تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

زوفوبیا یا حیوان هراسی چیست + نحوه درمان آن

زوفوبیا یا حیوان هراسی چیست

زوفوبیا یا حیوان هراسی به ترس شدید و غیر قابل کنترل از حیوانات اشاره دارد. بیشتر افراد فقط از یک نوع حیوان میترسند، ترس از فوبیا می‌تواند استرس قابل توجهی ایجاد کند و در نتیجه کیفیت زندگی شما را کاهش دهد.

ترس از حیوانات یکی از رایج ترین فوبیاهای خاص به شمار میرود. در ادامه این مقاله به بررسی زوفوبیا، علائم، علل و درمان آن خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.

زوفوبیا چیست

متداول‌ترین نوع فوبیاهای خاص، زوفوبیا یا حیوان هراسی است. ترس از حیوانات یک اختلال اضطرابی است، در واقع در این نوع فوبیا فرد هنگامی که حیوانی خاص را می‌بیند و یا حتی چیزهایی که درباره آن حیوان میشنود، دچار اضطراب و استرس میشود. برای مثال از این نوع فوبیا می‌توان به ترس از عنکبوت ، ترس از مارها، ترس از پرنده‌ها و یا ترس از زنبورها اشاره کرد.

چنین فوبیاهایی معمولا ریشه در کودکی افراد دارند یعنی در زمان کودکی ایجاد شدند و گاهی اوقات با افزایش سن از بین می‌روند. برخی دیگر تا بزرگسالی ادامه پیدا می‌کنند.

علل ایجاد زوفوبیا

دلیل اصلی حیوان هراسی هنوز بطور دقیق شناخته نشده، اما این امکان وجود دارد که چندین عامل مختلف میتوانند در ایجاد این اختلال روانی تاثیر گذار باشند، در ادامه  به این عوامل میپردازیم:

داشتن تجربیات منفی:

داشتن تجربه منفی درباره یک یا چند حیوان می‌تواند محرک ایجاد ترس و انزجار باشد. به عنوان مثال: کسی که مورد حمله یک سگ قرار گرفته ممکن است به زوفوبیا مبتلا شود.

علل ایجاد زوفوبیا

رفتارهای آموزشی:

ممکن است از والدین یا خواهر و برادر یاد گرفته باشیم که باید از یک حیوان خاص بترسیم. مثلا اگر والدین شما از عنکبوت میترسد بعد از مدتی شما نیز یاد خواهید گرفت که ازعنکبوت بترسید!.

عوامل ژنتیکی:

این احتمال نیز وجود دارد که ژنتیک در ایجاد یک فوبیای خاص نقش داشته باشد. طبق مطالعه‌ هایی که صورت گرفته، اگرچه فوبیاهای خاص ممکن است در هر سنی ایجاد شود، اما بیشتر فوبیاهای خاص در دوران کودکی ایجاد می‌شوند.بخصوص در سن 8 سالگی امکان رشد و پیشرفت این فوبیاها بیشتر است.

لازم به ذکر است زنان بیشتر از مردان به فوبیاهای خاص مبتلا میشوند.

علائم ترس از حیوانات

یکی از علائم فوبیاهای خاص ترس شدید از یک شئ بخصوص است. این ترس شدید معمولا از خطری که خود دلیل میتواند ایجاد کند بیشتر است؛ در رابطه با زوفوبیا، فقط حضور حیوان و در معرض قرار گرفتن آن نیست که باعث ایجاد احساس ترس و دلهره میشود، بلکه حرف زدن درباره حیوانی که از آن می ‌ترسید، فکر کردن درباره آن، شنیدن صدا و دیدن عکس و فیلم آن حیوان نیز می‌تواند باعث اضطراب و انزجار در فرد شود.

فرد مبتلا به زوفوبیا ممکن است از انجام فعالیت‌هایی که او را در معرض حیوانات قرار ‌دهد خودداری کند. اجتناب از تماشای مستندهای طبیعت، پرهیز از رفتن به باغ وحش یا حتی نرفتن به خانه یکی از دوستانی که حیوان خانگی دارد از جمله مشکلاتی است که فرد مبتلا به زوفوبیا با آن روبرو است.

علاوه بر علائم روانی، فرد مبتلا به زوفوبیا ممکن است علائم جسمی نیز داشته باشد.

علائم ترس از حیوانات

مثلا فرد مبتلا به فوبیای حیوانات ممکن است در مواجه با حیوانی که نسبت به آن فوبیا دارد، علائم جسمی زیر را تجربه کند:

  • افزایش ضربان قلب
  • تعریق زیاد
  • لرزیدن
  • تنگی نفس
  • سبکی سر و احساس ضعف
  • درد قفسه سینه
  • حالت تهوع

اگر شما نیز در مواجه با حیوانات دچار این علائم میشوید میتوانید از طریق تماس با مشاوران با تجربه مرکز مشاوره هم اندیشان راهنمایی های لازم را برای درمان فوبیای خود دریافت کنید.

درمان زوفوبیا-حیوان هراسی

با اینکه فوبیا های خاص و نادر یک درمان سریع و قطعی ندارند اما روش ها و تکنیک هایی وجود دارد که میتوانند تاثیرات فوبیای شما را کمتر کرده و در طی زمان منجر به بهبودی کامل یا بسیار خفیف شدن آن کمک کنند. در ادامه به بررسی این روش های درمانی میپردازیم:

مواجهه درمانی

در مواجهه درمانی فردی که مبتلا به حیوان هراسی است به آرامی در معرض ترس خود قرارمیگیرد، بطوری که در جلسات اول مواجهه درمانی شما با اضطراب و استرس زیادی مواجه نخواهید شد و به مرور با کمک روان درمانگر بیشتر در معرض فوبیای خود قرار خواهید گرفت.

این تکنیک می‌تواند برای مدت کوتاهی اضطراب و استرس شما را بالا ببرد، به عنوان بخشی از مواجهه درمانی، روان درمانگر به شما مهارت‌هایی را می‌آموزد که با کمک آن احساس استرسی را که به دلیل ترس از فوبیا ایجاد می‌شود را کنترل کنید. تکنیک‌های تنفسی و آرام سازی از این موارد هستند.

در مواجه قرار گرفتن در معرض حیوانی که از آن می‌ترسد تنها به معنای حضور جسمی آن نیست بلکه امروزه با استفاده از واقعیت مجازی نیز می‌توان مواجه درمانی را انجام داد.

درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری (CBT) نیز همراه با مواجهه درمانی تکنیکی موثر برای درمان زوفوبیا است. با کمک روادرمانگر یاد میگیرید که افکار و احساسات منفی خود را که موجب فوبیا در شما شده را مدیریت کرده و سپس این باورها و عواطف خود را با هدف کاهش ترس و اضطراب مدیریت کنید.

درمان زوفوبیا-حیوان هراسی

مصرف دارو

داروها فقط به طور معمول برای فوبیاهای خاص و برای کوتاه مدت استفاده میشوند. در برخی موارد نیز، ممکن است متخصص مربوطه دارو هایی را برای کمک به شما در کنار آمدن با اضطراب و استرس تجویز کند که هنگام انجام درمان مفید باشند، دو نمونه از داروهایی که ممکن است برای شما تجویز شود، بتا بلاکرها و بنزودیازپین‌ها هستند.

در حالی که دارو های Benzodiazepine”” به طور معمول برای درمان فوبیاهای خاص استفاده می‌شوند. اما طبق گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده این دارو باید دارای هشدار در جعبه‌اش باشد چرا که می‌تواند اعتیاد آور باشد و باید با احتیاط و با صلاحدید پزشک متخصص مصرف شود چرا که می‌تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.

در پایان

زوفوبیا یکی از رایج ترین انواع فوبیای خاص میباشد، شایع‌ترین فوبیاهای مختص به حیوانات مربوط به مارها و عنکبوت‌ها است. فرد مبتلا به زوفوبیا هنگام حضور در اطراف حیوان به شدت احساس اضطراب می‌کند. این احساس در مقایسه با تهدیدی که آن حیوان واقعا میتواند ایجاد ‌کند، بسیار اغراق آمیز است.

اگر ترس مربوط به حیوانات دارید و به طور قابل توجهی زندگی شما را مختل کرده است، بهتر است هرچه سریع‌تر به یک مشاور، روانشناس متخصص در این زمینه مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره مفید از طریق شماره زیر میتوانید با ما در ارتباط باشید.

****

سوالات متداول

آیا حیوان هراسی قابل درمان است؟

بله، ترس از حیوانات و دیگر فوبیاها قابل درمان میباشد و با دوره رواندرمانی و بعضا با مصرف دارو با صلاحدید متخصص مربوطه میتواند درمان شود. جزئیات بیشتر در این مقاله ارائه شده است.

آیا نحوه درمان فوبیا خاص با فوبیا اجتماعی متفاوت است؟

بله، درمان فوبیا خاص کمی  متفاوت از فوبیای اجتماعی است، با توجه به ساختار و تلاثیر متفاوتی که هر فوبیا دارد برای درمان آن هم از شیوه‌های مختلفی استفاده میشود.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره