تخصصی مشاوره بگیرید برای هم اندیشی با بهتری مشاوران با ما تماس بگیرید
9099071985
مشاوره و روانشناسی خانواده هم اندیشان
0

تفاوت زنان و مردان در مواجهه با فشار روانی

تفاوت زنان و مردان در مواجهه با فشار روانی

همه ما می دانیم که تفاوت بسیار زیادی بین زنان و مردان وجود دارد!

زنان همیشه موجوداتی حساس تر، ظریف تر و احساسی تر نسبت به مردان بوده اند. دلیل این تفاوت را می توان در خلقیات، روحیات و به طور کلی تر در تفاوت جنسیت زن و مرد جستجو کرد.

از آنجایی که زنان و مردان از لحاظ روانشناختی تفاوت زیادی دارند، پس هر کدام از آن ها در مواجه با فشارهای روانی واکنش های مختلف و متفاوتی را از خود نشان می دهند.

مشاوران مرکز مشاوره هم اندیشان در این مقاله به بررسی تفاوت زنان و مردان در مواجه با  فشار روانی و استرس پرداخته اند. با ما همراه باشید تا در مورد رفتار زنان در مواجه با مشکلات و رفتار مردان در مواجه با مشکلات اطلاعات مفیدی را کسب کنید.

دانستن این اطلاعات می تواند به شما کمک کند، هنگام مواجه با فشارهای روانی، واکنش بهتری از خود نشان دهید. همچنین به درک بهتر شما از همسرتان زمانی که استرس دارد و دچار فشار روانی شده است کمک می کند.

فشار روانی چیست؟

زنان و مردان در طول روز با مسائل و مشکلات مختلفی در زندگی دسته پنجه نرم می کنند؛ این امر سبب بروز یک حالت روحی در افراد به نام استرس می شود. استرس وارد شده بر اساس میزان آن، می تواند فرد را دچار فشار های روانی کند و حالات روحی او را تغییر دهد.

استرس حالاتی از قبیل افزایش ضربان قلب، نفس کشیدن های سریع و پی در پی و برافروختگی در چهره را با خود به دنبال دارد. استرس همیشه در تمامی افراد مخرب نبوده و علاوه بر اینکه می تواند تاثیرات منفی بر روی فرد بگذارد، می تواند تاثیرات مثبت نیز مانند سرعت بخشیدن به انجام کارها و دستیابی افراد به اهدافشان داشته باشد.

افزایش استرس مردان و زنان در طول روز و تغییر در حالات روحی آنان، موجب به وجود آمدن فشار روانی می شود. فشار روانی در زنان و مردان بر روی زندگی آنان تاثیرات مخربی می گذارد و باید برای رهایی از آن باید راه کار هایی را انجام دهند.

فشار روانی چیست؟

تفاوت عمده روانشناختی بین زنان و مردان

اکثر زنان و یا مردان دوست دارند که شریک زندگیشان درست شبیه به آنها باشند. آنها از شریک زندگی خود انتظار دارند که در هر شرایطی طرف مقابل را درک کرده و رفتارهایی که مطابق میل آنها است، از خود نشان دهند.

مردان و زنان دوست دارند شریک زندگیشان درست مانند آن ها به مسائل پیرامون خود نگاه کنند؛ حتی در مواجه با فشارهای روانی و یا مشکلات، همیشه رفتار معقول و متناسبی داشته باشند.

گاها دیده شده زنان و مردان سعی می کنند طرف مقابل خود را تغییر بدهند و در رفتار و نگرش او نسبت به مسائل زندگی و مشکلات آن تفاوت هایی را به وجود آورند، که این امر به دلیل وجود تفاوت جنسی زن و مرد و تفاوت زن و مرد از نظر احساسی تا حدی غیر ممکن خواهد بود. تنها در صورتی که فرد خود تمایل به تغییر داشته باشد موفق خواهند شد!

مردان و زنان از نظر روان شناختی تفاوت هایی دارند، که این مسئله باعث به وجود آمدن استرس و اضطراب در شرایط مختلف برای آنها می شود.

میزان این استرس به وجود آمده در مواجهه با فشارهای روانی در مردان و زنان متفاوت است که در اینجا به بررسی هر کدام از آنها پرداخته ایم.

تفاوت عمده روانشناختی بین زنان و مردان

علائم مردان و زنان در مواجهه با فشارهای روانی

همانطور که در بالا گفته شد، به دلیل تفاوت های عمده ای که در زنان و مردان از نظر روانشناختی وجود دارد. پس هر کدام از آنها در مواجه با فشار های روانی واکنش های متفاوتی را نشان می دهند.

البته برخی از علائم هنگام مواجه با فشار روانی در مردان و زنان یکسان خواهد بود؛ این علائم جزء تاثیرات کلی و عمومی از فشارهای روانی به شمار خواهند رفت.

در این قسمت به بررسی ویژگی ها و علائم فشار روانی و استرس مردان و زنان در مواجه با مشکلات به صورت جداگانه پرداخته ایم. هر کدام از این موارد را به صورت مجزا توضیح داده شده است.

علائم زنان هنگام مواجه با فشار روانی

هر زن هنگام قرار گرفتن در یک موقعیت استرس زا و یا تجربه فشار روانی رفتار منحصر به فرد خود را بروز می دهد؛ نمی توان به طور قطعی در رابطه با رفتارهای زنان هنگام فشارهای روانی نظر داد.

به طور کلی مهمترین و رایج ترین علائمی که زنان هنگام روبرویی با مشکلات و فشارهای روانی و استرس از خود نشان می دهند، عبارتند از:

  • اضطراب و استرس بیش از حد و صحبت کردن در رابطه با نگرانی ها
  • درگیر بیماری های روانی شدن مانند افسردگی
  • به وجود آمدن تنش و نگرانی زیاد که در رفتارهای زنان هویدا می شود.
  • مشکل در خواب و خوراک
  • دوری از رابطه جنسی و کاهش علاقه به مسائل زناشویی
  • حوصله نداشتن و داشتن رفتارهایی که ناامیدی و کلافگی آن ها را می رساند.
  • بوجود آمدن مشکلات پوستی
  • داشتن روابط پر تنش در محل کار
  • تمرکز ضعیف
  • ناتوانی در تصمیم گیری
  • عصبانیت
  • نوسانات خلقی که باعث می شود دائم بخواهند گریه کنند و یا جیغ بکشند.
  • احساس ناامنی

علائم مردان هنگام مواجه با فشار روانی

مردان نیز مانند زنان علائم منحصر به فردی را در هنگام قرارگیری در استرس و فشارهای روانی از خود نشان می دهند.

بارزترین و مهم ترین این نشانه ها در مردان عبارتند از:

  • غمگینی
  • سکوت، گوشه گیری و منزوی شدن
  • افسردگی و داشتن احساس پوچی
  • بیخوابی
  • عصبانیت و پرخاشگری غیر قابل کنترل
  • افزایش یا کاهش میل جنسی
  • احساس بی قراری و اضطراب
  • کاهش کنترل خشم
  • افزایش تحریک پذیری
  • تغییرات در روابط با اطرافیان
  • افزایش مصرف سیگار
  • افزایش مصرف الکل و مواد مخدر

علائم مردان و زنان در مواجهه با فشارهای روانی

زنان و مردان در مواجهه با فشارهای روانی چه رفتاری دارند؟

مدیریت فشارهای روانی در زنان و مردان هنگام مواجه با مشکلات و ناراحتی ها متفاوت است.

اهمیت مواجه و کنترل فشارهای روانی در مردان بسیار کمتر از زنان است. در واقع مردان کمتر بر این باور هستند که استرس و فشارهای روانی بر روی سلامت جسمانی آن ها تاثیر دارد. این امر سبب می شود تا احتمال ابتلای مردان به انواع بیماری های فیزیکی مزمن بالا رود.

حال این سوال پیش می آید که چرا مهارت های مقابله ای مردان و زنان در مواجهه با فشارهای روانی متفاوت است؟

عوامل مختلفی از جمله عوامل بیولوژیکی، ایمنی، هورمون های جنسی و پاسخ های جنگ یا گریز در مردان و زنان متفاوت است. به همین دلیل هر کدام هنگام مواجه با فشارهای روانی رفتارهای خاص خود را دارند.

تفاوت های زنان و مردان در مواجهه با فشار های روانی، در ادامه بررسی شده اند.

1- تفاوت پاسخ از سمت سیستم عصبی و سیستم پاسخ دهنده به استرس در مردان و زنان

سیستم پاسخ دهنده به استرس (محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال) و همچنین سیستم عصبی سمپاتیک در مردان هنگام مواجهه با فشارهای روانی و عوامل استرس زا پاسخ تند تری دارند.

به همین دلیل مردان بیشتر از زنان هنگام مواجه با فشارهای روانی پرخاشگر و تندخو می شوند. آنها نمی توانند خشم و عصبانیت خود را کنترل کنند.

احتمال ابتلا مردان به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی عروقی و همچنین کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدنشان به شدت بیشتر از زنان است.

اگر شما نیز جز آن دسته از افرادی هستید که هنگام مواجه با مشکلات نمی توانید خودتان را کنترل کنید، توصیه می شود از مشاوره خانواده کمک بگیرید. تا بتوانید رفتار و واکنش های خود را در هر شرایطی کنترل کنید.

2- تفاوت در استفاده از مکانیزم جنگ یا فرار در مردان و زنان

استرس و فشارهای روانی باعث فعال شدن نواحی مختلف مغز می شود. هنگامی که مردان در معرض فشارهای روانی قرار می گیرند، مغز آنها پاسخ استرس را قوی تر داده و میزان کورتیزول بیشتری نسبت به زنان ترشح می شود.

به همین دلیل هنگامی که مردان در موقعیت های تهدید کننده و فشارهای روانی قرار می گیرند، تصمیم می گیرند از روش هایی مانند جنگ یا فرار استفاده کنند و به سرعت واکنش نشان دهند.

این مکانیسم بیشتر در مردان شایع است و عملکرد مغز مردان، باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی در آنها می شود.

علائمی مانند تپش قلب، انقباض عضلات، عرق کردن و تنگی نفس به دنبال دارد. اما زنان به دلیل اینکه میزان کورتیزول کمتری توسط مغزشان ترشح می شود، به یکباره و ناگهانی به فشارهای روانی پاسخ نمی دهند.

کمتر موقعیتی پیش می آید که زنان از مکانیزم فرار برای مقابله با فشارهای روانی استفاده کنند!

3- تفاوت در تمایل و دوستی پس از مشکلات و فشارهای روانی

به دلیل پاسخ های مغزی متفاوت در مردان و زنان هنگام مواجه با فشارهای روانی، زنان بیشتر از الگوهای دوستی، صلح و پذیرش مشکلات و فشارهای روانی پیروی می کنند. اما مردان از رفتارهایی که همراه با خشم و عصبانیت است، برای گریز و یا جنگیدن با مشکلات استفاده خواهند کرد.

این امر باعث می شود تا مردان سطح استرس بالاتری را نسبت به زنان هنگام مواجه با فشارهای روانی تجربه کنند.

4- تفاوت در احساس درد و ناراحتی

زنان احساسی تر از مردان هستند. این موضوع که هنگام مواجه با فشارهای روانی به شدت ناراحت شده و استرس زیادی را تحمل می کنند، بر کسی پوشیده نیست. اما به دلیل رابطه بین تستوسترون و استرس، فشارهای روانی می تواند تاثیرات به شدت زیادی را برای مردان نیز به همراه داشته باشد.

هنگامی که مردان استرس دارند، سطح تستوسترون کاهش می یابد. همچنین میزان ترشح کورتیزول افزایش خواهد یافت که درنتیجه باعث می شود مردان نیز هنگام رویارویی با مشکلات احساس درد و ناراحتی را تجربه کنند.

5- تفاوت در تعداد فشارهای روانی زنان و مردان

طبق تحقیقات انجام شده، امروزه زنان بیشتر از مردان فشارهای روانی دارند. طبق گزارشات تعداد موارد استرس زا و فشارهای روانی در زنان 28 درصد و تعداد آن در مردان 20 درصد است.

اکثر زنان در رابطه با پول، وضعیت اقتصادی و مالی فشارهای روانی را تحمل می کنند؛ در صورتی که منابع استرس و فشارهای روانی در مردان کار و مشغله های کاری گزارش شده است.

6- تفاوت در علایم مواجهه با فشارهای روانی

طبق مطالبی که در بالا گفته شد، مردان واکنش بیشتری در مواجهه با فشارهای روانی از خود بروز می دهند. اما باید گفت که زنان بیشتر از مردان علائم فیزیکی و عاطفی ناشی از فشارهای روانی را تجربه می کنند؛ علائمی مانند سردرد، احساس ناراحتی، احساس نیاز داشتن به گریه و …

زنان و مردان در مواجهه با فشارهای روانی چه رفتاری دارند؟

سخنی از مشاوران هم اندیشان

مردان و زنان از لحاظ روانشناختی در برخورد با مسائل و مشکلاتی که در طول روز برایشان پیش می آید، مدیریت های متفاوتی دارند.

این را بخاطر داشته باشید که علاوه بر عوامل بیولوژیکی و جنسیت افراد که تاثیر زیادی بر نحوه مواجه آن ها با مشکلات و فشارهای روانی دارد، عوامل دیگری نیز در آن موثر است.

از جمله این عوامل می توان به فرهنگ، باورهای مذهبی، عوامل محیطی، موقعیت و شرایط، تربیت، تجربیات گذشته اشاره کرد و عوامل ژنتیکی، تاثیرات به شدت زیادی را در نحوه مواجهه و رفتار مردان و زنان هنگام قرار گرفتن در فشارهای روانی خواهد داد.

پس می توان گفت زنان و مردان در مواجه با فشارهای روانی رفتارهای منحصر به فرد و متناسب با جنسیت خود را خواهند داشت.

سوالات متداول

استرس و فشار روانی در زنان و مردان به چه صورت است؟

مردان در مواجه با فشارهای عصبی، سعی می کنند از خود عملکردی نشان بدهند؛ درحالی که زنان درصدد بهبود وضعیت پیش آمده بر می آیند. در متن مقاله توضیح این موارد به صورت جامع و کامل نگاشته شده است.

فشار روانی در مردان و زنان چه علائمی را دارد؟

فشار روانی از آنجایی که بر روی روحیات فرد تاثیر مستقیم دارد، باعث می شود تا فرد در انجام کار های روزانه خود نیز دچار مشکل شود؛ همچنین رفتارهای غیر معقولی را انجام دهد. تمام علائم یک زن و یا مرد، که تحت تاثیر فشار روانی قرار گرفته است را می توانید در متن مقاله مطالعه کنید.

آیا درجه فشار روانی بین زن مرد متفاوت است؟

بله؛ فشار روانی بین زنان و مردان متفاوت بوده و مردان نسب به زنان واکنش سریع تری دارند، که این مطلب نیز در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.

اینستاگرام

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره