تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

درمان لجبازی در کودکان

درمان لجبازی در کودکان

لجبازی در کودکان بسیار شایع است. اگر فرزند شما در بسیاری از موارد در برابر پوشیدن لباس یا مسواک زدن مقاومت می کند؛ اغلب اوقات قهر می کند، جیغ می زند و غذا نمی خورد؛ گاهی بدون آن که دلیل خاصی داشته باشد کج خلقی می کند و با داد و فریاد حرف خود را به کرسی می نشاند؛ باید بدانید که شما تنها نیستید!

این مشکل بسیاری از پدر و مادرها با فرزندانشان است؛ اما مسئله مهم این است که این موضوع قابل پیشگیری و درمان است.

از شما دعوت می کنیم در ادامه مقاله با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید تا به بررسی علل لجبازی در کودکان بپردازیم و راهکارهایی برای کنترل و درمان این رفتار کودکان به شما ارائه دهیم.

لجبازی در کودکان

لجبازی، مرحله ای ناگزیر از رشد کودکان است، که به قدری شایع است که بسیاری از پدرها و مادرها را بسیار خسته کرده و انرژی زیادی از آنها می گیرد.

بر اساس تجارب می توان گفت لجبازی از سنین 1 سالگی کودک آغاز می شود و در حوالی 3 سالگی به اوج خود می رسد.

علل لجبازی کودکان

  • امر و نهی های زیاد والدین، لجبازی کودکان را بر می انگیزد.
  • روش های والدین غلط است و به جای ترغیب، از تحمیل و زور استفاده می کنند.
  • نیاز به استقلال کودک را نادیده می گیرند
  • خستگی، بی خوابی و گرسنگی کودک می تواند دلیل لجبازی او باشد.
  • دریافت نکردن توجه به موقع از طرف والدین نیز دلیل لجبازی می باشد.

علایم لجبازی در کودکان

بین مصمم بودن کودک و لجبازی، مرز باریکی وجود دارد. کودکی که مصمم است برای خواسته هایش تلاش می کند؛ که این بسیار مثبت است. اما در لجبازی، کودک بدون هیچ دلیلی با همه چیز مخالفت می کند؛ در حالیکه هدف خاصی ندارد و تنها به دنبال یکه تازی و ریاست است.

لجبازی کودکان علایم زیر را دارد:

  • اغلب اوقات کج خلقی می کند.
  • دوست دارد همه چیز را زیر سوال ببرد.
  • انتظار دارد کسی با او مخالفت نکند و تمامی کارهایش تایید شود و اغلب جلب توجه می کند.
  • او در مورد کوچکترین کارهای روزمره نیز مقاومت می کنند و انرژی زیادی از والدین می گیرند.
  • علاقه زیادی به مستقل بودن داشته و رئیس بازی می کنند.

علایم لجبازی در کودکان

راهکارهایی برای درمان لجبازی کودکان

رفتارهای کودک لجباز تنها با بکارگیری چند تکنیک قابل کنترل است. برای اینکه این تکنیک ها را یاد بگیرید، مواردی که در ادامه مطلب بیان شده است را به دقت بخوانید و در صورت نیاز از آنها یادداشتی تهیه نمایید.

پس از بکار بستن این تکنیک ها، شاهد کاهش رفتارهای لجبازانه در کودک خود خواهید شد. لطفا همچنان با ما همراه باشید.

1- عصبانیت خود را کنترل کنید

ممکن است دیدن لجبازی کودک برای شما سخت باشد؛ اما بهتر است خود را کنترل کنید. در غیر این صورت اوضاع بدتر می شود و نمی توانید لجبازی کودک خود را مدیریت کنید.

بهتر است چند نفس عمیق بکشید، یا برای چند دقیقه اتاق را ترک کنید تا آرامش خود را بدست آورده سپس با کودک تعامل کنید.

به خاطر داشته باشید که هرگز عصبانی نشوید و او را دعوا نکنید؛ چرا که لجبازی و کج خلفی او ادامه و شدت پیدا می کند.

2- بی توجهی کامل به لجبازی کودکان

رفتارهای لجبازانه کودک را نادیده بگیرید و طوری رفتار کنید انگار هیچ رفتار منفی ندارد. سعی نکنید او را آرام کنید؛ فقط نسبت به رفتارهای او واکنش نشان ندهید.

ممکن است کودک با این رفتار شما سعی کند بیشتر به لجبازی اش ادامه دهد؛ اما بعدها با مشاهده بی توجهی شما دست از لجبازی بر خواهد داشت.

او این کار را به خاطر جلب توجه مثبت یا منفی شما انجام می دهد.

3- دلیل لجبازی را پیدا کنید

اگر نمی خواهد کاری انجام دهد، از او دلیل آن را بپرسید. برای مثال اگر نمی خواهد به مدرسه برود، ممکن است دلیلش این باشد که همکلاسی هایش او را اذیت می کنند.

به این صحبت ها گوش دهید و سعی کنید مشکلاتش را با همکار ی او حل کنید.

راهکارهایی برای درمان لجبازی کودکان

4- به رفتار های او دقت کنید

ممکن است لجبازی کودک در اثر خستگی او باشد، یا شاید گرسنه و بی خواب است. می توانید به نیازهای او رسیدگی کنید تا رفتارهای لجبازانه او پایان یابد.

5- تشویق کنید و جریمه به موقع استفاده کنید

در مواردی که کودک شما درخواست های خود را به خوبی و با روش های معقولی مطرح می کند، او را تشویق کنید. با اینکار او یاد می گیرد که با روش های درست تری خواسته های خود را مطرح کند و از روش های لجبازانه دست بردارد.

اگر کار بدی کرد او را جریمه کنید؛ دقت داشته باشید هنگام جریمه باید با خونسردی و به دور از عصبانیت رفتار کنید و دلیل جریمه را برای او توضیح دهید. توجه کنید که به شخصیت او حمله نکنید.

جریمه ها را متناسب با کار کودک قرار دهید و از تنبیهات ترسناک مانند تاریکی و تنهایی اجتناب کنید. برای اینکه شیوه های صحیح و موثر تنبیه کردن کودکتان را یاد بگیرید، پیشنهاد می کنیم مقاله تنبیه کودکان – بهترین روش های سالم برای تنبیه کودکان را مطالعه فرمایید.

فراموش نکنید تنبیه نادرست می تواند بسیار مخرب باشد!

6- به نیازهای منطقی کودک پاسخ درستی دهید

زمانی که کودک خواسته ای دارد، آن را برطرف کنید تا کار به نق زدن و لجبازی نکشد. سرعت عمل شما در قانع کردن کودک یا برآوردن خواسته او بسیار مهم است.

7- توجه مثبت به او داشته باشید

برای او زمان بگذارید و سپس به حرف های او گوش بدهید؛ اگر او توجه مثبت از شما بگیرید، دیگر به روش های لجبازانه برای جلب توجه متوسل نمی شود. اگر با او صحبت کنید می توانید پی به دلایل او برای لجبازی ببرید.

توجه مثبت به او داشته باشید

8- به او حق انتخاب بدهید

اگر کودک به حرف شما گوش نکرد و لجبازی کرد، می توانید در چارچوب معین چند گزینه برای حق انتخاب به او بدهید تا حس استقلال طلبی او ارضا شود.

یک مثال شایع مقاومت در برابر پوشیدن لباس گرم در کودکان است. می توانید چند لباس از بین لباس های او انتخاب کنید و از او بخواهید تا خودش تصمیم بگیرد کدام را بپوشد. مثلا به او بگویید: “دوست داری سارافون طوسی با بلوز زرد رو بپوشی یا پلیور صورتی با شلوار سفید رو؟”

9- تصمیمات خود را به او تحمیل نکنید

بهتر است مسائل را با گفتگو و همدلی حل کنید.

هرگز سعی نکنید از زور استفاده کنید. اگر کودکتان دوست دارد تا دیروقت تلویزیون ببیند، دست او را به زور نگرفته و به سمت اتاق نبرید؛ بلکه به او بگویید “تا ده دقیقه وقت داری تلویزیون ببینی، بعدش باید بریم بخوابیم.”

برای بچه هایی که هنوز خواندن ساعت رو بلد نیستند، می توانید بگویید “تا وقتی عقربه بزرگ روی 5 ایستاد می تونی تلویزیون نگاه کنی، بعدش باید بریم بخوابیم.”

10- الگوی خوبی باشید

کودکان با دیدن یاد می گیرند. صرفا با سخنرانی های شما کودک نمی تواند رفتار خود را اصلاح کند. اگر رفتار مثبتی را در کودک خود می خواهید، ابتدا آن را در خودتان پرورش دهید.

11- به او کمک کنید تا احساساتش را بیان کند

داشتن سواد عاطفی و صحبت در مورد خواسته ها برای تمامی افراد لازم است. وقتی کودکی می تواند به موقع در مورد احساساتش با شما حرف بزند، دیگر کار به لجبازی نمی کشد.

پدر و مادر باید به کودک یاد بدهند که در لحظه بفهمد چه احساسی دارد و آن را به زبان بیاورد. والدین نیز باید به او و خواسته هایش توجه کنند تا رفتارهای لجبازانه در کودک رشد نکند.

12- از یک مشاور کودک کمک بگیرید

ممکن است با انجام این کارها، فرزند شما دست از لجبازی برندارد؛ در این صورت می توانید از برای دریافت مشاور کودک از یک مشاور حاذق کمک بخواهید.

به او کمک کنید تا احساساتش را بیان کند

در آخر

لجبازی می تواند پدر و مادر را بسیار خسته کند و شیوه های تربیتی آنها را خنثی کند؛ با دانستن چند راهکار ساده می توانید این لجبازی را کنترل کنید.

اگر فرزندتان لجباز است، و نمی توانید رفتارهای او را کنترل کنید، می توانید از مرکز مشاوره هم اندیشان کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره تلفنی کودک، از سراسر ایران بدون پیش شماره با 9099071985 تماس بگیرید و سوالات و دغدغه های خود را مطرح نمایید.

از همراهی شما با مرکز مشاوره هم اندیشان سپاسگزاریم.

سوالات متداول

سن لجبازی در کودکان چه سنی است؟

لجبازی از سنین 1 سالگی کودک آغاز می شود و در حوالی 3 سالگی به اوج خود می رسد.

آیا لجبازی در کودکان قابل کنترل و درمان است؟

بله؛ با رعایت و انجام چند تکنیک ساده که در مقاله فوق آنها را به شما آموزش داده ایم، به راحتی می توانید رفتارهای لجبازانه کودک خود را اصلاح نمایید. برای آشنایی با این تکنیک های مقاله فوق را مطالعه فرمایید.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره