تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

چگونه کودک با اعتماد به نفسی داشته باشیم؟

چگونه کودک با اعتماد به نفسی داشته باشیم؟

دیکشنری وبستر اعتماد به نفس را باور داشتن به توانمندی های خود معنا کرده است. در واقع اعتماد به نفس به معنای “من می توانم” است.

اعتماد به نفس در کودکان از سنین پایین شکل می گیرد و با گذشت زمان افزایش می یابد. کودک زمانی که احساس امنیت کند و مورد توجه و محبت قرار گیرد، اعتماد به نفس او رشد می کند.

اعتماد به نفس کودک زمانی افزایش می یابد که:

  • کودک مهارت جدیدی می آموزد.
  • برای رفتارهای خوبش مورد تحسین قرار می گیرد.
  • کارهای مورد علاقه خود را انجام می دهد یا آنها را تمرین می کند.
  • از سوی دیگران تشویق می شود.

از شما دعوت می کنیم در ادامه مطلب با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید تا به موضوع چگونه کودک با اعتماد به نفسی داشته باشیم، بپردازیم.

راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان

در ادامه به راه هایی می پردازیم که با انجام آنها اعتماد به نفس کودکان افزایش می یابد.

1- به او فرصت انتخاب بدهید

برای افزایش اعتماد به نفس کودک باید به او قدرت انتخاب بدهید.

داشتن قدرت انتخاب به کودک احساسات قدرت می دهد. از سنین پایین به او انتخاب کردن و تصمیم گیری را یاد دهید. بهتر است از موارد کوچک شروع کنید و به تدریج پیشرفت دهید. برای مثال موقع لباس پوشاندن به او نظرش را بپرسی مثلا “لباس آبی رو می خواهی بپوشی یا قرمز؟”

این کار باعث می شود کودک در هنگام بزرگسالی نیز با اعتماد به نفس بالا در مورد مسائل پیچیده تصمیم گیری کند.

2- از او بخواهید در کارهای خانه به شما کمک کند

وقتی از کودک می خواهید در کارهای خانه به شما کمک کند، او احساس شایستگی می کند و این احساس باعث می شود کودک اعتماد به نفس بالایی در انجام کارها داشته باشد و رفته رفته به خود اعتماد کند و کارهای دیگر را نیز با اعتماد به نفس انجام دهد.

بهتر است وظایفی متناسب با سن کودک را از او بخواهید؛ برای مثال میز غذا را بچیند یا جمع کند یا به مهمان ها چایی تعارف کند.

راه های افزایش اعتماد به نفس در کودکان

3- اجازه دهید کارهایش را خودش انجام دهد

شاید شما نیز جزو آن دسته از والدینی هستید که تمام کارهای کودک را انجام می دهید. حتی مسائل شخصی کودک را نیز خودتان حل می کنید. در حالیکه این محبت شما مانع از رشد اعتماد به نفس کودک شما می شود.

ممکن است شما کارهای کودک را به سرعت انجام دهید اما باید صبور باشید و به او میدان دهید تا کارهای خودش را انجام دهد و یاد بگیرد. برای مثال ممکن است خردسال شما بخواهد به تنهایی غذا بخورد.

خیلی راحت است که بخواهید غذا را در دهان او بگذارید، بدون آن که لباس هایش کثیف شود. اما با اینکار حس ناتوانی به کودک خود می دهید؛ باید به او اجازه دهید خودش غذا بخورد یاد بگیرد. با این کار به افزایش اعتماد به نفس کودک کمک می کنید.

4- با کودک وقت گذرانی کنید

ایجاد رابطه قوی بین کودک و والدین، اعتماد به نفس آن ها را افزایش می دهد. این یکی از ساده ترین در عین حال موثرترین روش هایی است که می تواند اعتماد به نفس کودک شما را افزایش دهد.

برای مثال شما می توانید هنگام درست کردن کاردستی کودک را همراهی کنید یا با او دوچرخه سواری کنید و کتاب بخوانید.

5- تحسین بی مورد را کنار بگذارید

کودکان به خوبی می توانند فرق بین تحسین واقعی از تحسین اغراق آمیز یا بی مورد را تشخیص دهند. دادن اعتماد به نفس کاذب هیچ فایده ای برای فرزند شما ندارد. اگر کودک کار خوبی انجام داده است، باید متناسب با آن کار تحسین شود.

همواره در تحسین کردن صداقت را رعایت کنید. برای مثال اگر کودک یک نقاشی زیبا کشیده به او نگویید عالی است؛ تو بهترین نقاشی دنیایی. به جای آن سعی کنید نکات مثبت و زیبای نقاشی های او را بازگو کنید و او را تشویق کنید. برای مثال این درخت را زیبا کشیده ای یا ترکیب رنگ نقاشی تو بسیار زیبا و چشم نواز است.

تحسین بی مورد را کنار بگذارید

6- به او بگویید انسان بی نقص در دنیا وجود ندارد!

گاهی کودکانی که مدرسه می روند، در رقابت با دوستان خود دچار اضطراب می شوند و ممکن است و با یک نمره متوسط فکر کنند که توانایی کمی دارند، اما این شما هستید که باید کودکان را آگاه کنید و به او بگویید که انسان فوق العاده در روی زمین وجود ندارد و کسی از تو انتظار ندارد که هیچ گاه خطا و اشتباه نکند.

در هنگامی که کودک خطایی را انجام می دهد، نباید فکر کند که به خاطر آن خطا دیگر او را دوست ندارید.

7- مقایسه نکنید

مقایسه دشمن اعتماد به نفس است. هرگز کودک خود را با هم سن و سالان خودش مقایسه نکنید. اینکار باعث می شود فرزندانی با اعتماد به نفس پایین داشته باشید.

برای رشد فرزند خود بهتر است استعدادهای هر کدام از فرزندان خود را بشناسید و به پرورش آن استعدادها بپردازید و نسبت به استعدادشان از آنها توقع داشته باشید.

8- بر نقاط قوت کودک تمرکز کنید

یکی از بهترین کارها برای افزایش اعتماد به نفس کودکان، توجه بر نقاط قوت اوست. شما به عنوان والدین باید بدانید کودک شما در چه کارهایی توانمند است و با شناخت و پرورش آن ها باعث رشد اعتماد به نفس کودک خود شوید.

مثلا اگر کودک شما به خوبی نقاشی می کند، او را تشویق کنید که آن را ادامه دهد و در صورت تمایل او را در کلاس نقاشی ثبت نام کنید. اگر در زمینه ورزش قوی است او را در کلاس مربوطه ثبت نام کنید.

بر نقاط قوت کودک تمرکز کنید

9- الگوی خوبی برای او باشید

اگر شما رفتار با اعتماد به نفسی داشته باشید، کودک شما نیز آن را یاد می گیرد. پس بهتر است قبل از هر چیزی به فکر افزایش اعتماد به نفس در خود باشید.

10- به کودک محبت کنید

اگر کودک را دوست داشته باشید و به او ابراز محبت کنید، او احساس امنیت خواهد کرد؛ این موضوع زمینه ساز اعتماد به نفس بالا در کودک می شود. اگر رفتار خوبی با کودک داشته باشید و روابط خوبی بین شما شکل گرفته باشد، روابط سالم می تواند کودکی با اعتماد به نفس بالا را تربیت کند.

علاوه بر موارد بالا، رعایت این نکات نیز باعث افزایش اعتماد به نفس کودک می شود:

  • به سوالات کودک جواب دهید.
  • هرگز به او بی توجهی نکنید.
  • در جمع رفتار مناسبی با او داشته باشید.
  • در جمع از او انتقاد نکنید!
  • عدالت را در میان فرزندانتان رعایت کنید.
  • او را با کلماتی زیبا صدا بزنید.
  • به او اعتماد کنید.
  • به او انواع مهارت ها را یاد بدهید؛ بخصوص مهارت های ارتباطی و اجتماعی.

به کودک محبت کنید

در پایان

اعتماد به نفس برای کودکان بسیار ضروری است و در برابر چالش های دنیا از او محافظت می کند. کودکی که حس خوبی در مورد خود و توانمندی هایش دارد، بهتر می تواند در مقابل چالش های محیطی دوام بیاورد.

شما می توانید با راهکارهای بسیار ساده ای که در این مقاله به آن ها پرداخته شد، اعتماد به نفس را در کودک خود افزایش دهید. کودکی با اعتماد به نفس، مقدمه ای برای بزرگسالی با اعتماد به نفس است.

اگر دوست دارید اعتماد به نفس را در فرزند خود افزایش دهید و نیاز به راهنمایی و آموزش دارید، با مشاوران ما در مرکز مشاوره هم اندیشان تماس بگیرید. روانشناسان کودک باتجربه این مرکز شما را در فرزند پروری نوین یاری می کنند.

برای دریافت خدمات مشاوره تلفنی کودک، با شماره 999071985 تماس بگیرید.

سوالات متداول

چه مواردی زمینه لازم برای رشد اعتماد به نفس کودک را فراهم می آورد؟

زمانی که امنیت روانی کودک فراهم شود و او مورد محبت و توجه کافی از سوی والدین خود قرار گیرد، زمینه برای رشد اعتماد به نفس او فراهم می شود.

آیا دادن اعتماد به نفس کاذب کار صحیحی می باشد؟

خیر؛ اینکار هیچ فایده ای برای فرزند شما ندارد. اگر کودک کار خوبی انجام داده است، باید متناسب با آن کار تحسین شود. همواره در تحسین کردن صداقت را رعایت کنید.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره