند، آن ها اجازه نمی دهند کودک اشتباه کند یا شکست بخورد و این گونه فرصت رشد و افزایش عزت نفس را از او می گیرند.
اجازه دهید در کارهای خانه کمکتان کند
محول کردن مسئولیت هایی مطابق سن کودک به او، اجازه می دهد تا شایستگی های خود را به نمایش بگذارد. می توانید از او بخواهید تا تختش را مرتب کند یا اسباب بازی هایش را جمع کند.
به او اجازه دهید انتخاب کند
انتخاب کردن و دیدن نتایج این انتخاب ها برای رشد کودک بسیار ضروری است. وقتی کودکی خودش انتخاب می کند، احساس قدرت می کند.
والدین می توانند بعد از دو سالگی کم کم اجازه تصمیم گیری در برخی از مسائل کوچک را به فرزندان خود بدهند.
از شکست خوردن او نترسید
به جای این که جلوی شکست خوردن او را بگیرید، شکست را فرصتی برای یادگیری او بدانید. به او یاد بدهید چگونه می تواند از پس حل مشکل خود بربیاید؛ به او یاد بدهید بجنگد و بدست بیاورد. به او بگویید که شکست خوردن بخش طبیعی هر فعالیتی است، مهم این است که یاد بگیری و دوباره حرکت کنی.
شما می توانید از این فرصت برای ساختن عزت نفس او استفاده کنید، و واژه شکست در او را برای همیشه به کسب تجربه تغییر معنا دهید.
به کودک ثابت کنید نسبت به او عشق بی قید و شرط دارید
بخش عمده عزت نفس در کودکی شکل می گیرد. کودکان باید عشق بی قید و شرط را از والدین خود دریافت کنند. کودک نباید فکر کند که تنها وقتی موفقیتی بدست می آورد او را دوست دارید و در صورتی که شکست بخورد از محبت شما نسبت به او کم می شود. شما باید به کودک خود ثابت کنید که تحت هر شرایطی او را دوست دارید.
اهدافی متناسب با توانایی های کودک خود در نظر بگیرید
گاهی ممکن است هدف گذاری های سختی برای کودک خود در نظر گرفته باشیم، در این صورت عدم دستیابی به آن ها باعث احساس ناامیدی در کودک می شود؛ لذا باید هدفی پایین تر از توانایی او انتخاب کنید تا اعتماد به نفس از دست رفته کودک بازگردد.
برای مثال مادری که فرزندش نمی تواند مسائل کتاب ریاضی مربوط به مقطع تحصیلی اش را حل کند، باید یک کتاب پایین تر از سطح توانایی های او برایش بخرد و کودک با حل کردن سریع مسائل آن اعتماد به نفسش افزایش پیدا کرده و برای خواندن کتاب سطح بالا کوشش کند.
با دیدن موفقیت او را تشویق کنید
تشویق به موقع کودکان هنگامی که کاری را خوب انجام می دهند، راهکاری بسیار موثر برای افزایش عزت نفس آن ها است. می توانید ابتکار به خرج بدهید و تعدادی کارت تشویق تهیه کنید و هر بار که کودک شما موفق شد، به او یک کارت تشویقی بدهید و عملکرد او را تحسین کنید. وقتی می خواهید کودک را تشویق کنید، فقط به گفتن آفرین اکتفا نکنید و جزئیات تلاش او را به زبان بیاورید.
در صورتی که کودک موفقیت در کارش را کسب نکرد، می توانید این پوشه را به او نشان دهید تا این تشویق ها را دیده و خودباوری وی تقویت شود و مجدد تلاش کند. شما می توانید به صورت غیرمستقیم نیز از او تعریف کنید جوری که او نیز بشنود.
علاوه بر موارد گفته شده، می توانید کارهای زیر را برای بالابردن عزت نفس در کودکان انجام دهید:
- به او حس خاص بودن بدهید.
- او را تشویق کنید تا به دنبال اهدافش برود.
- به او انگیزه های لازم را بدهید.
روش افزایش عزت نفس در نوزادان
یک نوزاد تازه متولد شده به دلیل این که هنوز خود را نشناخته ان هنوز عزت نفس در او شکل نگرفته است.
والدین می توانند با روش های زیر پایه و اساس عزت نفس را در او ایجاد کنند:
- هنگام گریه کودک پاسخ مناسب دهید
- به او لبخند بزنید یا او را در آغوش بگیرید.
- با او حرف بزنیدتعاملات مهرآمیز به کودک شما می فهماند که دوست داشتنی است.
- با ملایمت از او مراقبت کنید.
روش افزایش عزت نفس در کودکان نوپا
کودکان نوپا شروع به شناخت خود کرده و می تواند درک درستی از خود داشته باشد روش های زیر به او کمک می کند عزت نفس کودک نوپا تقویت شود.
به او اجازه دهید در مواردی که برای او ایمن است انتخاب کند مثلا این که با کدام اسباب بازی بازی کند یا کدام خوراکی را بخورد. این به کودک شما حس کنترل و قدرتمندی می دهد که باعث می شود حس عزت نفس او افزایش یابد.
در آخر
عزت نفس در کودکی هر فردی شکل می گیرد و از این رو والدین باید در پرورش کودک خود دقت زیادی به خرج دهند و با روش های افزایش عزت نفس در کودکان آشنا شوند. اگر کودکی دارید و دوست دارید عزت نفس او افزایش یابد، می توانید با روانشناسان کودک ما در مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید و از خدمات روانشناسی کودک این مجموعه بهره ببرید.
این مرکز با دارا بودن مشاوران باتجربه کودک به شما در پرورش کودکی با عزت نفس بالا کمک می کنند. برای دریافت مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
روش های افزایش عزت نفس در کودکان چیست؟
تشویق به جا – اجازه دادن به کودک برای تصمیم گیری انتخاب و تجربه کردن – اهداف متناسب برای او تعیین کنید – از شکست خوردن او نترسید و… .
نظرات کاربران