این روزها در مورد مثبت اندیشی زیاد می شنویم؛ رسانه های زیادی در این مورد آموزش می دهند؛ دوره های زیادی با این عنوان برگزار می شود، کتاب های متنوعی در مورد مثبت اندیشی چاپ می شود و در اختیار مردم قرار می گیرد.
اما مثبت اندیشی چیست و چرا این قدر مهم است؟ چطور مثبت اندیشی میتواند در راه رسیدن به موفقیت کمکمان کند؟ چه تعاریف اشتباهی برای آن وجود دارد؟
با ما همراه شوید تا به این سوالات پاسخ دهیم:
مثبت اندیشی چیست؟
مثبت اندیشی نوعی نگرش ذهنی است که در آن فرد در انتظار نتایج خوب است. این فرد منتظر شادی است و برای هر وضعیت، پایان خوشی می بیند، افکار و ذهنیت هایی در سر می پروراند که قابلیت تبدیل شدن به واقعیت را پیدا می کند. در یک دهه اخیر کتاب های زیادی با موضوع مثبت اندیشی چاپ شده است و در این میان قوانینی مانند قانون جذب از دل آن بیرون آمده است.
تعریف مثبت اندیشی
مثبت اندیشی یک الگوی فکری سالم است که باعث ایجاد مقدمات موفقیت می شود. با توجه به این که آینده فرد به نحوه نگرش او بستگی دارد این نوع تفکر باعث موفقیت فرد می شود. البته مثبت اندیشی تنها نمی تواند موفقیت را تضمین کند بلکه در کنار آن هدف گذاری، برنامه ریزی و تلاش مستمر نیز برای موفقیت لازم است.
عواقب منفی گرایی
- نگرانی
- مستعد ابتلا به انواع بیمای های قلبی عروقی
- لذت نبردن از زندگی
- افسردگی و اضطراب
- سردردهای مزمن
- زندگی در حالت پیش فرض و بدون تغییر
فواید مثبت اندیشی
مثبت اندیشی اثرات مفیدی بر روی سلامتی روان دارد به طوری که فرد مثبت اندیش امیدوارتر است و اضطراب کمتری را تحمل می کند. او با امیدواری و قدم های استوارتر در راه رسیدن به اهدافش گام بر می دارد. با توجه به توانایی بالای ذهن مثبت اندیشی در بسیاری از موارد می تواند غیرممکن ها را ممکن کند.
در ادامه به برخی از تاثیرات مثبت اندیشی اشاره می کنیم :
- روان سالم
- اعتماد به نفس زیاد
- سلامتی بالا
- زندگی شادتر
- دوستان خوب و ماندگار
- رامش و اطمینان خاطر
- تمرکز بهتر بر روی اهداف
- اتحاد فکر و تلاش برای رسیدن به موفقیت
- نبود مشکلاتی مانند اضطراب، استرس و افسردگی که از تفکرات منفی ایجاد می شوند.
مثبت اندیشی چه هست و چه نیست؟
مثبت گرایی به این معنا نیست که در هر شرایطی مثبت باشید و حقایق تلخ را نبینید. انکار حقایق تلخ، مثبت گرایی سمی است که باعث می شود ذهن از واقعیت های تلخ منحرف شده و فرد به عواقب بدی دچار شود.
برای مثال فردی که مرتب شغل خود را از دست می دهد و به جای تحلیل در مورد علت از دست دادن شغل سعی می کند آن را نادیده بگیرد و ماست مالی کند، گرفتار مثبت گرایی سمی است و نتایج عکس در زندگی کسب می کند.
در مثبت گرایی سمی، فرد به خود اجازه ناراحت شدن نمی دهد و خود را بابت ناراحت شدن سرزنش کرده و احساسات بد خود را سرکوب می کند.
تکنیک های مثبت اندیشی
مثبت اندیشی یک مهارت است و مانند بسیاری از مهارت ها به تمرین نیاز دارد.
در ادامه روش هایی را به شما می گوییم که با تمرین آن ها می توانید نگرش مثبت اندیشی را در خود پرورش دهید:
کلمات خود را مثبت کنید
یک راه بسیار خوب برای مثبت اندیش بودن آن است که از کلمات و واژه های مثبت در صحبت های روزمره خود استفاده کنید. قدرت کلمات را دست کم نگیرید. کلامتان را عوض کنید تا جهانتان عوض شود. کارشناسان مثبت اندیشان می گویند از رژیم کلمات مثبت استفاده کنید یعنی در طول روز هرگز از کلمات منفی استفاده نکنید.
فعل نتوانستن را از دایره لغات خود حذف کنید و به خودتان بگویید کارهای لازم را برای موفقیت انجام می دهید برای مثال هر کاری که لازم است برای سلامتی ام انجام می دهم یا هر کار لازم است برای شغل دلخواهم انجام می دهد.
تأییدهای مثبت را تمرین کنید
عبارت های تاکیدی مثبت حاوی نیرویی است که باعث می شود ذهن ما موفقیت را شدنی بداند. با تکرار عبارت های تاکیدی این باورها ملکه ذهن شما شده و جهت گیری ذهن شما را به سوی موفقیت عوض کرده،حرکت شما را به سمت موفقیت تسهیل می کند.
خود را لایق رسیدن به موفقیت بدانید و عبارت های تاکیدی متناسب با آن را تکرار کنید. خود را لایق رسیدن به موفقیت بدانید برای مثال بگویید «من لایق بهترین ها هستم» یا «من شایسته شادی هستم».
تمام احساساتی را که مثبت نیستند حذف کنید
بهترین راه این است که زمانی که احساسات شما بد است و کنترل از دست شما خارج شده است سعی کنید حال و هوای خود را عوض کنید.
تمرکز خود را از مشکلات بردارید و به نتایج آن ها فکر نکنید. با انجام کار مورد علاقه سعی کنید از افکار منفی فاصله گرفته و ذهن خود را آرام کنید. پس از آن به احتمالات مثبتی که می تواند برای شما رخ بدهد فکر کنید.
از کلمات سرشار از قدرت و موفقیت استفاده کنید
در افکار و واگویه های ذهنی تان از کلمای الهام بخش استفاده کنید. به موفقیت بیندیشید این کلمات باعث می شود احساس شادی و قدرت کرده و کنترل زندگی را بدست بگیرید.
وانمود کنید موفق هستید
وانمود کردن به موفقیت یکی از قوی ترین راه هایی است که به افراد کمک می کند پیش از رسیدن به موفقیت آن را در نظر تجسم کرده و جوری رفتار کنند که انگار از پیش موفق شده اند. وانمود کردن یک واقعیت مجازی موفقیت آمیز در ذهن شما ایجاد می کند که باعث می شود به موفقیت خود باور داشته باشید.
بخشش خود، راهی عالی برای مثبت اندیشی
تفکر در مورد اشتباهاتتان چیزی را عوض نمی کند خود را به خاطر اشتباهاتتان ببخشید و به خود اجازه حرکت دهید. روی مسائلی تمرکز کنید که بر آن تسلط دارید، نه مسائلی که کنترل آن ها دست شما نیست. شاید با مفهوم بخشیدن خود نتوانید کنار بیایید بهترین الگو برای بخشش خودتان خداوند مهربان و بخشنده است.
شکستها را فرصت ببینید
نگرش خود را نسبت به شکست عوض کنید. اگر در مرحله ای از هدف هایتان شکست خوردید آن را گذرا و روشی برای بدست آوردن تجربه بدانید. شکست اولین گام برای پیروزی است. آن را تمرینی برای موفقیت بدانید.
تاب آوری در مقابل شکست ها و ناامید نشدن و بردباری می تواند تضمین کننده موفقیت ما باشد. گاه در یک قدمی موفقیت هستیم و با یک شکست ظاهری نباید ناامید شویم و از ثمره زحماتمان چشم پوشی کنیم.
شکست ها را تحلیل کنید
در مثبت اندیشی شکست ها را انکار نمی کنیم در بسیاری از موارد صرف زمانی برای تجزیه تحلیل اوضاع می توان انتخاب خوبی باشد باعث می شود تحلیل کنید چه چیزی باعث بروز وضعیت فعلی می شود و از بروز دوباره آن جلوگیری کنید.
در پایان
مثبت اندیشی نگرشی است که می تواند موفقیت را تسهیل کند. با تمرین روش های مثبت اندیشی می توانید امیدوارتر و پرانرژی تر برای اهدافتان تلاش کنید. بسیاری از افراد فکر می کنند تنها با مثبت اندیشی می توان به اهداف رسید. در صورتی که این طرز فکر اشتباه و باعث شکست و سرخوردگی افراد می شود. طرز فکرتان را تغییر دهید تا زندگیتان عوض شود
اگر در مورد تقویت مثبت اندیشی سوالی دارید می توانید از مرکز مشاوره هم اندیشان مشاوره بگیرید. روانشناسان باتجربه این مرکز به شما کمک می کنند تا نگرش مثبت اندیشی را در خود تقویت کرده و از ثمرات آن بهره ببرید.
برای استفاده از مشاوره تلفنی هم اندیشان از سراسر کشور بدون نیاز به پیش شماره با 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
مثبت اندیشی به چه معنا است؟
فرد در انتظار نتایج خوب و شادی است و برای نتایج دلخواهش تدارک می بیند.
مزایای مثبت اندیشی چیست؟
استرس کمتر، سلامت روان بیشتر و امیدواری برای رسیدن به اهداف.
نظرات کاربران