فرزندپروری، از مهمترین آموزش هایی است که هر پدر و مادری باید قبل از تولد فرزندشان یاد بگیرند. این موضوع آن قدر مهم است که آینده فرزند را تحت تاثیر قرار می دهد!
شخصیت بزرگسالی افراد براساس یادگیری ها و تجارب کودکی آن ها شکل می گیرد؛ این اهمیت دوران کودکی و نحوه برخورد والدین در کودکی را بیان می کند. در این جاست که آموزش فرزندپروری برای والدین اهمیت خود را نشان می دهد.
والدینی که از اصول روانشناسی تربیت کودک آگاهی دارند، کودکان با روان سالم را پرورش می دهند.
شایان ذکر است که راهنمایی های مشاور روانشناسی کودک در این مورد می تواند بسیار کمک کننده باشد. لذا از شما دعوت می کنیم در ادامه این مطلب با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید تا به بررسی مقوله آموزش والدین برای فرزندپروری و اهمیت آن بپردازیم.
آموزش والدین و فرزندپروری
آموزش فرزندپروری، زیر مجموعه ای از روانشناسی کودک است که در آن کودک و نیازهایش مورد بررسی قرار گرفته، تا بهترین شیوه های رشد و فرزندپروری مورد اجرا قرار گیرد.
این آموزش به والدین کمک میکند تا بهتر بتوانند با کودکان خود تعامل کنند و این تعاملات سازنده والدین و کودک، منجر به ایجاد سبک دلبستگی ایمن در کودکان شود.
سبک دلبستگی، نقش تعیین کننده در روابط اجتماعی آینده کودک، سازگاری او، توانایی اعتماد کردن به دیگران و داشتن نگرش مثبت به جهان بازی می کند. در ادامه این موضوع را توضیح می دهیم.
سبک دلبستگی چیست؟
دلبستگی، پیوند عاطفی عمیقی است که انسان با افراد خاص زندگی خود از جمله افراد خانواده برقرار می کند؛ به طوری که از بودن در کنار آن احساس خوشحالی کرده و در موقعیت های دشوار، بودن در کنارشان به او احساس آرامش می دهد.
دلبستگی ایمن، از ابعاد سلامتی و آرامش روان است که یک پایگاه امن روانی برای انسان می سازد.
ضرورت و اهمیت آموزش والدین و فرزندپروری
رشد کودک، فرآیندی طولانی و مرحله به مرحله است که هر مرحله ای چالش های زیادی برای او وجود دارد. اگر والدین از این مراحل آگاه باشند، بهتر می توانند کودک را در طی این چالش ها یاری کنند.
در این جا است که اهمیت والدین برای آموزش تربیت و فرزندپروری مشخص می شود. کودکان در سال های اولیه زندگی بسیار ناتوان و متکی به کمک والدین هستند؛ این والدین هستند که به کودک کمک می کنند توانایی های شناختی و جسمانی او شکل بگیرد! در این جا آموزش فرزندپروری برای والدین اهمیت خود را نشان می دهد.
روانشناسی کودک، به والدین یادآوری می کند همان طور که به تغذیه و جسم کودک اهمیت می دهند؛ باید به سلامت روان و تغذیه روح او نیز توجه کافی را داشته باشند و شرایطی برای او فراهم کنند تا استعدادهای او شکوفا شود.
همچنین با معرفی عوامل موثر در رشد کودک، والدین از مسائلی که باعث ایجاد مشکلات روحی در او می شود، آگاه می شوند.
نحوه اجرای اصول روانشناسی کودک توسط والدین
هم اکنون این سوال مطرح می شود که در مورد آموزش والدین چه مطالبی گفته می شود؟! در ادامه به برخی از مهمترین اصول روانشناسی کودک اشاره می کنیم.
1- ثابت قدم بودن
والدین باید در رفتار با کودک و به اصولی که روانشناس کودک می گوید، پایبند بوده و نسبت به اجرای آن ها ثابت قدم باشند؛ این کار باعث می شود کودک امنیت خاطر داشته باشد.
2- همسویی والدین
بسیار مهم است که والدین در شیوه های تربیتی که برای فرزند خود انتخاب می کنند، هم سو باشند. هم سویی و اتحاد والدین باعث می شود این شیوه های آموزشی موثر واقع شود. اگر والدین در این مورد هم عقیده نباشند، در یادگیری کودک دوگانگی ایجاد می شود.
3- الگوی خوب باشند
کودکان در بسیاری از موارد از والدین خود تقلید می کنند. این مورد بسیار حیاتی است و والدین باید این نکته ظریف را در نظر داشته باشند که اگر چیزی را که به کودک آموزش می دهند، خود رعایت نکنند، کودک هرگز آن را یاد نخواهد گرفت!
به عنوان مثال والدینی که خود نامنظم هستند، در یاد دادن نظم به فرزندان خود دچار مشکل خواهند بود.
4- گوش دادن فعال
والدین باید در صحبت با کودکان خود از گوش دادن فعال استفاده کنند، تا کودک بداند که صحبت هایش شنیده می شود.
5- گذاشتن محدودیت
همیشه لازم نیست کودک هر آنچه را می خواهد در اختیارش قرار دهید؛ او باید در برخی موارد محدودیت هایی را متحمل شود تا طبق اصول منطقی، مهارت های زندگی را فرا بگیرد.
کودکانی که همیشه خواسته های آن ها برآورده شده است و کوچکترین ناکامی در این مورد ندیده اند، در آینده دچار تله های روانی می شوند و روحیه آن ها با کوچکترین ناکامی از هم فرو می پاشد.
6- برخورد مناسب در مقابل شکست ها
در مورد شکست های کودک حد اعتدال را رعایت کنید؛ هرگز شکست ها را بیش از حد بزرگ نکنید و او را مورد تحقیر و سرزنش قرار ندهید؛ بلکه با برخورد درست طریقه کنار آمدن با شکست هایش را به او آموزش دهید.
چه موضوعاتی در آموزش والدین و فرزندپروری مورد توجه قرار می گیرد؟
در ادامه به طور خلاصه این موضوعات بررسی می شود.
- مطالعه ابعاد مختلف رشدی در کودک
ابعاد رشد کودک شامل رشد جسمی روانی، عاطفی، شخصیتی و توانایی های شناختی، اخلاقی است. والدین با آگاهی از این ابعاد رشد، می توانند زمینه رشد بهتر را برای کودک فراهم کنند.
- بررسی نیازهای کودک در هر مرحله رشدی
در هر مرحله از رشد نیازهای کودک بررسی و اولویت بندی شده و توسط والدین مرتفع می شود.
- مطالعه در مورد سبک فرزندپروری
از موضوعات اساسی در روانشناسی رشد کودک، سبک های فرزندپروری است. روانشناس کودک در مورد سبک های فرزندپروری والدین صحبت می کند و نقاط مثبت و منفی هر کدام و آینده هر کدام را توضیح می دهد.
- پیشگیری و درمان مشکلات روحی یا رفتاری
ابراز هیجانات کودک و مشکلاتی که کودک در این مورد می تواند داشته باشد، از موارد مورد بحث در روانشناسی کودک است که اگر به موقع به آن توجه نشود، ممکن است باعث ایجاد اختلال روانی شود.
در پایان
کودکی، دوران حساسی است و نقش تعیین کننده ای در آینده فرد دارد. پایه های شخصیت هر فرد در کودکی او شکل می گیرد؛ از این رو والدین باید در هر مقطعی از رشد کودک، نیازهای او را بشناسند تا بتوانند ضمن داشتن تعامل درست با کودک، متناسب با نیازهایش به رشد او کمک کنند.
یک مشاور کودک می تواند کمک زیادی در آموزش والدین برای تعامل خوب با کودکان داشته باشد؛ او با توجه به دانش و مهارت خود، مراحل رشد را برای والدین توضیح داده و آنها را در جریان نیازهای کودک گذاشته و بهترین راه را برای تامین نیاز و رشد کودک فراهم می کند.
اگر کودکی دارید و دوست دارید کودک را با روش های اصولی تربیت کنید، ما به شما مرکز مشاوره هم اندیشان را پیشنهاد می کنیم. این مرکز با مشاوران کودک با تجربه خود، راهکارهای خوبی برای شما ارائه می دهد.
برای دریافت مشاوره تلفنی کودک با شماره 9099071985 تماس کنید.
سوالات متداول
چه کسی می تواند فرزندپروری را به والدین بیاموزد؟
مشاور کودک با برگزاری جلسات و کارگاه های آموزشی، می تواند در آگاه سازی والدین نقش اساسی داشته باشد.
دلیل اهمیت آموزش فرزندپروری والدین چیست؟
والدین با آگاهی شیوه های فرزندپروری سالم و اصولی، می توانند کودک موفقی را پرورش دهند.
نظرات کاربران