آرامش روان، یکی از نیازهای اساسی انسان است؛ به خصوص در دنیای امروزی که عوامل استرس زا زیاد شده، این نیاز بیش از پیش حس می شود.
گاهی دستیابی به آرامش روان سخت به نظر می رسد؛ اما باید هر روز تلاش هایی در جهت حفظ و ارتقا آرامش روان انجام دهید.
11 راز طلایی برای رسیدن به آرامش روان
در ادامه راهکارهایی برای دستیابی به آرامش روان به شما پیشنهاد می کنیم؛ از شما دعوت می کنیم در ادامه مطلب با مرکز مشاوره هم اندیشان همراه باشید، این راهکارها را انجام دهید و از نتایج آنها شگفت زده شوید.
1- در زمان حال زندگی کنید
زندگی در گذشته یا آینده، از مهمترین سارقان آرامش روان هستند که بسیار در میان مردم رایج است. علت این که افراد مدام استرس را تجربه می کنند و همیشه در فاز استرس هستند، این است که به طور مدام نگران آینده هستند.
نگرانی علاوه بر این که سودی ندارد در بسیاری از موارد سبب بروز مشکلات جسمی و روحی می شود. قدرت در لحظه حال است؛ چه بسا با زندگی در زمان حال باعث ایجاد آرامش فکری و یافتن سریع جواب سوالاتتان شود.
علت افسرده بودن نیز زندگی در گذشته و مرور مداوم اتفاقات گذشته است. باید بپذیرید که گذشته تمام شده و اگر در لحظه حال زندگی نکنید، فرصت ها را از دست می دهید و زمان حال نیز تبدیل به گذشته می گردد.
2- برای خودتان وقت بگذارید
یکی از بهترین راه های ایجاد آرامش روان، اختصاص زمانی برای خودتان است. در روز زمانی را به خود اختصاص دهید و کارهایی که به شما آرامش می دهد را انجام دهید.
می توانید استراحت کنید؛ موسیقی گوش دهید یا چرت بزنید. با این کار انرژی روانی شما افزایش پیدا کرده و به دور از مشغله کار یا سایر عوامل مزاحم، روح و روان خود را استراحت دهید.
3- یاد بگیرید مراقب خودتان باشید
خود مراقبتی برای آرامش روان بسیار ضروری است. مراقبت از خود شامل کارهایی است که به سلامت جسم و روح و عواطف انسان کمک کند و یک وظیفه بزرگ محسوب می شود.
- به نیازهای جسمی و روحی خود توجه کنید.
- نه گفتن را تمرین کنید.
- استرس را کاهش دهید.
- از روابط منفی دوری کنید.
- در مورد توسعه فردی آموزش ببینید.
- کتاب هایی با موضوع خود مراقبتی بخوانید.
- با دوستانتان وقت بگذرانید.
- مراقب سلامت جسمانی خود باشید.
- تغذیه خوب داشته باشید و عادات ناسالم را ترک کنید.
- خواب کافی داشته باشید.
- ورزش و پیاده روی را جزء برنامه روزانه خود قرار دهید.
- حیوانی به سرپرستی بگیرید.
4- محیط اطرافتان را آرام و منظم نگه دارید
نظم محیط اطراف، یکی از راه هایی که برای آرامش روان مفید است. محیط اطرافتان را مرتب کنید و همیشه مرتب نگه دارید. شاید از تاثیر این نظم در ذهنتان آگاه نباشید؛ اما محیط مرتب سبب داشتن روانی سالم تر می شود.
شاید لازم باشد برای دلچسب کردن محیط، گلدان گلی در اتاق بگذارید یا از وسایل نظم دهنده استفاده کنید. آرامش محیط، آرامش مغز است پس نهایت سعی خود را در ایجاد محیطی دلچسب انجام دهید.
5- هدفمند باشید
هدفمندی، تاثیرات مثبت فراوانی بر جسم و روان انسان دارد. تحقیقات نشان داده است افرادی که در زندگی هدفمند هستند، کمتر دچار سکتهی مغزی، حمله قلبی و یا بیماری های عروقی تصلب شرائین می شوند.
هدف، زندگی انسان را با معنا می کند و به او انگیزه حرکت می دهد. فردی که هدف واقع گرایانه دارد و برای رسیدن به آن برنامه ریزی کند، آرامش روان زیادی را تجربه می کند. چرا که برای افراد هدفمند، زندگی ارزش زیستن دارد.
بهتر است هدف های خود را با توجه به توانایی ها و با در نظر گرفتن محدودیت هایتان انتخاب کنید، تا دچار آشفتگی ذهنی نشوید.
6- تاثیر دیگران را کم کنید
حرف مردم همیشه بوده و هست؛ حتی اگر شما بهترین باشید، باز کسی پیدا می شود که از شما خوشش نیاید و از کار شما ایراد بگیرد. بنابراین برای برخورداری از آرامش روان، نباید انرژی خود را برای حرف مردم هدر دهید، بلکه باید روحیه خود را تقویت کنید.
شما با نگرانی در مورد حرف مردم بار ذهنی سنگینی به خود تحمیل می کنید و باعث می شود که از خواسته هایتان دست بردارید و به سمت راضی نگه داشتن مردم پیش بروید. اما رهایی از حرف مردم و بی توجهی نیز کمی سخت است؛ ولی با چند راهکار می توانید این هدف را محقق کنید.
نمونه ای از این راهکارها بشرح زیر است:
- روی خودشناسی کار کنید و خود و ارزش هایتان را بشناسید و طبق آنها عمل کنید. تحت هر شرایطی به خصوص در جمع، به ارزش هایتان پایبند بمانید. نباید بگذارید دیگران سبک زندگی خود را به شما تحمیل کنند.
- اعتماد به نفس داشته باشید. اگر نظر مخالفی راجع به چیزی دارید، آن را بیان کنید و تحت تاثیر جمع، از بیان خواسته هایتان خودداری نکنید. شما هویت مستقلی دارید و نباید دنباله روی دیگران باشید.
- لیستی از چیزهایی که باعث ترس شما می شود تهیه کنید و به تدریج با ترس هایتان رو به رو شوید. آن وقت خواهید دید که این ترسها، فقط در ذهن شما وجود داشته اند نه در دنیای بیرون!
7- افکار مثبت داشته باشید
تحقیقات نشان داده در افراد خوشبین، مرگ و میر ناشی از بیماری های خطرناک کمتر از سایرین است. علاوه بر آن تفکر مثبت بر آرامش روان انسان نیز تاثیر بالایی دارد؛ به طوری که این افراد با تفکر مثبت کیفیت زندگی بهتری دارند و کمتر افسرده می شوند.
افراد با تفکر مثبت استرس خود را بهتر کنترل کرده و مسائل شان را بهتر حل می کنند؛ امید به زندگی بیشتری دارند؛ تفکر مثبت به معنای ندیدن مشکلات نیست، بلکه با یک چشم انداز مثبت با چالش ها رو به رو می شویم.
با افکار مثبت، انرژی روانی خود را ذخیره کرده و مسائل را بهتر مدیریت می کنیم.
چگونه افکار مثبت داشته باشیم؟
- تمرکز خود را از افکار منفی بردارید و به خوبی ها توجه کنید.
- شکرگزاری را هر روز انجام دهید.
- شوخ طبع باشید.
- هر روز یک جمله مثبت نوشته و بر روی میز کار خود بچسبانید.
- در شرایط سخت حرف های آرام کننده به خود بزنید.
8- بخندید
هورمون های مغزی خود نیز عاملی برای شادمانی و سلامت روان هستند. خندیدن باعث آزاد شدن هورمون های شادی در مغز می شود و سطح هورمون های استرس را پایین می آورد.
حداقل 15 دقیقه خندیدن در روز، باعث آزاد شدن هورمون اندورفین معروف به هورمون خوشبختی می شود. این هورمون احساسات خوشایند را افزایش داده و درد را تسکین می دهد. باید اشاره کنیم که خندیدن حتی فشارخون را پایین می آورد.
خنده آن قدر مهم است که بحثی به عنوان خنده درمانی در روانپزشکی وجود دارد. بنابراین سعی کنید در طول روز با خواندن مطالب طنز یا گفتگو و خنده با دوستان یا افراد خانواده بخندید و سلامت و آرامش روانتان را افزایش دهید.
9- از سرزنش خود دست بردارید
سرزنش کردن خود، باعث می شود شما احساس افسردگی کنید. اگر مدام با مرور حوادث گذشته یا اشتباهاتتان سعی در سرزنش خود دارید، بدانید که در حال آسیب رساندن به روانتان هستید.
برای افزایش آرامش روانی اشتباهات خود را ببخشید؛ بپذیرید که شما انسان هستید و امکان اشتباه برای همه انسان ها وجود دارد پس به خودتان سخت نگیرید.
بپذیرید که هر چیزی تحت کنترل ما نیست، دایره قدرت و تسلط انسان، تنها مسائل محدودی را شامل می شود. اگر در رویارویی با هر مسئله ای این نکته را در نظر داشته باشید، آرامش خواهید داشت.
10- ریلکس کنید
ریلکس کردن اثراتی فوق العاده بر آرامش روان و جسم انسان دارد. آرام سازی بدن مانع تاثیر استرس بر بدن می شود؛ این حالت برای سلامت روح و روان بسیار مفید است. سلامت جسم و روح به یکدیگر مرتبط هستند با سلامت جسم روان نیز سالمتر خواهد بود.
می توانید برای ریلکس شدن دوش بگیرید و بدن خود را آرام سازید یا از دمنوشها استفاده کنید.
یک موسیقی ملایم نیز می تواند به شما کمک کند تا جسم و روح خود را ریلکس کنید. می توانید از شکرگزاری و مدیتیشن نیز برای ریلکس کردن و خالی کردن ذهن از دغدغه های روزمره استفاده کنید.
11- معنویت را فراموش نکنید
پرداختن به معنویت، نقش بسزایی در آرامش روح و روان دارد.
معنویت، آرامش خاطر و احساس امنیت را فراهم می کند که خود تاثیر زیادی بر سلامت روان دارد. افراد معنوی همیشه آرام هستند و ارتباط خوبی با خدا دارند. آنها آرامش درونی دارند و در موقع استرس زا کمتر واکنش استرسی از خود نشان می دهند.
در معنویت به منبع آرامش و امید درونی خود دست می یابیم. برخی این اتصال را با هنر تجربه می کنند برخی با عبادت و نماز و دعا و نیایش گروهی نیز با رفتن به طبیعت و پیاده روی و مدیتیشن به درون خود متصل می شوند و آرام می شوند.
پرداختن به درون، آرامش روان را برای انسان به ارمغان می آورد. تاثیر معنویت علاوه بر آرامش روان، ارتقا سلامتی نیز هست.
می توانید روزانه مدت 15 دقیقه الی 1 ساعت مدیتیشن کنید. با این کار ذهنتان آرام می شود. شکرگزاری نیز تاثیر فوق العاده ای بر آرامش روان دارد. شکرگزاری تمرکز شما را روی داشته هایتان قرار می دهد و این گونه به آرامش روان دست پیدا می کنید.
سخن آخر
در دنیای پر استرس امروزی، باید به طور آگاهانه به فکر ایجاد آرامش روح و روان خود باشید. آرامش روح، روان و جسم دو مورد گره خورده به هم هستند.
با روش هایی مانند شکرگزاری، مراقبت از خود، پرداختن به معنویت، خندیدن، ریلکس کردن و نظم محیط اطراف، می توانید به آرامش روان دست پیدا کنید و سطح سلامتی خود را نیز ارتقا دهید.
اگر احساس می کنید که آرامش روان کافی ندارید و درگیر استرس هستید، می توانید از مرکز مشاوره هم اندیشان کمک بگیرید. این مرکز با داشتن مشاورانی مجرب به شما در تشخیص عوامل استرس زا و کمک به کنترل آن، در رسیدن به یک زندگی توام با آرامش روان کمک می کنند.
در صورتی که بخواهید به صورت تلفنی مشاوره بگیرید، مرکز هم اندیشان این امکان را برای شما فراهم کرده است. شما می توانید برای دریافت مشاوره تلفنی از سراسر کشور با شماره 9099071985 تماس بگیرید.
سوالات متداول
آیا محیط اطراف و شرایطش در آرامش روان تاثیر دارد؟
آرامش محیط، آرامش مغز است؛ پس نهایت سعی خود را در ایجاد محیط و فضایی آرام و دلچسب انجام دهید.
معنویت چه تاثیری در آرامش روان دارد؟
معنویت، آرامش خاطر و احساس امنیت را فراهم می کند که خود تاثیر زیادی بر سلامت روان دارد.
نظرات کاربران