تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

تست های افسردگی – با انواع تست های افسردگی و معتبر ترین آن ها آشنا شوید!

تست های افسردگی – با انواع تست های افسردگی و معتبر ترین آن ها آشنا شوید

افسردگی بیماری آشنایی است که شرایط خوب و بد نمی شناسد و ممکن است افراد را در هر شرایطی درگیر خود کند. اما خبر خوب این است که این بیماری در صورتی که تشخیص داده شود، می تواند درمان شود.

با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید تا در ادامه به معرفی افسردگی و تست های تشخیص افسردگی بپردازیم.

افسردگی چیست؟

افسردگی بیماری خاموشی است که ابعاد زیادی از زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در این بیماری فرد به مدت طولانی غمگین شده و به فعالیت هایی که قبلا برایش دوست داشتنی بود،  بی علاقه می شود.

این بیماری با پیگیری و درمان طولانی مدت بهبود می یابد؛ اولین قدم در شناخت افسردگی، تشخیص آن است.

افسردگی می تواند در اثر عواملی مانند تغییر شیمیایی مغز، شخصیت با اعتماد به نفس پایین، قرارگیری در محیط هایی با خشونت و تبعیض زیاد، ژنتیک و… ایجاد شود.

چگونه بفهمیم که افسردگی داریم؟

شما در ابتدا علایمی در مورد افسردگی را در خود می بینید سپس با مراجعه به روانشناس در مورد احتمال افسردگی صحبت می کنید و او با انجام تست های افسردگی و تفسیر آن، تشخیص نهایی را می دهد.

روانشناسان برای سنجش افسردگی افراد، تست های معتبر روانشناسی را به کار می برند. هر کدام نسبت به موقعیت افراد می تواند به صورت پرسشنامه، تصویری و یا آنلاین باشد.

پس از انجام تست، با توجه به پاسخ و معیار روانشناس، یک نمره به فرد تعلق می گیرد. روانشناس با توجه به نمره و اطلاعاتی که در اختیار وی می گذارد، روش درمان مناسب را انتخاب می کند.

در برخی موارد روانشناس با استفاده از چندین تست و در نظر گرفتن نتیجه آنها به تشخیص درست می رسد. در ادامه به بررسی معتبرترین انواع تست های افسردگی و ویژگی های آنها می پردازیم.

افسردگی چیست؟

تست افسردگی بک (BDI-II)

این تست را آرون بک، پدر علم درمان شناختی در سال 1996 ابداع کرد و یکی از معتبرترین تست های روانشناسی است که ابتلای اولیه به افسردگی را در افراد نشان می دهد.

این تست برای افراد بالای 13 سال است و در قالب 21 سوال مطرح می شود. با این آزمون می توان مولفه هایی از قبیل نا امیدی، احساس گناه، تحریک پذیری، یا حس مجازات شدن را مشخص کرد.

در این تست علاوه بر موارد یاد شده، نشانه‌های جسمی از قبیل کاهش وزن، خستگی، عدم توجه به جنس مخالف بررسی می‌شود.

در این آزمون نمره هر سوال عددی مابین 0 تا 3 است، که هرچه نمره فرد بالاتر باشد، نشان از افسردگی شدید فرد دارد. نمره کسب شده در این آزمون عددی ما بین 0 تا 63 است که در یکی از دسته های زیر جای می گیرد.

نمره نتیجه
0-13 حداقل افسردگی
14-19 افسردگی خفیف
20-28 افسردگی متوسط
29-63 افسردگی شدید

تست افسردگی زونگ (SDS)

تست زونگ یک تست خود ارزیابی است که شدت افسردگی را نشان می دهد و در آن پرسش ها طوری طراحی شده اند که سه جنبه روانی، عاطفی و جسمی را در فرد نشان می دهد.

در این تست 20 سوال وجود دارد که هر کدام امتیازی بین 1 تا 4 را دارد. از این سوالات 10 مورد زمینه منفی و 10 مورد زمینه مثبت مطرح می شود.

هر تست یکی از موارد زیر را دارد:

  • هرگز – به ندرت
  • گاهی اوقات
  • اغلب اوقات
  • تقریباً همیشه

نمره ای که فرد پس از پایان تست کسب می کند در یکی از دسته های زیر قرار می گیرد:

نمره نتیجه
کمتر از 50 خلق طبیعی و بدون افسردگی
51-59 افسردگی خفیف تا متوسط
60-69 افسردگی متوسط تا آشکار
بیش از 70 افسردگی شدید – نیاز به درمان فوری

تست افسردگی اساسی (MDI)

تست افسردگی اساسی (MDI)

در این تست 10 مرحله ای، علایم فرد در طول 2 هفته بررسی می شود. در طی این دو هفته، افسردگی فرد با توجه به تجربه های روانی، فکری، عاطفی و فیزیکی بررسی می شود.

این تست را حتما باید تحت نظر یک روانشناس انجام شود.

طی جلسات مداومی که در طول این 2 هفته برگزار می شود، در نهایت نمره افسردگی فرد معلوم می شود.

تست تشخیص افسردگی رم (RDI)

این تست معمولا برای افرادی که علایم پنهان افسردگی دارند مورد استفاده قرار می گیرد. 25 سوال دارد که این سوالات جملاتی را بیان می کند که فرد افسرده از آنها برای توصیف ناراحتی خود استفاده می کند که در قالب آزمون از فرد پرسیده می شود.

پس از اتمام آزمون و کسب نمره، درجه افسردگی فرد مشخص می شود.

تست افسردگی همیلتون (HRDS)

این تست برای اولین بار در سال 1960 استفاده شد و به مرور زمان اصلاح شده و پیشرفته تر شد. تست همیلتون که اکنون یک تست معتبر برای ارزیابی افسردگی است، به صورت پرسشنامه چند مرحله ای می باشد.

تست همیلتون 21 سوال 4 گزینه ای دارد و موارد زیر در آن بررسی می شود:

  • تمایلات خودکشی
  • اضطراب روانی
  • مشکلات جسمی
  • کندی تفکر و رفتار
  • خلق افسرده

هر چقدر نمره این آزمون بالا باشد، افسردگی فرد شدیدتر است.

آزمون افسردگی کارول (CRS)

آزمون افسردگی کارول (CRS)

این تست بیشتر برای تشخیص اختلال دوقطبی استفاده می شود. شامل یک پرسشنامه 52 سوالی است که سوالات آن بر حسب تجربه سایر افراد طراحی شده است.

در تست کارول، برای تعیین و ارزیابی بهتر افسردگی از تجربه های فرد افسرده در آزمون همیلتون استفاده می شود.

آزمون افسردگی نوجوانان ماریاکواس (CDI)

آزمون افسردگی نوجوانان ماریاکواس، یک تست افسردگی تصویری برای افراد مابین ۷ تا ۱۷ سال است و در آن افسردگی، علائم عاطفی، شناختی و رفتاری فرد بررسی و ارزیابی می شود. با استفاده از آن مواردی مانند بیش فعالی تشخیص داده می شود.

این تست 27 سوال سه گزینه ای دارد و هر چه نمره فرد در آن بالا باشد، افسردگی کودک و نوجوان بیشتر است و او نیاز بالایی به مراقبت والدین دارد و باید تحت نظر روانپزشک و روانشناس قرار داشته باشد.

تست افسردگی نوجوانان کوتچر

تست کوتچر یکی از تست های معتبر افسردگی برای نوجوانان است. این تست حالت خود گزارشی دارد و نوجوان باید در آن طبق خلقیات، مشکلات جسمی و روحی دو هفته اخیر خود به 11 سوال جواب بدهد.

سوالات این آزمون 4 گزینه ای است و هر سوال امتیازی ما بین 0-3 دارد. جمع امتیاز این آزمون عددی ما بین 0 تا 33 است. نسخه دیگر این آزمون 6 سوال دارد؛ اما نسخه 11 سوالی آن دارای اعتبار بیشتری است.

مهمترین نکته ای که در این تست وجود دارد، این است که اگر نوجوان افکار خودکشی داشته باشد، در این تست معلوم می شود.

تست افسردگی نوجوانان کوتچر

تست نئو (NEO)

تست نئو یکی از تست های معتبری است که روانشناسان از آن برای شناخت شخصیت انسان، سازگاری زوجین با یکدیگر و برای استخدام استفاده می کنند.

این تست اغلب در استخدام مورد استفاده قرار می گیرد و در سراسر جهان به عنوان تستی که سلامت روان کارکنان را نشان می دهد به کار برده می شود.

از آزمون نئو می توان به عنوان تست شخصیت شناسی نیز استفاده کرد و افسردگی را در افراد بزرگسال نشان می دهد. در این تست 5 حوزه شخصیتی بررسی شده و علل افسردگی معلوم می شود.

نتیجه تست افسردگی چقدر قابل اعتماد است؟

تست های روانشناسی که تحت نظر روان پزشک انجام می شود، بیشتر صحت و اعتبار دارند تا آزمون های آنلاین؛ هرچند که این آزمون ها می توانند میزان نسبی افسردگی را مشخص کنند. اما در نهایت تشخیص دقیق و قابل اعتماد را یک روانشناس به شما داده و طبق آن بهترین درمان افسردگی را به شما معرفی می کند.

عوامل موثر بر نتایج تست افسردگی

در هر آزمایشی امکان خطا وجود دارد. برخی عوامل می تواند در نتیجه آزمون موثر بوده و باعث ایجاد خطا در نتیجه آن شود.

از این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اضطراب
  • مشکلات جسمی و ذهنی
  • حالت روحی فرد در حین انجام تست
  • تأثیر علائم افسردگی بر شرایط جسمی و فکری فرد
  • عوامل محیطی مانند محل انجام تست
  • ترس از مراجعه به روانشناس
  • نداشتن صداقت در پاسخگویی به سوالات و یا بزرگنمایی و اغراق

آیا با وجود داشتن تست های معتبر باید باز هم به روانشناس مراجعه کنیم؟

آیا با وجود داشتن تست های معتبر باید باز هم به روانشناس مراجعه کنیم؟

شاید با خود بگویید با وجود هزاران کتاب روانشناسی و منابع دیگر چه نیازی به روانشناس وجود دارد؟ در واقع این منابع تنها می تواند راهکارهایی تصادفی و نه الزاما دقیق، برای یک مشکل باشد.

علاوه بر آن، با توجه به تعدد این منابع و زیاد بودن آنها، احتمال سردرگمی زیاد است. بنابراین حل دقیق یک مشکل توسط تشخیص روانشناس ها می تواند صورت پذیرد.

حساسیت این مورد به خصوص در مورد مبتلایان به افسردگی شدید و موارد حاد و حساسی از این قبیل مشخص می شود. یک روانشناس از میان هزاران علایم می تواند تشخیص دهد که فرد چه مشکلی را دارد. علاوه بر آن، تست افسردگی نوجوانان و کودکان حتما باید تحت نظر روانشناس متخصص انجام شود.

توصیه هایی برای افرادی که می خواهند به روانشناس مراجعه کنند!

  • اگر به افسردگی مبتلا هستید، بدانید مراجعه به روانشناس می تواند مشکلات شما را حل کند و این بیماری را درمان کند. پس احساس ناخوشایندی به مراجعه نداشته باشید.
  • این را بدانید با آگاه شدن از بیماری خود، بهتر می توانید کیفیت زندگی فردی و شغلی خود را بالا ببرید؛ پس درنگ نکنید.
  • اگر احساس اضطراب دارید، از یکی از افرادی که با او راحت هستید بخواهید شما را همراهی کند؛ اینکار تاثیر زیادی بر پایین آمدن اضطراب شما خواهد داشت.

با مشاهده چه علایمی باید به روانشناس مراجعه کرد؟

به این علت که افسردگی بیماری پیچیده ای است روی بسیاری از ارگان های بدن تاثیر می گذارد و می تواند علایم زیادی را ایجاد کند. این علایم از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

در ادامه مواردی را می بینید که طبق آخرین نسخه راهنمای آماری و تشخیص اختلالات روانی، جزئی از علایم افسردگی است. اگر حداقل 5 مورد از این علایم بطور همزمان رخ دهد و بیش از دو هفته طول بکشد، افسردگی تلقی می شود.

علائم افسردگی موارد زیر را شامل می شود:

  • علایم اصلی افسردگی؛ احساس ناراحتی، پوچی یا درماندگی
  • اختلال خواب از جمله بی خوابی یا پر خوابی
  • پایین آمدن آستانه صبر و تحمل فوران خشم و کج خلقی
  • بی میلی به فعالیت های لذت بخش
  • خستگی مفرط و کم بودن سطح انرژی تا جایی که فرد تمام کارها را طاقت فرسا می بیند.
  • اختلال اشتها از جمله بی میلی به غذا یا پرخوری عصبی و افزایش وزن مرتبط به افسردگی است.
  • پرخاشگری و اضطراب
  • کند شدن تفکر، رفتار و اعمال و حتی صحبت فرد
  • در افسردگی شدید فرد دچار اختلال تمرکز تصمیم گیری و یادآوری می شود.
  • از دیگر علایم افسردگی شدید، فکر کردن به مرگ است.
  • از نشانه ای اصلی افسردگی، احساس بی ارزشی عذاب وجدان است و فرد روی شکست های قبلی تمرکز کرده و خود را سرزنش می کند.
  • برخی دردهای فیزیکی مانند سردرد یا کمردرد که علت مشخصی ندارند می تواند دلایلی از وجود افسردگی باشد.

با مشاهده چه علایمی باید به روانشناس مراجعه کرد؟

سخن آخر

تست های تشخیص افسردگی معتبر زیادی وجود دارد که روانشناسان با توجه به شرایط و سن بیمار، از یکی یا تعدادی از آنها استفاده می کند.

تست هایی از قبیل بک، زونگ، نئو و همیلتون برای بزرگسالان و تست های ماریاکواس و کوتچر برای کودکان و نوجوانان استفاده می شود.

نمره ای که از هر کدام از این تست ها بدست می آید، اطلاعات زیادی در اختیار روانشناس می گذارد که با استفاده از آن می تواند درجه افسردگی فرد را  تشخیص داده و روند درمان را شروع کند.

اگر بیش از 5 تا از علایم افسردگی را به صورت همزمان در خود مشاهده کردید، با مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. کارشناسان این مرکز می توانند به خوبی شما را راهنمایی کنند تا هرچه زودتر افسردگی خود را درمان کنید و لذت بیشتری از زندگی خود ببرید.

برای دریافت مشاوره تلفنی با شماره 9099071985 تماس بگیرید.

سوالات متداول

آیا می توان به تست های موجود در فضای مجازی اعتماد کرد؟

اغلب تست هایی که در فضای مجازی وجود دارد، فاقد اعتبار است. در این میان برخی از تست های آنلاین می تواند به صورت نسبی افسردگی را در شما تشخیص دهد؛ اما در نهایت، بهترین و دقیق ترین راه برای تشخیص افسردگی، مراجعه به روانشناس است.

معتبرترین تست های تشخیص افسردگی در بزرگسالان کدامند؟

تست بک – نئو – زونگ – همیلتون – رم – کارول – تست افسردگی اساسی (MDI)

معتبرترین تست های تشخیص افسردگی برای کودکان و نوجوانان کدامند؟

تست ماریاکواس و کوتچر برای تشخیص افسردگی کودکان و نوجوانان استفاده می شود.

با دیدن چه علایمی باید مشکوک به افسردگی شویم؟

برای اطلاع از علایم و نشانه های وجود بیماری افسردگی در خود، مقاله فوق را مطالعه بفرمایید.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره